z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:102/234)

Lekko pikantne żeberka w miodzie i ketchupie oraz pieczone ziemniaczki 146

żeberka. 3. Żeberka pieczemy przez 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano, papryka ostra, sól, majeranek kilka łyżek oleju Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Przekładamy do miski, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

My Culinary Art
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 285

zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina już publikowałam. Teraz pora na garnek rzymski :) Składniki: 450 gramów dorsza 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duża cukinia lub 2 małe 1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1/3 kostki masła pokrojonego w kostkę sól do smaku Garnek rzymski namaczamy w wodzie, nie zimnej(...)gorącej W tym czasie dorsza delikatnie oprószamy solą - odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Barszcz czerwony 202

utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały por 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki drobnej fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego(...)udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Marchew,ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka. Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno. Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy

Kuchcik gotuje
Tradycyjna sałatka jarzynowa 115

jest niezastąpiona  jako dodatek do zimnych mięs czy w połączeniu ze śledziem. Za często jej nie robię, ale Świąt bez jarzynowej jakoś sobie nie wyobrażam :) Składniki : 4 średnie ziemniaki  2 marchewki 1 średni seler  1 pietruszka  4 ogórki kiszone  1 puszka zielonego groszku  1/2 małej cebuli 6 jaj  1 słoik majonezu ( u mnie(...)łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i  pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka.Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i również przepuszczamy przez sitko.Ogórki i cebulę obieramy i drobniutko kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy

Gosia gotuje
Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach 119

podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor  0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg  zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3  ziarenka ziela angielskiego   1 ząbek czosnku Wykonanie: Do garnka wlać ok 1,5 l zimnej wody, dorzucić liście(...)kosteczkę oraz umyte grzyby.Gdy woda się zagotuje dodać pokrojone na porcję żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz,  gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Podawa

Gosia gotuje
Ruskie pierogi 99

robimy mały zapasik do zamrażarki i gdy nasz niejadek ma już co jeść,  my możemy sobie  poeksperymentować :) Składniki na farsz: 40 dkg sera białego półtłustego 1.2 kilograma ziemniaków 2 średnie cebule 2 sztuki oleju 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle(...)Ziemniaki ugotować i razem  z serem przepuścić przez praskę. Cebulę i słoninę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoto i  2/3 przełożyć do farszu. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Z w/w składników w międzyczasie  zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć  mąką. Ciasto  podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć

Gosia gotuje
Zupa ogórkowa z czosnkiem i koprem 136

Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 1 korpus z kurczaka 1  marchewka 1  cebula kawałek selera korzeniowego 2-3  ziemniaki 6 kiszonych ogórków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe pęczek koperku  natka pietruszki do dekoracji 100 g gęstej kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku(...)garnka włożyć umyty korpus, listki laurowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i seler. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 40 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone ziemniaki i gotować aż będą miękkie.Na koniec wyjąć korpus, dodać starte na grubych oczkach ogórki i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobniutko

Gosia gotuje
Opieńki w śmietanie na zimno 202

kilkanaście minut pyszny obiad. Polecam. Składniki: 1 słoik 0,7 l solonych, lekko ukwaszonych opieniek 1 duża cebula 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany kilka gałązek koperku sól do smaku ziemniaki z wody, ilość wg uznania  Sposób wykonania: Grzyby przełożyć na sitko i spłukać letnią przegotowaną wodą. Bardzo dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę(...)dodać do grzybów, wlać śmietanę, wsypać sól i bardzo dokładnie wymieszać W międzyczasie ugotować ziemniaki.i utłuc na sypko.Na talerz wyłożyć pośrodku gorące ziemniaki, a dookoła nich grzyby. Na koniec posypać szczypiorkiem i podawać

Gosia gotuje
Żurek na zakwasie 139

aromatyczny. 30 minut i mamy gotowe, pyszne danie...polecam. Składniki: 500 g białej surowej kiełbasy 1/2 l zakwasu 2 suszone prawdziwki 1 nieduża cebula 1 mała marchewka 1 duży ziemniak 2 ząbki czosnku łyżka chrzanu 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, majeranek do smaku 1,5 l wody Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę(...)wrzucić kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, marchewkę,ziemniaka,  grzyby i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Kiełbasę wyjąć, obrać ze  skórki, pokroić w kostkę  i ponownie  wrzucić o garnka, dolać zakwas i gotować jeszcze 10 minut. Jajka  ugotoawać na twardo, drobno pokroić i dorzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Można podawać... Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z pieczarkami i brukselką 150

Lubicie sałatkę jarzynową ?/...Polski klasyk,stały element świąt i wszelakich imprez. A co jakby go lekko złamać, jak to zwykł mówić Okrasa? Wyszło smacznie, zatem polecam. Składniki : 2 średnie ziemniaki  1 marchewka 1/2 średniego selera  1 pietruszka 200 g surowych pieczarek 350 g świeżej brukselki  1/2 małej cebuli  3 jajka  150 g majonezu(...)łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku 2 łyżki oleju  1 łyżeczka octu 1 łyżeczka musztardy francuskiej szczypta cukru kilka listków sałaty i tymianku Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i  pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ja używam do krojenia takiego okrągłego sitka. Jajka gotujemy

Gosia gotuje
Wielkanocna sałatka jarzynowa 195

polecam przygotowanie warzyw na parze niż gotowanie ich w mundurkach w wodzie. Maja bardziej wyrazisty smak, a groszek ma oprócz tego niesamowity kolor. Składniki : 4 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki 1 mały seler 5 średnich ogórków kiszonych  4 duże jajka 1 kwaśne jabłko 20 dag zielonego mrożonego groszku 1 mała cebula sól, pieprz i szczypta cukru do smaku(...)czubata łyżeczka musztardy sarepskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego 3/4 szklanki majonezu Winiary dekoracyjny Dodatkowo: 3 jajka  kilka listków pietruszki 1/2 pomidora Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę i selera obrałam i ugotowałam na parze razem z mrożonym groszkiem. Ostudziłam i pokroiłam w kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam i dodałam do warzyw. Jabłko i ogórki obrałam i drobno pokroiłam

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z marynowanymi podgrzybkami i ciecierzycą 121

już wielokrotnie zmodyfikowana, choćby  tu . Dzisiaj też ją lekko złamię, bo zamiast ogórków użyłam grzybków marynowanych, a groszek zastąpiłam ciecierzycą.Wyszło bardzo smacznie, więc polecam. Składniki : 2 średnie ziemniaki  1 marchewka 1/2 średniego selera  1 pietruszka 200 g marynowanych podgrzybków 1 puszka konserwowej ciecierzycy 1/2 małej cebuli 4 jajka  20 0 g majonezu  1 łyżka(...)kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku kilka listków sałaty i  parę małych podgrzybków do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i  pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia, obieramy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Wszystko kroimy w drobna kostkę . Dorzucamy drobniutko zszatkowaną cebulę , odsączone z zalewy pokrojone podgrzybki i soczewice.Dodajemy pokrojone jajka

Gosia gotuje
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 116

trochę czasochłonne z uwagi na czas wyrastania. Niemniej serdecznie polecam, a inspirację wzięłam  stąd . Składniki: 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ "650" 100 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki  roztopionego masła Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka wody  Sposób przygotowania(...)miseczki wrzucić pokruszone drożdże i cukier. Zalać ciepłaą wodą, rozmieszać, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem  do wyrośnięcia

Gosia gotuje
Zupa grzybowa 189

należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Podgrzybki namoczyć(...)wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle  i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami.  Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z gazu dorzucić koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawać gorącą, można dodać kleks śmietany. Smacznego

Gosia gotuje
Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach 146

innowację, a mianowicie dodatek świeżego tartego chrzanu. Składniki: 700 g świeżego szczawiu 3 łyżki świeżego tartego chrzanu 500 g żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 3 nieduże ziemniaki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo słodka śmietana Sposób przygotowania: Żeberka umyć i pokroić w paski po kości, wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej(...)wody, dodać pokrojona w kostkę marchewkę, cebulę i gotować przez 30 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż będą prawie miękkie. Na koniec dodać pokrojony szczaw i gotować kolejne 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i startym na drobnej tarce chrzanem. Zdjąc  garnek z palnika i wlać smietanę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć

Gosia gotuje