wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się irytować przy każdym obracaniu! To wszystko dzięki użyciu zarówno mąki
Blendmanfasoli, który podczas gotowania bardzo sceptycznie podchodził do tego dania, bo "jak to fasolka po bretońsku zamieniona na cieciorkę", nie mógł się najeść i przyznał rację, że bardzo dobra 😉 P.S. Przepis na "Fasolkę po bretońsku" dostałam od mojego taty, będą jeszcze na studiach i to jest ten przepis. Wymieniłam jedynie fasolę na ciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki
Kuchnia MagdaLenyPiekąc ciasta często polewam czekoladą ..Dla mnie taka polewa jest najsmaczniejsza ..Przepis jest na polewę z ciemnej czekolady ale można ją zastapić białą/ pamiętajcie czekolada musi być dobrej jakości/ i wówczas bedzie biała polewa.. Składniki: 1 czekolada gorzka 1/2 czekolada deserowa 3 łyżki śmietany kremówki Wykonanie: Do miski łamiemy czekoladę ..dodajemy śmietanę i wstawiamy
Ugotujmy Cośsię co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru
Apetyczna babeczkaciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Pierniczki z ciasta
Smakołyki BerenikiByć może mało oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe. Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą pewnością
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!upodobań 1/2- 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta cynamonu Wykonanie: Kawę z cukrem zalać łyżeczką wody, ubijać ubijakiem do piany aż będzie lekka i puszysta. Gdy piana już jest dobra, delikatnie zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z przyprawami. Gotową posypać starta czekoladą lub kakao. Pyszne pierniki, które widzicie na tych zdjęciach zamówicie u pani Justyny, do 15.12 tutaj: KULA SŁODYCZY
Z Majeczką w kuchniJeżeli szukacie ciekawego urozmaicenia niedzielnych obiadów a macie ochotę na dobry kawałek mięsa, polecam udziec jagnięcy (u mnie z kością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka
Milion Smakówtaka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Mus czekoladowy: 400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany
pieprzny smaczekGrudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki
FitKotDzień dobry! Przedświąteczny okres jest zdecydowanie pracowitym czasem. Zaczynając od sprzątania mieszkania, mycia okien, prania firanek, przechodząc przez wybieranie świątecznego drzewka, dekorowanie go, jak również całego mieszkania, kończąc na kuchennych sprawach czyli planowaniu menu, robieniu zakupów, gotowaniu ogromnych ilości jedzenia, mimo iż święta trwają tak na prawdę tylko 3 dni :-). Tak dużo pracy wymaga porządnego kopniaka na początek dnia, zastrzyku
Pora coś zjeśćoblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych
Świat Ciastapowiesić bombki pachnące przyprawami ? Ja nie wpadłam na ten pomysł. Ale...podczas warsztatów z Galeo pokazano nam jak w prosty sposób przygotować pachnące ozdoby na choinkę. Wystarczyła szklana bombka, dobry klej i mnóstwo przypraw i ziół...no i nieco inwencji twórczej oraz sprytne rączki ;) Przejdźmy jednak do konkretów... Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny marki Galeo. Z Panem Maćkiem
kolorowotorcikowooliwek kiełbaską oraz ulubioną surówką, ale śmiało możecie dodać także upróżoną na masełku cebulkę, śmietanę, boczek czy inne ulubione dodatki. Danie jest bardzo sycące i smaczne! To dobra alternatywa dla osób, które kochają pierogi ruskie, ale nie mają czasu na ich lepienie. Gorąco polecam i życzę smacznego
Cooking Monsterskładników. Podobnie robimy z kaparami i zielonym pieprzem z zalewy. Nie będę podawał tutaj sztywnych proporcji – jeśli nie przepadacie za kaparami, możecie je pominąć lub dodać ich mniej. To dobry moment, by całość posolić – spróbujcie ile soli potrzeba. Farsz doprawiamy również kminem rzymskim, kurkumą i słodką papryką. Kapelusze pieczarek pozbawione ogonków smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Do każdego kapelusza
MarcinChef