dobrego - 1500 przepisów (strona:27/100)

PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 567

koperku- 2 zmiażdżone ząbki czosnku- 1 łyżeczka soli- ok.60g mąki orkiszowej białej- ok.50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Składniki sosu:- ok.300g jogurtu naturalnego- 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku- 1 łyżka dobrego majonezu (można pominąć)- 1/2 pęczka koperku- sól i świeżo mielony pieprzCukinie i bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa  1/2 łyżeczki

Smaczne Zdrowe
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 377

podgardla 0,5 kg boczku. Przyprawy: sól pieprz świeży czosnek słodka papryka w proszku chilli w proszku chilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa. Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe

OstryKęs
Domowe wafelki kokosowo-krówkowe 211

znają i każdy robi go po swojemu. Jednak przekonałam się, że wcale tak nie jest. Na moim facebook’owym profilu dodałam zdjęcie tylko jednego wafelka w towarzystwie filiżanki dobrej herbaty i okazało się, że wzbudził zainteresowanie :) Dla mnie to powrót do dzieciństwa i dla wielu z Was pewnie też. Czasami warto sobie takie smaki z dawnych lat przypomnieć. Dlatego, mimo(...)trójkąty. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni (myślę, że maksymalnie do tygodnia, ale tyle raczej nie wytrzymają), najlepiej przykryte, bo inaczej mogą trochę obsychać. Pyszne wafelki, choinka w tle, dobra herbatkai można leniuchować :) Mamy przecież weekend :D PS. Niby prosty przepis, ale było, tyle rzeczy, o których po prostu musiałam wspomnieć, że zrobił się z tego całkiem długi wpis. Mimo

Ratunku obiad
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 358

jedzenia można zamówić kawe, herbatę, soki lub piwo (kilka rodzajów do wyboru). Dania zamawia się bezpośrednio przy barze. Z ryb wszyscy byliśmy bardzo zadowoleni - czuć, że były świeże i dobre - zwłaszcza pstrągi, które radośnie skakały za ścianą. Nie mogliśmy sobie odmówić wzięcia na wynos kilku wędzonych pstrągów, za cztery sztuki zapłaciliśmy ok. 21 zł. Druga wizyta minęła pod znakiem zupy(...)pół. na deser spontaniczna decyzja - kawałek jabłecznika (6zł/szt) - jednak nie jest to chyba stała pozycja w menu, bo przy pierwszej wizycie go nie było. W każdym razie był bardzo dobry. Zupa rybna na ostro smażony filet z jesiotra Także tym razem w restauracji było pełno, ale to pewnie znów z uwagi na weekend. Chociaż mam nadzieję, że taki ruch panuje

Pasja Smaku
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 201

testowanie burgerów, więc skorzystałam z kuponu na Grouponie. Lokal wymagał wcześniejszej rezerwacji, więc zamówiłam stolik i pozostało czekać do wieczora. Na miejscu okazało się, że sala mimo dość dobrej pory, jeśli chodzi o klientów była prawie pusta. Podeszłam do baru w celu pokazania kuponu, ale okazało się, że nikt o rezerwacji nic nie wiedział, na szczęście stolików do wyboru miałam(...)się przy konsumpcji. Składniki były świeże, a samo przygotowanie wołowiny poprawne, choć mięso było nieco za bardzo wysmażone. Zastanawiam się także czy dodawanie sosu BBQ do wszystkich burgerów to dobry pomysł. To dość intensywny w smaku sos i mam wrażenie, że może "zabić" mniej wyraziste składniki. Pokombinowałabym jeszcze z tym na miejscu kucharza, jest przecież tyle innych sosów, które fajnie

Pasja Smaku
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 242

przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak choć 2-3 godziny wcześniej, by nabrała smaku. Ilości składników  można oczywiście zmniejszyć. Można również jakiś składnik pominąć. Ja podaję moją własną recepturę, a gusta wiadomo(...)różne.Składniki:- porcja zakwasu (lub słoik, butelka kupnego)- ok.200g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3-4 duże ząbki czosnku- 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania)- 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba)- ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego)- 4-6 łyżek aromatycznego majeranku- 1/2-1 garści suszonych grzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo

Smaczne Zdrowe
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 250

zostało już na stałe. Polecam bardzo gorąco, smak domowgo masełka jest nieporównywalny z tym sklepowym. Mimo iż kupowałam zawsze masło z ukwaszonej śmietany, które wydawało nam się bardzo dobre, to gdy przygotowałam sama domowe masełko, to kupne, tak dotychczas dobre nikomu już nie smakuje. A zaczęło się przypadkowo (choć tych ponoć nie ma), w lodówce odkryłam kremówkę, której kończył się

Smaczne Zdrowe
Testuję, próbuję, porównuję, eksperymentuję - SKWORCU 157

kuchni. Z racji dążenia firmy SKWORCU do propagowania nowinek i niekonwencjonalnego asortymentu, podejrzewam, iż rezultaty ich wykorzystania będą równie ciekawe i oryginalne co sam produkt. A świeże, aromatyczne i dobrego gatunku towary, zaskutkują w otrzymaniu potrawy nie tylko smacznej, ale i zdrowej.   Filozofię działania firmy oraz podejście do biznesu najlepiej odzwierciedla dowcipny wiersz, jaki można znaleźć na stronie

Grunt to przepis!
Moja Słodka Pavlova 237

Dawno nic nie piekłam. Moja koleżanka od dawna prosiła mnie o przepis na Pavlovą, gdyż zawsze miała problem z upieczeniem dobrej bezy - mam nadzieję, że nareszcie Ci pomogłam i upieczesz swoją ulubioną ;)  Moja Słodka Pavlova… najbardziej ubolewam, że ciężko teraz o świeże, kolorowe owoce, które mogłabym użyć do bezy. Powiem Wam szczerze, że z moim małym ręcznym mikserem(...)miałam naprawdę sporo roboty - ubijałam białka z cukrem chyba pół godziny, a mój stary dobry mikser kręcił już ostatkami swoich sił. No, ale myślę, że warto było ;)  Chciałam, aby było dziś bardzo słodko i chyba wyszło aż za bardzo ;) Chociaż słone orzeszki i listki świeżej mięty nieco przełamują wielką słodycz. Szczerze to poleciałam dziś po bandzie i stworzyłam chyba

Sajkofanka smaku
Wywary na zupę na rumianych warzywach 214

witaminy się ,, zmarnują " . Witaminy giną we wrzątku momentalnie , a warzywa mają się wygotować na amen ( tak samo jak mięso) i oddać wywarowi cały swój smak. Nie da się mieć dobrego wywaru i jędrnych warzyw z niego - coś za coś. Wywar gotowany na tak podpieczonych warzywach jest aż słodkawy. Jeśli chodzi o warzywa po ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają

Buniabaje w kuchni
Tydzień w moim telefonie XXXV 93

Mijają te dni, a czas ucieka. Maj niestety nie jest ciepły, przynajmniej u mnie. I jak tutaj przygotować coś dobrego na kolejne Wyzwanie Blogerek i Blogerów? Mam aż trzy pomysły, tylko co z realizacją? Zobaczycie za tydzień! Oczywiście rozdanie trwa nadal! Mało zgłoszeń, więc może nagrody zostaną dla mnie :) Przygotujcie jakieś świetne danie, które najbardziej lubicie i wyślijcie swoje

Magiczne Życie Marty
KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 153

zagęstników czy też konserwantów, dlatego też syropy są tak pyszne! Sami to sprawdziliśmy!Mamy dla Was kilka syropów i rozdamy je tym, którzy napiszą nam w komentarzu co by dobrego z nimi zrobili. Nie zapomnijcie się podpisać - mile widziany mail. Zapoznajcie się z ofertą syropów i napiszcie pyszny świąteczny lub rozgrzewający przepis (same pomysły, nazwy potraw nie będą brane

Pora coś zjeść
Pudding chlebowy z wiśniami 123

Dzień dobry!Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego!Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy! Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki(...)dodatkowo z kwaśnymi wiśniami. Całkiem smaczna przekąska, czy też danie na obiad lub kolację.Chleb nasiąka mleczną masą, staje się miękki, a wierzch przypieczony i chrupiący, bardzo dobry sposób na wykorzystanie suchego chleba :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Domowy majonez 151

Dzień dobry! Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu. Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole. Ja proponuję Wam wersję z musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu.  Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-) Przepis

Pora coś zjeść