Kolorowe leczo, czyli węgierski „kuzyn” francuskiego ratatouille i włoskiej peperonaty. Z kiełbasą w składzie i podane np. z pieczywem stanowi samodzielne danie, ale w „odchudzonej” postaci będzie również dobrym dodatkiem do innych potraw. Zapisz przepis Drukuj kładniki (dla 2 osób) 150g średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g chudej nietwardej łagodnej kiełbasy 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g
Kulinarna Pokusajednak smak. Gdybym miał go jakoś podsumować jednym słowem, rzekłbym najpewniej: imbir! Pomimo że wagowo i objętościowo stanowi on nikły ułamek całości, a najwięcej jest kurczaka i naszej „starej dobrej” włoszczyzny, to jednak właśnie imbir wywiera największy spośród wszystkich składników wpływ na smak zupy. Za jego sprawą nasuwają mi się również od razu skojarzenia z kilkoma innymi podobnymi w smaku
Kulinarna Pokusadolewamy jeszcze wody. Co jakiś czas mieszamy. Uwagi Jeżeli chcemy przygotować marchewkę z groszkiem, wówczas na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy do niej porcję dokładnie odsączonego z zalewy dobrej jakości groszku konserwowego i dokładnie mieszamy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-104 {margin: auto;} #gallery-104 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusabagietka), ewentualnie z dodatkiem masła ziołowego. To ostatnie możemy łatwo zrobić sami np. z drobno posiekanego koperku, pietruszki, czosnku i odrobiny soli dokładnie wymieszanych z masłem lub margaryną. Bardzo dobry jest również czosnek, który upiecze się wewnątrz ryby. Z jednej strony nie jest on już surowy, ale nadal al dente i zachowujący nieco aromatu czosnku surowego. Tym, którzy polubią
Kulinarna Pokusasałatka przygotowywana jest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej jakości ziemniaków w sezonie jesienno-zimowym. Pewne kontrowersje dotyczą tuńczyka. Teoretycznie powinien być świeży (u nas w praktyce mrożony), ale niektórzy robią sałatkę nicejską z tuńczyka z puszki. Mimo wszystko
Kulinarna PokusaPrzepis na tę potrawkę wymyśliłam z potrzeby, jak zwykle wtedy "rodzą" się dobre pomysły. Miałam ochotę na ciecierzycę, a że zalegała w szafce fasolka konserwowa to i ją dodałam. Danie smaczne, pachnące wędzonką, ugotowane w jednym garnku, nie licząc podsmażania kiełbasy ;) Szybko i smacznie. Zapraszam do pichcenie i dzielenie się opinią i fotkami :) Konkurs
Takie tam pichceniezakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest takie : Do średniej miski wsypałam: 4/5 szklanki mąki owsianej ( ja zmieliłam płatki owsiane - około 8 łyżek ), 1 i 2/3 przesianej mąki pszennej typ 650, 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
apetytnapieczeniePowoli zbliża się okres upałów, ale i okres przemęczenia. Będziemy potrzebować orzezwienia już na dzień dobry, bądz wyciszenia w samo południe, a niejednokrotnie czegoś pysznego na zakończenie dnia. Polecam wspaniały eliksir, który zastąpi niejeden syntetyczny suplement diety i niejedną pigułę wyciszającą. Co więcej napój orzezwia, nie otumania i dodaje energii. Będziemy po nim jak...korek od szampana! To takie ZIELONE
Z Kuchni Do KuchniBoczniak to dobra alternatywa do schabowego dla wegetarian a także dla wszystkich miłośników grzybów. Weganie mogą zastąpić jajko dwoma łyżkami wody. Kiedyś dość popularne danie w Polsce teraz nieco zapomniane. Warto więc je sobie przypomnieć
Milion SmakówNieskomplikowany, błyskawiczny deser. Składniki dobre więc i efekt jest smaczny. Można użyć malin świeżych, mrożone są zdecydowanie bardziej mokre niż świeże, ale akurat w tym przypadku mokre maliny są zaletą. Polecam ! składniki - 2 porcje 125 g mascarpone 125 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu 120 g malin - u mnie mrożone 6 małych biszkoptów (po 3 na porcję
Stare Garypopołudniami pod kocem, bo przynajmniej mogę czytać bez wyrzutów sumienia, że powinnam czas spędzać na świeżym powietrzu ( niech żyje optymizm! Tudzież każda wymówka na zatopienie się w lekturze jest dobra ...). Niemniej, chciałabym Wam zaproponować lody. Obłędne! U nas zrobiły furorę - podałam je na urodzinach C., i to właśnie tych najwięcej zjedzono (a było pięć smaków do wyboru). Kilkukrotnie jadłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBlueberry Corner by "jagodzianka" Z okazji czy bez okazji czekolada jest dobra na wszystko. Gorzka czekolada jest najmniej kaloryczna ze wszystkich czekolad i dostarcza … Przeczytaj cały artykuł Post Tarta czekoladowa z czerwoną pomarańczą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Bezy się kocha albo nie. Są dobre na każdą okazję. Pasują na co dzień, gdy potrzebujemy „odrobiny” cukru lub gdy … Przeczytaj cały artykuł Post Beziki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwygodnie było rozsmarować je na kromce chleba czy grzance. Do jego przygotowania wykorzystuje się tłuste części tuszy a po stopieniu w powstałym smalcu dusi się kawałeczki mięsa. Ważne jest dobre doprawienie rillettes ziołami i winem, które odparowuje zostawiając cały swój smak. A robiliście i jedliście już smalec z gęsi ? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować! Rillettes robi się z różnych
Smaczna Pyzaoraz wolny wybieg powoduje że spalają zbędną masę, mięso ma inną budowę, strukturę i smak. Secreto świetnie nadaje się na grilla i do pieczenia. Przypraw wielu nie potrzebuje, jest dobra sama w sobie, tylko trochę soli i... jeść. Mięso to można kupić tylko mrożone ponieważ świnie iberyjskie ubój odbywa się tylko raz do roku, w listopadzie, w chwili gdy kończą
królestwo garów