trans...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych.Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do zmniejszenia stężenia dobrego cholesterolu we krwi i zwiększa stężenie złego cholesterolu przez co zwiększa ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe, wpływają również powstawanie nowotworów.Mixy Jest to połączenie masła z margaryną
NaKońcuJęzykaDzisiaj zapraszam na danie orientalne - aromatycznego i łatwego w przygotowaniu, a przy tym, moim zdaniem dość efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie
Wyprawy kulinarneMam ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest
Wyprawy kulinarnepodbramkowej sytuacji żeby kupić gotowe ciasto. Nie dość, że masowo robione ciasta nie są smaczne, oczywiście ładnie wyglądają z witrynki, ale czemu się dziwić jak może powstać dobry biszkopt z jajek w proszku, ble. Wolę więc moje gnieciuchy w których wiem co dodałam. Nie wiele więcej myśląc udałam się do kuchni i za około 30 minut unosił się(...)kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało długo gdy dostałam sms`a "sernik jest pyszny. Dobry pomysł". Ha! i kto tu ma rację! Zapraszam do przetestowania sernika w swojej kuchni. Składniki: masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego500 g serka ricotta 6 jajek 1/2 szklanki cukru
ciastkarnia na kruchym spodzieDzień dobry,Dziś chciałam Was zaprosić na jedno z moich ulubionych greckich dań, którym wprost zajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki, czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym, to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne.Gigandes plaki(...)przełożyłam potrawę do naczynia do zapiekania i przykryłam arkuszem folii aluminiowej. Gotową potrawę spróbuj i dopraw solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podawaj na ciepło lub na zimno, polane dobrą oliwą. Opcjonalnie możesz danie posypać pokruszoną fetą. P.s. Skusicie się na fasolkę po grecku? Przepis dodaję do akcji Greckie Smaki
Chilli Czosnek i Oliwaprawdę duża, tak sobie myślę, że Pomarańczowa brukselka to może być za mało. Przypomniałam sobie o zalegającym w lodówce zielonym (!) barwniku spożywczym. Niestety kapryśne światło nie pozwoliło na wykonanie dobrego zdjęcia, bo na żywo jajka wyszły bardziej zielone. Jednak miało być też kreatywnie. Margarytka liczy na zielone potrawy, a ja liczę, że doceni moją kreatywność. Trzymajcie kciuki za zbuki
bastalenaujmują smakowitości tym zrobionym przez kuchennych celebrytów. I powiem więcej, nieraz są o niebo lepsze, bo zawierają szczyptę indywidualnej fantazji. A kisz na spodzie według Julii z ciekawości zrobiłam. Dobry. Okej, dobry z plusem. Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 150g zimnego masła 0,5 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soliMąki przesiałam do miski. Dodałam
bastalenakuchni, i jestem pod wrażeniem jakie cuda można z nich wyczarować. Jednak tym razem chciałam spróbować czegoś nowego. Usłyszałam ostatnio o zarodkach pszennych i postanowiłam wykombinować z nich coś dobrego i zdrowego. Na początku nie było weny, ale w końcu spojrzałam na opakowanie i problem się rozwiązał. Przepis na placek pochodzi właśnie z opakowania zarodków pszennych. Nieco
Mania Gotowaniakoperku- 2 zmiażdżone ząbki czosnku- 1 łyżeczka soli- ok.60g mąki orkiszowej białej- ok.50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Składniki sosu:- ok.300g jogurtu naturalnego- 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku- 1 łyżka dobrego majonezu (można pominąć)- 1/2 pęczka koperku- sól i świeżo mielony pieprzCukinie i bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa 1/2 łyżeczki
Smaczne Zdrowepodgardla 0,5 kg boczku. Przyprawy: sól pieprz świeży czosnek słodka papryka w proszku chilli w proszku chilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa. Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe
OstryKęsznają i każdy robi go po swojemu. Jednak przekonałam się, że wcale tak nie jest. Na moim facebook’owym profilu dodałam zdjęcie tylko jednego wafelka w towarzystwie filiżanki dobrej herbaty i okazało się, że wzbudził zainteresowanie :) Dla mnie to powrót do dzieciństwa i dla wielu z Was pewnie też. Czasami warto sobie takie smaki z dawnych lat przypomnieć. Dlatego, mimo(...)trójkąty. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni (myślę, że maksymalnie do tygodnia, ale tyle raczej nie wytrzymają), najlepiej przykryte, bo inaczej mogą trochę obsychać. Pyszne wafelki, choinka w tle, dobra herbatkai można leniuchować :) Mamy przecież weekend :D PS. Niby prosty przepis, ale było, tyle rzeczy, o których po prostu musiałam wspomnieć, że zrobił się z tego całkiem długi wpis. Mimo
Ratunku obiadtemu i wypiłam tam pierwsze w życiu Irish Coffee i pierwszy (do tej pory zresztą ostatni) kieliszek sake. Irish mnie zachwyciło, sake - woda z dodatkiem wódki ;) Tak dobrej kawki po irlandzku, jak tamta dziesięć lat temu jak do tej pory nigdzie nie znalazłam (chociaż jest jedno miejsce w Łodzi, gdzie robią prawie idealną). Wczoraj przed skokiem wpadłyśmy do Złotych Tarasów(...)normalnie bym chyba zamówiła dużą porcję za 12 zł... Może byłoby z 6 plasterków... I co w tym zestawie robiła kupa sałaty?? Well... przynajmniej sok ze świeżych grejpfrutów mieli dobry, bo też i nic nie można w nim zepsuć :) Może następnym razem ja też skoczę na bungee?? W życiu trzeba robić szalone rzeczy ;) "Żyj z całych sił i uśmiechaj
Kraina Tysiąca Smakówwidać, otacza nas zieleń i jest naprawdę cicho i przyjemnie. Dzieci również znajdą coś dla siebie: duży trawnik, żeby się wybiegać i plac zabaw.Najedzeni goście są kluczem do dobrej zabawy;), a jedzenie trzeba przyznać było pyszne. Nie zdążyłam nawet obfotografować, bo tak szybko znikało z półmisków, że musiałam wywalczyć dla siebie jakiś dobry kąsek;) Pyszny domowy rosołek, domowe i wykwintne
Kraina Tysiąca Smakówpół litrem śmietany kwaśnej, dodać parę łyżek smaku, w którym się smażyły skorupki, dać do rondla łyżkę masła rakowego ze smaku, wlać śmietanę i zagotować. Na wydaniu wrzucić dobrą garść drobno usiekanego kopru i obrane szyjki i nóżki. Jeśli sos ma być wykwintny, zaciągnąć go trzema żółtkami. Bardzo dobry do cielęciny, kurcząt i pulard. Podsumowując... nie jest to typowa książka
Kraina Tysiąca Smakówjedzenia można zamówić kawe, herbatę, soki lub piwo (kilka rodzajów do wyboru). Dania zamawia się bezpośrednio przy barze. Z ryb wszyscy byliśmy bardzo zadowoleni - czuć, że były świeże i dobre - zwłaszcza pstrągi, które radośnie skakały za ścianą. Nie mogliśmy sobie odmówić wzięcia na wynos kilku wędzonych pstrągów, za cztery sztuki zapłaciliśmy ok. 21 zł. Druga wizyta minęła pod znakiem zupy(...)pół. na deser spontaniczna decyzja - kawałek jabłecznika (6zł/szt) - jednak nie jest to chyba stała pozycja w menu, bo przy pierwszej wizycie go nie było. W każdym razie był bardzo dobry. Zupa rybna na ostro smażony filet z jesiotra Także tym razem w restauracji było pełno, ale to pewnie znów z uwagi na weekend. Chociaż mam nadzieję, że taki ruch panuje
Pasja Smaku