pomidorowy : 600 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól , pieprz , szczypta chili do smaku 2 łyżki śmietanki 12 % 1/2 szklanki wody 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 szklanki startego sera żółtego 1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy(...)stopni około 35 minut. Przygotowanie sosu: Bulion podgrzewamy dodajemy przecier pomidorowy , przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem , szczyptą chili. Zagotowujemy , następnie w około 1/2 szklanki wody rozrabiamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , wlewamy do sosu i zagotowujemy , na końcu dodajemy śmietankę . Jeśli lubicie gęsty sos dodajcie więcej mąki ziemniaczanej . Zapiekankę polewamy sosem i podajemy . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliłyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy(...)składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) oraz szybkiemu smażeniu w woku, w bardzo wysokiej temperaturze. Chrupkość potrawy zachowamy przygotowując jednorazowo nie więcej, jak 2 – 3 porcje. Zbyt duża ilość składników w woku
mojewypiekiinietylkoSpód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 2 żółtka Mus malinowy: 800 g malin (mrożonych lub świeżych) opakowanie cukru wanilinowego 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa(...)dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić do lodówki. Teraz masa serowa. Piekarnik nagrzać do 175˚C. Twaróg zmielić 3-krotnie w maszynce. Dodać mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę
Świat CiastaPlacki ziemniaczane, każdy powinien je zrobić nic prostszego !! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Placki ziemniaczane Chrupiące placki ziemniaczane Składniki : 10 ziemniaków różnej wielkości 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz Vegeta olej Przygotowanie
Sprawdzone przepisy kulinarnePlacki ziemniaczane za mną chodziły, to i pomimo, że pózno...są! Składniki -1 kg ziemniaków -2 cebule -2 ząbki czosnku -2 jaja -2-3 łyżki mąki pszennej -sól i pieprz do smaku -olej lub smalec do smażenia -sos czosnkowy Roleski Ziemniaki i cebulę obierz.Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę wylać na sitko i postawić(...)naczynia, lekko docisnąć. Następnie do masy przełożonej już do miski, dodać mąkę i roztrzepane jajka. Wymieszać. Z naczynia, w którym odcedzaliśmy masę odlać sok i "wybrać łyżką" mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy, wymieszać.Dodać czosnek. Dosmaczyć solą i pieprzem. Jeśli chcesz aby masa nie ściemniała, dodaj po prostu łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Smaż na złoty kolor. Podawaj ciepłe
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: Beza: 6 białek, 350g cukru pudru, 1łyżeczka soku z cytryny (można zamienić 1 łyżeczką octu winnego), szczypta soli, 1łyżeczka mąki ziemniaczanej. W misce ubić wszystkie białka razem ze szczyptą soli - musi wyjść sztywna piania. Łyżką powoli dodawać cukier puder, cały czas miksować.Miksować do momentu aż powstanie sztywna, błyszcząca, bez żadnych grudek piana. Na koniec (nadal miksować) dodać(...)soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Gdy masa na bezę jest gotowa, rozgrzać piekarnik do 180stopni. Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem i narysować okrąg o średiny ok.22cm. Ja mam pokrywkę od garnka mniej więcej o tej średnicy i od niej odrysowuję :) Masę bezową wyłożyć na wyznaczony okrąg, łyżką nadać jej kształt. Wstawić do nagrzanego piekarnika
W kuchni u Monikiobiadów. Dziś u mnie w domu podałam je z pulpetami w sosie pomidorowym. Składniki: ziemniaki (przygotować tyle ziemniaków ile mniej więcej gotuje się na obiad każdego dnia), mąka ziemniaczana, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, Ugotowane przecisnąć przez praskę. W garnku wyrównać powierzchnię, tak by łatwo było podzielić ziemniaki na cztery części. Jedną część wyjąć(...)puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać czwartą, wyjętą część ziemniaków, posolić i wymieszać. Jeżeli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, dodać jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej. Uformować mniejsze kilki, spłaszczyć je lekko i na środku zrobić wgłębienie. W między czasie zagotować osoloną wodę. Do gotującej się wody włożyć część klusek, lekko zamieszać, od wypłynięcia gotować przez 2min
W kuchni u Moniki300ml słodkiej śmietany 30% lub 36%, 1 opakowanie śmietan-fix (ja pominęłam) kilka kostek czekolady (dowolna). Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 85g cukru, 1 żółtko, 30g mąki ziemniaczanej, 30g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 120g miękkiego masła. Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane gotować trzy godziny na małym ogniu, pilnując by cała puszka była przykryta wodą. Można również skorzystać(...)zrobiłam korzystając z tej drugiej opcji. Jeżeli kupiona jest gotowa masa krówkowa, należy zacząć od przygotowania masy budyniowej. 2. Masa budyniowa: Szklankę mleka (250ml) zagotować z cukrem. Żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z pozostałym mlekiem. Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta odstawić do ostygnięcia. Najlepiej przykryć woreczkiem by na wierzchu
W kuchni u Moniki. Przygotowanie: Wycisnąć sok z pomarańczy i razem z cukrem zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w minimalnej ilości zimnej wody. Gdy sok z pomarańczy się zagotuje wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i szybko mieszać przez chwilę. Zdjąć z ognia. Wlać do szklanek lub miseczek wcześniej przelanych zimną wodą. Smacznego
W kuchni u Monikigałązki świeżej mięty (można dać więcej by uzyskać mocniejszy jej aromat), 1 i 1/2 łyżeczki cukru ( można dać więcej jeżeli jabłka są kwaśniejsze), 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Jabłka obrać i usunąć środek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać szklanką wody (250ml), dodać cukier i dwie gałązki mięty ( z taką ilością mięty kisiel wyjdzie(...)zimnej wody. Zamieszać i gdy zgęstnieje ściągnąć z ognia. Włożyć do salaterek wcześniej przelanych zimną wodą. Uwaga!!! Jeżeli nie lubisz gdy kisiel ma kawałki owoców, możesz przed dodaniem mąki ziemniaczanej przetrzeć jabłka przez sitko. Następnie zagotować i dopiero dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Smacznego
W kuchni u Monikiczasu do czasu na drugą stronę. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możecie dolać nieco wody lub wina. W czasie gdy mięso się poddusza, robimy puree. 6 . PUREE ZIEMNIACZANE (2 min) Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kremowego serka śmietankowego (musi mieć jednolitą konsystencję, coś na kształt bardzo gęstego serka homogenizowanego – np. Piątnica(...)ukazane na zdjęciu powstały na podstawie szablonów od http://emptysamurai.deviantart.com oraz http://www.nexusmods.com/fallout3/Images/41870/? Świeżutki post SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenmogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu 125-150ml (w zależności od firmy waży najczęściej 150-200g) 2 kubki mąki pszennej tortowej 1 kubek skrobi ryżowej / kukurydzianej / ziemniaczanej 2 kubki cukru /może być cukier puder/ 1 kubek dobrej oliwy lub rozpuszczonego masła 3 jajka M lub L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru(...)wanilią ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 125g malin + 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia masło + mąka do wysypania formy cukier puder do posypania
Karo in the Kitchenmąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa toffi: 1 puszka masy krówkowej (wg mnie najlepsza z Gostynia) 200 g masła 150 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę(...)pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać dokładnie, gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. 3. Masa toffi: masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując. 4. Blat biszkoptu włożyć
Na Ciasteczkowych Papierachmasła 4 łyżki mąki ziemniaczanej Frużelina: 250 g jagód + 50 ml wody 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia. Herbatniki pokruszyć w malakserze. Do pokruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić(...)sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. W rondelku zagotować jagody z wodą i cukrem. Do gotujących się dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jagód – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna zupełnie się rozpuściła. Lekko ciepłą frużelinę wykładać na sernik. Smacznego
kolorowotorcikowo