testowanie burgerów, więc skorzystałam z kuponu na Grouponie. Lokal wymagał wcześniejszej rezerwacji, więc zamówiłam stolik i pozostało czekać do wieczora. Na miejscu okazało się, że sala mimo dość dobrej pory, jeśli chodzi o klientów była prawie pusta. Podeszłam do baru w celu pokazania kuponu, ale okazało się, że nikt o rezerwacji nic nie wiedział, na szczęście stolików do wyboru miałam(...)się przy konsumpcji. Składniki były świeże, a samo przygotowanie wołowiny poprawne, choć mięso było nieco za bardzo wysmażone. Zastanawiam się także czy dodawanie sosu BBQ do wszystkich burgerów to dobry pomysł. To dość intensywny w smaku sos i mam wrażenie, że może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie
Pasja Smakuprzygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak choć 2-3 godziny wcześniej, by nabrała smaku. Ilości składników można oczywiście zmniejszyć. Można również jakiś składnik pominąć. Ja podaję moją własną recepturę, a gusta wiadomo(...)różne.Składniki:- porcja zakwasu (lub słoik, butelka kupnego)- ok.200g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3-4 duże ząbki czosnku- 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania)- 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba)- ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego)- 4-6 łyżek aromatycznego majeranku- 1/2-1 garści suszonych grzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo
Smaczne Zdrowezostało już na stałe. Polecam bardzo gorąco, smak domowgo masełka jest nieporównywalny z tym sklepowym. Mimo iż kupowałam zawsze masło z ukwaszonej śmietany, które wydawało nam się bardzo dobre, to gdy przygotowałam sama domowe masełko, to kupne, tak dotychczas dobre nikomu już nie smakuje. A zaczęło się przypadkowo (choć tych ponoć nie ma), w lodówce odkryłam kremówkę, której kończył się
Smaczne Zdrowekuchni. Z racji dążenia firmy SKWORCU do propagowania nowinek i niekonwencjonalnego asortymentu, podejrzewam, iż rezultaty ich wykorzystania będą równie ciekawe i oryginalne co sam produkt. A świeże, aromatyczne i dobrego gatunku towary, zaskutkują w otrzymaniu potrawy nie tylko smacznej, ale i zdrowej. Filozofię działania firmy oraz podejście do biznesu najlepiej odzwierciedla dowcipny wiersz, jaki można znaleźć na stronie
Grunt to przepis!Dawno nic nie piekłam. Moja koleżanka od dawna prosiła mnie o przepis na Pavlovą, gdyż zawsze miała problem z upieczeniem dobrej bezy - mam nadzieję, że nareszcie Ci pomogłam i upieczesz swoją ulubioną ;) Moja Słodka Pavlova… najbardziej ubolewam, że ciężko teraz o świeże, kolorowe owoce, które mogłabym użyć do bezy. Powiem Wam szczerze, że z moim małym ręcznym mikserem(...)miałam naprawdę sporo roboty - ubijałam białka z cukrem chyba pół godziny, a mój stary dobry mikser kręcił już ostatkami swoich sił. No, ale myślę, że warto było ;) Chciałam, aby było dziś bardzo słodko i chyba wyszło aż za bardzo ;) Chociaż słone orzeszki i listki świeżej mięty nieco przełamują wielką słodycz. Szczerze to poleciałam dziś po bandzie i stworzyłam chyba
Sajkofanka smakuwitaminy się ,, zmarnują " . Witaminy giną we wrzątku momentalnie , a warzywa mają się wygotować na amen ( tak samo jak mięso) i oddać wywarowi cały swój smak. Nie da się mieć dobrego wywaru i jędrnych warzyw z niego - coś za coś. Wywar gotowany na tak podpieczonych warzywach jest aż słodkawy. Jeśli chodzi o warzywa po ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają
Buniabaje w kuchniMijają te dni, a czas ucieka. Maj niestety nie jest ciepły, przynajmniej u mnie. I jak tutaj przygotować coś dobrego na kolejne Wyzwanie Blogerek i Blogerów? Mam aż trzy pomysły, tylko co z realizacją? Zobaczycie za tydzień! Oczywiście rozdanie trwa nadal! Mało zgłoszeń, więc może nagrody zostaną dla mnie :) Przygotujcie jakieś świetne danie, które najbardziej lubicie i wyślijcie swoje
Magiczne Życie Martyzagęstników czy też konserwantów, dlatego też syropy są tak pyszne! Sami to sprawdziliśmy!Mamy dla Was kilka syropów i rozdamy je tym, którzy napiszą nam w komentarzu co by dobrego z nimi zrobili. Nie zapomnijcie się podpisać - mile widziany mail. Zapoznajcie się z ofertą syropów i napiszcie pyszny świąteczny lub rozgrzewający przepis (same pomysły, nazwy potraw nie będą brane
Pora coś zjeśćDzień dobry!Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego!Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy! Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki(...)dodatkowo z kwaśnymi wiśniami. Całkiem smaczna przekąska, czy też danie na obiad lub kolację.Chleb nasiąka mleczną masą, staje się miękki, a wierzch przypieczony i chrupiący, bardzo dobry sposób na wykorzystanie suchego chleba :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu. Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole. Ja proponuję Wam wersję z musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu. Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-) Przepis
Pora coś zjeśćrozgrzewający gulasz jagnięcy z dynią i papryką. Dodatek powideł śliwkowych wzbogaca smak i dodaje niepowtarzalnego charakteru potrawie. Idealnie pasuje na szybki obiad, jak i wykwintną kolację, podany z lampką dobrego wina. BUŁGARSKI GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIA I PAPRYKĄ ORAZ DODATKIEM POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH /przepis autorski;/ - 500g jagnięciny - 500g obranej dyni - 4 duże czerwone papryki - 4 duże cebule - 2 ząbki czosnku
W kuchni Karmel-itkifirmy ABC Food Polska Sp.zo.o.. Kiedyś już miałam okazjękorzystać z produktów firmy, m.in. z serii Blue Dragon, która naprawdę przypadła mi do gustu. Dlaczego więc, skorospodziewam się dobrych produktów, nie przyłączyć się do akcji?Dostałam kartonik ze słoiczkami produktów, a w paczce znalazł się m.in. słodki chutney z mango, którego użyłam do poniższego dania.Przyznaję, przepis nie jest(...)nawet i warunków. Postawiłam więc na prostotę, szybkość przygotowania,przy jednoczesnym skosztowaniu interesującego połączenia ryby ze słodko-ostrym, wyrazistym smakiem piekącego w język chutneya.Jakość produktu jest naprawdę dobra, a co najważniejsze, nie smakuje sztucznie. No, i nie jest naszpikowany chemią i konserwantami.W skład wchodzą: cukier, mango, sól, kwas octowy (on pełni rolę konserwującą),przyprawy, nasiona kminu, suszone chili oraz
W kuchni Karmel-itkijest ogromna. Próbowała Karmel-itka obu wersji, aby móc zaświadczyć tutaj, że ta, przygotowana od podstawto prawdziwa potęga smaku. Co prawda, czasochłonność. Czasem jednak warto się poświęcić. W imię dobrego jedzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikulinarnych. fot. : Karmel-itka Wiadomo, gotowanie nie może obyć się bez końcowej degustacji. Nie mam faworyta, chociaż zachwycił mnie gulasz madrycki i paella. Wszystko doprawione prawdziwym, hiszpańskim winem, szczyptą dobrego humoru i garścią wspaniałych osób... Nie mogło się nie udać! fot.: organizatorzy Pierwszy raz widziałam Kasię w akcji i muszę przyznać, że naprawdę nadaje się do tej roboty :] Wszystko
W kuchni Karmel-itki