nadaje babeczkom nietypowy smak. Składniki: 500 g sera ricotty 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 duża gruszka opakowanie kruchych ciasteczek Sposób przyrządzenia: Na początek kruszymy ciasteczka blenderem bądź w moździerzu i łączymy ze stopionym masłem. Formę do muffinek wykładamy papilotkami(...)masłem i dobrze dociskamy, a następnie schładzamy w lodówce przez 10-15 minut. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Rocottę miksujemy z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek na spód z ciasteczek. Obraną gruszkę kroimy na małe półksiężyce. Taki kawałeczek gruszki układamy na wierzchu serniczków. Babeczki pieczemy około
upichcicSkładniki: 250 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki pszennej 250 g masła 250 g cukru pudru 2 łyżki rumu 6 jajek 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 puszki kajmaku tłuszcz(...)posmarowania formy bułka tarta do posypania foremki Wykonanie Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, rum, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto
O kuchni z uczuciemkisiele . Dziś zapraszam na domowy kisiel gruszkowo-pomarańczowy. Piękny, smaczny, zdrowy i ... domowy. Składniki: 2 małe gruszki 1 średniej wielkości pomarańcza 1 szklanka wody 1 1/3 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (ja nie dodawałam) Przygotowanie: Gruszki obieramy i ścieramy na tarce na grubych(...)oczkach. Wkładamy do garnka. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Zalewamy nim gruszki. Dodajemy 3/4 szklanki wody. Gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając. W międzyczasie w pozostałej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Powoli wlewamy do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Mieszamy aż kisiel nabierze pożądanej konsystencji. Przelewamy do schłodzonych miseczek. Smacznego
Słodkie okruszkisłodkiej bezy. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L) 210 g cukru pudru (tj. 12 dosyć sporych łyżek) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu na krem 1 szklanka śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru maliny do dekoracji 1. Białka wlać(...)miski. Za pomocą miksera ubijać białka, dodając (stopniowo!) cukier puder. Miksujemy tak długo, aż białka zmienią kolor na śnieżnobiały i będą sztywne. 2. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, cukier z prawdziwą wanilią i ocet. Ponownie za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć 3 . Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika
Ugotowaćstatki :) Poniższy przepis zgłaszam na akcję beza doskonała. Składniki: 2 duże białka jaj (lub 3 małe) 100 g cukru pudru (tzn. 2/3 szklanki) 2 łyżeczki octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem(...)nutella 1. Zimne białka ubić za pomocą miksera. Gdy będą już sztywne dodać (powoli!) cukier puder i cały czas miksować. 2. Pod sam koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną - wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę przełożyć do szprycy i wycisnąć wzorki wielkości orzecha włoskiego. 4. Piec w 100°C przez 50-60 minut, bądź 150°C przez
Ugotowaćsmakuje od razu po udekorowaniu. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L) 12 dosyć sporych łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki gorzkiego kakao sok z połowy cytryny na krem 1 szklanka śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru maliny do dekoracji listki mięty(...)dekoracji Białka wlać do miski. Za pomocą miksera ubijać białka, dodając (stopniowo!) cukier puder. Miksujemy tak długo, aż białka zmienią kolor na śnieżnobiały i będą sztywne. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, cukier z prawdziwą wanilią. Ponownie za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać sok z cytryny i i kakao. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć
Ugotowaćstół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g oleju (niecała 1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego otarta skórka z połowy cytryny lukier 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżeczki przegotowanej(...)miski i miksować, co jakiś czas dodając zwykły cukier. Miksować, aż uzyskamy jasny kolor, a składniki się ze sobą połączą. Następnie do zmiksowanych żółtek powoli dodawać olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i na sam koniec proszek do pieczenia. Powstanie dosyć zbita masa. Same zmiksowane żółtka z cukrem Masa po dodaniu mąki i oleju W osobnym naczyniu ubić białka
Ugotowaćszybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 3 duże jajka 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny + skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego spód 125 g kruchych ciasteczek 50 g masła wierzch 125 g mascarpone 125 g lemon(...)sobą połączyć. Przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wrzucić zmielony ser, wbić jajka, dodać mleko zagęszczone, cukier waniliowy i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą połączyć (nie miksować zbyt długo, bo sernik może opaść!). Pod sam koniec miksowania dodać sok z cytryny i startą skórkę. Ponownie zmiksować
Ugotowaćlekko miękkie, a jeśli będziemy przechowywać je w szczelnym pojemniku, dodatkowo zmiękną. Z podanego przepisu można przygotować około 40 sztuk. Ciasteczka bakaliowe Składniki: 150g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 70g masła 70g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100g suszonych owoców lub dowolnych bakalii(...)moreli, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej) Wykonanie: - składniki powinny być prosto z lodówki - owoce suszone przelać gorącą wodą, odcedzić i osuszyć, pokroić na drobne kawałki - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, śmietanę, ekstrakt z wanilii oraz posiekane owoce, ze składników szybko zagnieść ciasto - ciasto podzielić
Smakołyki Berenikipolecam na Święta :)! Babka piaskowa Składniki : 1 1/2 szklanki cukru + cukier wanilinowy (zamiast cukru waniliowego dodałam pół łyżeczki pasty waniliowej) 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 250 g masła (lub 200 g masła i 50 g oliwy) 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać do miski. 2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym. 3. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. 4. Dadawać
UgotujmyTo.plszklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 250g miękkiego masła - 2 białka pozostawione od kruchego ciasta - 60g mąki ziemniaczanej (lub 1,5 paczki proszku budyniowego) - ok.200-300g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo: - mielony ksylitol lub cukier puder(...)posypania W misie miksera utrzeć miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, ksylitolu z wanilią i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy partiami ser i cały czas ucieramy (miksujemy), dodajemy skrobię (mąkę) ziemniaczaną i mieszamy. Na końcu dodajemy roztrzepane lekko 4 jajka i 2 białka. Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników. Można również tak jak w oryginale dodać same żółtka, a na końcu
Smaczne ZdroweSkładniki: ( na 2 serduszka) białka z 3 jajek 200 g cukru pudru niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej niecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2 duże garście jagód 2 plastry pomarańczy odrobina whisky 100 g serka mascarpone szczypta cukru pudru- opcjonalnie(...)bitej śmietany 30% listki świeżej mięty Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na końcu dodać barwnik i wymieszać delikatnie całość szpatułką aż masa będzie miała jednolity kolor. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować serce wielkości
KreatywnePinySkładniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego 2-3 garście mrożonych wiśni 100 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- opcjonalnie kilka kropel ekstraktu z wanilii 100 g bitej śmietany(...)kilka gałązek świeżej mięty odrobina miodu Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około
KreatywnePinychcecie zrobić bezy o różnych smakach. Składniki: (na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego 1,5-2 łyżki kakao do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki 4 łyżki dulce de leche o smaku(...)kosteczkę 3 tafelki startej czekolady deserowej Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Gdy masa będzie już gotowa dodać kakao. Wymieszać dokładnie masę szpatułką do otrzymania brązowego jednolitego koloru. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odrysować koło
KreatywnePinySkładniki: (na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego 1-1,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki 1 kiwi posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy(...)listki mięty 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Gdy masa będzie już gotowa dodać barwnik. Wymieszać dokładnie masę szpatułką do otrzymania jednolitego koloru, nie mieszać zbyt długo. Przygotowaną masę układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
KreatywnePiny