z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:94/234)

Zupa porowo-koperkowa 454

pasuje...ta zupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory  1 mała pietruszka 2 łyżki kaszy manny ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Marchewkę , pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce, pora pokroić.Wszystko razem zeszklić(...)oleju, dodać do garnka z porcją rosołową.Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kaszę manną, posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Rozgrzewająca zupa z kapusty 183

więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej(...)plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, rozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę

mojewypiekiinietylko
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 200

się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki

Jem więc Jestem
Krem z dyni, Wielkie piękno 185

pikantna i lekko kwaskowata, rozgrzewająca zupa jak najbardziej. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle(...)oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym i solą. Można podać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Wielkie piękno  (2013, Paolo Sorrentino) opowiada historię starzejącego się dziennikarza, który

Qlinarnie i Qlinarnie
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 188

bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej garść kukurydzy (może być konserwowa) 1 duża marchew lub dwie średnie 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mały czerwony burak makaron tortellini z mięsem - 250 g liść laurowy,  pieprz wg uznania sól - około łyżka dwie łyżki majeranku słodka papryka w proszku - płaska łyżka ostra papryka(...)jeżeli masz choć trochę rosołu mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza. Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, buraka, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, pomidora natomiast sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Włosi

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa gulaszowa 361

jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka 2,5 l wody 2 czerwone papryki 2 cebule 5 średnich obranych ziemniaków 250 g pieczarek 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra papryka do smaku 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Do garnka(...)Dodać listki laurowe i odrobinę soli, gotować aż mięsko będzie prawie miękkie. W międzyczasie paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Ziemniaki też pokroić w średnią kostkę. Gdy mięsko będzie prawie miękkie dodać pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować jeszcze aż warzywa i mięsko będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze

Monia miesza i gotuje
Zdrowe placuszki z miąższu dyni. 141

około 12 sztuk 40 dkg miąższu z dyni ( bez skórki ) 4 średniej wielkości ziemniaki 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta kurkumy pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania :   O brane i umyte ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni

Przepisy i porady kulinarne
Przepiórki na trzy sposoby 198

niej pozostawionych np. serc. Przepiórka confit w maśle z szafranem, przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami 1 przepiórka 300-400 g masła 200 g ziemniaków 500 g świeżych borowików 50 ml mleka kilka śliwek ziele angielskie, szafran, cynamon, goździki pieprz i sól Topicie masło w rondlu, zanurzacie w nim przepiórkę, dodajecie przyprawy i smażycie ok. 45 minut. Ziemniaki gotujecie

GRUBY WAŁEK
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 210

podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor!   Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 500 g puree z dyni (w przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko(...)łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania   Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy

Kulinarne Inspiracje
Grochówka na wędzonce 181

dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1/4 kawałka selera 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym, zielem angielskim przez(...)około 30 minut.  2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw.  3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek

Szefowa kuchni
Pierogi ruskie. 1105

darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione to byłby to naprawdę trudny wybór. A Wy jakie najbardziej lubicie? Składniki na pierogi ruskie: FARSZ: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu (tłustego, najlepiej prawdziwego, wiejskiego) 2 cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę olej sól pieprz opcjonalnie- czosnek granulowany lub majeranek      Ziemniaki i twaróg przeciskamy

Rozpustne gotowanie
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM 384

Jajka ugotowane na twardo podane z musztardowym sosem i ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas adwentu albo jeśli mamy ochotę na szybki i bezmięsny obiad. Sos musztardowy ma bardzo wyraźny smak, przez co idealnie współgra z ziemniakami i jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną/ugotowan

Przepisy Aleksandry
Krem dyniowo-cukiniowy z czubrycą zieloną 248

przyprawa trafiła w nasz gust smakowy więc na pewno będę nią doprawiała więcej dań. składniki: 500 g obranej cukinii, użyłam żółtej 500 g obranej dyni 300 g obranych ziemniaków 1 łyżka czubrycy zielonej 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml słodkiej śmietanki Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować

Monia miesza i gotuje
Placki warzywne (z cukinii) 199

Placki warzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram

Kuchnia co dnia
Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie 345

prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie: Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę(...)przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu i czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników.Próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem lub dodajemy odrobinę więcej majonezu

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania