łyżeczki płatków czerwonej papryki 3 żabki czosnku 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 2 łyżeczki kolendry pęczek szczypiorku puree 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka masła sól do smaku pietruszka do dekoracji Przygotowanie: W misce koniecznie z przykrywką łączymy produkty: płynny miód, burbon, czosnek i szczypiorek posiekany, przyprawy - wszystko(...)odpocząć ok 5 minut. W tym czasie na rozgrzana patelnię wlewamy marynatę z miski i zasmażamy aż zgęstnieje, powstaje idealny sos, który możecie użyć w połączeniu z puree :) Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy dodajemy mleko, masło i blendujemy. podajemy z pietruszką. Smacznego! Tupperware wyposaża Niezły Młynek w akcesoria kuchenne
Niezły Młynekzewnątrz ładnie upieczone. Następnie nie wyłączaj piekarnika, wyłóż warzywa do półmiska.Odłoż na bok. i do tego samego naczynia , gdzie się zapiekały papryka i cukinia, wsyp ziemniaki, obtocz olejem, sosem , który wytworzył się podczas zapiekania warzyw. Posyp dodatkowo oregano. Troszeczkę zapiekaj. Wyłóż na talerz tak papryke cukinie jak ziemniaki, podawaj posypane ziarnami prażonymi Ziarenkowo. Smakuje bardzo jak jest ciepłe
Z Kuchni Do Kuchnialbo gotujemy w wysokim garnku wszystkie kulki naraz, w salsie pomidorowej bez potrzeby mieszania, na małym ogniu. Takie mielone są idelane na ciepło, jak na zimno, do kanapek, do ziemniaków i dziecko bardzo chętnie je zje. Dorosłemu podaję w ten sposób, z ziemniakami i z czym mam aktualnie, nie zapominam o ziarnach od Ziarenkowa, gdyż nadaja charakteru zwykłym obiadom
Z Kuchni Do Kuchnimodyfikować oraz...uwaga- robić wiele rzeczy na oko i z przeczuciem! Dziś zrobimy kopytka, ale po włosku . Polega to na tym ...ale po kolei... Składniki- -1 kg ugotowanych ziemniaków -25 dag mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia Ugotowane ziemniaki należy zmielić
Z Kuchni Do Kuchninależy wybrać taką, która najlepiej odpowie naszym przygotowaniom. Do dzisiejszej brioszki użyłam purèe z dyni o słodkim smaku, oraz twardym i suchym miąższu, która po upieczeniu ma konsystencję ugotowanego ziemniaka. Brioszka udała sie pysznie! Mięciutka, wilgotna i sprężysta ( to dzięki dodaniu mąki manitoba), na drugi dzień smakowała tak samo jak po upieczeniu! Idealna na śniadanie z domowym dżemem, czy popołudniową(...)wody, położyc na dno pokrojoną dynię i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec jak wyżej. Następnie wystarczy tylko łyżka oddzielić miąższ od skórki, przepuścić go przez praskę do ziemniaków czy warzyw, lub zmiksować na gładkie purèe blenderem
Mia Cucina Sofietapolędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki:ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernikamini kluski śląskie: ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia, 1 jajo, szczypta solimarynata: po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz(...)całkowitego rozpuszczenia i połączenia. - sos powinien mieć półpłynną konsystencję. W garnku zagotowujemy ok. 1,5l osolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części
Symfonia Smakówkurczakasól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka400 ml bulionu kurczakowego Wykonanie:Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy liściem laurowym, solą i pieprzem- około 40 min.W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pietruszkę , seler.Gdy udka są gotowe dodajemy warzywa i kaszę jęczmienna. Gotujemy aż kasza bęzie miękka. Około 20-30 min. Dolewamy bulionu kurczakowego. Doprawiamy do smaku. Możemy doprawić 2-3 łyzkami
Smaki Edytynaleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut(...)konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach
Kulinarne przygody Gatitywidzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni. Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej
Kulinarne przygody GatityporcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki: 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek do posypania Wykonanie: W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew(...)pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany
Kulinarne przygody Gatityswojski ketchup (choć chyba powinnam pisać keczup?). Żeberka smarujemy trzykrotnie sosem na jego bazie, dzięki temu są bardzo wilgotne i aromatyczne. Razem z żeberkami proponuję upiec duże cząstki ziemniaków (wymieszanych z olejem i ulubionymi przyprawami). Można je także podać z bardzo prostą surówką z białej kapusty – na którą także podaję przepis. Żeberka z piekarnika (dla 4 osób(...)mamy rusztu możemy poukładać żeberka na rulonach ze zgniecionej folii aluminiowej lub na obranych marchewkach). Wkładamy do piekarnika na 30 minut (ja w tym samym czasie piekę połówki ziemniaków, wymieszanych z olejem, solą i przyprawami). Po tym czasie żeberka wyjmujemy, smarujemy ponownie marynatą z obu stron i wkładamy na kolejne 30 minut. Po upieczeniu smarujemy marynatą ostatni raz i zostawiamy
Poezja smakuwłoszczyznę, włożyć do garnka razem z zieleniną i zalać wodą. 2. Gotować do miękkości marchewek, wyłowić włoszczyznę, posolić wywar.3. Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Dodać kaszę (bez plastikowej torebki) i gotować. 4. Na koniec dodać starte na grubych oczkach marchewki5. Posiekany koperek też można dodać do garnka, ale ja wolę posypać nim zupę
Matka Żywicielkajedno. Czas na grochową:) Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku Składniki: 2 litry wody 1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego, w połówkach) 4 - 5 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba(...)cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wypłukany na sicie oraz odsączony groch i gotuj pod przykryciem około 45 - 50 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaAnny Starmach. Podobno leczy przeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam do wypróbowania! Składniki (dla 4 osób): 1l bulionu warzywnego* 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo mielony pieprz ser do podania CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie
My Culinary ArtMiniaturki pierożków są bardziej pracochłonne, ale smakują wyśmienicie. Jeden pierożek to jeden kęs. Składniki: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wody 250 g ziemniaków, 100 g bryndzy, sól, pieprz, 2 średnie cebule, masło. Przygotowanie: Farsz:ugotuj ziemniaki i ugnieć, dodaj usmażoną na złoty kolor cebulkę, dopraw pieprzem do smaku. (Nie trzeba solić bo bryndza jest słona). Jak przestygną dodaj bryndzę
Moniki Smakołyki