wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placki to kliknijcie tutaj -> klik ! Fit Placki Ziemniaczane 2 porcje (4 placki, 1 porcja to ok. 130 kcal) Składniki: ziemniaki ok. 300-350g mleko roślinne lub zwykłe 1 łyżka mąka pszenna 1 łyżka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy drobno. Miksujemy
rabarbarowoOpis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę(...)oliwek. Dodajemy imbir oraz gorczycę i smażymy do momentu, aż uzyskamy intensywny zapach przypraw. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Następnie dodajemy je do garnka. Całość zalewamy wodą. Wody powinno być odrobinę ponad warzywami. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko miksujemy blenderem na jednolita masę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki 440 g bobu 2 ziemniaki kilka czarnych oliwek czerwona cebula szpinak w listkach 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek bułka tarta jajko Przygotowanie Ugotowane w mundurkach (bez soli) ziemniaki przecisnąć przez praskę do zmiksowanego bobu. Dodać drobno posiekaną cebulę z oliwkami i posiekany szpinak. Wbić jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wcisnąć przeciśnięty przez praskę
Gaździnka warzywiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu). Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać zimną wodą. Zostawić(...)całą noc. Na drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Selera obrać i pokroić na 4 części. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec
UgotowaćZupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle
e-PrzepisyKulinarnepołączenia tych dwóch przypraw z mięsem z kurczaka w ogólności, ale też wyjątkowo dobrze komponują się z konkretnie tym daniem. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest dodatkowe polanie ich roztopionym masłem. Cordon bleu 2016-02-29 00:48:34 Znany i bardzo łatwy do zrobienia, ale zawsze wyjątkowy cordon bleu(...)żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry, jednak tak, aby pozostały połączone jednym z boków. Następnie
Kulinarna Pokusaleśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego(...)zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone na paseczki grzyby oraz łyżeczkę soli. Gotujemy ok. 15 minut. Przyprawiamy octem, sosem sojowym, majerankiem oraz pieprzem i solą (jeśli jeszcze potrzeba). Do mąki powoli dodajemy po trochu śmietanki
Poezja smakuPyszne placuszki z warzywami pieczone w piekarniku. Danie niskokaloryczne, jednak smaczne i sycące. Jeden placuszek ma tylko 70 kcal. Składniki (ok 9 sztuk): 6 średnich ziemniaków 3 marchewki cebula ćwiartka selera jajko łyżka mąki pełnoziarnistej lub otrębów pszennych łyżka posiekanych ziół (pietruszka, lubczyk czy inne ulubione) sól, pieprz łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce(...)drobnych oczkach. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Wkładamy je do jednej miski, dodajemy resztę składników (prócz oleju). Mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę układamy placuszki. Pieczemy je w 200 C przez ok 20 min, następnie wyjmujemy blaszkę, obracamy je i pieczemy jeszcze
e-PrzepisyKulinarnesmalec (2-3 łyżki) 6 ząbków czosnku 3 łyżki papryki słodkiej w proszku pomidory w puszce 3 czerwone papryki bulion warzywny (około 1.5 litra) liść laurowy 2 marchewki 4 ziemniaki majeranek pasta paprykowa węgierska ostra sól, pieprz Jak robimy? Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez wyciskacz do czosnku Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec(...)laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można mniej, można więcej - kwestia jak ostro lubicie) Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko zmięknie. 20 minut przed końcem dorzucamy ziemniaki i majeranek oraz doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania). Gotowe
Snejkusiowe PrzepisySkładniki: 230 g wędzonego boczku 6-8 większych ziemniaków 1-2 cebule pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz szczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 250 g śmietany jajko do posmarowania ze szczyptą papryki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą kminku, ostudzić. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju. Wszystko razem zmielić
Gaździnka warzyPrzepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie(...)chwilowo odstawiamy. Marchewkę, pietruszkę, buraki i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce. Warzywa dodajemy do bulionu i całość gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób
e-PrzepisyKulinarnekróluje pod nazwą "Kartoffelsalat" (czyli niem. sałatka ziemniaczana). Po dziś dzień serwuję się ją u mnie z kiełbaską lub parówkami na ciepło ;) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2-3 ugotowane marchewki 3-4 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Ziemniaki
My simple kitchenkorzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie(...)większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę, selera naciowego, czosnek, ziemniaki, liście laurowe i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i smaż warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Następnie wlej bulion, wymieszaj i doprowadź zupę pod przykryciem do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez
karmelowyugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis: Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pęczek białych szparagów 1 ugotowany ziemniak 1 cebula 2 łyżki masła 0,5 l bulionu drobiowego np. z tego przepisu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa Jako dodatek: 3 plastry szynki długodojrzewającej Szparagi(...)rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone szparagi (omijając główki) i przesmażamy chwilkę. Całość zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy główki szparagów, ziemniak oraz przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz
Kolizje Smaków