ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:20/303)

Pączki ziemniaczane 311

Pączki ziemniaczane pierwszy raz jadłam będąc na Ziemi Dobrzyńskiej , co prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem. Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland ,   Siała baba mak ,  Europlant  i   Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez  Joannę Jakubiuk „królową pierogów(...)duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków ** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy

królestwo garów
Malinowa chmurka - kruche ciasto, z galaretką malinową, kremem śmietanowym i bezą 493

dobrze schłodzonej 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki na bezę: 3 białka (schłodzone) 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Wykonanie tradycyjne: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna być jednolita. Można ją szybko zagnieść rękami(...)minuty zacząć powoli dodawać cukier po jednej łyżce. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Jeśli nie zdążycie wsypać całego cukru to przedłużcie czas ubijania. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę zmiksować. Blachę 23x34 wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim bezę. Posypać ją płatkami migdałów. Piec ok. godzinę w temperaturze 140 stopni. Beza powinna być lekko

Mania Wypiekania
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 197

serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach  450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka(...)sól, pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy do serka. Całość mieszamy. Zimne ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie formy na tartę. Posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. Na warstwę ziemniaczaną nakładamy usmażoną cebulę. Na jednej połowie warstwy ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

My Chcemy Jeść
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 223

sosów. Następnie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy go i w środku pozostawiamy bezę do ostygnięcia (ok. 1 godzina).  Składniki na budyń herbatnikowy: - 500ml mleka - 70g herbatników - 20g mąki ziemniaczanej - 10g cukru/ksylitolu Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na mąkę. Następnie przesypujemy je do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę oraz cukier i gotujemy ok. 7-8 minut ciągle mieszając trzepaczką(...)niewielką ilością mleka. Składniki na sos Custard: - 4 żółtka (pozostałe z bezy) - 250ml mleka - 75ml śmietanki 30% lub 36% - 10g miałkiego cukru lub cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej *opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii lub esencja waniliowa Mleko i śmietankę oraz ziarenka wraz z laską wanilii/esencję wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. W misce ubijamy

Be Fit Be Strong
Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes 601

nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie(...)tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane po węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki

karmelowy
Mazurek na żytnim, kruchym spodzie z lemon curd 164

masła - 60g ksylitolu w pudrze (cukru pudru) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej W kąpieli wodnej, po doprowadzeniu wody do wrzenia, w żaroodpornej misce umieszczamy wszystkie składniki (prócz mąki ziemniaczanej). Podgrzewamy do momentu gęstnienia (ok. 20 minut), od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Gdy nasz lemon curd będzie już odpowiednio gorący (ale nie będzie wrzał!), dodajemy mąkę ziemniaczaną i zdejmujemy całość z ognia ciągle mieszając. Jeżeli masa nie będzie wystarczająco gęsta - dodajemy mąki ziemniaczanej. Po otrzymaniu konsystencji budyniu, masę odstawiamy na bok i studzimy. Następnie rozsmarowujemy ją na kruchym spodzie i dekorujemy m. in. płatkami migdałów, czy plastrami cytryny. Smacznego

Be Fit Be Strong
Placek po węgiersku 152

dodajemy do sosu pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną chwilkę na oliwie czerwoną paprykę. Następnie nie pozostaje nam nic innego, jak doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (można je także przepuścić przez szatkownicę, co przyspieszy pracę). Starte ziemniaki umieszczamy na gęstym sicie nad miską, aby odsączyć(...)stron na dobrze rozgrzanym oleju (ja smażyłam je na patelni o średnicy ok. 20 cm), nakładając mniej więcej 1 cm masy. Na dużym talerzu układamy usmażony placek ziemniaczany, połowę polewamy gulaszem (ilość wedle uznania), składamy go na pół. Wierzch ozdabiamy kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i oprószamy szczyptą słodkiej papryki. Podajemy od razu. Smacznego

MyCookBook.pl
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 105

wędzony, ilość wg uznania półtłusty twaróg, ilość wg uznania natka pietruszki, opcjonalnie * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tartce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Tę czynność można sobie ułatwić np. malakserem. Masę ziemniaczaną umieszczamy następnie na sicie pokrytym dwukrotnie złożoną gazą i mocno odciskamy. Wodę, którą ziemniaki stracą, odstawiamy na kilka minut(...)wrzucamy do miski. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka

Food Square
Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru 189

Europlant , hodowców ziemniaków, o przeróżnych odmianach tego warzywa uprawianych w Polsce i dyskusji na temat faktycznego czyli beznadziejnego dostępu do tych odmian w sklepach czy na targowiskach gotowaliśmy też ziemniaczane potrawy. Zajęcia poprowadziła Joasia Jakubiuk. Kuchnia ziemniaczana to przeważnie dania bardzo proste, ale takie jakie(...)znamy z rodzinnego domu. Szare kluski , cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda? Jednym z przepisów do przygotowania podczas spotkania były właśnie pączki ziemniaczane więc widząc to od razu ustawiłam się przy odpowiednim stanowisku żeby je robić. Okazały się banalnie proste a rezultat zaskoczył pozytywnie chyba wszystkich. Gdyby nie wiedzieli, że w składzie

Smaczna Pyza
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 770

pokojowej 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 50g zmielonych orzechów włoskich 2-3 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: 800-900g mrożonych wiśni 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym kopczykiem) 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru (można zrezygnować z cukru, ale będzie mocniej czuć kwaśny smak wiśni) Masa śmietankowa: 1 galaretka wiśniowa(...)pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt kokosowy: 7. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 8. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe

Mała Cukierenka
Dwukolorowy sernik żurawinowo-waniliowy 211

mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek Masa waniliowa * : 250 g mielonego twarogu 400 g serka waniliowego homogenizowanego (polecam ten ) 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody różanej 1/4 szklanki puree żurawinowego (odłożonego z masy żurawinowej, patrz przepis poniżej) * Można też pominąć masę waniliową i zrobić sernik(...)wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 60 min. 6. W międzyczasie przygotować masę waniliową : Mikserem wymieszać twaróg, serek waniliowy, mąkę ziemniaczaną i cukier. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka. 7. Po godzinie otworzyć piekarnik i wysunąć ostrożnie kratkę z blachą. Wylać masę waniliową na warstwę żurawinową. Masy mogą się wymieszać jeśli

Domowa Cookierenka Agi
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 72352

BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka  160 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g), rozpuszczonej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej 200 g mascarpone (zimnego) 300 g śmietanki kremówki(...)łyżeczki cukru pudru kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy  25 cm  wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków.  Białka oddziel od żółtek

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 334

Ziemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi, że te smakują zupełnie inaczej niż pyzy z paczki. Wymagają na przygotowanie dłuższej chwili, ale wcale nie są trudne do zrobienia. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków(...)Dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Początkowo po 3-4 kopiaste łyżki, i dokładnie łączymy je z masą łyżką lub widelcem (ziemniaków staramy się nie ugniatać ani nie mieszać rękami). Masa ziemniaczana na pyzy powinna być spoista, ale im więcej mąki dodacie, tym pyzy mogą być twardsze, dlatego tak ważne jest dobre odciśnięcie ziemniaków. Moje pochłonęły szklankę skrobi. W lekko umączonych

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 187

jarmużowe z gulaszem dla leniwych Z tego lenistwa ale także i czystej ciekawości postanowiłem sprawdzić czy i jak wyjdą placki, do przygotowania których użyłem zmiksowanych ziemniaków. Dodatkowo do masy ziemniaczanej dodałem co raz to bardziej modny i jakże zdrowy jarmuż . Wystarczyło tylko obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać pokrojoną cebulę oraz porwane liście jarmużu do blendera kielichowego(...)zmkisować na jednolitą masę. Oczywiście 2 jajka, sól i pieprz to dodatki obowiązkowe do placków ziemniaczanych. Zamiast jarmużu możemy oczywiście dodać inne zielone warzywo - szpinak, brokuł i odrobinę natki pietruszki, koperek, liście z łodyżek selera, natkę z marchewki? Czemu nie?! Masa ziemniaczana ma być dość zwarta i pulchna - uzyskamy tą miękkość dzięki dłuższemu miksowaniu w blenderze, który napowietrzy

Right Behind The Kitchen
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 515

łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 1 budyń śmietankowy (+2 łyżki cukru opcjonalnie) 500ml mleka ok. 300-350g śliwek węgierek 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (do oprószenia śliwek) Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać(...)łyżki cukru). Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić je pestek. Wrzucić na sitko, by obeschły (ewentualnie osuszyć je papierowym ręcznikiem). Następnie delikatnie oprószyć (używając sitka) owoce w mące ziemniaczanej (zapobiegnie to nadmiernemu puszczaniu soków przez owoce i powstaniu zakalca). Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę soku z cytryny, ubijać przez kilka sekund. Następnie stopniowo, małymi porcjami dodawać cukier

Kulinarne Przeboje
Ciasto cukiniowo-ziemniaczane 136

Dziś pomyślałam sobie, że skoro smażone placki ziemniaczane mają swój pieczony odpowiednik w postaci babki ziemniaczanej (w moim regionie nazywa się to bliniarzem ), to może upiec odpowiednik placków z cukinii i ziemniaków , na które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw. Składniki(...)minut. Podawać odwrócone wierzchem do dołu. Placek może być samodzielnym daniem. Można go też podać z sosem lub jogurtem. ----------- Podobne: Pieczeń-mielonka z fasoli Bliniarz (ciasto ziemniaczane) Pasztet jaglano-grzybowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 907

śliwek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta beza 2 białka 100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny  Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zimne masło(...)wystarczająco sztywna, rozpocząć dodawanie cukru - po jednej łyżce, po każdej ubijając masę, aż cukier się rozpuści - gdy dodamy cały cukier, a masa jest gęsta i lśniąca, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, masę zmiksować do połączenia się składników - na podpieczone ciasto od razu (beza nie może stać) wyłożyć masę, rozsmarować, łyżeczką wyciągając wyższe czubki - temperaturę zmniejszyć

Smakołyki Bereniki
Sałatka ziemniaczana z parówką 335

tego tania i niewymagająca wiele pracy. Idealna na letni, lekki obiad, na imprezę przy grillu albo po prostu na kolację. Amatorzy sałatek tutaj znajdą przepisy na różnorodne sałatki. Sałatka ziemniaczana z parówką : Składniki, porcja na 2 osoby: 2 ziemniaki 1 parówka bez skórki 1 tegoroczny ogórek kiszony mała puszka groszku gotowanego na parze 1 mała cebulka ze szczypiorkiem natka(...)pieprzem. Dodajemy ok. 2 łyżki sosu przygotowanego z majonezu, jogurtu i musztardy. Dokładnie mieszamy sałatkę. Posypujemy natką, szczypiorkiem i roztartym w palcach czerwonym pieprzem. Smacznego!   The post Sałatka ziemniaczana z parówką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka ziemniaczana 110

Babka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem na Podlasiu. W Supraślu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja(...)jest dużo płynu należy go delikatnie zlać, ilość wody zawarta w ziemniakach jest różna. Do masy od razu dodać gorące mleko, aby ziemniaki nie zrobiły się ciemne. Do masy ziemniaczanej wbić jajka, dodać drobno posiekany czosnek, boczek i cebulą wraz z wytopionym tłuszczem, majeranek, pieprz, sól (dodając wędzony boczek sprawdzić jak bardzo jest słony i dostosować odpowiednią ilość soli

Kuchcik gotuje
128. Jabłuszka pod chrupką chmurką czyli: biszkopt z papierówkami pod bezą 241

przepisem:  Składniki:  BISZKOPT:  4 jaja szczypta soli  100g cukru  90g mąki ziemniaczanej 30g mąki pszennej, tortowej typ 450 *jeśli nie macie mąki ziemniaczanej dodajcie 120g mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) po pół łyżeczki: imbiru, cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią(...)cytryn masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy MUS: ok 0,5 kg papierówek BEZA:  2 schłodzone białka , szczypta soli ok 80g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) PRZYGOTOWANIE:  Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia, obrania i pozbycia gniazd nasiennych z całej ilości papierówek. Część jabłek do biszkoptu kroimy

Symfonia Smaków
Ciasto skubaniec (pleśniak) 118

dodać kakao i  zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 1 godziny. Warstwa owoców 1 kg śliwek 1/2 szklanki wody 1 płaska łyżka  mąki ziemniaczanej Śliwki umyć, usunąć pestki. Włożyć do rondla i  podgrzać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i wlać do śliwek. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z gazu i przestudzić(...)Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Składanie ciasta: Największą część ciasta wykładamy na dno blachy o wymiarach 23x38 cm, a następnie wykładamy śliwki. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę

O kuchni z uczuciem
Bliny ziemniaczane z pieczarkami 150

Połączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne. To moja kolejna propozycja, a z czym można jeszcze podać bliny? Możliwości jest bardzo wiele, a bliny w każdej wersji smakują wspaniale. Składniki na bliny: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku(...)bliny ziemniaczane z pieczarkami, a nie z sosem pieczarkowym. Jeżeli macie ochotę możecie przygotować sos. Dla mnie wystarczą bliny i aromatyczne pieczarki. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bliny ziemniaczane z pieczarkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 188

sałatką ze świeżego szpinaku, kalarepy i chrzanu, skropioną syropem z pędów sosny Prezentacja dania miała tutaj swój swojski urok, chociaż na tle innych lokali wyglądała nieco niechlujnie. Kiszka ziemniaczana bardzo smaczna, dla mnie doskonale komponująca się z pomarańczową marmoladą. Sałatka też warta uwagi, chociaż z nieproporcjonalnie dużą ilością chrzanu. Obsługa okej, ale bez rewelacji. Jest to jednak do wybaczenia(...)jeszcze raz zjadła. Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była dla naszej trójki zdecydowanie najsłabszym punktem programu i to nie dlatego, że danie było niesmaczne. Gulasz był intrygujący, chociaż nie w moim guście. Krokiet smaczny

Życie zamknięte w smaku
delikatny tort z malinową nutką 580

składniki na biszkopt jasny: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej(...)zostawiamy go najlepiej z dnia na dzień a następnie przekrawamy na 3 blaty. składniki na biszkopt różowy: 3 jaja 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej odrobina barwnika spożywczego wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy.M

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ze śliwkami bez glutenu 204

niż to ciacho - stwierdzenie mojej córki . Przyznaję jej rację , ciasto jest przepyszne na cukrze brzozowym inaczej ksylitol. Składniki na Ciasto ze śliwkami bez glutenowe : 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jaja 25 dag masła  szklanka ksylitolu     Kłos-pol  1 łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo : odsączone śliwki z kompotu litrowego    Wykonanie(...)dalej mieszamy łopatką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy śliwki z kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu. Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo

Różowa kuchnia
Migdałowa Pani Walewska 299

masła 6 żółtek Wszystkie składniki zagniatamy razem, ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy. Beza: 6 białek 1 i  1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, małymi porcjami dodajemy cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego migdały (płatki lub tak jak u mnie całe- posiekane jedynie(...)temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka miksujemy z żółtkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną dodajemy

Słodka Kraina Wypieków
Razowa tarta z brzoskwiniami i budyniem oraz analiza składu dostępnych budyni 191

kawy idealny. Za nim jednak przepis chciałam się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat budyni dostępnych w sprzedaży. Jak wiadomo prawdziwy domowy budyń to nic innego jak skrobia ziemniaczana, żółtka i cukier. W zasadzie czas przygotowania taki sam jak tego z torebki, ale czasem człowiekowi się zwyczajnie nie chce(...)Taki leń mnie właśnie dopadł ostatnio i poszłam do sklepu po gotowy proszek. Zaczęłam czytać składy dostępnych budyni waniliowych i śmietankowych czego tam nie było: 1. skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana modyfikowana , skrobia ziemniaczana, aromaty, barwniki: beta-karoten, ryboflawina 2.  skrobie, skrobia modyfikowana, aromat, barwniki: kurkumina, annato. 3. skrobie, skrobia modyfikowana, aromaty, barwnik: annato. 4 skrobia ziemniaczana

Cynamonowe szczęście
Sernik z lemon curd 161

białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając(...)CURD: Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Sok i skórkę umieścić w małym rondelku, dodać cukier, jajka i żółtko, podgrzewać do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotowy krem można przetrzeć przez sitko, wtedy otrzymamy gładziutką, aksamitną konsystencję, ja jednak tego nie robię. Przygotowany krem wyłożyć na wystudzony sernik

Cakes By Kejt
Tarta rustykalna z owocami lata 239

przygotowania nie potrzeba formy do tarty, gdyż nadzienie zawija się w ciasto i piecze na dużej blasze. Ciasto dzięki zabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche. Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce.  Placek(...)żółtko szczypta soli nadzienie owocowe 400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka) 2 łyżki domowego cukru z wanilią lub zwykłego 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć) 1 łyżka bułki tartej 1 białko niewielka ilość soku z cytryny cukier do posypania ciasta cukier puder

Smakołyki Bereniki
Malinowa rozkosz 161

upalne dni. To prawdziwa malinowa rozkosz . Składniki: Biszkopt: 6 jajka 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy(...)minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1 margaryna Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy. Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń i doprowadzamy do ponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy

Salonik smaków
Aniołek 260

lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w rozwałkowywaniu placków. Wygląda elegancko i do tego zawsze się udaje. Ciasto 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka amoniaku 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę(...)Rozwałkować i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C) Masa: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 3 jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 cukry waniliowe 1 kieliszek (około 25 ml) wódki wiórki kokosowe do posypania ciasta Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier

Cynamonowe szczęście
Kotlety szarpane 485

osuszamy ręcznikiem i   kroimy.   Do kurczaka dodajemy wystudzone pieczarki i wszystkie przyprawy, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki. Jeżeli mamy czas to odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem, dzień wcześniej i na całą noc zostawiam(...)lodówce.   Mięso nakładamy na patelnię za pomocą łyżki. Smażymy z dwóch stron do złotego koloru. Jeżeli mięso będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Smacznego

Passion of Cooking
Zupa ziemniaczana z kalafiorem 197

Lubicie ziemniaczane zupy? Dzisiaj(...)zapraszamy na alternatywę dla klasycznej ziemniaczanej. Zupa ta jest lekka i pożywna. Moja córeczka ją uwielbia i dzięki niej zajada się warzywami aż miło.  Do klasycznej zupy ziemniaczanej po stanowiłam dodać lubiany w naszym domu kalafior, smaki idealnie się skomponowały i dały pyszną całość.  Zupa ziemniaczana z kalafiorem SKŁADNIKI : 1 porcja rosołowa 4 ziemniaki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bliny ziemniaczane 170

wykonania też odmienny, bo jest to wersja dosłownie… ekspresowa.       Składniki: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 4 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Dodatkowo (u mnie) : - jogurt grecki naturalny - zielona cebulka - miechunka peruwiańska   Do przygotowania ciasta użyłam miksera(...)bliny na rumiano, z obu stron. Możemy je osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu (moje tego nie wymagały, starałam się dawać jak najmniej tłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem 212

się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy. Oto przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem Składniki: Kruche ciasto 100 g kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki 150 g pszennej mąki 80 g cukru 150 g zimnego masła 1 duże jajko Z mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając masło z mąką między palcami. Dodaj jajko(...)termoobiegu, nakłuj spód widelcem i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Budyń kokosowy 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 400 ml mleka 75 ml kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki, (5 łyżek) 1 łyżka soku z limonki 8 łyżek cukru Do przygotowania kokosowego budyniu zachęcam zrobić według podanego przepisu i zamiast używać budyniu w proszku. Mleko kokosowe ma intensywny

codojedzenia
Złociste talarki ziemniaczane 176

jeszcze jedna moja propozycja na grill - pyszne talarki ziemniaczane. Można je wykonać z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia lub ugotować je w mundurkach, specjalnie na ten cel. Rewelacyjnie pieką się na grillu, wymagają tylko 2-3 minut z każdej strony i płaskiej, jednorazowej tacki do pieczenia na grillu (takiej srebrnej). Z powodzeniem można je też podsmażyć w domu(...)każdej strony. 4. Podajemy z łagodnym keczupem Pudliszki lub dipem ziołowym, pyszne są też z sosem zaziki. Ja jestem niepoprawną entuzjastką wszelkich kartoflanych wcieleń i talarki spełniają moje kolejne ziemniaczane marzenia. :) Spróbujecie

Kuchnia Prezydentowej
Przepis na sernik z brzoskwiniami 329

wanilią 60 g masła 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4 białka 120 ml śmietanki 36% Frużelina brzoskwiniowa: 400 g brzoskwiń 1/5 szklanki wody  + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika z brzoskwiniami: Żółtka wbijamy do misy i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło i dale ucieramy. Gdy masa będzie(...)średnicy 17cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika. Pieczemy 50 minut. Studzimy w formie. Na patelnie wrzucamy 3/4 brzoskwiń, posypujemy cukrem i smażymy około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy razem z wodą a następnie dolewamy do gotujących się owoców.  Wierzch sernika dekorujemy frużeliną brzoskwiniową i resztą pokrojonych na cienkie paski brzoskwiń. Wstawiamy do lodówki na około

Słodkie Przyjemności
Placki ziemniaczane z serem wędzonym i kminkiem 142

Jakoś nigdy nie udaje mi się usmażyć małej ilości placków ziemniaczanych. Zawsze robię ich dużo za dużo! Takie(...)gołe, odsmażane na drugi dzień nie są specjalnie atrakcyjne. Oto moja propozycja na odświeżenie i urozmaicenie "wczorajszych" placków, które podane z delikatną surówką mogą stanowić świetne danie obiadowe :) Placki ziemniaczane z serem wędzonym Składniki: 6 placków ziemniaczanych -  po przepis zapraszam tutaj :) 12 plasterków rolady ustrzyckiej kminek do posypania odrobina oleju Placki ziemniaczane z serem wędzonym Wykonanie

Kuchenne zapiski Edyty
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 90

tytule - jest miękkie jak puch! A najbardziej dla mnie zaskakujące jest to, że to ciasto jest z mąki ziemniaczanej! Do tej pory myślałem, że mąka ziemniaczana to może się nadać co najwyżej na kopytka, czy inne tego typu kluchy. Znaczy się coś twardego i gumowego może z niej wyjść. A tutaj taka niespodzianka! No po prostu niebo(...)gębie! Jak bym umarł, trafił do nieba i chmurki zjadał :) Zatem konkrety: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny Formę do babki dokładnie, bardzo dokładnie, miejsce przy miejscu smarujemy masłem. Jak niezbyt dokładnie wysmarujemy to babka się przyklei i ciężko

Marder&Marder Manufacture
Biały puszek 379

ziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto(...)wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.   Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną,   wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.  Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przek

Wanilia i Kardamon
Białkowe pierogi - bez glutenu 273

się :) Do dzieła:) Składniki: Ciasto 100 g kaszy gryczanej 200 g ugotowanej na sypko czerwonej soczewicy 50 g mąki sojowej 50 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki oliwy mąka ziemniaczana do posypania stolnicy Farsz 180 g tofu 50 g liści jarmużu 5 ząbków czosnku 2 szalotki sól himalajska - do smaku łyżka suszonych pomidorów w wiórkach 5 łyżek pestek dyni(...)gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę (najlepiej silikonową) wysypać odrobinę mąki ziemniaczanej, wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (najlepiej silikonowym wałkiem) Z ciasta wykrawać koła średnicy 5-7 cm Nakładać farsz i delikatnie formować pierogi Pierogi te można przygotować

pyszne zdrowości
Placki ziemniaczane na szybko 2125

ziemniaki. No placków dla rodzinki z dwóch ziemniaków raczej nie zrobi. Oko padło na pudełko placków ziemniaczanych SYS. Moja i nie tylko moja rezerwa na „czarną godzinę”. Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym z suszonymi pomidorami od SYS  możesz cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych(...)starte na papkę. Oprócz ziemiaków , dodałam również tartego parmezanu około 2 łyżek. Podsmażyłam również troszkę boczku na oleju rzepakowym KUJAWSKIM z dodatkiem pomidorów, czosnku, bazylii.  Do masy ziemniaczanej również dodałam trochę oleju. Wymieszałam, smażyłam na złoto. Podałam ze śmietaną, na półmisku okrąglym AGAWA GOLD od  PORCELANA BOGUCICE Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kluski śląskie 213

nigdy nie odważała czy odmierzała składników, miała swoją metodę. Ziemniaki przeciśnięte przez praskę delikatnie ugniatała, dzieliła na 4 równe części, jedną część wyciągała, a w jej miejsce wsypywała mąkę ziemniaczaną, dodawała żółtko, szczyptę soli i wyrabiała ciasto... Zawsze było ono idealne. Polecam tę metodę, bo jest ona sprawdzona przez wielu.... Kluski śląskie SKŁADNIKI : 500/600 g ugotowanych ziemniaków około(...)misce i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody lub żółtko i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto.  Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę.  Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ciasto Leon 435

złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasta z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. składniki na biszkopt: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając(...)miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy

Domowy Smak Jedzenia
ciasto z odrobiną toffi 367

składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem(...)termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 160 g cukru 90 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając

Domowy Smak Jedzenia
Ziemniaczane ravioli 115

raczej pikantnie. Czas na mąkę. Dodajemy ją aby farsz miał bardziej zwartą konsystencję, do puszki po pomidorach wlewamy 1 łyżkę zimnej wody i rozrabiamy w niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszając mięso wlewamy mąkę. Zagotować ciągle mieszając. Odstawiamy z palnika i dodajemy poszatkowaną bazylie. Mieszamy, smakujemy :) Czas na ciasto. Do utłuczonych i wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtka i oliwę. Solimy(...)pieprzymy i dodajemy mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Co do ilości i typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz ok. 20g mąki ziemniaczanej. Razem tyle ile "zabrało" ciasto i nie kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sos słodko-kwaśny 2837

sól, pieprz Sos: 3 łyżki cukru 1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami + 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki keczupu, u mnie od Fanex 1 łyżka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki zimnej wody 1. Cebulę, ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Fileta kroimy na nieduże kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy(...)zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje. 4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem

Szefowa kuchni
łatwy tort biszkoptowy 260

składniki na biszkopt jasny: 3 jaja 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy(...)ostygnięcia (najlepiej na min. 12 godz.) i kroimy na 2 części. składniki na biszkopt ciemny: 4 jaja 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę

Domowy Smak Jedzenia
Kluseczki ze szpinakiem, prawie gnocchi. 120

kopytek. Przyjemne w smaku, choć uwaga, mężczyzn kłują w zęby, na szczęście tych najmłodszych nie :) Do sporządzenia klusek na 3 osobową rodzinę użyłam: 4 dużych ziemniaków 1 część mąki ziemniaczanej (po ugotowaniu i rozgnieceniu ziemniaków, masę przekładamy do miski, wygładzamy, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną) 200 g mrożonego szpinaku(...)jajo 3 łyżki mąki pszennej Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy tłuczkiem, albo przeciskamy przez praskę. Jeszcze gorące łączymy z zamrożonym szpinakiem, dzięki temu masa ziemniaczana szybciej wystygnie, a i nie będziemy musieli czekać na rozmrażanie się szpinaku. Masę ziemniaczano - szpiakową przekładamy do miski, wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedna z nich (ale nie wyrzucamy, stanowi część masy

MamaOskarka
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 129

przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać jelita farszem ziemniaczanym. Jelita przed użyciem należy przelać zimną wodą, nadziać na szyjkę od butelki (butelkę po wodzie mineralnej przeciąć, około 10 cm od szyjki), wolny koniec zawiązać. Nakładać farsz do butelki(...)duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków

królestwo garów
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 196

pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 125 ml mleka; 1 łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry(...)ziemniaków dodać mleko, masło i utłuc lub zblendować na kremowe puree. Puree przyprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na wierzchu szczelnie ułożyć puree ziemniaczane i porobić widelcem paseczki. Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut. Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu

Gospodyni Miejska
Sernik Raffaello 162

papierem do pieczenia), mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego; 750 g mascarpone; 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 czubate szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka zachować do bezy); 1 puszka (400 g) mleka kokosowego (gęsta część); 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)Piekarnik nagrzać do 175 st.C. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować na gładko w melakserze. Dodać mascarpone i zmiksować (dalej w melakserze lub ręcznym mikserem), dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksując do połączenia się składników, bez ubijania. Następnie dodać śmietanę i gęste

In my kitchen
Domowy kisiel z owocami + film 143

Pyszny lekki deser składający się z wody, mąki ziemniaczanej, cukru i owoców. Przygotowany w domu nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów za to smaczne owoce i witaminę C. Jest prościutki w przygotowaniu(...)smakuje pysznie, można go zajadać na zimno lub gorąco. składniki na 3 porcje 2 szklanki mrożonych owoców ( wiśni, czerwonych porzeczek ) 2 łyżki cukru kryształu 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki wody przepis Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. ( W zależności od tego jaką lubimy gęstość deseru ilość mąki ziemniaczanej można zwiększyć lub zmniejszyć

Smakowite Dania
Kisiel żurawinowy i z OpenCard w Matryoshce 162

temu przygotowanie zajęło tylko kilkanaście minut. W ten sposób można przygotować kisiel np. z truskawek, malin, porzeczek, itp. Składniki: 1 filiżanka suszonej żurawiny 2 filiżanki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej opcjonalnie: słodzik/cukier brązowy/syrop z buraków cukrowych, itp. Żurawinę dokładnie zmiksuj z wodą. Odlej pół filiżanki płynu i rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część płynu zagotuj(...)fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane ze śmietaną), 3 szt. – 10zł. (Z OpenCard ceny -50%.)   Do siedzenia krzesła i wygodne kanapy. Nietypowa muzyka pasuje do klimatu wnętrza i zupełnie nie przeszkadza w delektowaniu się

Qlinarnie i Qlinarnie
Tort z niczego 363

jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła nasączenie 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżka wódki orzech laskowy przełożenie(...)czekolady duo (http://www.slodkiswiat.com.pl) listonic_name = "Tort z niczego (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao

CoolinarniePL
Tort Rafaello z truskawkami 594

jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek  1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze(...)Serek mascarpone  miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy. Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym, nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową

Salonik smaków
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 174

smaku.  Przygotowanie: Masa cytrynowa chia Nasiona chia zalać crema di limoncello i  6 łyżkami zimnej wody , odstawić na 30 minut. Połowę sera zmiksować z połową skrobi ziemniaczanej * , białym cukrem, 2 jajkami, skórką cytrynową i namoczonymi nasionami chia. Odstawić na 15 minut.   Tortownicę  (średnica 24 cm)  wyłożyć papierem do pieczenia, żeby sernik nie wyciekł dołem(...)tortownicy.  Masę przelać do tortownicy, wstawić do większej foremki napełnionej wodą (do 2/3 foremki z sernikiem), piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. * skrobię ziemniaczaną w masie cytrynowej można zastąpić niesłodzonym budyniem cytrynowym. Masa latte W tym czasie przygotować masę kawową: zmiksować pozostały ser, jajka, skrobię ziemniaczaną, kawę i brązowy cukier. Wylać na środek

SzczyptaSmaQ
Kartacze lub pyzy z mięsem 195

kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze prezentuję na tle moich ostatnich prac w Decoupage SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków  100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)mieszamy z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - masa nie ściemnieje. Wyciśnięty sok odstawiamy na kilka minut i czekamy, aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlewamy, krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprawiamy masę do smaku solą,  wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb mąką, aż przestanie się kleić do dłoni. Mięso mieszamy z obraną

W kuchennym oknie Ewy
Tort śmietankowo – truskawkowy 167

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i nadal ubijajmy. Wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia , samo dno. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około(...)mieszamy szpatułką do połączenia sie składników. Mus truskawkowy: 225 ml soku pomarańczowego 100% naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 g cukru 375 g mrożonych truskawek 15 g mąki ziemniaczanej 150 ml soku doprowadzamy do wrzenia z cukrem, cukrem waniliowym i 100 g truskawek. Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy, ciągle mieszając

Made By Mom And Son
Biszkopt z bezą i musem z mango 101

połowy cytrynyłyżka skórki z cytryny łyżka świeżej miętyPrzygotowanie:BISZKOPT:Dwa jajka i cztery żółtka ucieram na pulchną białą masę z cukrem. Zmniejszam obrotu i  dodaję po łyżce mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wykładam na wysmarowaną(...)tortownicę o średnicy 22 cm. Piekę około 25 minut w 180 stopniach.BEZA:Białka ubijam na sztywną masę. Ciągle miksując dodaję cukier, a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć na papier do pieczenia formując w okrąg o średnicy około 22 cm. Wkładam do piekarnika na 10 na 180 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni

Magiczna kuchnia Darii
Pleśniak 411

jakie wykorzystujemy owoce, u mnie były to maliny, jeżyny i borówki, które szybko się rozmrażają i rozpadają a chciałam, żeby choć część zachowała kształt) to dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody i zagotowujemy delikatnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. 2. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, żółtka, cukier waniliowy, proszek i zimne masło i kwaśną(...)ciasta i delikatnie wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce. Na owoce ścieramy ciemną porcję ciasta. Ubijamy białka na sztywno dodając po trochu cukru a na koniec dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubite białka wykładamy na ciemną masę. Na białka ścieramy ostatnią porcję jasnego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Smacznego Post Pleśniak pojawił się

UgotujmyTo.pl
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 252

niczym, ani boków.Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Dalej ubijając dołóż po jednym żółtku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiej przez sitko i dodaj ostrożnie do masy jajecznej, mieszając powoli drewnianą łyżką albo szpatułką.Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35-40 minut do tzw. suchego(...)umyj dokładnie i przeżuć do garnka lub rondelka z grubszym dnem, dosyp cukier, dolej sok cytrynowy i zagotuj do momentu rozpuszczenia się cukru.W 4 łyżkach zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i dolej do jeżyn. Zamieszaj i zagotuj do zgęstnienia. Zdejmij z ognia.W 1/4 szklance wrzącej wody rozpuść żelatynę i dolej do owoców. Wymieszaj wszystko dokładnie, odstaw do ostygnięcia

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 410

cytrynyDO DEKORACJI:wiórki kokosowe do obsypania tortuświeże truskawki (opcjonalnie)listki świeżej mięty (opcjonalnie)WYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski.Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłoż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. Białka oddziel od żółtek(...)ŻELINA TRUSKWKOWA:Truskawki przełoż do garnka (nie rozmrażaj ich wcześniej), zasyp cukrem i podgrzej do rozpuszczenia się cukru. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wanilię oraz wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą, zagotuj całość, nie doprowadzając do wrzenia.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do truskawek. Zdejmij garnek z ognia i dobrze zamieszaj całość, aż masa osiągnie konsystencję

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta truskawkowa z bezą 177

łyżki kisielu truskawkowego w proszku (najlepiej kisielu z kawałkami owoców) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek marmolady lub dżemu truskawkowegoBeza:3 białka z dużych jajek150 g cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sezon truskawkowy w pełni. Więc z wielką przyjemnością siedzę sobie przed komputerkiem i wyszukuję nowych, cudownych przepisów z wykorzystaniem truskawek. Najbardziej lubię przełączyć sobie wyszukiwarkę na opcję "grafika(...)cukier cały czas ubijając (nie wskazane jest zmniejszanie ilości cukru, bo beza może się nie udać). Ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Truskawki dokładnie osuszyć i pokroić na kawałki. Następnie wymieszać z proszkiem kisielu lub z mąką ziemniaczaną

Świat Ciasta
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 297

zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka – 2 sztMARYNATA:* sos sojowy ciemny – 2 łyżki* miód – 4 łyżki* czosnek(...)musztardę, szczyptę soli i cukier.Dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika.Kroimy ukośnie na plastry.Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.Podajemy gorące z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim. Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.Smacznego

Ostra na Słodko
Pychotka 3852

zniszczyć bezy. Surowe ciasto w formach smarujemy cienką warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy razem, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z białek dzielimy na połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki.3. Piekarnik rozgrzewamy(...)czas pieczenia 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsuwamy ciasta, aby nie pokruszyć bezy.4. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do wrzącego mleka i robimy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy do budyniu i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masą przekładamy ciasta. Gotową pychotkę

Apetyczna babeczka
Szarlotka z kruszonką i bezą 161

posypania Nadzienie jabłkowe:2 kg jabłek3 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki skórki z pomarańczy w cukrze100 g rodzynek140 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza:5 białek220 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej  Przygotowanie: Rodzynki wcześniej zalej wrzątkiem, po namoczeniu odsącz je. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i zasmaż(...)ciasto wyłóż jabłka i równomiernie je rozprowadź.Przygotuj bezę: ubij pianę z białek. Po jej ubiciu zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier kontynuując miksowanie. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i rozprowadź równomiernie po jabłkach.Wyjmij z zamrażarki schowane tam ciasto, i na tarce o grubych oczkach zetrzyj je na bezę.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego

Grahamka, weka i kajzerka
Kartacze 338

moja babcia byłaby ze mnie dumna. Składniki na ok 12 szt:  4 kg surowych ziemniaków ok 1 kg jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula    Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem(...)suche.Wodę z ziemniaków zostawiamy.  Kiedy się odstoi delikatnie zlewamy płyn i krochmal osadzony na dole przekładamy do ziemniaków. Całość dobrze solimy i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie robimy małą pyzkę, którą wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ją. Może się zdarzyć, że ciasto ma za mało skrobi i rozkleja się podczas gotowania. Wtedy trzeba

Malinowe Pocałunki
Cytrynowe tartaletki pod pierzynką 185

mąki pszennej masa: 2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100  g masła 125 ml wody beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnice z sodą oczyszczoną. Dodajemy maślankę jajka oraz masło. Wszystko razem zgniatamy na jednolite ciasto. Układamy je w formach na tarteletki i wkładamy do nagrzanego pieca(...)jajka, Wszystko razem mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Nakładamy ją po łyżce na gotowe spody Białka ubijamy na sztywno mikserem i dodajemy cukier a na sam koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę układamy na tarteletkach w dowolny sposób, ja wycisnęłam je szprycą.  Gotowe ciastka wędrują jeszcze raz do pieca na 20 minut w temp. 200 stopni aby przypiec

ciastkarnia na kruchym spodzie
Na Festiwal Dyni kopytka. 204

jest nasza, wyhodowana samodzielnie. Od początku sezonu dyniowego przyrządziłam już parę zup i nasze ulubione risotto. Dziś z okazji trwającego Festiwalu Dyni, było coś nowego, a mianowicie kopytka. Tradycyjne, ziemniaczane, cieszą się u nas dużą popularnością. Dyniowe były po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Cieszę się niezmiernie z trwającego Festiwalu i z tego(...)ogóle go wymyśliła. Dzięki temu polubiliśmy dynie i co roku staram się przygotować z niej coś innego. Nasze dyniowe menu rozrasta się więc z każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki

Przysmaki Karolki
Tarta na niedziele 191

mleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Mleko podgrzewamy razem z rozciętą laską wanilii. Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy aż uzyskamy jednolitą masę. Wyławiamy(...)małym ogniu i cały czas energicznie mieszamy aż uzyskamy konsystencje budyniu. Ściągamy z ognia. Krem rozprowadzamy na tarcie. Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.   Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto

Przysmaki Karolki
Sernik gotowany 9841

kroi i utrzymuje swój wygląd nawet w temperaturze pokojowej. Przepis można wykorzystać również do przygotowania sernika gotowanego z tradycyjnego mielonego twarogu, warto wtedy zmniejszyć ilość dodanej do masy mąki ziemniaczanej. Sernik gotowanySkładniki:spód120g biszkoptów80g masłamasa serowa650g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego100g masła2 żółtka6 łyżek cukru pudruskórka pomarańczowa z małej pomarańczy1 łyżka cukru wanilinowego0,25 szklanki mleka4 płaskie(...)łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek)polewa 50g czekolady mlecznej50g czekolady deserowej5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie:- tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia- biszkopty rozdrobnić na piasek- masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce- składniki na masę

Smakołyki Bereniki
Kluski śląskie 121

maszynce. Jeśli nie macie, to możecie zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ma być jednolita masa. Nie wchodzi w grę użycie tłuczka do ziemniaków i blendera. Mąkę ziemniaczaną. Masę ziemniaczaną wsadzamy do miski i wyrównujemy. Na powierzchni robimy krzyż i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, żeby wypełniła dziurę po ziemniakach. Dokładamy

ladykitchen
Wołowina po burgundzku 157

czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek suszonego tymianku, 3 łyżeczek suszonego rozmarynu, 150 gram marynowanych cebulek perłowych, pęczka natki pietruszki(...)oczkach. Za pomocą gazy odcisnąłem ziemniaki z soku, tak aby stały się dość suche i umieściłem je w misce. Do ziemniaków wbiłem jedno jajko i dodałem 200 gram mąki ziemniaczanej oraz 200 gram mąki pszennej. Oczywiście ilość mąki może się zmieniać w zależności od tego jak dokładnie odciśnięte z wody zostały ziemniaki oraz od ich gatunku. Całość wyrobiłem

Wyprawy kulinarne
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM 168

Placki ziemniaczane robię zawsze, kiedy nie wiem co mam zrobić do jedzenia. Wbrew pozorom bardzo szybkie  i sprawne jedzenia. Mało tego bardzo często podawane są jako przystawka w ekskluzywnych restauracjach, właśnie ostatnio jadłam na Saskiej Kępie a dokładnie w "Saska Gęba", kosztowały miliony monet kiedy produkcja domowa to zaledwie 5 zł. Wikipedia podpowiada mi, że pochodzą(...)jajko olej do smażenia Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki i cebulę obrać, wypłukać i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Odcisnąć delikatnie sok, można na sitku można ręką. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia, dodać jako, mąkę, sól, pieprz, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, która powstała z soku z ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać starty ser na tartce o dużych oczkach

pieprzny smaczek
Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem 296

zmiany tego co znamy , czyli potwornej ( dla moich dzieci " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) babki ziemniaczanej , która pod wpływem rewolucji ,za pomocą pieczarek , nie Geslerki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zdobyła uznanie nawet(...)temperaturze 160 C . Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię , żeby wierzch ładnie się zezłocił ( około 10 minut ) . Gotowe , wspaniała odsmażona na drugi dzień z patelni..z mizerią ..mniam Post Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pyzy z mięsem 173

która zgromadziła się na dnie naczynia dodajemy do ziemniaków. Mieszamy ze sobą skrobię i ziemniaki - surowe i ugotowane. Jeśli ziemniaki były wodniste możemy dodać ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub nieco więcej - zależy od rodzaju ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy tak, by wszystkie składniki się połączyły. Następnie przygotowujemy pyzy: najlepiej zrobić jedną pyzę na próbę i ją ugotować - żeby(...)ciasto nie jest zbyt luźne i czy się nie rozpuszcza pod wpływem wody (jeśli na próbie wyjdzie, że pyzy się rozpadają - wtedy do ciasta dodajemy więcej mąki ziemniaczanej). Nabieramy w dłonie porcje ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczamy je, na środek dajemy porcję mięsa i zalepiamy dokładnie ciastem - w ten sposób tworzymy ładne kulki. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę

psgotujemy
Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 164

ugotowanym mięsem drobiowym (po rosole)?? Oto kolejna propozycja. Składniki 1 duże udko z kurczaka (ugotowane) garść żołądków drobiowych (ugotowanych) 600 g ziemniaków 3-4 łyżki śmietany pęczek koperku mąka ziemniaczana cebula jajko zioła prowansalskie sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki(...)gotujemy ,osączamy i razem z posiekanym koperkiem i śmietaną ubijamy na puree. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę na muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc dołek (miejsce na farsz mięsny). Ugotowane mięso oddzielamy od kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem

R'n'G Kitchen
pani walewska vel pychotka 209

składniki zagnieść na gładką masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na dwie równe części. Beza: ~6 białek ~1 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukry pudru ~łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. ~duży słoik dżemu z czarnej porzeczki(...)mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić. Masa kremowa: ~2 szklanki mleka ~3 łyżki mąki pszennej ~2 łyżki mąki ziemniaczanej ~2 żółtka ~3 łyżki cukru ~200 g masła ~kilka kropli aromatu migdałowego Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego

chili & sugar
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 175

się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie z tej krainy. Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się takich plinców. ;) Zapraszam po przepis z warńijskiego regzionu! PLINCE 1kg ziemniaków 2 średnie cebule(...)szczypiorkiem 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Ziemniaki obieramy, pozbawiamy bruzd, płuczemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Po przetarciu, z masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć

Kuchenna Kontrrewolucya
Placuszki marchewkowe z pomarańczową nutką 214

sposób wytrawny, lub na słodko. Są dość delikatne, przy smażeniu warto więc jedynie uważać, by się nie rozpadły. ;) 300g marchwii pół szklanki soku pomarańczowego 100% tymbark 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek mąki pszennej (400) 1 jajko (s) 1 łyżeczka ziaren kolendry tłuszcz do smażenia Marchewkę ścieramy na tarce do ziemniaków. Odciskamy sok (najlepiej w dłoniach, marchew może mocno(...)miski dodajemy także mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o gęstości kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do średnio głębokiego smażenia (jak na placki ziemniaczane). Na rozgrzaną patelnię wkładamy pojedynczo placuszki. Najlepiej, by każdy był utworzony z jednej łyżki stołowej, wtedy wyglądają i smakują najlepiej. ;) Na talerzu układamy ręcznik papierowy i po usmażeniu kładziemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Placki ziemniaczane ze schabem wśrodku 152

razem nie wylądują obok siebie na talerzu w formie tradycyjnego obiadu - schabowego i ziemniaków z koperkiem. Dziś na obiad proponuję schab w cieście ziemniaczanym- innymi słowy: placki ziemniaczane z mięsnym wkładem. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej 4 jaja ½ szklanki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia składniki na nadzienie: ½ kg schabu sól(...)mąkę, jaja, sól i pieprz do smaku. Mięso wypłukać, pokroić na porcje, posypać solą czosnkową, pieprzem i bardzo cienko utłuc. Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść cienki porcje ciasta ziemniaczanego wielkości ubitego mięsa, na wierzch placków układać rozbite, przyprawione mięso, następnie przykryć kolejną warstwą ciasta ziemniaczanego. Smażyć z obu stron na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Kraków, zimowy obiad wegański V 232

przy okazji urodzinowy. Na zdjęciu: ciecierzyca ze szpinakiem i czosnkiem, biała surówka (kapusta, jabłko, seler, cebula i sos ), kotlet buraczany , szybki sos pomidorowo-paprykowy i kule ziemniaczane. Smacznego!  Przepis dodaję do akcji:     Znów w Krakowie:). Warto poszukać noclegu na grouponie lub kupbonie (dużo taniej, można upolować pokój ze śniadaniem i bardzo blisko centrum:). Yellow(...)kwiaty... Pokój z napisami w i między . Wyobraźnia artystów nie zna granic... Momo - polecam w 100%!!! Pysznie, niedrogo i nie trzeba długo czekać! Na zdj.: zupa pasternakowo-ziemniaczana, sambal, gulasz z seitanem i lassi. Masala dosa - placek ziemniaczany z ziemniaczanym nadzieniem i sosem z orzechów ziemnych. Niebo w gębie. Momo bar  serwuje kuchnię indyjską - ul. Dietla

Qlinarnie i Qlinarnie
SHEPHERD’s PIE – OBLIVION – zapiekanka pasterska 397

poproszona przez naszego bohatera o jedzenie dostarczy nam właśnie tę potrawę. Nazwa zapiekanki w grze wskazuje na inspirację daniem angielskim, które składa się głównie z mielonej jagnięciny i puree ziemniaczanego (można zamiennie użyć mięsa wołowego, które jest tańsze i łatwiej dostępne, ale wtedy nazwa zmienia się na cottage pie). Jeśli wyobrażaliście sobie jedzenie z Tamriel jako bardzo sycące, rustykalne dania(...)znanej sieci niemieckich sklepów) i dusimy wszystko jeszcze chwilę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kiedy mięsny farsz jest już dość zwarty – wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia. 5. MASA ZIEMNIACZANA (3 min) Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich po 2 łyżki masła i śmietany oraz nieco gałki muszkatołowej do smaku i ubijamy całość tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę

Nerds Kitchen
KUGIEL 229

mąki,cebuli, soli i pieprzu. Najważniejsza w tym wszystkim  jest skórka, która jest mocno wypieczona w piecu do chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana lub rejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny(...)sól, pieprz)  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dołożyć do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać wraz z solą, pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i ponownie piec

pieprzny smaczek
Knedle z truskawkami 254

dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład: knedle z truskawkami, pierogi czy kluski ziemniaczane ;)! U większości ludzi to może zwykłe, codzienne dania ale dla nas to takie odświętne potrawy, których często nie przygotowuję. Po pierwsze: na co dzień staramy się ograniczać kalorie(...)truskawekśmietana, cukier 1. Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć.2. Ugotowane – najlepiej dzień wcześniej – ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Ciasto musi się lekko kleić.3. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić

UgotujmyTo.pl
Placek po węgiersku 159

węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2  duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka majeranku3 liście laurowe2 kulki(...)uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać

Oryginalny smak