ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:28/303)

Kluski śląskie z wędzoną słoniną 150

Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 2. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, mielimy w maszynce lub przeciskamy ręczną praską do ziemniaków. Masę ziemniaczaną uklepujemy płasko w misce, dzielimy je na cztery części, jedną część ziemniaków wyciągamy i układamy na pozostałych trzech częściach, do czwartej pustej części w misce wsypujemy przesianą przez sito(...)mąkę ziemniaczaną do równej wysokości. Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. 3. Z gotowego ciasta formujemy kluski z dziurką, układamy na omączonym blacie. Gotujemy wodę w dużym rondlu, lekko solimy i dodajemy 2-3 łyżki oleju, kluski wrzucamy do wrzącej wody, kiedy wypłyną wyciągamy je łyżką cedzakową na przygotowany półmisek. Polewamy stopiona słoniną ze skwarkami, podajemy na gorąco

Apetyczna babeczka
Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną 188

jest skomplikowane, a jest pyszne. Najczęściej ziemniaki tarkuje się na tarce o drobnych oczkach, w tym przepisie wykorzystujemy grube oczka, więc jak ktoś posiada malakser zrobi je błyskawicznie. Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną są niezwykle chrupiące, delikatne i wyraziste w smaku, ostatnio nasze ulubione. Dodatkowo podawane ze śmietaną oraz posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem! Pycha Składniki(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/placki-ziemniaczane-z-zoltym-serem-i-kasza-manna/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('be537d3bea369f975d661f4a7b0381d2').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Smacznego The post Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną appeared first

dom-agi.pl
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie 181

statnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczył o mnie ciasto kruche , do które go autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :) Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać... Przepis pochodzi ze strony Kwesti a Smaku Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)płynnego miodu  5 łyżek cukru  1 cukier wanilinowy  100 g suszonych żurawiny   Kruszonka:   150 g mąki pszennej   50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru  125 g masła (schłodzone) Dodatkowo: cukier puder Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy

Delicious Titbits
Sernik z białą czekoladą i marakują 366

umieścić w lodówce na min. 1-2 godziny. pół szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki wody, 4 łyżeczki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić do wrzenia. Spróbować czy jest wystarczająco słodko - kwaśno, następnie dodać rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do rondelka, mieszać łyżką do zagęszczenia - jeśli pulpa jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody, jeśli zbyt rzadka zagęścić raz jeszcze przy pomocy mąki ziemniaczanej.  Zagęszczoną pulpę z marakui wyłożyć do miseczki i zostawić do przestygnięcia - pamiętając o tym, że schłodzona jeszcze zgęstnieje! Smacznego

Plate of Joy
Orzeźwiający deser z marakują 183

truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić do wrzenia. Spróbować czy jest wystarczająco słodko - kwaśno, następnie dodać rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do rondelka, mieszać łyżką do zagęszczenia - jeśli pulpa jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody, jeśli zbyt rzadka zagęścić raz jeszcze przy pomocy mąki ziemniaczanej.  Zagęszczoną pulpę z marakui wyłożyć do miseczki i zostawić do przestygnięcia - pamiętając o tym, że schłodzona jeszcze zgęstnieje! Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder

Plate of Joy
Sernik z frużeliną truskawkową 405

cukru 200 g mąki 100 g masła łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii Masa serowa: 800 g serka naturalnego szklanka śmietany 36% 4 duże białka 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki(...)pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa truskawkowa: 300 g mrożonych/ świeżych rozdrobnionych truskawek szklanka świeżych truskawek do dekoracji 1/5 szklanki wody  + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy  Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy

Słodkie Przyjemności
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1742

Jednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i na wykwintny obiad ze znajomymi. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zapiekankę z brokułami i kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł

Kuchnia Pełna Pasji
PULPECIKI (z mięsa z rosołu) 285

, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion     WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać – formować kulki wielkości orzecha włoskiego – każdą kulkę lekko obtaczać w mące ziemniaczanej – wrzucać na gotujący się bulion lub wodę – gotować ok. 3 minut – wyjąć na talerz

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kruche ciasto z serem i truskawkami 1971

będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru(...)Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier puder do posypania ciasta Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić

Bullio
Kruche ciasto z serem i truskawkami 359

będą za kilka tygodni, ale do ciasta się nadają. Kruchy spód: 150 g mąki pszennej + ok. 1 łyżki do podsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru(...)Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier puder do posypania ciasta Kruchy spód: Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i wyrobić

Bullio
Beza konwaliowa 218

białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny Wykonanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną(...)pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder cały czas ubijając, do momentu aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie łączymy. Dużą blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i odrysowujemy 2 koła o średnicy 20 cm. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blaszkę po narysowanym okręgu wyciskać stykające

kgwjanczewo
Pyzy - warszawskie 205

sama. Na pyzy najlepsze są ziemniaki „bryza”. Generalnie trzeba kupować ziemniaki mączyste. Po przekrojeniu ziemniaka i potarciu o siebie powinna powstać piana. 4,5 kg ziemniaków, sól, mąka ziemniaczana. 1,5 kilograma ziemniaków umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki maja być bardziej nie ugotowane niż rozgotowane – mają być lekko „al dente”. Ostudzić. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej(...)ścieramy kartofle w sokowirówce - otrzymujemy suche starte kartofle i sok. Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana. Bardzo dokładnie wymieszać starte surowe ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną odzyskaną z soku kartoflanego. W razie potrzeby dodać mąkę kartoflaną – 1-2 łyżki ( tyle, aby lepiły się kulki

królestwo garów
Lunch w Tamce 43 147

dodać, nic ująć. Dla mnie trafione idealnie. A i zapomniałam wspomnieć, że pieczywo i masło podawane również jako czekadełko jest własnego wyrobu. Drugą przekąską był gravlax z sałatką ziemniaczaną i emulsją kaparową. Bardzo smakowała mi sałatka ziemniaczana z nutą chrzanową. Całość sympatycznie skomponowana. Pierwszym daniem głównym był smażony pstrąg ze szpinakiem i sosem szczypiorkowym. Kolejne danie ładnie skomponowane(...)bardzo dobrym pstrągiem. No i ten szpinak... mam słabość do dobrze przygotowanego szpinaku. Drugim daniem głównym była kaczka z młodymi warzywami i pianą ziemniaczaną. I tu mam problem. Warzywa super – szparagi jak lubię a dymka ...już u siebie w domu wprowadziłam podobną. Jednak kaczka nie podbiła mojego podniebienia, jak dla mnie za sucha i nic na to nie poradzę

królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków 260

odmiany ziemniaków.    Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym z odmiany(...)duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 225

eliminacji wszelkiego nabiału. Mleko, sery, jogurty od teraz są tylko pysznym wspomnieniem (prócz produktów fermentowanych). Choć akurat nietolerancji laktozy się spodziewałam, obserwując występujące objawy. To samo z owsem, skrobią ziemniaczaną, kukurydzą, ryżem, ziemniakami (także bataty), marchwią, pietruszką, niektórymi ziołami, koperkiem, szczypiorkiem, cytryną i limonką (oraz wszelkimi cytrusami) i wszystkimi suszonymi owocami , czego zapewne nigdy bym się nie domyśliła. Muszę(...)tego nie mogę również spożywać miodu, suszonych owoców, cukru białego, trzcinowego, brązowego, glukozy w postaci czystej, słodkich owoców . Ksylitol , cukier brzozowy w niewielkich ilościach może się jednak pojawić. Skrobia ziemniaczana wyklucza zaś spożywanie wszelkich odmian ziemniaków, z batatami włącznie, produktów ziemniaczanych i zawierających skrobię modyfikowaną. Czas pożegnać się z ryżem i kukurydzą . Pszenica i wszystkie produkty jej pochodzenia

W kuchni Karmel-itki