dobrego - 1500 przepisów (strona:38/100)

Chłodnik marchewkowy z nutą pomarańczy. 188

Lato już na dobre się rozpoczęło, upały nadchodzą czas na zupy typu chłodnik. Pożywne, bogate w smaku no i jak sama nazwa mówi chłodne. Marchewkowa uwielbiana w naszym domu na gorąco, jak i wersja na zimno. Połączenie marchwi, pomarańczy, cynamonu i nuty pietruszki ...chyba już nic więcej nie trzeba pisać :) SKŁADNIKI : 4 średnie marchwie  1 małą cebulę  pęczek

Basia w kuchni
Szybki biszkopt z truskawkami i czekoladą na każdą imprezę 210

pieczenia 1/8 łyżeczki soli 3 łyżki masła, miękkiego 3 łyżki jogurtu bałkańskiego 1 szklanka cukru 1 duże jajo 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 mleczna czekolada dobrej jakości, posiekana  pół szklanki wiórków kokosowych + do posypania około pół kilo/kilo truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj mąkę

Gotowanie to kochanie
Puszyste gofry 187

jakiegoś czasu uporczywie chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć

Roślinna - blog wegański
.1008. dawno jej nie było... 189

Dzisiaj wolne od szkoły - ale ja lecę na próbę. Na razie idzie dobrze i się nie mylę się w mojej roli, ale pewnie koniec końców zje mnie trema i... Dobra, myślmy pozytywnie, żadnej tremy! Słód kukurydziany to kolejny produkt, który był w paczce od biolada.pl . Jadłam coś takiego po raz pierwszy i powiem Wam, że mi posmakował. Ma charakterystyczny smak

breakfast of dreams
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 231

podczas tego wyjazdu, "udekorowana" trzema naszymi aparatami, robiła zdjęcia. Gdyby nie ona, nie miałybyśmy ich tyle z samych warsztatów :) Należą się jej wielkie podziękowania, nie tylko za to :) No dobra, pora do stołu w takim razie ;) upsss...najpierw do kuchni ;) Składniki na jedną porcję: 1 łyżka suszonych ziaren kolendry, średnia łodyga trawy cytrynowej, 1 duży ząbek czosnku, 2 świeże listki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lodziarnie w Poznaniu – Marina 212

Lodziarnia Marina ma świetną lokalizacje. Znajduje się obok starego Dworca PKS, kilka kroków od Dworca Głównego. Nawet jeśli zawitaliście do Poznania na chwilkę warto tu zajść. Dla zmotoryzowanych również dobra wiadomość – przed lokalem znajduje się spory bezpłatny parking. Sam lokal – cudowny. Wystylizowany na styl marynarski, jasny i całkiem spory. Ma kilkanaście miejsc do siedzenia w bardzo stylowej formie. Przerobione europalety

Kolizje Smaków
Makaron wstążki orkiszowe w pomidorach,koperku, śmietanie 191

danie jest pyszne. To danie jest szybkie i dla tych co kochają koperek, będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kilka składników, które mamy w lodówce, dobry makaron i ...PREGO! Gotowe! Składniki -makaron u mnie razowy -pomidor -czosnek -pęczek koperku -kilka łyżek śmietany -oliwa z oliwek -pieprz ziołowy u mnie od  Skworcu Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć

Z Kuchni Do Kuchni
Dieta a trądzik - mleko krowie i jego przetwory 200

przeciwnym wypadku bez odpowiedniej wiedzy możemy sobie narobić więcej szkody niż pożytku. Podsumowując: mleko może nasilać trądzik, ale nie jest to regułą najlepsze jest mleko organiczne, pełnotłuste, acidofilne dobrym wyborem są również produkty probiotyczne  nie można jednocześnie określić, jaka ilość mleka powoduje trądzik Pamiętajcie, że trądzik to schorzenie o złożonej etiologii. Każdy organizm jest inny i u każdego zmiany

Powiedz dietom nie
Zupa brokułowo - szparagowa 210

bardzo ale wolę zielone od białych.  Co prawa szparagi z brokułem połączyłam w zupie po raz pierwszy ale bardzo fajnie sprawdził się ten duet.  Zupka wyszła bardzo dobra i niezwykle wyrazista. Ja podałam ją z makaronem ale można także podać z ziemniakami. Osobiście jednak bardziej pasuje mi ta pierwsza opcja.  A Wy jak robicie swoją brokułową? Polecam

Krakowskie smaki Ani
Street Food Festival w Lublinie 146

końcu również i Lublin znalazł się na trasie festiwalu.   Na plac koło centrum handlowego Lublin Plaza zajrzeliśmy z Mężem i znajomymi w sobotnie popołudnie. Festiwal rozkręcił się na dobre i przy każdym stoisku było sporo Czytaj dalej... Artykuł Street Food Festival w Lublinie pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Mini serniczek na śniadanie 168

Moje śniadanko;) zdjęcie zrobiłam zaraz po wyjęciu z piekarniki, potem lekko opadł. Dziś pan pogodynek w Dzień Dobry TVN powiedział, że wiosna zbliża się wielkimi krokami, a zima nie powinna już wrócić, trzymam go za słowo! ;D (choć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów) Składniki (1 porcja): 1 jajko 5 łyżek serka białego Emilka 1 łyżka kaszki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
¡Viva España! Edycja II - Zapraszam do udziału w akcji! 207

Dzień dobry, Już po raz drugi zapraszam Was do wspólnego odkrywania bogactwa i wyjątkowości kuchni hiszpańskiej w ramach organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej ¡Viva España! Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 337

Pyszne ciasto zrobione na soczkach Kubuś- zrobiłam warstwy z czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru

Aga w kuchni
Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem holenderskim 166

Dzień dobry! Idę do marketu na zakupy - widzę szparagi, idę na targ - szparagi... włączam Facebooka - też wszędzie szparagi. Ekscytacja nimi powoli doprowadza mnie do irytacji. A dlaczego? Bo ja szparagów nie lubię ;-). Pewnie wielu z Was, miłośników tej rośliny pomyśli sobie jak to możliwe. A tu proszę, da się :-). Może gdyby nie ich cena, to nie byłoby mi tak żal

Pora coś zjeść
Peperonata 230

bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą nieprzywierającą powłoką i podczas ostatniego etapu powolnego duszenia warzyw postawicie ją na naprawdę małym ogniu, możecie wówczas nie robić z potrawą nic więcej oprócz odliczenia 20 minut i podania – spełnia

Kulinarna Pokusa