dobrego - 1500 przepisów (strona:25/100)

Semifeddo by Giada De Laurentiis. 213

deser Giady De Laurentiis.Oryginał znajdziecie (tu). Z powodu braków zaopatrzenia, zastąpiłam część produktów tym co miałam aktualnie w domu. Jednak klasyczna wersja, bez większych modyfikacji byłaby równie dobra.  Osobiście gorąco polecam. Składniki: 8 żółtek 1/2 szklanki cukru   (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru(...)folię na kremem i wkładamy do zamrażarki, mrozimy co najmniej 8 godzin lub do 3 dni.Podajemy z pokruszonymi ciastkami (powinny być to ciasteczka amaretti, ale z braków herbatnik też dobry).Polecam gorąco

Malinowe Pocałunki
Wiosno, gdzież Ty? 166

Dzisiaj wcześnie rano obudziło mnie piękne słońce, za którym wszyscy już tak bardzo tęsknimy. W dobrym nastroju i naładowana pozytywną energią, pomimo że jest sobota, wstałam już o 7 i przystąpiłam do śniadania. Śniadanie, to posiłek, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Nigdy nie opuszczam domu z pustym brzuchem, dlatego dzisiaj pokażę Wam moje standardowe śniadanie, a już niedługo, zamieszczę(...)pasty do pieczywa, bardzo fajną alternatywę i urozmaicenie kanapek :) Wiem, że lekarze i dietetycy odradzają picie w trakcie i po jedzeniu, ale ja nie potrafię zjeść kanapki, bez filiżanki dobrej herbaty.Składniki na kanapki: pieczywo razowe z ziarnami wędlina jajko serek śmietankowy (ponieważ nie lubię i nie jem masła, serek używam w jego zastępstwie) kiełki Szczególnie chcę zwrócić Waszą uwagę

Taste Of My Day
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 307

ocet ryżowy cukier, sól glony nori sos sojowy wasabi marynowany imbir Przykładowe dodatki do rolek: ryba - my używamy surowego łososia, ponieważ stosunkowo łatwo zdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie swoją ulubioną), z którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca(...)zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut. Gdy ten czas minie, ziarenka przepłukujemy ostatni raz, przekładamy do naczynia, w którym będziemy je gotować (najlepiej do nieprzywierającego garnka) i nalewamy dobrej jakości wodą, która ma duże znaczenie, dlatego najlepiej użyć wodę z filtra lub butelkowaną. Ryż gotujemy w proporcji 1:1.2 (ryż:woda). Dla przykładu 0,5 kg ryżu gotujemy

Taste Of My Day
Tydzień w moim telefonie XXXXXIX 160

Dlatego trzeba sprostać zadaniu i odpowiedzieć na pytania :) The Versatile Blogger Award czyli 7 faktów o sobie : 1 mieszkam w lesie - dosłownie mam do lasu kilkanaście kroków 2 uwielbiam dobrą kawę - przeważnie z większą ilością mleka - a kiedyś nie piłam jej wcale 3 kocham gotować :) 4 kocham też koty - szczególnie rudzielce  5 uwielbiam malować paznokcie - niestety ze względu(...)Dorotę czyli dziewczynki z mojej wspaniałej GRUPY BABECZEK KULINARNYCH. Weekend był wyjątkowo piękny. Pogoda dopisała, odpoczywałam ile się dało. Dzisiaj podsumowanie w zdjęciach. * jedzenie z budki - czy jeszcze dobre?  * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco  * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami

Magiczne Życie Marty
Zupa cebulowo - serowa z grzankami 159

Przepis z inspiracji Alana, ze wskazówkami podwykonawczymi mojej rodzicielki. Jest to dobre, bardzo dobre, czasochłonne, ale warto :)Składniki:- ze cztery cebule (jeśli są małe to pięć)- 4 serki topione- 2 plasterki żółtego sera- 1,5 l bulionu wołowego (u mnie z kostki, na taką ilość wody potrzebujemy trzech kostek, w wersji wege można użyć warzywnego)- sól- vegeta- pieprz- zioła prowansalskie

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa krem z brokułów 191

odstawiamy do ostygnięcia. Resztę kwiatów odsączamy i wrzucamy do bulionu. Teraz musimy dać im do reszty zmięknąć. Najlepiej, żeby rozpadały się pod łyżką, wtedy mamy pewność, że są dobre. Gdy wszystko jest już idealnie miękkie, wyłączamy gaz, wrzucamy do naszej zupki serek topiony podzielony na mniejsze kawałki i całość blendujemy (chwaliłam się już, że mam blender? :P). Pozostaje nam jedynie(...)doprawić całość do smaku, jak tam kto woli i podawać ;) Ja użyłam groszku ptysiowego, ale równie dobre są grzanki (na przykład takie jak tu), bądź też uprażone na suchej patelni płatki migdałów.  Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Pozytywna zabawa- dzień 4 160

wychodzić na długaśne spacery :) Bardzo lubię, taka pogoda mogłaby być do grudnia :) 3. W końcu udało mi się skompletować pomysły kulinarne na długi weekend, tak ciężko się zdecydować co dobrego przygotować. Cieszę się, że etap pomysłów mam już za sobą, pozostało mi najprzyjemniejsze- gotowanie

Czerwona Porzeczka
Malinówka 179

wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś tworzyć...no i mam już półeczkę na balkonie i będę przenosić, przenosić i robić miejsce na przetwory :)))Dobrego dnia...Składniki:1 kg malin,0.5 kg cukru,1 litr wódki.Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy wódką.  Zakręcamy słój i zostawiamy w chłodnym miejscu na miesiąc. Od czasu

Anioły w kuchni
Pieczona dorada w pomarańczach 203

Za oknem coraz zimniej i ciemniej - słowem jesień. Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował zrobić czegoś na przekór nieprzyjemnej aurze. Tak narodził się pomysł na dzisiejszy

Wyprawy kulinarne
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 623

Kurczę, ale to dobre! To jest tak dobre, że moja znajomość języka ojczystego jest zbyt uboga, by wyrazić czy opisać ten niebiański smak. Zawsze serwuję falafel w tej właśnie wersji. I zawsze po zjedzeniu jestem meeeega z siebie dumna, chociaż wielkiej filozofii kulinarnej to tutaj nie ma;-) Wszakże w Restauracyjce Literackiej gotuje prosto;-) A jak! Dla tych, którzy z falafelem

Restauracyjka Literacka
Smalczykowe kanapki. 191

domowa )kanapka na śniadanie jak i na kolację. Kromka domowego razowego chleba. Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem. Pastrami wołowe, najlepiej domowe. Kiełki wyhodowane w domu. Bułka na dzień dobry. Któż z nas nie lubi bułki na śniadanie? Proponuję trochę odetchnąć od sera. Chrupiącą bułkę smarujemy smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi , posypujemy świeżym szczypiorkiem i akcentujemy kiszonym ogórkiem oraz czerwonym(...)zapewniony. Do pracy ,szybki sandwich. Między dwiema kromkami chleba, posmarowanymi smalczykiem roślinnym ,układamy plastry wędzonej szynki ,liście sałaty lodowej i oliwki przekrojone wzdłuż . Taki sandwich to moje ulubione smaki. Dobre smarowidło ,mięsko i sałata lodowa . Zachęcam do zastąpienia smalcu wieprzowego  Smaczną Pajdą ,bo smakiem mu dorównuje ,a jest zdrowszy. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z tuńczykiem 3929

fasoli "jaś") 1 średnią paprykę (moja była żółto-zielona) 4-5 ogórków konserwowych (najlepiej lekko pikantnych) 1 pora 1 pęczek szczypiorku 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego, który dał dodatkowo ciekawy, słonecznikowy posmak) przyprawy: biały pieprz, sól (niekoniecznie) Ryż gotujemy według instrukcji

Ratunku obiad
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 235

Dzień dobry,No dobra, może nie koniecznie musimy się dziś rozgrzewać, bo jesienna aura wyjątkowo nam sprzyja, ale zapewne już wkrótce przepis na rozgrzewającą zupę bardzo Wam się przyda :)"Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako

Chilli Czosnek i Oliwa
Kilka słów o wygranej Pszczółce 139

pyszne. W mlecznej-smak mleczny a w kakaowej, smak pysznej czekolady...A krówki kruchuteńkie! Spójrzcie tylko jak misternie wykonany jest ten cukierek. Ta krówka kryje w sobie całe pokłady dobrego smaku, wywarzony gust cukiernika...i dlatego jedna po drugiej, dość szybko z domku znika! Pszczółka – doskonałe karmelki wyprodukowane z pasją Od ponad 60 lat Pszczółka jest jednym z największych

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 322

więc postanowiłam zapał swój i tęsknotę przełożyć do słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie wieczory. Na sycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą atlantycką, z oliwkami... Istnieją(...)sałatka nie leżała . Niejednokrotnie jej ciabatta z sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało to być pożywne, dobre i kaloryczne a zarazem lekkie i chrupiące. I w sam raz na tropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze ma siłę robić te swoje sałatki. Jadłam wiele razy podobne

Z Kuchni Do Kuchni