dobrego - 1500 przepisów (strona:29/100)

Ugryź Przegryź Bistro - opinia 178

testowanie burgerów, więc skorzystałam z kuponu na Grouponie. Lokal wymagał wcześniejszej rezerwacji, więc zamówiłam stolik i pozostało czekać do wieczora. Na miejscu okazało się, że sala mimo dość dobrej pory, jeśli chodzi o klientów była prawie pusta. Podeszłam do baru w celu pokazania kuponu, ale okazało się, że nikt o rezerwacji nic nie wiedział, na szczęście stolików do wyboru miałam(...)się przy konsumpcji. Składniki były świeże, a samo przygotowanie wołowiny poprawne, choć mięso było nieco za bardzo wysmażone. Zastanawiam się także czy dodawanie sosu BBQ do wszystkich burgerów to dobry pomysł. To dość intensywny w smaku sos i mam wrażenie, że może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie

Pasja Smaku
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 209

przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak choć 2-3 godziny wcześniej, by nabrała smaku. Ilości składników  można oczywiście zmniejszyć. Można również jakiś składnik pominąć. Ja podaję moją własną recepturę, a gusta wiadomo(...)różne.Składniki:- porcja zakwasu (lub słoik, butelka kupnego)- ok.200g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3-4 duże ząbki czosnku- 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania)- 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba)- ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego)- 4-6 łyżek aromatycznego majeranku- 1/2-1 garści suszonych grzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo

Smaczne Zdrowe
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 214

zostało już na stałe. Polecam bardzo gorąco, smak domowgo masełka jest nieporównywalny z tym sklepowym. Mimo iż kupowałam zawsze masło z ukwaszonej śmietany, które wydawało nam się bardzo dobre, to gdy przygotowałam sama domowe masełko, to kupne, tak dotychczas dobre nikomu już nie smakuje. A zaczęło się przypadkowo (choć tych ponoć nie ma), w lodówce odkryłam kremówkę, której kończył się

Smaczne Zdrowe
Testuję, próbuję, porównuję, eksperymentuję - SKWORCU 129

kuchni. Z racji dążenia firmy SKWORCU do propagowania nowinek i niekonwencjonalnego asortymentu, podejrzewam, iż rezultaty ich wykorzystania będą równie ciekawe i oryginalne co sam produkt. A świeże, aromatyczne i dobrego gatunku towary, zaskutkują w otrzymaniu potrawy nie tylko smacznej, ale i zdrowej.   Filozofię działania firmy oraz podejście do biznesu najlepiej odzwierciedla dowcipny wiersz, jaki można znaleźć na stronie

Grunt to przepis!
Moja Słodka Pavlova 209

Dawno nic nie piekłam. Moja koleżanka od dawna prosiła mnie o przepis na Pavlovą, gdyż zawsze miała problem z upieczeniem dobrej bezy - mam nadzieję, że nareszcie Ci pomogłam i upieczesz swoją ulubioną ;)  Moja Słodka Pavlova… najbardziej ubolewam, że ciężko teraz o świeże, kolorowe owoce, które mogłabym użyć do bezy. Powiem Wam szczerze, że z moim małym ręcznym mikserem(...)miałam naprawdę sporo roboty - ubijałam białka z cukrem chyba pół godziny, a mój stary dobry mikser kręcił już ostatkami swoich sił. No, ale myślę, że warto było ;)  Chciałam, aby było dziś bardzo słodko i chyba wyszło aż za bardzo ;) Chociaż słone orzeszki i listki świeżej mięty nieco przełamują wielką słodycz. Szczerze to poleciałam dziś po bandzie i stworzyłam chyba

Sajkofanka smaku
Wywary na zupę na rumianych warzywach 187

witaminy się ,, zmarnują " . Witaminy giną we wrzątku momentalnie , a warzywa mają się wygotować na amen ( tak samo jak mięso) i oddać wywarowi cały swój smak. Nie da się mieć dobrego wywaru i jędrnych warzyw z niego - coś za coś. Wywar gotowany na tak podpieczonych warzywach jest aż słodkawy. Jeśli chodzi o warzywa po ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają

Buniabaje w kuchni
Tydzień w moim telefonie XXXV 64

Mijają te dni, a czas ucieka. Maj niestety nie jest ciepły, przynajmniej u mnie. I jak tutaj przygotować coś dobrego na kolejne Wyzwanie Blogerek i Blogerów? Mam aż trzy pomysły, tylko co z realizacją? Zobaczycie za tydzień! Oczywiście rozdanie trwa nadal! Mało zgłoszeń, więc może nagrody zostaną dla mnie :) Przygotujcie jakieś świetne danie, które najbardziej lubicie i wyślijcie swoje

Magiczne Życie Marty
KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 130

zagęstników czy też konserwantów, dlatego też syropy są tak pyszne! Sami to sprawdziliśmy!Mamy dla Was kilka syropów i rozdamy je tym, którzy napiszą nam w komentarzu co by dobrego z nimi zrobili. Nie zapomnijcie się podpisać - mile widziany mail. Zapoznajcie się z ofertą syropów i napiszcie pyszny świąteczny lub rozgrzewający przepis (same pomysły, nazwy potraw nie będą brane

Pora coś zjeść
Pudding chlebowy z wiśniami 97

Dzień dobry!Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego!Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy! Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki(...)dodatkowo z kwaśnymi wiśniami. Całkiem smaczna przekąska, czy też danie na obiad lub kolację.Chleb nasiąka mleczną masą, staje się miękki, a wierzch przypieczony i chrupiący, bardzo dobry sposób na wykorzystanie suchego chleba :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Domowy majonez 127

Dzień dobry! Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu. Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole. Ja proponuję Wam wersję z musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu.  Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-) Przepis

Pora coś zjeść
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 148

rozgrzewający gulasz jagnięcy z dynią i papryką. Dodatek powideł śliwkowych wzbogaca smak i dodaje niepowtarzalnego charakteru potrawie. Idealnie pasuje na szybki obiad, jak i wykwintną kolację, podany z lampką dobrego wina. BUŁGARSKI GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIA I PAPRYKĄ ORAZ DODATKIEM POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH /przepis autorski;/ - 500g jagnięciny - 500g obranej dyni - 4 duże czerwone papryki - 4 duże cebule - 2 ząbki czosnku

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 163

firmy ABC Food Polska Sp.zo.o.. Kiedyś już miałam okazjękorzystać z produktów firmy, m.in. z serii Blue Dragon, która naprawdę przypadła mi do gustu. Dlaczego więc, skorospodziewam się dobrych produktów, nie przyłączyć się do akcji?Dostałam kartonik ze słoiczkami produktów, a w paczce znalazł się m.in. słodki chutney z mango, którego użyłam do poniższego dania.Przyznaję, przepis nie jest(...)nawet i warunków. Postawiłam więc na prostotę, szybkość przygotowania,przy jednoczesnym skosztowaniu interesującego połączenia ryby ze słodko-ostrym, wyrazistym smakiem piekącego w język chutneya.Jakość produktu jest naprawdę dobra, a co najważniejsze, nie smakuje sztucznie. No, i nie jest naszpikowany chemią i konserwantami.W skład wchodzą: cukier, mango, sól, kwas octowy (on pełni rolę konserwującą),przyprawy, nasiona kminu, suszone chili oraz

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. 157

jest ogromna. Próbowała Karmel-itka obu wersji, aby móc zaświadczyć tutaj, że ta, przygotowana od podstawto prawdziwa potęga smaku. Co prawda, czasochłonność. Czasem jednak warto się poświęcić. W imię dobrego jedzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty kuchni hiszpańskiej w ROTONDO - 19.11.2013, Poznań. 180

kulinarnych. fot. : Karmel-itka Wiadomo, gotowanie nie może obyć się bez końcowej degustacji. Nie mam faworyta, chociaż zachwycił mnie gulasz madrycki i paella. Wszystko doprawione prawdziwym, hiszpańskim winem, szczyptą dobrego humoru i garścią wspaniałych osób... Nie mogło się nie udać! fot.: organizatorzy Pierwszy raz widziałam Kasię w akcji i muszę przyznać, że naprawdę nadaje się do tej roboty :] Wszystko

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania