Ziemniaki według niektórych to nasza polska "potrawa narodowa" i poniekąd ciężko się z tym nie zgodzić. Są zdrowe, sycące, tanie i powszechnie dostępne, dlatego chętnie po
Taste Of My DayDziś przepis będzie archiwalny, gdyż od kilku dni walczę z gorączką i niewiele jestem aktualnie w stanie ugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1 kg ziemniaki, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 litry woda, 2 sztuki ziele angielskie całe, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka vegeta, 1/2 kg mielone indyka
W Mojej Kuchni LubięSałatka jest bardzo prosta, a jej głównym atutem, wg mnie ,jest aromatyczny, delikatny, ale o zdecydowanym smaku sos. Składników sosu sporo ,ale to właśnie one decydują
Kulinarny karnet ChristopheraPotato pizza with mushrooms. Składniki. 125 ml ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2
Kulinarny karnet ChristopheraLasange w wydaniu bez makaronu, który został zastąpiony ziemniakami. Do tego dania fantastyczne aromatyczne przyprawy od www.owocowyraj.euSkładniki na lasange na duże naczynie żaroodporne ok 45x25
Apetyczna babeczkaTa sałatka to wina mojej ciekawości. Widziałam tyle przepisów, że po prostu musiałam spróbować ;) Połączenie zielonego ogórka z ziemniakami i koperkiem to delikatny powiew wiosennej radości
Czerwona PorzeczkaZacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę
Gotuj z Blue RavenDzisiaj czas na prawdziwe poznańskie danie czyli plendze na słodko, podawane z cukrem i śmietaną. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 5 starych
Kolizje SmakówSkładniki - 8 ziemniaków - biała część pora - 2 opakowania ziołowego serka topionego - słodka mielona papryka - sól, pieprz - 15 dag wędzonego boczku - pieczywo czosnkowe - 3 łyżki śmietany 18
Świat SmakuDzisiaj nastepna sałatka na tapetę Sałatka z ziemniaków . Co mogę o niej powiedzieć- że nie wiem dlaczego jako pierwsza znika ze stołu Gotujemy ziemniaki w mundurkach
Smaki Edytyfałszywa ryba , Ula (janiolka) borek, burek , Ula (janiolka) duńskie lato , Ula (janiolka) Kalafiorowe curry , MAgda Aloo gobi z młodych warzyw , kryzysowy kucharz Odchudzone placki ziemniaczane , stokrotka123 Młode ziemniaczki z koperkiem i cebulką , stokrotka123 Sałatka z młodych kartofelków z boczkiem , Dagmara U stóp Benbulbena Curry z bobem i pieczarkami , gotowaniena102 SAŁATKA(...)czerwone ziemniaki zapiekane w mundurkach , wypiekanki Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki , Monika Ziemniaki z nadzieniem serowo – ziemniaczanym , lucynako Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki , Badylarka Food crossroads/ Kulinarne rozdroże , Mannequin Ziemniaki w waflu , jarek284 Curry z ziemniaków i groszku , jarek284 (Nie) zwyczajne ziemniaczki i sałatka , Agacich
Eksperyment sobotniCzęstym dodatkiem skrobiowym w menu obiadowym jest ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty i nie wylądowało w koszu. Dlatego przedstawiam Wam pomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane.Czas przygotowania: 30 minPorcja(...)osób (ok. 20 placków)Koszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:300-400 g puree ziemniaczanego1 czerwona cebula4 łyżki mąki pszennej2 łyżki bułki tartej1 jajko1 szklanka mlekasól, pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Puree ziemniaczane przekładamy do miski. Dodajemy 1 jajko i posiekaną w kostkę cebulę. Dosypujemy 4 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki bułki tartej. Dolewamy szklankę mleka i doprawiamy solą i pieprzem
kulinarnyJaPlacek po węgiersku… placek po cygańsku… placek po zbójnicku… a może jeszcze inaczej? U mnie, to jest placek ziemniaczany z gulaszem. Są wersje z papryką, z pieczarkami, ja robię – i z jednym i drugim. A nazwa? Cóż znaczy nazwa, przy aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???” Składniki(...)ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią.Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej
mojewypiekiinietylkooliwa z oliwek do smażenia, pieprz, sól,gałązka rozmarynu (koniecznie musi być!) Kotleciki ziemniaczane: 40-50 dag ziemniaków (mącznych), 2-3 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, Na godzinę przed smażeniem stek(i) wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą i pieprzymy, ale nie solimy (!). Następnie steki sobie odpoczywają w temperaturze pokojowej(...)przystąpimy do przyrządzenia kotlecików ziemniaczanych, z którymi stek zostanie podany.Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą i odrobiną masła, a po ugotowaniu odparowujemy. Robimy z nich purée - dodajemy 1 jajko oraz 1 lub 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem przez ok. 30 minut
Delicious Titbits