ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:87/303)

Budyniowe pączki 144

łyżki mąki ziemniaczanej 9 żółtek ½ szklanki cukru ½ kostki masła 1 kieliszek wódki Zaczyn: 10 dkg drożdży 2 łyżki cukru ¼ szklanki mleka Wykonanie: Budyń z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej ugotować w ½ l mleka. Wystudzić pod przykryciem. Żółtka ubić z cukrem, masło rozpuścić. Przygotować zaczyn: mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Obie mąki przesiać przez sito, dodać

Mama Gotuje
Muffiny dyniowe 173

skórka z 1 pomarańczy 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka kropel olejku pomarańczowego 1,5 szklanki musu z dyni 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Masło roztopić z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonem(...)muszkatołową i olejkiem pomarańczowym, zmniejszyć ogień i gotować przez chwilę. Dodać mus dyniowy i gotować przez 2 minuty. Dynię zdjąść z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać żeby nie było gródek. Do masy dodawać po 1 jajku, mieszać aż jajko się wchłonie i dopiero dodawać następne. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek

Mama Gotuje
Kluski śląskie 186

Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć(...)ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Kluski odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej

Mama Gotuje
Dorsz w panierce ziemniaczano-parmezanowej 157

Dziś śledzik... W taki dzień nie można nie zjeść rybki :D Tym razem wybraliśmy dorsza klasycznie w panierce :) SKŁADNIKI: 2 świeże filety z forsza mąka ziemniaczana 1 jajko 1 ząbek czosnku parmezan sól pieprz  olej 4 ziemniaczki(...)rozmaryn, tymianek, sól 2 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia". Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki: Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek.   Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość wymieszać

MarciochaKucharzy
Serduszkowa Babka Piaskowa 153

dość, że Wojcioch przyniósł do domku przecudną foremkę w kształcie serca:) to do tego upiekł marmurkową babkę piaskową  ahhhhhhhhhhh }i{ SKŁADNIKI: szklanka mąki pszennej niepełna szklanka mąki ziemniaczanej czubata szklanka cukru kostka margaryny do pieczenia np. Kasi (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 krople aromatu waniliowego ( lub jeśli ma ktoś(...)inny) 3 łyżki kakao orzechy włoskie cukier puder Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem z jajkami i cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąki, następnie aromat  i mleko. Na koniec dodać pokrojone i sparzone orzechy włoskie.   Foremka jest silikonowa, to chyba nie trzeba jej smarować ?. Połowę ciasta

MarciochaKucharzy
Placki cukiniowo- ziemniaczane z dwoma sosami 146

Mama przywiozła nam mega cukinie ze swojego ogródka:) mamy jeszcze końcówkę starych ziemniaków. Trzeba to jakoś wykorzystać, dlatego dziś na obiad: Placki cukiniowo- ziemniaczane z salsa pomidorowa oraz jogurtowym sosem czosnkowym Placuszki z cukinii 1 duża cukinie kilka ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 50 g mąki sól/pieprz olej do smażenia salsa pomidorowa: 2 pomidory kilka(...)warzyw woda, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z cukinią. Dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę, dokładnie mieszamy.  Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę cukiniowo- ziemniaczaną. Smażymy po parę minut z obu stron aż placuszki będą złociste. Wyciskamy ząbki czosnku do jogurtu doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Zastanawiamy w lodówce do przeżarcia się smaków:) Pomidory

MarciochaKucharzy
Boczniaki a'la schabowy z własnej plantacji 170

samym rozpoczęliśmy naszą mini plantacje, oczywiście tylko dla własnych potrzeb :D Przyrządziłam je dziś standardowo a'la schabowe SKŁADNIKI kiść boczniaków mąka jajko bułka tarta sól, pieprz, olej puree ziemniaczane z lubczykiem surówka z marchewki i jabłka  Oczyszczone, umyte posolone i popieprzone(...)kapelusze boczniaków obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej.  Smażyć na oleju do uzyskania pięknego złotego koloru. Podawać z puree ziemniaczanym z ulubioną surówką. Smak tak przyrządzonych boczniaków przypomina kotlety sojowe, świetny pomysł na wegetariański obiadek. Smacznego !!! A tak wygląda nasza plantacja Print

MarciochaKucharzy
Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler 441

sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana czosnek migdały świderki ziemniaczane sól, pieprz Pstrąga opłukać i osuszyć papierem kuchennym (ważne). Do środka włożyć pietruszkę, kawałek cytryny oraz pokrojone ząbki czosnku  (nie solić). Z mąki i soli wyrobić ciasto, dodając tyle(...)wody, aby utworzyć zwartą masę. Takim ciastem oblepić przygotowaną rybę. Piec w 160-180 °C przez około 20-30  minut.  Rybkę zjedliśmy ze pieczonymi świderkami ziemniaczanymi oraz brokułem w sosie śmietanowo- czosnkowym. Pycha:) Szkoda tylko, że tego ciasta nie da się zjeść

MarciochaKucharzy
Grillowany camembert z sosem czosnkowym 101

Świetne danie dla zabieganych Grillowany camembert z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 3 sery camembert sałata dębolisnta pomidorki koktajlowe zielone oliwki prażony słonecznik jogurt naturalny czosnek różki ziemniaczane sól, pieprz,ostra papryczka, oliwa(...)oliwek Camembert grillujemy to zarumienienia się skórki. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, dodajemy oliwki i prażony słonecznik. Doprawiamy i mieszamy z oliwą. Rożki ziemniaczane pieczemy na złoty kolor. Przygotowanie tego dania zajmuje maksymalnie 20 minut :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 139

Urodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny(...)pokrojoną w kawałki oraz 3 ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić. Gładka masę dyniową podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 0,5-1 minutę od wypłynięcia. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić

MarciochaKucharzy
Słodki sos chili 153

łyżeczki soli  0,5 szklanki cukru  3 łyżki octu jabłkowego  1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej ze sobą wymieszać, zagotować ok 5 minut, po tym czasie sos zagęścić mąką ziemniaczanką rozrobioną z zimną wodą  (ok 1/3 szklanki) chwilkę pogotować ok 1 minuty, gotowe. Bardzo szybko się

Basia w kuchni
kluski śląskie 219

akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też! składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól przygotowanie Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić w maszynce.   Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków(...)wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku każdej kulki dołek. Zagotować wodę

Stare Gary
Placki z kaszy jaglanej 179

kaszy jaglanej robiłam tylko na słodko. Tym razem zdecydowałam się na wersję wytrawną, podpatrzoną u ChilliJemy . Nawet nie spodziewałam się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 duża marchew 1-2 ząbki czosnku sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1. Kaszę ugotować do miękkości (nawet można ciut rozgotować), osolić do smaku. 2. Cebulę posiekać na drobno, zeszklić na maśle. Marchewkę zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę

Kto ugości moich gości?
Biszkopt z jabłkami 215

maliny, borówki czy rabarbar. Przepis odgapiłam od Weroniki . Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 5 jaj; 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml); 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około 70 ml); 3/4 szklanki cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; otarta skórka i sok z połowy cytryny; szczypta soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżką mąki pszennej(...)posypania ciasta przed ułożeniem owoców); 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry; Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę (powinny podwoić swoją objętość). Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po trochę przesianej

In my kitchen
Kremowy sernik śmietankowy na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym 216

około 15-20 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa: 600 g śmietankowego twarogu , 3 żółtka , 1/2 szklanki drobnego cukru , 1 łyżeczka mąki pszennej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej , 200 ml śmietany kremówki (36 % lub ewentualnie 30 %). Wszystkie składniki oprócz śmietany powinny mieć jednakową pokojową temperaturę. Najlepiej wyjąć je z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem. Twaróg(...)zmielić dwukrotnie. Można użyć tego z wiaderka, jednak nie może to być "masa sernikowa" lecz twaróg. Przełożyć go do miski. Dodać żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier - wymieszać aż cukier rozpuści się.    (Masy sernikowej nie miksować, lecz mieszać do połączenia składników. Ja do tego celu używam dużej trzepaczki rózgowej, ale można też dużą drewnianą łyżką.) Śmietanę

Codzienna kuchnia niecodzienna