dobrego - 1500 przepisów (strona:22/100)

TU I TAM nr 30. Czas na toast! Wpadniecie na drinka? 155

życia. Piękna lekcja miłości, uczciwości, szacunku i odpowiedzialności, które życie poddaje tak wielu próbom.  Chciałabym, aby czas się dla Was zatrzymał! A na Nowy Rok życzę Wam wszystkim dobrego Czasu.  Bywa, że chcemy, by stanął w miejscu albo przyspieszył i gnał co sił do przodu.  Niech więc płynie nurtem, który będzie echem Waszych serc

KUCHARNIA
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 190

piekarni - tak naprawdę to są jarzeniówki, ale myśl o cieple nadaje im poblask bursztynu.  Kiedy się zbliżasz, widzisz, że witryna zaparowana jest tak właśnie jak trzeba. W "dzień dobry" pani piekarzowej słychać radosną życzliwość, zarezerwowaną wyłącznie dla porannych ptaszków - przymierze ludzi świtu.  - Poproszę pięć rogalików i bagietkę, tylko nie za bardzo wypieczoną!  A potem z głębi sklepu(...)jednej z najwspanialszych przyjemności - domu pachnącego ciepłymi, maślanymi croissants .  Oczywiście, wiem, że znacznie łatwiej pójść do piekarni i kupić gotowe rogaliki, ale przecież nie wszyscy mają w pobliżu dobrą piekarnię. Niemal wszyscy mają za to na wyciągnięcie dłoni wałek, mąkę, masło, cukier i drożdże!  Kto nie piekł, nie wie co traci!  Wpiszcie upieczenie croissants na listę tegorocznych

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 176

teraz... i to przez, och, aż trudno uwierzyć... papierową, jednorazową foremkę na gołębicę. Tak, w tym roku baba zamieniła się w gołębicę.  Spisek przeciw królowej trwał dobrych kilka miesięcy podczas których z Atiną , Majaną i Margot knułyśmy plany drożdżowego podboju Wielkanocy. Teorii spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę(...)wiośnie ", może  uda mu się ją nareszcie przywołać?  Bez względu na pogodę życzę Wam, by ten wielkanocny czas upływał Wam w sposób szczególny.  Samych dobrych chwil i pogody - ducha! Dziękuję Atinie i Lo za wspólne pieczenie, Majance za wsparcie językowe i duchowe i jak zawsze za najlepszą opiekę Margot :*  Do następnego! COLOMBA DI PASQUA /przepis

KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 182

mają też dar zarażania tą pasją innych, i co najważniejsze - naprawdę potrafią wyśmienicie gotować.  Uwielbiam ten błysk w oczach, jaki rozświetla twarz każdego kulinarnego blogera na widok jedzenia, dobrego i pięknie podanego. I tą szybkość i precyzję, niczym u wytrawnego rewolwerowca, z jaką "strzelają" kolejne zdjęcia.  Uwielbiam, gdy jedzenie łączy nie tylko dużym, wspólnym stołem

KUCHARNIA
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 222

samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza, że w Polsce wciąż tak trudno o świeże i dobrej jakości i zupełnie nie rozumiem dlaczego?! Morska . Tak nazywam teraz wytrawną kuchnię szwedzką. Nie tylko dlatego, że zajadałam się pysznymi owocami morza i rybami, ale także dlatego, że wiele jej dań(...)pomarańczy. I co z tego wyszło?  Odpowiem cytując autora, Christiana Hellberga " Czasem najsmaczniejsze jest to, co najprostsze. Czy jest coś lepszego niż śledź z chlebem i dobrym serem? " A odpowiem już sama za siebie - nie ma nic pyszniejszego!  ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM  /składniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 256

kielich. Płatki jak zwiewne fałdy hiszpańskiej spódnicy. Wyjątkowy. Kwitnie tylko jeden dzień. Świeży wepnij we włosy - symbolizuje wierność.  Suszony zachowaj na specjalną okazję. Pamiętaj, by mieć także zapas dobrej czekolady. To jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Potrzebna jeszcze będzie odrobina kuchennej magii. Połączy czekoladę z hibiskusem tworząc niezwykle ekscytujący duet. Jego moc  niesie z sobą dreszcz prawdziwej rozkoszy(...)Smakują wspaniale. Kwiatowo-kwaskowata nuta hibiskusa cudownie przełamuje czekoladowy smak, zaskakuje i orzeźwia. Zdecydowanie do zakochania się!  Z podanych ilości wychodzi ok. 20 sztuk. 180 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min 70% 90 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki nalewki (użyłam malinowej)  2 kopiaste łyżki suszonych kwiatów hibiskusa Na hibiskusowy cukier puder 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa

KUCHARNIA
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 161

połączą się z cukrem. Dosypać resztę cukru i utrzeć z całością, a następnie rozsypać na pergaminie i suszyć w lekko nagrzanym piekarniku. Gotowy cukier przesypać do młynka lub dobrego malaksera i zmiksować na "pył" - powstanie fiołkowy cukier puder

KUCHARNIA
Galaretka z miodu pitnego z jabłkami łąckimi i miodem kurpiowskim 174

pełnym słońca latem. Pierwszy słoik był podarunkiem. Słodkim, lekko korzennym, o ślicznej słomkowej barwie. Wyjadany łyżeczka za łyżeczką oblepiał brodę i sklejał palce. Pachniał kwiatową łąką. Miód kurpiowski. Tyle dobra ukrytego w przepięknych zakamarkach Polski. Tyle nazw i smaków, które cierpliwie czekały na swój czas. Oto i on, i oby trwał jak najdłużej.  Nareszcie przestajemy patrzeć daleko i zaczynamy(...)brązowieją. Swój wyjątkowo wyrazisty smak i zapach oraz piękne wybarwienie jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej (tj. dużym wahaniom temperatury między dniem i nocą), glebie, która pozwala na dobre ukorzenienie drzew oraz ukształtowaniu terenu – nachylenie około 15 stopni sprzyja odprowadzaniu nadmiaru wody i wpływa na korzystne rozłożenie rocznych temperatur. * Miód kurpiowski: Miód kurpiowski, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z obszaru

KUCHARNIA
Zupa dyniowa 297

Moja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu drobiowego, 5 ząbków czosnku, 2 duże cebule, chili, tymianek, sól, pieprz, curry, olej Przygotowanie: 1. Dynię i ziemniaki obieramy z łupin, kroimy w kosteczkę. 2. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy ziemniaki i dynię

Kuchnia Pełna Pasji
Szanować ... 131

oszukuje, a przed Bogiem nie znaczy" "Staraj się o miłość ubogich i nieszczęśliwych, bo ona ochroni Cię w dzień sądu Bożego" "Nie żałuj ostatniego grosza ubogiemu, bo w dobrą skarbonkę kładziesz, a w dniu największej nędzy znajdziesz ją pełną" "Jeżeli nie możesz dać jałmużny ubogiemu, to daj dobre słowo nieprzyjacielowi, a zasługa Twoja większa będzie

kgwjanczewo
Chleb na zakwasie 183

podczas pieczenia unosi się po całym domy, aż ślinka cieknie. Wszyscy domownicy  czekają kiedy ostygnie, aby go ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody ciepłej Wszystkie składnik mieszamy w glinianym naczyniu

kgwjanczewo
Generał kurczak według przepisu Magdy Gessler 1723

robi za nas piekarnik. Wypróbujcie, gorąco polecamy! Potrawa wolna od glutenu.   Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: 5 minut + około 70-80 minut pieczenia Składniki: 1 kurczak Butelka dobrego jasnego piwa 100g masła Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy masłem z każdej strony oraz obsypujemy solą i pieprzem

Kolizje Smaków
Twarożek 234

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto zadbać, żeby był zdrowy i przy tym pyszny. Najlepszy domowy twarożek...zapraszamy:) Składniki; 250 dkg sera białego z dobrego źródła, 5-6 rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 2 łyżki śmietany 18 %, sól do smaku Wykonanie; Ser rozgnieść widelcem i połączyć ze śmietaną. Szczypiorek i rzodkiewkę drobno posiekać.Połączyć składniki i przyprawić do smaku. Smacznie

Anioły w kuchni
Czekoladowy chlebek bananowy 174

szklanka cukru trzcinowego 1 jajo-rozkłócone 1 łyżka Malibu lub ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli po pół szklanki : mąki pszennej tortowej, mąki z pełnego przemiału, dobrego kakao w proszku Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce utrzyj banany z masłem, cukrem i jajkiem.  Dodaj Malibu lub ekstrakt. Wmieszaj sodę oraz sól, dobrze wszystko

Gotowanie to kochanie
Matka na standbaju 233

był ostatni dzień z popołudniową drzemką... Dziś uświadomiłam sobie, że strasznie, ale to tak straszniaście brakuje mi tej "wolnej" godziny w ciągu dnia. WOLNEJ to złe określenie, No dobra zdarzyło mi się kilka razy przeleżeć ten czas, np. wtedy gdy potknęłam się o zabawkę młodego i zaryłam głową o podłogę i miałam "małe" wstrząśnienie mózgu albo gdy grypa mnie dopadła(...)ułamku sekundy pojawiły się wizje: 1. Dziadek z wymalowanymi wąsami, 2. Pomazana ściana i podłoga w pokoju dziecięcym. 3. Wybuch flamastra w mikrofali itp. Dobra ten ostatni to już hardcore, ale skoro ja na to wpadłam to Młody pewnie też - dobrze, że nie ma dostępu do wyżej wymienionego sprzętu. Synuś mój dostarcza mi też innych

Miksturownik