dobrego - 1500 przepisów (strona:18/100)

Zupa krem ze szparagów 163

Mówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych  1 marchewka pół pora

W kuchennym oknie Ewy
Koktajl z mango i kiwi 297

procesami starzenia. Świeże mango jest bogatym źródłem potasu - pierwiastka będącego składnikiem komórek i płynów w naszym ciele. Pomaga utrzymać prawidłowy rytm serca i ciśnienie krwi. Kiwi zaś jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zmniejsza wysoki poziom cholesterolu, a tym samym ryzyko chorób i zawału serca. Włókno pokarmowe jest również bardzo dobrym czynnikiem wiążącym i usuwającym toksyny z okrężnicy oraz

W kuchni Katie
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 242

tygodni sezon grillowy zaopatrzmy się w pobliskim markecie. Ja osobiście jestem zwolenniczką nieodmaczania rąk przy stercie brudnych naczyń (od tego mam mój osobisty Dzień Spa: 2h w wannie z dobrą książką, olejowym poślizgiem we włosach i zieloną maską UFO na twarzy), ale do rzeczy – zawczasu zakupmy: - papierowe talerzyki - biodegradowalne sztućce, kubki, miseczki na dipy oraz sałatki - serwetki i chusteczki higieniczne(...)choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa popiołu, bez ognia – jesteśmy gotowi na poziom 2. Nie jestem zwolenniczką gotowych sklepowych marynat, wolę przygotować

upichcona
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 33015

czym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka

Moja Delicja
Tort... 186

Moniki i Łukasza. Wszystkiego dobrego Kochani! Całe 16 kg tortu czekoladowo-ananasowego

In my kitchen
Kunafa - ciasto wyśmienite 268

Składniki  Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera ricotta  1 łyżka oleju Syrop: 200 g cukru lub szklanka miodu 0,5 szklanki wody 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W kuchni emigranta... 214

pisanego  Z  kraju,  który  nie istnieje ,   a Autorkę gorąco prosimy o stworzenie na blogu działu "Kulinaria", bo trudno znaleźć przepisy Na dobranoc proponujemy lampkę dobrego wina lub koniaku (dla mnie bezalkoholowego, bo tutaj za alkohol grozi deportacja) i lekturę bloga, o tym jak się żyje i pracuje w Arabii Saudyjskiej czyli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie 255

Ponieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson. Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :) Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przedłużajcie przyjemność! 141

kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym z owocami na kolanach. Wyobrażacie sobie? To teraz wyobraźcie sobie, że możecie to zrobić, o ile macie przyjaciół i dobry samochód. Bo przepisy na wszystkie powyższe cuda znajdziecie w książce „Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego”. Czapki z głów, naprawdę! Jak wiecie, zawsze taką samą uwagę przykładamy do zawartości(...)Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania. To wszystko jest bardzo dobre i jeśli lud kupuje w dyskontach, a dyskonty rozdają ludowi takie książki za zakupy, to my mówimy „spoko” i bratamy się z tym ludem, a dyskontom przybijamy piątkę. Podoba się

GRUBY WAŁEK
Najlepsza domowa grochówka. Zupa grochowa 959

Dobra grochówka to coś pysznego. Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować się ją powoli żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru. Na wędzonych żeberkach pyszne są też inne zupy np. Kapuśniak ze słodkiej kapusty Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc

Smaczna Pyza
Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 224

Dzień dobry, Być może sądzicie, że skoro jestem blogerką kulinarną, to spędzam bardzo dużo czasu w kuchni. Prawda jest jednak taka, że tak samo jak Wy, poza blogiem mam dużo obowiązków i na dłuższe pichcenie mogę sobie pozwolić jedynie w weekendy.  Wiem, jak to jest wrócić wieczorem z pracy i nie mieć ochoty już na nic, też czasem(...)minut w kuchni, aby cieszyć się takimi potrawami, niż zjeść coś kupnego. Uważam, że to właśnie dzięki opieraniu swojej diety na domowych posiłkach jestem zdrowa i w dobrej formie.  Tagliatelle z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi Składniki (na 4 porcje): 500 g świeżego makaronu wstążki (tagliatelle lub fettuccine) lub 400 g makaronu suchego 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 257

Zakwas  jest podstawą dobrego, domowego pieczywa. To od niego zaczyna się cały proces pieczenia. Zanim napiszę jak przygotować zakwas, postaram się w kilku słowach wyjaśnić, co to właściwie jest. Zrozumienie istoty zakwasu pomoże nam z nim pracować. Tak więc zakwas to rodzaj dzikich (naturalnych) drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako

Smakowity Blog Kulinarny
Omlet jajeczny 196

Dziś  śniadaniowy post otóż omlet jajeczny. Jest to propozycja dla ludzi kozy chcą szybko zjeść  coś pożywnego a za razem dobrego. Do omlet możecie dodać  tak naprawdę to  co lubicie. Składniki : 3 jajka 3 łyżki kukurydzy 1 pomidor Majeranek Imbir w proszku Przygotowanie Na patelnie wlewamy 2 łyżki  oleju. Wrzucamy kukurydzę i pokrojone pomidora

Panda i jej świat
wykwintny sernik wielkanocny 1343

lodówki rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C na jasno złoty kolor. składniki na masę serową: 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 1000 g dobrego sera białego 1,5 szkl mleka 1/2 szkl oleju słonecznikowego 1 budyń waniliowy 3 białka wykonanie: Ser mielimy w thermomiksie lub dokładnie rozdrabniamy blenderem lub trzykrotnie mielimy w maszynce

Domowy Smak Jedzenia
Fit sałatka z tuńczykiem 244

Bogaty witaminy i minerały, jedna z najzdrowszych ryb posiadająca niekwestionowane walory smakowe. O czym mowa?  Tuńczyk ! Do największych zalet tuńczyka (szczególnie dla osób pozostających na

Zdrowo kolorowo lifestylowo