ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:117/303)

Sernik wiedenski- cheesecake 358

udaje :)Skladniki :1 maslo 1 kg  startego sera8 jaj1 1/3 szkl cukru3-4 lyzki maki ziemniaczanejbakalie wdlg uznania Wykonanie:Bialka - ubijamy, na sztywna piane.Zoltka , cukier, maslo I make ziemniaczaną - ubijamy na puszysta mase Bialka - ubijamy, na sztywna piane.Do masy zoltkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac .Gdy polaczymy mase z serem, na jednolita mase

Smaki Edyty
WSPÓLNE PIECZENIE #1: RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA. 568

sobota) rzez cały dzień.Link do akcji na Fcb:  https://www.facebook.com/events/244627739067050/ RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA/przepis od babci modyfikowany i ulepszony/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol)  4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat arbuzowy barwnik różowy w proszku(...)lukier: cukier puder mleko Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania porcjami cukier. następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiewam mąkę pszenną, ziemniaczaną  oraz proszek, delikatnie razem łącze z masą jajeczną. Na samym końcu dodaję majonez, aromat i barwnik, mieszam dokładnie szpatułką i przelewam na natłuszczonej formy do babki z kominkiem

W kuchni Karmel-itki
Sernik czekoladowy 251

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowejmargarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami twaróg, całe jajka, miksować do momentu zmieszania składników- do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę, wymieszać (pałką lub mikserem na niskich obrotach) aż uzyska jednolitą konsystencję i kolor- masę przelać na podpieczony spód (brzegi tortownicy też wykładam papierem - wycinam wąskie paski papieru

Smakołyki Bereniki
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3874

kakaową kruszonkąSkładniki:kruszonka200g mąki pszennej110g masła100g cukru3 łyżki kakaomasa serowa500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego2 jajka50g masła100g cukru1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy  2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie:- mąkę przesiać z kakao, dodać cukier i posiekane masło (nie prosto z lodówki, ale też nie za ciepłe)- podane składniki można połączyć dłonią w drobną kruszonkę i taką(...)serową powinny mieć temperaturę pokojową- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo jajka oraz partiami twaróg, cały czas ucierając- na koniec dodać skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną, masę wymieszać do połączenia się składników - na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, na nią kruszyć drugą część ciasta, pokrywając całą jego powierzchnię- sernik piec

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem 677

dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki:ciasto 350g mąki pszennej150g masła70g cukru pudru2 żółtka 2 łyżki cynamonu masa jabłkowa500g startych jabłek2 łyżki cukru pudru1-2 łyżki mąki ziemniaczanej masa budyniowa2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mlekamąka do podsypania Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem- zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko(...)papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach- jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku- masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać - z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami

Smakołyki Bereniki
Sernik kawowy z kokosową pianką 418

dolną półkę wstawić naczynie z gorącą wodą, która parując przyczyni się do równiejszego wyrośnięcia sernika i zapobiegnie jego pękaniu- twaróg zmiksować na gładką masę z cukrem i przesianą mąką ziemniaczaną- dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), również zmiksować- do zimnego naparu kawowego dodawać stopniowo śmietanę, cały czas mieszając aż uzyskamy

Smakołyki Bereniki
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 183

Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ(...)CEBULI i KURKAMI. Przez to, że mieszałam pęczotto, nie załapałam się na kurki. Żeberka jak dla mnie zdecydowanie za tłuste, ale konfitura była świetna. Placuszek natomiast był takim typowym ziemniaczanym blinem. Ogólne wrażenia? Hm, było bardzo miło, ale bez wielkiego szału. Jedzenie smaczne, ale jak dla mnie – ulepszyłabym co nieco. Atmosfera na początku zdecydowanie bardziej mnie urzekła. Po pewnym

W kuchni Karmel-itki
Rybka? Ależ naturalnie! KOTLECIKI RYBNE Z TWAROGIEM. 276

roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz z mlekiem i solą oraz pieprzem, dodaję również koperek.  Smacznego

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 200

Wielkopolskę, mój rodzinny dom.Kuchnia wielkopolska ziemniakiem słynie, a dokładniej pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęłykrólować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni,mniej jadano mięsa czy ryby.Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM, czyli ziemniaki gotowane(...)szczypiorkiem.Według mnie, najlepszy obiad na świecie!Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI), a więc zupa z ziemniaków, bądźteż PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI). Są to kluseczkiz mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek

W kuchni Karmel-itki
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 129

smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na wasze komentarze:) Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Blaszka o wymiarach 25 cm ×35 cm. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać ziemniaczaną, kakao

Blondynka Gotuje
Słodko - Kwaśne Babeczki z Agrestem pod Bezową Pierzynką 189

bezy) 120 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i po kolei żółtka. Ciągle miksując dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blachę(...)bezę: Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier i miksujemy dotąd aż cukier przestanie zgrzytać w zębach. Następnie dodajemy sok z cytryny i ciągle miksując dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę układamy na masę z agrestem. Ciasto dosyć urośnie i wypchnie bezę - wszystko pod kontrolą :) Pieczemy 30 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tort Makowy z Kremem z Białej Czekolady 242

ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml) 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po tym czasie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do czasu

Blondynka Gotuje
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 184

napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki(...)daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy

Blondynka Gotuje
Sernik Black Forest 284

boki tortownicy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 2 jajka 3 żółtka 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 mała łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 200 g cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml) 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 100 g gorzkiej czekolady(...)białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej Wykonanie:Składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik, aby go rozgrzać do temperatury 150 stopni.Wszystkie składniki, tj. twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną,pastę z wanilii, śmietanę, całe jajka i żółtka zmiksowałam szybko na gładką masę, tak żeby nie napowietrzyć masy za bardzo. Autorka pisze, że zbyt mocno napowietrzona masa sprawi, że sernik

Blondynka Gotuje
Ciasto marmurkowe (piaskowe) 386

piaskowe) PRZEPIS {forma: 26 x 11 cm, 1 szkl = 250 ml} temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia:~ 60-70 min Składniki  1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy sok z połowy cytryny (można też zetrzeć skórkę) kilka kropli aromatu waniliowego/łyżka ekstraktu waniliowego(...)innego ulubionego 250 g margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem) 1 łyżka kakao Przygotowanie W misce odmierzyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i odstawić. W oddzielnej misce misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem soku z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą, białą masę. Ubijać dobrych parę minut. Do masy dodawać

coolinarnastrefa.blogspot.com