małe bajtle umiōm zrobić, a joł zajś bych chcioł Wołs nakusić na eksperymynty. Tyn mōj je delikatny, ale arōmatyczny, a jak sie do tyj chopowyj pizzy jeszcze napijecie keliszek dobrego biołego wina, to wieczōr bydzie udany Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer(...)ciepłe miejsce. Tera mołcie czas na z ō łza. Łobrane awokado, t ōmata bez skōry i prziprawy wciepcie do blyndera, włōnczcie… i po robocie- no dobra, mogecie sie to jeszcze dosmakować. Cukinia pokrejcie na duge ciyńke połski 14 abo we ajnfachowo 15 kostka, kurczaka na małe kōnseczki. Syr zetrzijcie. 16 I rozgrzyjcie piec na 225-230 stopni. Jak już
Chop w kuchniprzypadkiem pod barem akurat miała :) Nalała nam i mówi żebyśmy zgadli co to. Madzia umoczyła dzioba, ja umoczyłem i ni cholery nie wiemy. Wiemy tylko, że naprawdę dobre to jest! Pewnie gdybyśmy nieco bardziej trzeźwi byli to rozpoznalibyśmy smak rabarbaru. Bo uraczeni zostaliśmy właśnie nalewką rabarbarową! Była pyszna! Dlatego też postanowiłem sam taką zrobić. Składniki są proste(...)robiąc drugim sposobem cukier sam wyciągnie wódkę ze środka. A potem dodatkowo można jeszcze wycisnąć. Miałem dylemat, którym sposobem zrobić, bo po pierwsze chciałem żeby wyszło mi tak samo dobre jak w Karmniku, a po drugie nie chciałem nic zepsuć, bo sezon na rabarbar zbyt długi nie jest więc dubla nie będzie. Zatem zrobiłem dwoma sposobami, tak żeby móc porównać
Marder&Marder ManufactureZawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być minimum polowa - to zagwarantuje dobra puszystość. Mniejsza ilość mąki pszennej sprawi, ze ciasto może być bardziej zbite. Temperatura Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple. Najbardziej optymalna temperatura to około 30 stopni. Dobrym miejscem jest(...)oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze - w lodówce. Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią na śniadanie gorące pieczywo, nie koniecznie ze sklepu. Uwaga: nie jest to sposób dla tych, którzy wstają na ostatnią chwilę ;) Takie ciasto przygotowujemy w normalny
Codzienna kuchnia niecodziennaDoskonałe dla wszystkich członków rodziny, tych najmłodszych i tych najstarszych. Najlepiej zrobić je samemu, ale z podwójnej porcji i zamrozić. Kiedy robimy sami zawsze mamy pewność, że oprócz dobrego białego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad(...)przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto i lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem lub zezłoconą cebulką. Ja dodatkowo lubię pokropić je dobrym sosem sojowym. Smakują wtedy wybornie. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, to po ulepieniu rozkładamy je na tackach i kolejno mrozimy. Po zamrożeniu wkładamy do woreczków. Surowe mrożone pierogi gotujemy o kilka minut
Naturalna Kuchniaucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina, a podniesie walory
mojewypiekiinietylkocieszą... Wracając do ciasta: wyszło bardzo dobre. Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch z chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu. Pasuje; pamiętajcie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTMini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem Na upalne wieczory z przyjaciółmi zimne piwo, to dobry pomysł. Jednak nie samym piwem człowiek żyje i warto do tego zestawu dorzucić coś dobrego do jedzenia. ;) Na małą przekąskę lub też preludium przed większym posiłkiem polecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie
Pełny talerzzimne, przed użyciem schłodzone kilka godzin w lodówce. To właśnie masło odpowiada m.in za kruchość naszego ciasta oraz jego piękny, maślany zapach! Nie polecam margaryny, jeśli już, to dobrej jakości, przeznaczonej do pieczenia. Ale wiążmy się z tym, że ciasto nie będzie tak "dobre" jak z prawdziwego masła. 3. CUKIER: Najlepiej cukier puder! Oczywiście przesiany. Nie będzie odznaczać się(...)kulę i owinąć w folie spożywczą. W ten sposób schłodzić minimum 30 minut. Takie ciasto może leżeć w lodowce do tygodnia. Można również je zamrozić. Jest to dobre rozwiązanie dla lubiących ułatwiać sobie życie ;). Wystarczy raz zrobić większą ilość kruchego ciasta i zamrozić. Przygotowywanie, np. kolejnej tarty czy babeczek nie będzie już tak pracochłonne
Nastoletnie Wypiekaniepoczuć. Przedstawiam Zante od kuchni :) RESTAURACJE YUM YUM GREEK Zdecydowany numer jeden w miasteczku Tsilivi. Zawsze wypełniona po brzegi, co już może świadczyć o tym, że jedzenie musi być dobre. Miła (czasami może aż za bardzo) obsługa, dla każdego jesteś tam friend ! :) Pokaże wam wybrane dania, które zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami(...)cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż
Mój Smak na ŻycieDobra oliwa, to nie tylko efekt tłoczenia. Oliwa to produkt. Liczy się etykieta, butelka, opakowanie. Zaprojektowane niedbale nie przyciągną naszego spojrzenia, nie zwrócą uwagi na to, co w środku. Produkt to całość. Kosztując oliwy w gospodarstwie agroturystycznym, jesteśmy gotowi otrzymać oblepioną buteleczkę, czy szklankę. Kupując ją w sklepie, zamawiając przez internet – kupujemy także oczami. Jeżeli do wyboru mamy wiele(...)zaprojektowana, nie krzykliwa, ale bardzo przejrzysta. Od razu rzuca się w oczy to, co mnie najbardziej interesuje – kto wyprodukował, gdzie wyprodukował i jak wyprodukował. Oczywistym jest, że producent DOBREGO WYROBU chwali się tym , a nie ukrywa. Informacje o miejscu zabutelkowania (w miejscu produkcji), użytej JEDNEJ odmianie oliwek – Moraiolo oraz certyfikacie CCPB – bardzo szanownej instytucji, nie pozwalają
Bon Ton Italianich i już efekt jest niezadowalający. Nie marudzimy, że włoskie mascarpone drogie, nie oszczędzamy na jajkach, nie kupujemy produktu amarettopodobnego. Nie i koniec- tiramisu nie wybacza:-) W poszukiwaniu dobrego rabarbarowego tiramisu trafiłam na różne wersje, ale ta przemówiła do mnie najbardziej. Wszystko dzięki dodaniu ponczu z rumem- ostry smak alkoholu powinien dobrze przełamać słodycz musu rabarbarowego i masy serowej(...)dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany z białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji
les mirabellesomega-6, szczególnie gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, linolowy. No i DHA i EPA - czyli to, co najcenniejsze w rybach. I wcale nieczęsto spotykane. ... I CO DOBREGO DLA NAS? To zaczynamy - będę wymieniać od myślników, bez owijania w bawełnę, konkrety same, o. Łatwiej rzuci się w oczy nawet komuś, komu nie chce się czytać całości(...)się sprawdzi :) Spirulinę w proszku znajdziecie w sklepie YMT24 ---> TUTAJ Polecam - ja nigdy nie zawiodłam się na ich produktach, mogę zupełnie szczerze powiedzieć, że jakościowo są one naprawdę dobre. Buziaki, Kats
Katsuumiteż masy makowej nie rozprowadziłam dokładnie po całości. W niczym to jednak nie przeszkadzało :) Sernik delikatny i bardzo smaczny, i nie tylko na świąteczny czas!!! Sernik makowy 1 kg dobrego sera 1/2 cytryny 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) 1/2 szklanki śmietany 36% (opcjonalnie) 400 g gotowej masy makowej (lub tyle samo masy własnego(...)przepyszne pralinki, w inspirującą wielce książkę Donny Hay a także energetyczne miseczki od "mojej" Ewki prosto z Domu Mokoszy ... I od wczoraj świeci słońce dodając animuszu chyba już na dobre, po zimie :) Psiapsiółki, które wpadły na kawę dały mi pretekst do wykorzystania przepisów z nowej słodkościowej książki, ciasteczka wyszły pyszne co wprawiło mnie w jeszcze większą radość
Dzieje kuchennej Wiewióryrusza - a waga ani drgnie. Tymczasem inni, aby dobrze wyglądać, stosują diety, liczą kalorie i wylewają siódme poty na siłowni. Gdzie ta sprawiedliwość? Osobiście nie uważam za dobre przekonania: "aa, jestem szczupła z natury, nie muszę nic robić", ponieważ metabolizm z wiekiem zwalnia i nagle, już po 30 - baaach, no i skąd te boczki/tłuszczyk/obwisły tyłek(...)kalorii wcale nie sprzyja ani odchudzaniu ani naszemu zdrowiu. Śniadanie powinno być największym, najbardziej wartościowym i bogatym w składniki odżywcze posiłkiem dnia - dodaje nam energii na cały dzień, trzyma dobry humor, zapobiega chęci ciągłego podjadania, a także "rozbudza" układ trawienny i przemianę materii. Śniadanie powinno składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, białka, dobrze również, gdy zawiera błonnik. Są osoby
Katsuumiprzyprawami, piecze się w rękawie bez grama tłuszczu. Czym to owocuje? Najedzoną rodziną, która ma czas, a nie ma nadwagi i ma uśmiech na twarzy (bo je coś dobrego), a zazdrosne spojrzenia... to jedynie rzuca szanowny pan partner, gdy jego zgrabna kobieta jest dla innych mężczyzn tym, czym dla pożeraczki sałaty kawał smacznego mięska. SKŁADNIKI: - Pierś z indyka(...)jest soczyste i leciutkie. W rękawie wytwarza się "sos własny" wzbogacony przyprawami/ziołami - dzięki niemu mięso nie jest ani trochę suche. Pokrojone w plastry i oblane sosem będzie równie dobre jak to, które ląduje na kukurydzianej, świeżej bułce z masłem, przystrojone domowym majonezem. Kombinować z nim można jak się chce. Dajemy 99,99% że będzie smakowało i na zimno
Wypisz Wymaluj