wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też z ziemniakami na obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPięknie pachną klarowanym masłem, przyprawami i świeżą papryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
Zasmakuj KuchniWspaniały sos o zapachu pieczarek, pora i śmietanki z dodatkiem musztardy i papryczki chili, które dodają charakteru daniu. Taki sos pasuje doskonale do wszelkich potraw z ziemniaków a także do makaronów i ryżu z dodatkiem, np. kurczaka. Smacznego:) Składniki: 1 kg pieczarek obranych / oczyszczonych 2 łyżki masła klarowanego 1 por 2 średnie cebule 3 - 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
Zasmakuj Kuchnicebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy cydr i starte na grubych oczkach jabłko i przysmażamy. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jogurt. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u na ziemniaki z wody i sałata lodowa. Smacznego :) 1 porcja - 210 kcal - białko - 110 g - tłuszcze - 22,5 g - węglowodany - 47 g - błonnik - 7,5 g Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne RewelacjeŻółta sałatka ze śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź, chrupka kukurydza a całość otula żółciutki sos. Taka sałatka śledziowa to po prostu pyszota! Lubicie kukurydzę z puszki? Kukurydza marki Bounduelle jest naturalnie słodka i nie dosładzana. Jej ziarenka są bardzo chrupiące i jest
Smaczna Pyzaprostu nałożyć farsz i zlepić. Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję. Jeżeli ktoś chce może dodać ziemniaki gotowane do farszu :) SKŁADNIKI ( wszystko odmierzamy w tej samej szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl. woda ciepła 1 szkl. olej 1/4 szkl. sól 1 łyżeczka
Kuchnia PaulettesProsty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik. O taką wersję pokusiła się kiedyś Mama, a ja z pewnością kiedyś powtórzę jak tylko będzie okazja ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru
Kuchnia w czekoladzieodkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka). Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Czary - gary w kuchniróżne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody. A co najważniejsze - moja praca
Gotowanie i blogowaniemnie nastroił, że naszła mnie ochota na jedną z moich ulubionych zup jesiennych. W roli głównej występuje przypominana na nowo w Polsce zielona soczewica i kalarepka (to mój zamiennik ziemniaków, za którymi nie przepadam). Zazwyczaj tę zupę robię w wersji wegańskiej, ale przyznaję, że po powrocie z Litwy zatęskniłam za polską kiełbasą i ją dodałam :) Składniki : 150 ml zielonej soczewicy
Weekendy w domu i ogrodziesztuki jogurt naturalny 150 ml sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana
AZgotuj!dobrze przyswajalnego żelaza. Jest doskonałym źródłem białka, przewyższając nawet mleko i soję. Amarantus jest rośliną bezglutenową. Zawarta w niej skrobia jest łatwiejsza do strawienia niż ta, która pochodzi z ziemniaków czy kukurydzy.” * *źródło http://ekomalwa.pl/amarantus-ziarno-500g.html Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki ziaren amarantusa (u mnie od EkoMalwa ) 11/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 małe
Słodkie okruszkitego dodaj ulubione warzywo – świetnie sprawdzi się kilka zgniecionych różyczek brokułów albo kalafiora, kukurydza, posiekana nać pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Do masy dodaj jedną lub dwie łyżki stołowe startego żółtego sera – wówczas każdy kęs będzie jeszcze bardziej apetyczny! Zioła, przyprawy, panierka – jak podkreślić smak kotlecików
Tradycyjna Kuchniapracusiowi ale oczywiście od samego rana poniosło mnie do kuchni, bo dzień bez gotowania, to dzień stracony :-) Dzisiaj mamy niedzielę, więc u mnie w domu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu. W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać
pieprzny smaczekziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym
Codzienna kuchnia niecodzienna