dobrego - 1500 przepisów (strona:23/100)

Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 152

puszczanych z dziecięcą radością przez mojego Synka. W powietrzu pryskają tak szybko, ale w pamięci pozostaną znacznie dłużej. Przysiądźcie się. Pokroję tartę z botwinką i kozim serem. Popijemy ją dobrym winem. Będziemy się delektować chwilą i smakiem. Popuszczamy bańki, zdmuchniemy ostatnie na łące dmuchawce ... Chwile są takie ulotne, łapcie je, zanim na dobre zdmuchnie je wiatr. "Nigdy nie zapomina się

KUCHARNIA
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 167

pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto: 225 g gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych pistacji (dodatkowo garść pistacji do posypania

KUCHARNIA
Rzecze na to kalarepka - "Nikogo nie ma w domu!" 128

jest pani emerytką ?" usłyszałam na "dzień dobry" z ust pozornie miłej pani, która zadzwoniła do mnie, by przedstawić "pewną niezwykle atrakcyjną ofertę". Pozornie miłej, bo gdy grzecznie odmówiłam, pani puściły nerwy i dała popisowy upust swej frustracji i oburzenia.  " Droga pani Anno, dzwonię, ponieważ zbliżają się pani urodziny i chciałabym w imieniu całego wydawnictwa złożyć pani najserdeczniejsze życzenia(...)Głosowi", który jednak nie jest bezinteresowny i prosi o opinię na temat książek, których nie czytam, nie kupuję i których nie ustawię na jednaj z półek biblioteczki.  " Dzień dobry! Czy pomyślała już pani o zakupie nowych okularów słonecznych na ten sezon? Z radością informuję, że nie musi się już pani o to martwić. Właśnie wgrała pani parę okularów słonecznych

KUCHARNIA
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 132

słońca lato jest jedynie atrapą! Ale cóż, księgi zażaleń już nie ma, słońca nadal też, pozostaje narzekanie?! O nie, to dopiero popsułoby nastrój! A ten warto utrzymać w dobrej formie, solidna i serdeczna porcja śmiechu potrafi przecież zdziałać cuda. I tak, z nadzieją czekając na lato, podtrzymuję dobry nastrój czytając archiwalne wpisy z Księgi skarg i zażaleń . Część

KUCHARNIA
Podróż ze słów. Morele i lawendowa panna. 143

ryneczek. Otoczony urokliwymi kamieniczkami i spowity zapachami z usytuowanych na parterze boulangerie, charcuterie i fromagerie jest sercem miasteczka. Jego bicie odmierzają uderzenia srebrnych kul boule .  I tak jak dobre wino, najlepsi gracze mają wiekową metrykę. Prym wiedzie dziarski staruszek. Zawsze w eleganckim ubraniu i kaszkiecie. Ma prawie 90 lat, porusza się wolno, dostojnie i gra bezbłędnie. Wzbudza szacunek(...)ławeczka. Jeśli to wczesne popołudnie, spotkacie na niej trzy wiekowe mesdames , jak zawsze pochłonięte milczącą obserwacją, której nie jest w stanie nic zakłócić, nawet para młodych ludzi krążących przez dobry kwadrans wokół dębu samochodem z paryską rejestracją. Bo musicie wiedzieć, że mieszkańcy stolicy nie są tu mile widziani. Tak, moja mapka skończyła się na drodze przed dębem. W. zmęczony jazdą

KUCHARNIA
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 243

Może uda się zatrzymać ten róż w oczach i od jutra znów patrzeć na świat przez różowe okulary? I już się nie zgubić. I zapomnieć, że to nie był dobry dzień. I koniecznie, bez względu na dzień, nastrój i pogodę pamiętać o różowym obowiązku!   To jeden z warunków, by dni jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały(...)dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem

KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 136

opóźnieniem, za co odpowiada pewien dostawca internetu, który wymaga od swoich użytkowników, by resetowali modem wykałaczką.... SKŁADNIKI: - fantastyczne towarzystwo na czas 28-godzinnej podróży ciasną kuszetką - doskonałej jakości organizacja - dobry hotel z obsługą gotową oddać nam pokoje już o 4.30 rano, chodź doba hotelowa zaczynała się dopiero 9,5 h później - bratnia dusza, która czeka od rana w hotelowej restauracji(...)cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz powinniście zapytać, czy to nie za dużo składników i czy wszystkie można i warto połączyć, by spędzić w pociągu dwie noce i posmakować  Blog Forum Gdańsk

KUCHARNIA
TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka? 131

życia. Piękna lekcja miłości, uczciwości, szacunku i odpowiedzialności, które życie poddaje tak wielu próbom.  Chciałabym, aby czas się dla Was zatrzymał! A na Nowy Rok życzę Wam wszystkim dobrego Czasu.  Bywa, że chcemy, by stanął w miejscu albo przyspieszył i gnał co sił do przodu.  Niech więc płynie nurtem, który będzie echem Waszych serc

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 154

piekarni - tak naprawdę to są jarzeniówki, ale myśl o cieple nadaje im poblask bursztynu.  Kiedy się zbliżasz, widzisz, że witryna zaparowana jest tak właśnie jak trzeba. W "dzień dobry" pani piekarzowej słychać radosną życzliwość, zarezerwowaną wyłącznie dla porannych ptaszków - przymierze ludzi świtu.  - Poproszę pięć rogalików i bagietkę, tylko nie za bardzo wypieczoną!  A potem z głębi sklepu(...)jednej z najwspanialszych przyjemności - domu pachnącego ciepłymi, maślanymi croissants .  Oczywiście, wiem, że znacznie łatwiej pójść do piekarni i kupić gotowe rogaliki, ale przecież nie wszyscy mają w pobliżu dobrą piekarnię. Niemal wszyscy mają za to na wyciągnięcie dłoni wałek, mąkę, masło, cukier i drożdże!  Kto nie piekł, nie wie co traci!  Wpiszcie upieczenie croissants na listę tegorocznych

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 147

teraz... i to przez, och, aż trudno uwierzyć... papierową, jednorazową foremkę na gołębicę. Tak, w tym roku baba zamieniła się w gołębicę.  Spisek przeciw królowej trwał dobrych kilka miesięcy podczas których z Atiną , Majaną i Margot knułyśmy plany drożdżowego podboju Wielkanocy. Teorii spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę(...)wiośnie ", może  uda mu się ją nareszcie przywołać?  Bez względu na pogodę życzę Wam, by ten wielkanocny czas upływał Wam w sposób szczególny.  Samych dobrych chwil i pogody - ducha! Dziękuję Atinie i Lo za wspólne pieczenie, Majance za wsparcie językowe i duchowe i jak zawsze za najlepszą opiekę Margot :*  Do następnego! COLOMBA DI PASQUA /przepis

KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 140

mają też dar zarażania tą pasją innych, i co najważniejsze - naprawdę potrafią wyśmienicie gotować.  Uwielbiam ten błysk w oczach, jaki rozświetla twarz każdego kulinarnego blogera na widok jedzenia, dobrego i pięknie podanego. I tą szybkość i precyzję, niczym u wytrawnego rewolwerowca, z jaką "strzelają" kolejne zdjęcia.  Uwielbiam, gdy jedzenie łączy nie tylko dużym, wspólnym stołem

KUCHARNIA
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 197

samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza, że w Polsce wciąż tak trudno o świeże i dobrej jakości i zupełnie nie rozumiem dlaczego?! Morska . Tak nazywam teraz wytrawną kuchnię szwedzką. Nie tylko dlatego, że zajadałam się pysznymi owocami morza i rybami, ale także dlatego, że wiele jej dań(...)pomarańczy. I co z tego wyszło?  Odpowiem cytując autora, Christiana Hellberga " Czasem najsmaczniejsze jest to, co najprostsze. Czy jest coś lepszego niż śledź z chlebem i dobrym serem? " A odpowiem już sama za siebie - nie ma nic pyszniejszego!  ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM  /składniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 228

kielich. Płatki jak zwiewne fałdy hiszpańskiej spódnicy. Wyjątkowy. Kwitnie tylko jeden dzień. Świeży wepnij we włosy - symbolizuje wierność.  Suszony zachowaj na specjalną okazję. Pamiętaj, by mieć także zapas dobrej czekolady. To jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Potrzebna jeszcze będzie odrobina kuchennej magii. Połączy czekoladę z hibiskusem tworząc niezwykle ekscytujący duet. Jego moc  niesie z sobą dreszcz prawdziwej rozkoszy(...)Smakują wspaniale. Kwiatowo-kwaskowata nuta hibiskusa cudownie przełamuje czekoladowy smak, zaskakuje i orzeźwia. Zdecydowanie do zakochania się!  Z podanych ilości wychodzi ok. 20 sztuk. 180 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min 70% 90 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki nalewki (użyłam malinowej)  2 kopiaste łyżki suszonych kwiatów hibiskusa Na hibiskusowy cukier puder 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa

KUCHARNIA
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 132

połączą się z cukrem. Dosypać resztę cukru i utrzeć z całością, a następnie rozsypać na pergaminie i suszyć w lekko nagrzanym piekarniku. Gotowy cukier przesypać do młynka lub dobrego malaksera i zmiksować na "pył" - powstanie fiołkowy cukier puder

KUCHARNIA
Galaretka z miodu pitnego z jabłkami łąckimi i miodem kurpiowskim 144

pełnym słońca latem. Pierwszy słoik był podarunkiem. Słodkim, lekko korzennym, o ślicznej słomkowej barwie. Wyjadany łyżeczka za łyżeczką oblepiał brodę i sklejał palce. Pachniał kwiatową łąką. Miód kurpiowski. Tyle dobra ukrytego w przepięknych zakamarkach Polski. Tyle nazw i smaków, które cierpliwie czekały na swój czas. Oto i on, i oby trwał jak najdłużej.  Nareszcie przestajemy patrzeć daleko i zaczynamy(...)brązowieją. Swój wyjątkowo wyrazisty smak i zapach oraz piękne wybarwienie jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej (tj. dużym wahaniom temperatury między dniem i nocą), glebie, która pozwala na dobre ukorzenienie drzew oraz ukształtowaniu terenu – nachylenie około 15 stopni sprzyja odprowadzaniu nadmiaru wody i wpływa na korzystne rozłożenie rocznych temperatur. * Miód kurpiowski: Miód kurpiowski, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z obszaru

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania