podstawowego ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było ononiesamowicie elastyczne i praca z nim okazała się bardzo przyjemna i łatwa.Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz podsmażoną cebulą.Istotne jest, by ziemniaki i ser były kilkudniowe, wyschnięte, uleżałe. Farsz będzie mniej kleisty i zyska wyrazisty smak. Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta
W kuchni Karmel-itkimiks. PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. /własna receptura;/ z przepisu wychodzi: 2 porcje gulaszu dyniowego 20 pulpecików jaglanych gulasz: 1/2 dyni piżmowej (około 0,6 kg) 3 średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki(...)szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę równą, średnią kostkę. Wrzucam do garnka, wlewam wody tyle, by warzywa były zaledwie do połowy przykryte i zagotowuję. Wrzucam ziele, liść laurowy. Do gotujących się
W kuchni Karmel-itkijednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla dziecka - mój syn uwielbia je kroić i gotować:) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Mąki i sól wysypać do dużej miski, albo na stolnicę. Następnie wyłożyć ziemniaki przeciśnięte przez praskę i jajko
Blondynka Gotujeroladek. W zależności od potrzeb można dostosować ilość składników. Podanie tego dania pasuje na wszystkie większe, okolicznościowe imprezy rodzinne (święta, imieniny, urodziny, komunie, chrzty...). Do roladek najlepiej pasują ugotowane ziemniaki i mix sałatek (np. sałatka z kapusty pekińskiej, sałata z jogurtem, mizzeria). Talerz prezentuje się wtedy naprawdę wybornie (wiosennie bo kolorowo) a całość smakuje pysznie. Polecam! Roladki z kurczaka(...)stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałeczki masła na wierzchu roladek, przykryć folią aluminiową i wstawić do piecyka temp. 170oC na 30 min. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i mixem sałatek. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comsalaty ( do dekoracji) sol pieprz panier ( maka, jajaka, bulka tarta) Schab myjemy, osuszamy i klepiemy tluczkiem Doprawiamy przyprawami mieso odstawiamy aby mieso naszlo przyprawami Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki Obtaczamy mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec w bulce tartej) Na rozgrzana patelnie kladziemy kotlety posmarzajac(...)przykryciem na wolnym ogniu co jakis czas obracajac W tym samym czasie smarzymy krazki ziemniaczane tak jak frytki Na talerzach ukladamy salate Gotowe kotlety i ziemniaki ukladamy na salacie ( daje nam to ladny efekt ) Po ok 1 godzinie mamy juz gotowy obiad na 6 osob Smacznego
Klaudynkowa kuchniajedzenie a jej umiejętność wiązania końca z końcem zdumiewała wszystkich.Kluski szare czy różnego rodzaju pyzy to była pozycja w menu, która pojawiała się przynajmniej kilka razy w miesiącu bo ziemniaki były bardzo tanie. Na szczęście wszyscy je lubili więc nie było problemu. A kiedy Babcia gotowała swoje pyszne kluski to w garnku pozostawała szara, bardzo zawiesista "woda" pełna(...)kawałeczków i smaku ziemniaków. To właśnie podstawa klusczanki czyli takiej bida zupy, którą zajadałam się w dzieciństwie.Bazę już mamy a reszta to banał i kilka chwil przygotowania ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatrzeba znać umiar.Można iść na frytki do jakiegoś fast foodu. Można kupić mrożone w sklepie i w domu tylko usmażyć czy upiec. Można też zaopatrzyć się w dobre ziemniaki, olej rzepakowy i zrobić pyszne, domowe frytki samemu. Ja wybieram tę ostatnią opcję i kilka razy do roku smażę najlepsze frytki. Można zjeść je tylko z dodatkiem ketchupu czy innego(...)ulubionego sosu. Mogą też być dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków gotowanych.Zobacz przepis na Frytki pieczone z pasternaku ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakońcu w butli lał i nie odmierzał, ale ważne, że nie przegiął :) oliwa z oliwek do smażenia, pieprz, sól,gałązka rozmarynu (koniecznie musi być!) Kotleciki ziemniaczane: 40-50 dag ziemniaków (mącznych), 2-3 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, Na godzinę przed smażeniem stek(i) wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą i pieprzymy
Delicious Titbitsgorące 13 pomarańczy 14 najpierw 15 wrzućcie 16 wąchać 17 rozmieszacie 18 piekarnika 19 uważać 20 przypaliło 21 jej 22 wyciągnijcie 23 ostudzi Artykuł Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniPyszne, szybkie danie na chłodne dni. Ja dodałam parówki drobiowe ale tutaj pełna dowolność, może być nawet ulubiona kiełbasa. Polecam danie bardzo gorąco. Parówki duszone z porami i ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepowstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy
Be Fit Be Strongokoło 5 minut . Wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę , mieszamy , pieprzymy , wkładamy gałązki tymianku i zakrywamy przykrywką na 5 minut , żeby wszystko przeszło aromatem zioła i pieprzu . Gotowe , można podawać z ziemniakami lub bagietka ziołową " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Sos tymiankowo – maślakowy pojawił się
Ogrodnik w podróżymoją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz do smaku 100 g boczku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotować ciecierzycę przeczytaj : tutaj . W tym poście znajdziesz przepis na specjalną pastę do namaczania ciecierzycy. Składniki : 250 g ciecierzycy 200 g boczku - opcjonalnie 2 kiełbaski śląskie - opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki 2 - 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 l wody 2 listki laurowe 4 -5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek zielenina - opcjonalnie Wykonanie : wieczorem namoczyć ziarna cicierzycy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!