ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:100/303)

CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 204

deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces zagęszczania kremu stał się znacznie szybszy. Crema Catalana aromatyzowany jest otartą skórką z cytryny i korą cynamonu. Delikatny, cytrusowo-korzenny(...)CATALANA (KREM KATALOŃSKI) / źródło: Kuchnia Agaty ;/ 3-4 porcje 4 żółtka 2 szklanki mleka 2% 3-4 łyżeczki cukru (użyłam brązowego) skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej kawałek kory cynamonu (jakieś 2-3 cm) + 2-3 łyżeczki cukru do skarmelizowania wierzchu Żółtka roztrzepuję z cukrem bardzo dokładnie, następnie dodaję mleko, rozrabiam mąkę, wrzucam korę cynamonu. Stawiam

W kuchni Karmel-itki
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 156

wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz(...)obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto

Pyry na Gaz
Ambasador 395

nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu 1 cukier waniliowy 125 ml mleka 625 ml mleka 2 kostki masła Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 125 ml mleka

Made By Mom And Son
Babka kakaowa w polewie czekoladowej 183

wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej.   Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.   Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
NALEŚNIKI TIRAMISU 561

około 3-4 łyżeczki) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżeczką gorącej wody 3 łyżki brandy (lub amaretto) SOS TRUSKAWKOWY: 250 g truskawek (użyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron(...)gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej), dodaj cukier i gotuj  aż się lekko rozpadną (około 10 minut) . Wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i zagotuj wszystko jeszcze przez 1-2 minuty. Naleśniki posmaruj nadzieniem, zawiń w rulony i polej gorącym sosem truskawkowym. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 318

pianką cytrynowo-kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Masa: 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml) 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda) jogurt grecki/bałkański 500g 3 szklanki mrożonych(...)owoców /u mnie mieszane/ Oddzielić białka od żółtek. Mielone migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać do jednej miski. Białka przełożyć do innej, czystej i suchej miski i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Do ubitych białek dodawać -ciągle miksując- po jednym żółtku. Następnie, delikatnie mieszając łyżką, dodawać po trochu przesianych, suchych składników

UgotujmyTo.pl
Sernik z truflą czekoladową 245

Składniki: Ciasto : 500 g zmielonego twarogu ( ja użyłam sera z wiaderka Włoszczowa ) 3 jajka 125 g drobnego cukru 200 ml śmietanki kremówki 36 % ( 30 % ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki(...)posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki )    Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ).  Dodajemy cukier , kremówkę , mąkę ziemniaczaną , wanilię i na końcu ser , cały czas miksując do powstania gładkiej masy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową . Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 C przez

Słodkości i nie tylko
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 169

grubych oczkach), 3 łyżki migdałów słupki, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, cukier puder, 2 łyżki migdałów na wierzch tarty. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy(...)pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Starte jabłka mieszamy z migdałami, cynamonem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem pudrem,  dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietankę i całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min.(robotem z widełkami). Banana kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy z masą jajeczno śmietanową. Masa powinna mieć gładką

Moniki Smakołyki
Czekoladowa pavlova z owocami z okazji DNIA BABCI I DZIADKA:)) 145

Pavlovej Składniki  BEZA 7 białek (schłodzone)  400g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * * dodajemy , aby beza po upieczeniu była w środku ciągliwa i lekko wilgotna,  natomiast z wierzchu krucha. KREM 300 ml schłodzonej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka(...)tortownice o średnicy ok 22 cm. Uprzednio schłodzone białka jaj ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po jednej łyżce cukru (wymieszanego z cukrem wanilinowym) oraz ocet jabłkowy i mąkę ziemniaczaną.  Gdy piana będzie już lśniąca i sztywna dodaj kakao i delikatnie wymieszaj łyżką, tak by powstały smugi.  Pianę przełóż na przygotowaną wcześniej blachę,  wstaw do piekarnika

Cukier&Puder
Sos malinowy na ciepło 360

zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie(...)malin. Dodajemy cukier, ilość w zależności od gustu. Należy próbować w trakcie gotowania, aby ewentualnie dodać więcej. Całość gotujemy momentu, gdy maliny się rozgotują i rozpadną na ziarenka. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z 2 łyżkami wody i dodajemy do zagotowanego sosu. Doprowadzamy po raz ostatni do zagotowania. Pyszny sos gotowy! Smacznego! :) Zobacz także: Sos jagodowy na ciepło

PastelFood
Sernik zebra 9833

trzykrotnie zmielonego) 200g mascarpone 150g cukru 50g stopionego masła 4 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta kruchego) 3 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne, posiekane na drobne kawałki masło oraz żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić przez(...)stopni, na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć, ale zminimalizuje to pękanie i nierówne rośnięcie sernika) - twaróg, mascarpone, stopione masło (ostudzone), przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier zmiksować krótko do uzyskania jednolitej masy - do masy dodawać po jednym jajku oraz białko, po każdym krótko miksować - na koniec dodać ekstrakt z wanilii, ponownie krótko zmiksować - masę

Smakołyki Bereniki
Suflet z awokado i pesto calabrese 232

kuchni i polubienia bloga! :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 jajka EKO Połowa opakowania pesto calabrese MONINI Połowa małego awokado Sól himlajska Cukier Oregano Mąka ziemniaczana pół płaskiej łyżeczki Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy piekarnik do temp. 165-170 stopni (bez termoobiegu). Rozdzielamy(...)żółta od białek do osobnych misek. 2/ Ubijamy żółtka na krem a następnie czystą ubijaczką białka na puszystą pianę. Przy końcu ubijania białek dodajemy szczyptę soli, cukru i mąkę ziemniaczaną. 3/ Miksujemy w pojemniku od blendera awokado z pesto. Do jednej większej miski przekładamy żółtka, białka i pesto z awokado i mieszamy łyżką. 4/ Formy do sufletu smarujemy tłuszczem

Kuchnia PROzdrowotna
Chow mein z mięsem mielonym i warzywami 219

ząbki czosnku cynamon (ilość według uznania) anyż (ilość według uznania) goździki mielone (ilość według uznania) ostra papryka w proszku (opcjonalnie) ok.1 łyżka cukru lub miodu sól (opcjonalnie) skrobia ziemniaczana (opcjonalnie) WYKONANIE Kroimy marchewki na paseczki i odkładamy na później.  Mięso mielone smażymy na oleju dodając czosnek, cynamon, paprykę w proszku, sól i pieprz.  Do mięsa dodajemy marchewkę(...)mieszamy i dusimy do momentu, aż marchewka zrobi się chrupiąca.  Gdy zajdzie potrzeba dodajemy odrobinę wody. Pod koniec dodajemy kukurydzę i jeśli sos będzie za rzadki, dodajemy skrobię ziemniaczaną do zagęszczenia sosu. Podajemy z makaronem i zajadamy za pomocą pałeczek

Zofiana
Sernik z karmelem pomarańczowym! 194

sera z wiadereczka - 250 g białego twarogu tłustego - 4 jajka - 150 g cukru pudru - 1 szt cukru waniliowego -100 ml soku z pomarańczy - zapach cytrynowy - 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskie) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 g masła Masło ucieramy z cukrem na puch. Masa ma być puszysta i jasna. Dodajemy na przemiennie po 3 łyżki(...)sera i jedno żółtko. Dodajemy zapach cytrynowy i sok. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z białek z masą serową, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie, wylewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Ostanie 10 minut z termoobiegiem. KARMEL POMARAŃCZOWY: - 125 g masła

SMYKWKUCHNI
Kokosanki 183

masła  200 g wiórków kokosowych  3 łyżki mleka  2 białka  3/4 szklanki cukru (gdy nie lubimy zbyt słodkiego, można dodać mniej)  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy mleko, całość(...)mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Masa po wymieszaniu będzie dosyć gęsta, ale taka ma być. Odstawiamy ją do  ostudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do piany dodajemy wystudzoną masę kokosową i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i  formujemy ciasteczka. Piekarnik wcześniej

Kuchcik gotuje