z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:113/234)

Bożonarodzeniowe jajka faszerowane 1092

korzeń pietruszki1 ziemniak1/3 puszki kukurydzy1 cebula1 jabłko2 kiszone ogórki0,5 szklanki majonezusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo, ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Marchew, pietruszkę, ziemniaka ugotować i pokroić w małą kosteczkę, przerzucić do miski. Obrane jabłko, ogórki, cebulę, żółtko posiekać na drobną kostkę, połączyć z warzywami i kukurydzą, dodać majonez doprawić do smaku i delikatnie

Niezły Młynek
Pieczone bataty z czarnuszką 153

kiedykolwiek próbował pieczonych batatów, ten wie, że smakują obłędnie. To, co powstaje z tego niezwykłego warzywa, przy użyciu tak niewielu składników, jest niesamowite. Słodycz ziemniaków doskonale przełamuje gruboziarnista sól morska, zaś polski akcent w postaci czarnuszki nadaje im delikatnej pikanterii, muskającej lekko nasze kubki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to biegiem do zieleniaka po słodkie ziemniaki, będzie pysznie

Food Square
Wątróbka drobiowa z warzywami 147

termoobiegiemna 20 minut i gotowe.   Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty,z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie.   Tak przyprawioną

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie koperkowym 158

Wsypujemy koperek.   Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje.Gotowe.   Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty.My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków.Jest to wersja  bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza.Smacznego

Maminek kulinarny
Jajka w sosie musztardowym 147

warzywkiem.   Gotujemy przez chwilę.Zdejmujemy z ognia i do sosu wkładamy jajka. Nie wymagają dalszego gotowania.   Po kilku minutach możemy podawać do obiadu z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Warto polać ziemniaki i jajka dużą ilością sosu.Pycha....Smacznego

Maminek kulinarny
Pączki 126

posypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamydo wyrośnięcia.   W szerokim garnku rozgrzewamy olej.Jest stary, "babciny" sposób, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący - do oleju wrzucamyplasterki surowego ziemniaka - jeśli olej będzie mocno bulgotał przy ziemniaku, tzn. , że możnawkładać już pączki.Pączki wkładamy do oleju sklejeniem do góry.Sprawdzamy patyczkiem, czy część zanurzona w oleju jest złota. Jeśli tak - odwracamy

Maminek kulinarny
Kluseczki serowo - ziemniaczane 119

Kluseczki serowo - ziemniaczane można wykorzystać na różne sposoby i stworzyć z nichwiele dań.   Składniki:-70 dkg ziemniaków-40 dkg twarogu-5 szklanek mąki-4 łyżki oleju-2 jajka-szczypta soli   Ziemniaki gotujemy i studzimy.Mielimy w maszynce razem z twarogiem.   Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/3 mąki i wstępnie mieszamy.Dodajemy olej i stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 172

Chyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki na farsz:-1 kg ugotowanych ziemniaków-1/2 kg twarogu-cebula-2 ząbki czosnku-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia   Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.   Cebulę i czosnek kroimy w drobną

Maminek kulinarny
Zupa z groszkiem 177

samo, co grochówka.Jest przejrzysta, lekka i smaczna.   Składniki:-2 l rosołu lub bulionu warzywnego-słoiczek  groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany   W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy śmietanę i dosypujemy koperek.Doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Zupa krem z selera 148

Składniki:1 duży seler4 młode ziemniaki3 gałązki selera naciowego2 litry bulionu warzywnegogałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuPrzygotowanie:W rondlu na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki i seler oraz łodygi selera naciowego.Następnie do warzyw dodaj bulion i gotuj około 30 minut.Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.Dopraw solą, pieprzem i gałką. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Mussaka 166

pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi 156

kupować szparagów zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować.U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da!Przygotowanie szparagów:Białe szparagi trzeba obrać dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna- inaczej szparagi będą łykowate. Obiera się(...)jeśli nie zanurzyć je jeszcze na kilka sekund we wrzątku.7. Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową.Na ugotowanych szparagach kładziemy nasze jajko w koszulce, dodatkowo podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Całe danie posypujemy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Kolorowa zapiekanka z serem feta 134

nieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu, a to sobie bardzo cenię. Doskonale zrównoważone smaki skarmelizowanej cebuli, czosnku, soczystej, słodkiej papryki, neutralnego ziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu.  Składniki 2-3 porcje:4 ziemiaki1 cebula1 żółta papryka1 czerwona papryka1/2 główki czosnku 1bakłażan1(...)cukinia3 łyżki oliwy z oliwekczarny pieprz125g sera fetaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki w 2,5cm kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Krem ze szparagów 141

kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Placki z cukinii 78

Składniki:2 cukinie4 ziemniaki1 marchew1 jajko4 łyżki mąkiolej do smażenia Przygotowanie:Cukinie, ziemniaki i marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na sitku aby odciekł nadmiar soku.Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego

Smakowity Blog Kulinarny