z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:105/234)

Warzywna zapiekanka z orzechowym serem cammembert i pesto 121

dobrze będzie skorzystać jeszcze z mocy sezonowych warzyw. Przecież niedługo będziemy musieli się z nimi pożegnać... Takie zapiekane warzywa wyśmienicie smakują z pesto . Składniki: 1 cukinia 8 małych ziemniaków 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku (ale niekoniecznie, ja nie dodawałam) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 krążek lub trójkącik orzechowego sera camembert (może być zwykły cammembert, nie musi(...)być orzechowy) 1-2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli pieprz mogą być ulubione zioła Przygotować pesto - zmiksować wszystkie składniki. Po prostu :) Piekarnik rozgrzać do 200 st. C Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente (półtwardo). Po przestygnięciu - pokroić w ćwiartki Paprykę umyć i oczyścić nasion, pokroić w kostkę Cukinię umyć i również pokroić w kostkę. Nie obierać Cebulę obrać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety mielone z marchewką 203

każdej strony, żeby miec pewność, że środek kotlecika będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty  lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji dla dzieci

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 158

zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam do niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą(...)trzy grupki? Ponieważ główkami ozdabiamy gotową już zupę-krem. Z kolei środki podzielone na grube plastry łatwiej będzie można odróżnić od zdrewniałych końcówek, które zostawiamy niepokrojone, tylko w całości Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki Dymkę wraz ze szczypiorem kroimy w plasterki Warzywa, ale bez główek! przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (lub, tak, jak w moim przypadku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 418

przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz drobiowy: ok. 350 gramów(...)talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy Następnie nakładamy na placek farsz i za pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i... ... tak przygotowanego wkładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka śledziowa 244

będzie.  Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu 2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowy 1 płaska łyżeczka mielonej czerwonej papryki szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kremowa zupa dyniowa z gorgonzolą 188

takimi zupami. Aby go zachęcić do zupki dodałam serek pleśniowy - gorgonzolę, który bardzo lubi. Oczywiście zupkę zjadł ze smakiem. składniki: 650 g dyni bez skóry pestek 300 g obranych ziemniaków 0,5 l dowolnego bulionu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 100 g gorgonzoli Dynię pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę, aby szybciej się ugotowały. Pokrojone warzywa przełożyć

Monia miesza i gotuje
Pierogi ruskie z cebulą dymką 179

uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść i na obiad i na kolację :) Może i Wam spodoba się moja propozycja ulubionych ruskich. Pierogi ruskie z cebulą dymką SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaki 200 g półtłustego twarogu 1/2 pęczka cebuli dymki sól pieprz 2 szklanki mąki pszennej typ 450 2/3 szklanki ciepłej wody sól PRZYGOTOWANIE: Cebulę dymkę (jej zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flądra na ziemniaczanym puree 134

zasmakuje rybka w takim zestawieniu.  Flądra na ziemniaczanym puree SKŁADNIKI: 8 płatów flądry 2 jajka mąka pszenna sól ziołowa sól pieprz tłuszcz do smażenia 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 3-4 łyżki mleka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Fladrę świeżą myjemy, a następnie oprószamy solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka w drugiej przygotowujemy mąkę do obtoczenia. Rybę panierujemy(...)jajku i mące - smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przekładam do blendera, dodaję masło, mleko i natkę pietruszki - całość dokładnie rozdrabniam i łączę do uzyskania gładkiego puree ziemniaczanego.  Na talerz nakładamy porcje puree na której układam upieczoną rybę.  Podajemy posypując natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - krem marchewkowy z kurczakiem 163

jest delikatny i lekki, a dzięki kawałkom kurczaka również pożywny. Polecam takie kremy na jesienne dni. Krem marchewkowy z kurczakiem SKŁADNIKI (na 2 porcje): 4 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 100  g filetu z kurczaka imbir  sól kawałek pora  grzanki razowe   Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka i przykrywamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żurek w chlebowych miseczkach 192

zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru. Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również(...)obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka podsmażoną kiełbaskę z cebulą oraz białe kiełbaski. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut, a następnie wyciągamy białe kiełbaski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tradycyjna sałatka jarzynowa 285

jest ktoś kto nie kojarzy sałatki jarzynowej? Ugotowane jarzyny w mundurkach to sekret owego smaku, a dodatek jabłka doda jej idealnego smaku. Tradycyjna sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: 4 średnie ziemniaki 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki - korzeń 1 niewielki seler 6-7 jajek 6 ogórków konserwowych 2 średnie jabłka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonez sól(...)pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy warzywa w mundurkach do miękkości.  Ugotowane warzywa obieramy warzywa i kroimy w kostkę.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.  Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę wraz z ogórkami konserwowymi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jak uratować przypalony sos? 213

możemy go jeszcze uratować w następujący sposób :  Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i przegotowujemy go z kawałkiem suchego chleba lub surowym ziemniakiem. Następnie chleb czy ziemniak wyrzucamy. Natomiast jeśli chcemy, aby nasz sos był bardziej aromatyczny możemy dodać do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.     Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Kotleciki mielone z marchewką. 159

tarta olej do smażenia ( około 1/4 szklanki ) Sposób wykonania :  Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić na małe kawałki. Następnie zemleć je wraz z obraną cebulą(...)dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.   Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem.   Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe.  Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać

Przepisy i porady kulinarne