kuchni z olejami? Bo jeżeli podstawą zdrowia jest zrównoważona dieta, czyli wszystkiego po trochu, tak by niczego niezbędnego w niej nie zabrakło. To ważnym elementem tej zróżnicowanej diety są dobre tłuszcze. Tu oleje, które przecież zajmują tu ważne miejsce na codzień. Dodajemy je do pieczenia, do smażenia, do sałatek. Sztuką jest dobrze je dobrać i wybrać te najlepsze spośród całej
MODA NA BIOgrilla na którym będziemy suszyć mięso oraz miskę/talerz gdzie będzie skapować (czy takie słowo istnieje) woda z mięsa. Po trzecie zaopatrzyć się w sklepie mięsnym w duży kawał dobrej wołowiny najlepiej rostbefu oraz w spożywczaku w sól gruboziarnistą. Pre - przygotowanie: Nacinamy nasz kawał mięsa i nacieramy solą ziarnistą (dwie garście). Kładziemy mięso np. na podstawce z grilla
Smaki Brazyliisympatii dla naszej drużyny, przypomina, że nasz hurra optymizm może być zbyt przedwczesny. Ale nie! Niech grają, zwyciężają i wracają do Polski w glorii i chwale! Na dobry początek dnia, taki mały EuroSuchar z wczorajszego wieczoru, czyli moja rozmowa z mężem o piłce nożnej ;) Pytam: - A wiesz kto jutro gra? - No właśnie nie, zapomniałem kupić Przegląd
bistro mamamąkę kokosową miałam - poszła w ruch! Trzy - olej rzepakowy z pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) Spód: 2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka (jajka "L") 200 g zimnego masła 2 płaskie
Moje Qulinariadlatego, że ośmielam się "raczyć" nimi kulinarną społeczność za pomocą bloga . Wszystko zaczęło się od dodania do fejsbukowej grupy kulinarnej - w której byłam zrzeszona i zaaprobowana jako członek od dobrych kilku tygodni - kolejnego mojego przepisu, na kolejny mój eksces kulinarny. Zdjęcie - załadowane! Składniki i opis przygotowania - dodane! Link do przepisu z bloga - jest, tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś chciał
Grunt to przepis!Kiełbaski podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze jak najbardziej chrupkie. Ze świeżym pieczywem i piwem to całkiem męski, ale i trochę inny obiad. SKŁADNIKI 500g dobrej wieprzowej kiełbasy, najlepiej – z szynki 350-400g cebuli, mieszanka różnych 3-4 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy Dijon o całych ziarnach gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka
Karo in the KitchenZdecydowanie dla miłośników mięcha. :-) Faceci będą zachwyceni! Myślę, że nie muszę specjalnie zachwalać tego dania, bo na pewno znajdzie swoich amatorów... miłośników mięcha oczywiście! :-) 6 plastrów schabu 6 niedużych, dobrej jakości kiełbas 6 plasterków sera 12 cienkich plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, papryka ostra 1. Plastry schabu cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy na 30 minut
Szefowa kuchniszklimy na małym ogniu, ale nie przysmażamy. Naszym celem jest wydobycie z niej maksimum słodyczy. Po dłuższej chwili, kiedy szalotka jest miękka i szklista, przenosimy ją na talerz. To dobry moment na nastawienie piekarnika na 180*C. Na naszą patelnie wrzucamy 50g masła i czekamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę i mieszając miotełką, trzymamy na ogniu do otrzymania złocistej
les mirabellesminut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco, ja się zagalopowałam i wyjątkowo białka nie użyłam, mimo że miałam je przygotowane, ech pamięć dobra ale krotka... - i posypać po wierzchu ziarnami czarnuszki. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około
Grunt to przepis!noży, gadżetów w kuchni. W zasadzie nie czytaliśmy żadnych opisów, sami przez kilka tygodni próbowaliśmy wykorzystywać ich potencjał. Idealnie sprawdzają się do otwierania wszelakich opakowań. Wykonane są z bardzo dobrych materiałów. Uchwyty są antypoślizgowe, co zapewnia nam bezproblemowe używanie, nawet kiedy mamy mokre ręce. Utrzymanie ich w czystości też nie jest wielkim problemem. Ławo i szybko możemy umyć jest
R'n'G Kitchenkawa. Co potrza? 3 stare b ōłki abo jak to niyftorzi gołdajōm: żymły (jak byjście mieli lynga 9 abo wek- bo to tyż moł roztomajte miana, to tyż baje dobre) 2 jajca szklōnka mlyka 2 łeżki brōnołtnego 10 cukru 2 łeżki masła klarowanego kapka łoleju zōłza: 10-15 dkg pozimek 1 biołoł 11 szokolada 1 łeżka miodu abo brōnołtnego cukru
Chop w kuchnikolejne przepisy z naszych książkowych " zdobyczy ". Tym razem wykorzystałam przepis Andrzeja Polana zamieszczony w publikacji " Pysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN " Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajakaś antyrama i gotowe, nasze arcydzieło może trafić na ścianę. No ale to nadal kropki do połączenia, książki trafiły na szafkę. A wieczorem? Wieczorem jak zwykle zielona herbata i dobry film. Po filmie miałam kłaść się już spać, bo rano do pracy, a wstawanie rano nie jest moja mocną stroną, ale coś mnie tknęło, wtedy sięgnęłam po jedną książkę
Blondynka GotujePolsce od zarania dziejów kapitalistycznych dzieli miejsce na kuchennej półce z solą, jest istną zmorą. Producenci w swych spotach reklamowych odwołują się np. do smaków dzieciństwa. Albo pokazują, że dobry rosół zaprawiony kostką rosołową jest jak panaceum na całe zło istniejące w świecie. O zgrozo! Rosół z kostki rosołowej - wspomnienie dzieciństwa? Współczuję Jaki jest skład kostki rosołowej
Right Behind The KitchenMinimalistyczne pizze. Dobre na przyjecie a niewielkie rozmiary pozwalają na spróbowanie innych przekąsek . 2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej 3/4 szklanki ciepłej wody 20 dkg świeżych drożdży sól, cukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać szklanką małe krążki. Przygotuj sos 1 opakowanie passaty pomidorowej łyżeczka
AZgotuj!