kiedykolwiek próbował pieczonych batatów, ten wie, że smakują obłędnie. To, co powstaje z tego niezwykłego warzywa, przy użyciu tak niewielu składników, jest niesamowite. Słodycz ziemniaków doskonale przełamuje gruboziarnista sól morska, zaś polski akcent w postaci czarnuszki nadaje im delikatnej pikanterii, muskającej lekko nasze kubki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to biegiem do zieleniaka po słodkie ziemniaki, będzie pysznie
Food Squaretermoobiegiemna 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty,z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną
Maminek kulinarnyWsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje.Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty.My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków.Jest to wersja bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza.Smacznego
Maminek kulinarnywarzywkiem. Gotujemy przez chwilę.Zdejmujemy z ognia i do sosu wkładamy jajka. Nie wymagają dalszego gotowania. Po kilku minutach możemy podawać do obiadu z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Warto polać ziemniaki i jajka dużą ilością sosu.Pycha....Smacznego
Maminek kulinarnyposypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamydo wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzewamy olej.Jest stary, "babciny" sposób, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący - do oleju wrzucamyplasterki surowego ziemniaka - jeśli olej będzie mocno bulgotał przy ziemniaku, tzn. , że możnawkładać już pączki.Pączki wkładamy do oleju sklejeniem do góry.Sprawdzamy patyczkiem, czy część zanurzona w oleju jest złota. Jeśli tak - odwracamy
Maminek kulinarnyKluseczki serowo - ziemniaczane można wykorzystać na różne sposoby i stworzyć z nichwiele dań. Składniki:-70 dkg ziemniaków-40 dkg twarogu-5 szklanek mąki-4 łyżki oleju-2 jajka-szczypta soli Ziemniaki gotujemy i studzimy.Mielimy w maszynce razem z twarogiem. Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/3 mąki i wstępnie mieszamy.Dodajemy olej i stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy
Maminek kulinarnyChyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki na farsz:-1 kg ugotowanych ziemniaków-1/2 kg twarogu-cebula-2 ząbki czosnku-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w drobną
Maminek kulinarnysamo, co grochówka.Jest przejrzysta, lekka i smaczna. Składniki:-2 l rosołu lub bulionu warzywnego-słoiczek groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy śmietanę i dosypujemy koperek.Doprawiamy do smaku
Maminek kulinarnySkładniki:1 duży seler4 młode ziemniaki3 gałązki selera naciowego2 litry bulionu warzywnegogałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuPrzygotowanie:W rondlu na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki i seler oraz łodygi selera naciowego.Następnie do warzyw dodaj bulion i gotuj około 30 minut.Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.Dopraw solą, pieprzem i gałką. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnypastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie
Smakowity Blog Kulinarnykupować szparagów zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować.U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da!Przygotowanie szparagów:Białe szparagi trzeba obrać dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna- inaczej szparagi będą łykowate. Obiera się(...)jeśli nie zanurzyć je jeszcze na kilka sekund we wrzątku.7. Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową.Na ugotowanych szparagach kładziemy nasze jajko w koszulce, dodatkowo podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Całe danie posypujemy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnynieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu, a to sobie bardzo cenię. Doskonale zrównoważone smaki skarmelizowanej cebuli, czosnku, soczystej, słodkiej papryki, neutralnego ziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu. Składniki 2-3 porcje:4 ziemiaki1 cebula1 żółta papryka1 czerwona papryka1/2 główki czosnku 1bakłażan1(...)cukinia3 łyżki oliwy z oliwekczarny pieprz125g sera fetaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy ziemniaki w 2,5cm kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki, usuwamy zewnętrzne, suche łupiny. Pozbawiamy papryki ogonków i pestek, a następnie kroimy w około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnykroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:2 cukinie4 ziemniaki1 marchew1 jajko4 łyżki mąkiolej do smażenia Przygotowanie:Cukinie, ziemniaki i marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na sitku aby odciekł nadmiar soku.Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego
Smakowity Blog Kulinarnypietruszka, por, odrobina selera6 ziemniakówjogurt naturalny lub śmietanajajka ugotowane na twardo2 łyżki octu1 łyżka cukrusól, pieprzkoperekPrzygotowanie:W 1,5 litra wody gotujemy pokrojoną włoszczyznę i buraki. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy pokrojone liście i łodygi botwinki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Nie gotujemy liści zbyt długo, bo stracą kolor. Podajemy z jajkiem, jogurtem
Smakowity Blog Kulinarny