godzin. Wędzonego pstrąga można zastąpić wędzonym łososiem lub "chudszymi" malutkimi krewetkami holenderskimi. Do garniszu można dodać kapary lub suszone pomidory odsączone z zalewy. SKŁADNIKI: 50 g oliwy lub dobrego oleju rzepakowego 1 cebula drobno posiekana 2 ogórki wężowe pokr. w kostkę 1 ziemniak pokr. w kostkę 1,5 łyżki mąki 400 ml bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny
Sztuka gotowania w/g SamiryMówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół pora
W kuchennym oknie Ewyniesiarkowane szybko ciemnieją, ale mają znacznie lepszy smak, niż jasnożółte, utrwalane przy użyciu SO2. Tak więc już po barwie jesteśmy w stanie je rozróżnić. Zapach też będzie dobrym wyznacznikiem - te, które "potraktowano" E220, mają zapach lekko kwaskowy, tłumiący zapach owoców - ten zaś obecny będzie w bakaliach naturalnych. U osób wrażliwych na tę substancję dwutlenek siarki może wywoływać(...)fundacji Warentest, w suszonych owocach nadal może znajdować się nawet po kilkanaście różnych pestydydów. Warto więc wybierać te z ekologicznych upraw. Czytajcie etykiety, bo naprawdę ciężko jest znaleźć dobre bakalie. Wszędzie można się naciąć. A może warto suszyć owoce samemu? Myślę, że to całkiem fajna alternatywa - na rynku są dostępne specjalne suszarki do owoców i warzyw :) Lubicie bakalie? Buziaki
Katsuumijego przetwory, aby uniknąć "nadprogramowego" tłuszczu, obecnego w produktach zwierzęcych. Pod tym względem przewagę mają rośliny. Nie mają wiele tłuszczu, dostarczają za to sporo błonnika i są dobrym źródłem witamin. Jednak są też uboższe w białko. Ale nie martwcie się - dieta wegetariańska wcale nie musi równać się jego niedoborom. Musi być tylko dobrze zbilansowana. Dobrym źródłem jest soja, soczewica
KatsuumiGdybym miała teraz wybierać, wybrałabym Sanę. Oprócz strony praktycznej również dlatego, że jest prawdziwą ozdobą kuchni (do wyboru są trzy kolory). Materiały z których jest wykonana są bardzo dobrej jakości, korpus jest ciężki i solidny, nic się nie przesuwa podczas pracy, wszystko jest precyzyjnie i bardzo dobrze dopasowane do siebie. Żadna z części nie zawierają rakotwórczego Bisfenolu A. Pewnie jesteście(...)pasztet, bez używania tarki. Ja zrobiłam w weekend przy jej pomocy również paprykarz z przepisu Smakoterapii. Pyszny i zdrowy deser zrobiłam sobie w kilka chwil: Mus bananowo - jabłkowy (dobry nie tylko dla dzieci, można go również podać jako lody po zmrożeniu :) Składniki (dla 2 osób): - 1 duże jabłko, - 2 - 3 banany. Wykonanie: Do przygotowania musu użyłam
Co na wege obiad?procesami starzenia. Świeże mango jest bogatym źródłem potasu - pierwiastka będącego składnikiem komórek i płynów w naszym ciele. Pomaga utrzymać prawidłowy rytm serca i ciśnienie krwi. Kiwi zaś jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zmniejsza wysoki poziom cholesterolu, a tym samym ryzyko chorób i zawału serca. Włókno pokarmowe jest również bardzo dobrym czynnikiem wiążącym i usuwającym toksyny z okrężnicy oraz
W kuchni Katietygodni sezon grillowy zaopatrzmy się w pobliskim markecie. Ja osobiście jestem zwolenniczką nieodmaczania rąk przy stercie brudnych naczyń (od tego mam mój osobisty Dzień Spa: 2h w wannie z dobrą książką, olejowym poślizgiem we włosach i zieloną maską UFO na twarzy), ale do rzeczy – zawczasu zakupmy: - papierowe talerzyki - biodegradowalne sztućce, kubki, miseczki na dipy oraz sałatki - serwetki i chusteczki higieniczne(...)choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa popiołu, bez ognia – jesteśmy gotowi na poziom 2. Nie jestem zwolenniczką gotowych sklepowych marynat, wolę przygotować
upichconaczym mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka
Moja DelicjaMoniki i Łukasza. Wszystkiego dobrego Kochani! Całe 16 kg tortu czekoladowo-ananasowego
In my kitchenSkładniki Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera ricotta 1 łyżka oleju Syrop: 200 g cukru lub szklanka miodu 0,5 szklanki wody 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapisanego Z kraju, który nie istnieje , a Autorkę gorąco prosimy o stworzenie na blogu działu "Kulinaria", bo trudno znaleźć przepisy Na dobranoc proponujemy lampkę dobrego wina lub koniaku (dla mnie bezalkoholowego, bo tutaj za alkohol grozi deportacja) i lekturę bloga, o tym jak się żyje i pracuje w Arabii Saudyjskiej czyli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPonieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson. Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :) Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym z owocami na kolanach. Wyobrażacie sobie? To teraz wyobraźcie sobie, że możecie to zrobić, o ile macie przyjaciół i dobry samochód. Bo przepisy na wszystkie powyższe cuda znajdziecie w książce „Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego”. Czapki z głów, naprawdę! Jak wiecie, zawsze taką samą uwagę przykładamy do zawartości(...)Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania. To wszystko jest bardzo dobre i jeśli lud kupuje w dyskontach, a dyskonty rozdają ludowi takie książki za zakupy, to my mówimy „spoko” i bratamy się z tym ludem, a dyskontom przybijamy piątkę. Podoba się
GRUBY WAŁEKDobra grochówka to coś pysznego. Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować się ją powoli żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru. Na wędzonych żeberkach pyszne są też inne zupy np. Kapuśniak ze słodkiej kapusty Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc
Smaczna PyzaDzień dobry, Być może sądzicie, że skoro jestem blogerką kulinarną, to spędzam bardzo dużo czasu w kuchni. Prawda jest jednak taka, że tak samo jak Wy, poza blogiem mam dużo obowiązków i na dłuższe pichcenie mogę sobie pozwolić jedynie w weekendy. Wiem, jak to jest wrócić wieczorem z pracy i nie mieć ochoty już na nic, też czasem(...)minut w kuchni, aby cieszyć się takimi potrawami, niż zjeść coś kupnego. Uważam, że to właśnie dzięki opieraniu swojej diety na domowych posiłkach jestem zdrowa i w dobrej formie. Tagliatelle z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi Składniki (na 4 porcje): 500 g świeżego makaronu wstążki (tagliatelle lub fettuccine) lub 400 g makaronu suchego 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych
Chilli Czosnek i Oliwa