puszczanych z dziecięcą radością przez mojego Synka. W powietrzu pryskają tak szybko, ale w pamięci pozostaną znacznie dłużej. Przysiądźcie się. Pokroję tartę z botwinką i kozim serem. Popijemy ją dobrym winem. Będziemy się delektować chwilą i smakiem. Popuszczamy bańki, zdmuchniemy ostatnie na łące dmuchawce ... Chwile są takie ulotne, łapcie je, zanim na dobre zdmuchnie je wiatr. "Nigdy nie zapomina się
KUCHARNIApistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto: 225 g gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych pistacji (dodatkowo garść pistacji do posypania
KUCHARNIAjest pani emerytką ?" usłyszałam na "dzień dobry" z ust pozornie miłej pani, która zadzwoniła do mnie, by przedstawić "pewną niezwykle atrakcyjną ofertę". Pozornie miłej, bo gdy grzecznie odmówiłam, pani puściły nerwy i dała popisowy upust swej frustracji i oburzenia. " Droga pani Anno, dzwonię, ponieważ zbliżają się pani urodziny i chciałabym w imieniu całego wydawnictwa złożyć pani najserdeczniejsze życzenia(...)Głosowi", który jednak nie jest bezinteresowny i prosi o opinię na temat książek, których nie czytam, nie kupuję i których nie ustawię na jednaj z półek biblioteczki. " Dzień dobry! Czy pomyślała już pani o zakupie nowych okularów słonecznych na ten sezon? Z radością informuję, że nie musi się już pani o to martwić. Właśnie wgrała pani parę okularów słonecznych
KUCHARNIAsłońca lato jest jedynie atrapą! Ale cóż, księgi zażaleń już nie ma, słońca nadal też, pozostaje narzekanie?! O nie, to dopiero popsułoby nastrój! A ten warto utrzymać w dobrej formie, solidna i serdeczna porcja śmiechu potrafi przecież zdziałać cuda. I tak, z nadzieją czekając na lato, podtrzymuję dobry nastrój czytając archiwalne wpisy z Księgi skarg i zażaleń . Część
KUCHARNIAryneczek. Otoczony urokliwymi kamieniczkami i spowity zapachami z usytuowanych na parterze boulangerie, charcuterie i fromagerie jest sercem miasteczka. Jego bicie odmierzają uderzenia srebrnych kul boule . I tak jak dobre wino, najlepsi gracze mają wiekową metrykę. Prym wiedzie dziarski staruszek. Zawsze w eleganckim ubraniu i kaszkiecie. Ma prawie 90 lat, porusza się wolno, dostojnie i gra bezbłędnie. Wzbudza szacunek(...)ławeczka. Jeśli to wczesne popołudnie, spotkacie na niej trzy wiekowe mesdames , jak zawsze pochłonięte milczącą obserwacją, której nie jest w stanie nic zakłócić, nawet para młodych ludzi krążących przez dobry kwadrans wokół dębu samochodem z paryską rejestracją. Bo musicie wiedzieć, że mieszkańcy stolicy nie są tu mile widziani. Tak, moja mapka skończyła się na drodze przed dębem. W. zmęczony jazdą
KUCHARNIAMoże uda się zatrzymać ten róż w oczach i od jutra znów patrzeć na świat przez różowe okulary? I już się nie zgubić. I zapomnieć, że to nie był dobry dzień. I koniecznie, bez względu na dzień, nastrój i pogodę pamiętać o różowym obowiązku! To jeden z warunków, by dni jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały(...)dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem
KUCHARNIAopóźnieniem, za co odpowiada pewien dostawca internetu, który wymaga od swoich użytkowników, by resetowali modem wykałaczką.... SKŁADNIKI: - fantastyczne towarzystwo na czas 28-godzinnej podróży ciasną kuszetką - doskonałej jakości organizacja - dobry hotel z obsługą gotową oddać nam pokoje już o 4.30 rano, chodź doba hotelowa zaczynała się dopiero 9,5 h później - bratnia dusza, która czeka od rana w hotelowej restauracji(...)cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz powinniście zapytać, czy to nie za dużo składników i czy wszystkie można i warto połączyć, by spędzić w pociągu dwie noce i posmakować Blog Forum Gdańsk
KUCHARNIAżycia. Piękna lekcja miłości, uczciwości, szacunku i odpowiedzialności, które życie poddaje tak wielu próbom. Chciałabym, aby czas się dla Was zatrzymał! A na Nowy Rok życzę Wam wszystkim dobrego Czasu. Bywa, że chcemy, by stanął w miejscu albo przyspieszył i gnał co sił do przodu. Niech więc płynie nurtem, który będzie echem Waszych serc
KUCHARNIApiekarni - tak naprawdę to są jarzeniówki, ale myśl o cieple nadaje im poblask bursztynu. Kiedy się zbliżasz, widzisz, że witryna zaparowana jest tak właśnie jak trzeba. W "dzień dobry" pani piekarzowej słychać radosną życzliwość, zarezerwowaną wyłącznie dla porannych ptaszków - przymierze ludzi świtu. - Poproszę pięć rogalików i bagietkę, tylko nie za bardzo wypieczoną! A potem z głębi sklepu(...)jednej z najwspanialszych przyjemności - domu pachnącego ciepłymi, maślanymi croissants . Oczywiście, wiem, że znacznie łatwiej pójść do piekarni i kupić gotowe rogaliki, ale przecież nie wszyscy mają w pobliżu dobrą piekarnię. Niemal wszyscy mają za to na wyciągnięcie dłoni wałek, mąkę, masło, cukier i drożdże! Kto nie piekł, nie wie co traci! Wpiszcie upieczenie croissants na listę tegorocznych
KUCHARNIAteraz... i to przez, och, aż trudno uwierzyć... papierową, jednorazową foremkę na gołębicę. Tak, w tym roku baba zamieniła się w gołębicę. Spisek przeciw królowej trwał dobrych kilka miesięcy podczas których z Atiną , Majaną i Margot knułyśmy plany drożdżowego podboju Wielkanocy. Teorii spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę(...)wiośnie ", może uda mu się ją nareszcie przywołać? Bez względu na pogodę życzę Wam, by ten wielkanocny czas upływał Wam w sposób szczególny. Samych dobrych chwil i pogody - ducha! Dziękuję Atinie i Lo za wspólne pieczenie, Majance za wsparcie językowe i duchowe i jak zawsze za najlepszą opiekę Margot :* Do następnego! COLOMBA DI PASQUA /przepis
KUCHARNIAmają też dar zarażania tą pasją innych, i co najważniejsze - naprawdę potrafią wyśmienicie gotować. Uwielbiam ten błysk w oczach, jaki rozświetla twarz każdego kulinarnego blogera na widok jedzenia, dobrego i pięknie podanego. I tą szybkość i precyzję, niczym u wytrawnego rewolwerowca, z jaką "strzelają" kolejne zdjęcia. Uwielbiam, gdy jedzenie łączy nie tylko dużym, wspólnym stołem
KUCHARNIAsamo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza, że w Polsce wciąż tak trudno o świeże i dobrej jakości i zupełnie nie rozumiem dlaczego?! Morska . Tak nazywam teraz wytrawną kuchnię szwedzką. Nie tylko dlatego, że zajadałam się pysznymi owocami morza i rybami, ale także dlatego, że wiele jej dań(...)pomarańczy. I co z tego wyszło? Odpowiem cytując autora, Christiana Hellberga " Czasem najsmaczniejsze jest to, co najprostsze. Czy jest coś lepszego niż śledź z chlebem i dobrym serem? " A odpowiem już sama za siebie - nie ma nic pyszniejszego! ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM /składniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych
KUCHARNIAkielich. Płatki jak zwiewne fałdy hiszpańskiej spódnicy. Wyjątkowy. Kwitnie tylko jeden dzień. Świeży wepnij we włosy - symbolizuje wierność. Suszony zachowaj na specjalną okazję. Pamiętaj, by mieć także zapas dobrej czekolady. To jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Potrzebna jeszcze będzie odrobina kuchennej magii. Połączy czekoladę z hibiskusem tworząc niezwykle ekscytujący duet. Jego moc niesie z sobą dreszcz prawdziwej rozkoszy(...)Smakują wspaniale. Kwiatowo-kwaskowata nuta hibiskusa cudownie przełamuje czekoladowy smak, zaskakuje i orzeźwia. Zdecydowanie do zakochania się! Z podanych ilości wychodzi ok. 20 sztuk. 180 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min 70% 90 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki nalewki (użyłam malinowej) 2 kopiaste łyżki suszonych kwiatów hibiskusa Na hibiskusowy cukier puder 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa
KUCHARNIApołączą się z cukrem. Dosypać resztę cukru i utrzeć z całością, a następnie rozsypać na pergaminie i suszyć w lekko nagrzanym piekarniku. Gotowy cukier przesypać do młynka lub dobrego malaksera i zmiksować na "pył" - powstanie fiołkowy cukier puder
KUCHARNIApełnym słońca latem. Pierwszy słoik był podarunkiem. Słodkim, lekko korzennym, o ślicznej słomkowej barwie. Wyjadany łyżeczka za łyżeczką oblepiał brodę i sklejał palce. Pachniał kwiatową łąką. Miód kurpiowski. Tyle dobra ukrytego w przepięknych zakamarkach Polski. Tyle nazw i smaków, które cierpliwie czekały na swój czas. Oto i on, i oby trwał jak najdłużej. Nareszcie przestajemy patrzeć daleko i zaczynamy(...)brązowieją. Swój wyjątkowo wyrazisty smak i zapach oraz piękne wybarwienie jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej (tj. dużym wahaniom temperatury między dniem i nocą), glebie, która pozwala na dobre ukorzenienie drzew oraz ukształtowaniu terenu – nachylenie około 15 stopni sprzyja odprowadzaniu nadmiaru wody i wpływa na korzystne rozłożenie rocznych temperatur. * Miód kurpiowski: Miód kurpiowski, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z obszaru
KUCHARNIA