masła 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki mleka 2 białka 3/4 szklanki cukru (gdy nie lubimy zbyt słodkiego, można dodać mniej) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy mleko, całość(...)mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Masa po wymieszaniu będzie dosyć gęsta, ale taka ma być. Odstawiamy ją do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do piany dodajemy wystudzoną masę kokosową i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka. Piekarnik wcześniej
Kuchcik gotujeSmak rekompensuje wszystko!Babka piaskowaSkładniki:2 szklanki mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej1,5 szklanki cukru kryształucukier waniliowy6 jajekkostka margarynyłyżka octu6 łyżek oleju2 łyżeczki proszku do pieczeniatłuszcz do formyPrzygotowanie:Mąki ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej do miski. Margarynę utrzyj z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj po jednym całym jajku i utrzyj na gładką masę
Lawendowe Niebookoło 10 minut. Następnie przestudzam i miksuję. Drugą połowę truskawek miksuję z miętą i wstawiam do zamrażarki aby dobrze je schłodzić.Żółtka wbijam do garnka i dodaje mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszam aż powstanie gładka masa. Garnek stawiam na kuchenkę. Powoli podgrzewam jajka z mąką dodając porcjami mleko kokosowe - cały czas mieszam. Doprowadzam do wrzenia i ściągam z kuchenki.Do
Magiczna kuchnia Dariizłoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut.Krem:3/4 litra mleka,niepełna szklanka cukru,2 lekko czubate łyżki mąki pszennej,2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej,4 łyżki(...)cukru waniliowego >klik!< lub 1 łyżka esencji waniliowej >klik!<,200 g masła.Z mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do niego mleko z mąkami i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aby budyń zgęstniał. Jeśli zamiast cukru waniliowego
Codzienna kuchnia niecodziennapszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy(...)się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem.Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące
W kuchennym oknie Ewyszklanki kakao1/4 łyżeczki soli3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ MALINOWĄ:500 g malin (użyłam mrożonych)4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody3/4 szklanki cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wodySKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY:500 g mascarpone (całkowicie zimnego)300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej)6-8 łyżek cukru pudru2 łyżeczki kawy(...)pozostaw brownie do ostygnięcia.FRUŻELINA MALINOWA:W garnuszku zagotuj maliny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia (ja maliny miałam już rozmrożone).Dodaj do tego rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i pogotuj 1-2 minuty, aż całość zacznie lekko gęstnieć.Zdejmij garnek z ognia i wlej do malin rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostygnięcia
Słodko-Słony Świat Ilonycytryna1 limonkacynamoncukier puderPRZYGOTOWANIE:Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wbijamy 2 jajka. Dolewamy pół szklanki mleka i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Następnie dodajemy drobno pokrojone daktyle, rozdrobnionego banana oraz otartą skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Doprawiamy wszystko miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę
kulinarnyJamoimi modyfikacjami. Polecam! Wychodzi cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) "Składniki:200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru4 jajka, oddzielnie żółtka i białka4 łyżeczki waniliiziarenka z połowy laski wanilii50g białej czekoladygarść orzechów włoskichSposób przygotowania(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając.Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce i dodajemy do maślanej masy. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z białek i dodanie jej do masy. Ja to zrobiłam
Słodkie Przyjemnościodrobina tej kruchości w moim przepisie. Zapraszam! Przekonajcie się sami :)"Składniki:600 g sera chudego5 jaj125 g masła150 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia pół laski waniliidwie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g białej czekolady100 g herbatnkówSposób przygotowania:Ser ucieramy na gładka masę, odstawiamy.W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem, a następnie stale mieszając dodajemy po żółtku(...)łyżce sera. Do masy serowej dodajemy ziarenka wanilii a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto
Słodkie Przyjemnościciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą równie dobrze, można byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki:4 białkaok 70 g cukru ( nie cała miarka)4 żółtka150(...)minut, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas
Słodkie Przyjemnościowocowy. Jego podstawą jest frużelina truskawkowa, więc nusi być pyszny. Lubicie?Krem truskawkowy:250 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wodypół szklanki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30%1 łyżeczka żelatynyszklanka czereśniwiórki z białej czekoladySposób przygotowania:Do garnuszka wrzucamy umyte truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy d momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuszczamy(...)łyżce wody i dodajemy do truskawek razem z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną w łyżeczce wody.Śmietankę ubijamy gdy będzie sztywna dodajemy rozpuszczoną żelatynę w jak najmniejszej ilości wody i miksujemy jeszcze chwilę.Ostudzone truskawki dodajemy do ubitej śmietanki i lekko mieszamy. Krem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie do przygotowanych naczyń nakładamy 3 łyżki kremu, który przykrywamy
Słodkie Przyjemnościminut w 175`C.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.Krem truskawkowy:250 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wodypół szklanki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30%1 łyżeczka żelatynySposób przygotowania:Do garnuszka wrzucamy umyte truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy d momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody(...)dodajemy do truskawek razem z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną w łyżeczce wody.Śmietankę ubijamy gdy będzie sztywna dodajemy rozpuszczoną żelatynę w jak najmniejszej ilości wody i miksujemy jeszcze chwilę.Ostudzone truskawki dodajemy do ubitej śmietanki i lekko mieszamy. Krem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie babeczki dekorujemy przygotowanym kremem i świeżymi owocami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy(...)minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części.Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle
Słodka Stronajednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy(...)minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części.Masy:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Następnie budyń chwilę miksujemy w celu
Słodka Strona