dobrego - 1500 przepisów (strona:41/100)

Mini serniczek na śniadanie 135

Moje śniadanko;) zdjęcie zrobiłam zaraz po wyjęciu z piekarniki, potem lekko opadł. Dziś pan pogodynek w Dzień Dobry TVN powiedział, że wiosna zbliża się wielkimi krokami, a zima nie powinna już wrócić, trzymam go za słowo! ;D (choć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów) Składniki (1 porcja): 1 jajko 5 łyżek serka białego Emilka 1 łyżka kaszki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
¡Viva España! Edycja II - Zapraszam do udziału w akcji! 172

Dzień dobry, Już po raz drugi zapraszam Was do wspólnego odkrywania bogactwa i wyjątkowości kuchni hiszpańskiej w ramach organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej ¡Viva España! Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 307

Pyszne ciasto zrobione na soczkach Kubuś- zrobiłam warstwy z czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru

Aga w kuchni
Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem holenderskim 141

Dzień dobry! Idę do marketu na zakupy - widzę szparagi, idę na targ - szparagi... włączam Facebooka - też wszędzie szparagi. Ekscytacja nimi powoli doprowadza mnie do irytacji. A dlaczego? Bo ja szparagów nie lubię ;-). Pewnie wielu z Was, miłośników tej rośliny pomyśli sobie jak to możliwe. A tu proszę, da się :-). Może gdyby nie ich cena, to nie byłoby mi tak żal

Pora coś zjeść
Peperonata 193

bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą nieprzywierającą powłoką i podczas ostatniego etapu powolnego duszenia warzyw postawicie ją na naprawdę małym ogniu, możecie wówczas nie robić z potrawą nic więcej oprócz odliczenia 20 minut i podania – spełnia

Kulinarna Pokusa
Leczo 148

Kolorowe leczo, czyli węgierski „kuzyn” francuskiego ratatouille i włoskiej peperonaty. Z kiełbasą w składzie i podane np. z pieczywem stanowi samodzielne danie, ale w „odchudzonej” postaci będzie również dobrym dodatkiem do innych potraw. Zapisz przepis Drukuj kładniki (dla 2 osób) 150g średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g chudej nietwardej łagodnej kiełbasy 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g

Kulinarna Pokusa
Zupa z kurczaka z pieczarkami 183

jednak smak. Gdybym miał go jakoś podsumować jednym słowem, rzekłbym najpewniej: imbir! Pomimo że wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak właśnie imbir wywiera największy spośród wszystkich składników wpływ na smak zupy. Za jego sprawą nasuwają mi się również od razu skojarzenia z kilkoma innymi podobnymi w smaku

Kulinarna Pokusa
Idealna marchewka na krótko 219

dolewamy jeszcze wody. Co jakiś czas mieszamy. Uwagi Jeżeli chcemy przygotować marchewkę z groszkiem, wówczas na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy do niej porcję dokładnie odsączonego z zalewy dobrej jakości groszku konserwowego i dokładnie mieszamy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-104 {margin: auto;} #gallery-104 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Pstrąg z grilla 133

bagietka), ewentualnie z dodatkiem masła ziołowego. To ostatnie możemy łatwo zrobić sami np. z drobno posiekanego koperku, pietruszki, czosnku i odrobiny soli dokładnie wymieszanych z masłem lub margaryną. Bardzo dobry jest również czosnek, który upiecze się wewnątrz ryby. Z jednej strony nie jest on już surowy, ale nadal al dente i zachowujący nieco aromatu czosnku surowego. Tym, którzy polubią

Kulinarna Pokusa
Sałatka nicejska 287

sałatka przygotowywana jest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej jakości ziemniaków w sezonie jesienno-zimowym. Pewne kontrowersje dotyczą tuńczyka. Teoretycznie powinien być świeży (u nas w praktyce mrożony), ale niektórzy robią sałatkę nicejską z tuńczyka z puszki. Mimo wszystko

Kulinarna Pokusa
Potrawka z ciecierzycy i fasolek -danie jednogarnkowe 206

Przepis na tę potrawkę wymyśliłam z potrzeby, jak zwykle wtedy "rodzą" się dobre pomysły.   Miałam ochotę na ciecierzycę, a że zalegała w szafce fasolka konserwowa to i ją dodałam.  Danie smaczne,  pachnące wędzonką, ugotowane w jednym garnku, nie licząc podsmażania kiełbasy ;)  Szybko i smacznie.  Zapraszam do pichcenie i dzielenie się opinią i fotkami :)  Konkurs

Takie tam pichcenie
Chleb mieszany owsiany 168

zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest takie : Do średniej miski wsypałam: 4/5 szklanki mąki owsianej ( ja zmieliłam płatki owsiane - około 8 łyżek ), 1 i 2/3 przesianej mąki pszennej typ 650, 1/2 szklanki mąki żytniej razowej

apetytnapieczenie
Orzezwiający napój na bazie melisy 170

Powoli zbliża się okres upałów, ale i okres przemęczenia. Będziemy potrzebować orzezwienia już na dzień dobry, bądz wyciszenia w samo południe, a niejednokrotnie czegoś pysznego na zakończenie dnia. Polecam wspaniały eliksir, który zastąpi niejeden syntetyczny suplement diety i niejedną pigułę wyciszającą. Co więcej napój orzezwia, nie otumania i dodaje energii. Będziemy po nim jak...korek od szampana! To takie ZIELONE

Z Kuchni Do Kuchni
Boczniak a'la schabowy 111

Boczniak to dobra alternatywa do schabowego dla wegetarian a także dla wszystkich miłośników grzybów. Weganie mogą zastąpić jajko dwoma łyżkami wody. Kiedyś dość popularne danie w Polsce teraz nieco zapomniane. Warto więc je sobie przypomnieć

Milion Smaków
Mascarpone z malinami 181

Nieskomplikowany, błyskawiczny deser. Składniki dobre więc i efekt jest smaczny. Można użyć malin świeżych, mrożone są zdecydowanie bardziej mokre niż świeże, ale akurat w tym przypadku mokre maliny są zaletą. Polecam ! składniki - 2 porcje 125 g mascarpone 125 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu 120 g malin - u mnie mrożone 6 małych biszkoptów (po 3 na porcję

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania