ciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka
Luźna KuchniaPlacki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichabulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem manganu i miedzi, jak również cynku (wszystkie trzy są ważnymi przeciwutleniaczami mineralnymi). Jest również źródłem fosforu, łatwo przyswajalnego białka roślinnego i błonnika. Oprócz tych typowych składników odżywczych, miso dzięki(...)niestety najlepiej określa chemiczna nazwa – glutaminian sodu . A na języku? To głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom w mózgu przekazuje krótką informację – ‘to jest dobre, to jest zdrowe, to jest treściwe’. Często unikany, bo i niepotrzebnie dzisiaj dodawany do wszystkiego, w celu zamaskowania tekturowego smaku wysoko przetworzonej żywności, chemiczny odpowiednik prawdziwego glutaminianu, który jest całkowicie
Karo in the KitchenSkładniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka
Luźna KuchniaJakiś czas temu dostałam parę produktów od OazaZdrowia ze sklepu ze zdrową żywnością do wypróbowania i przekonania się czy to jest dobre czy też nie . Produkty których właściwe używamy na co dzień . Ryż , słonecznik czy kasza. Ryż brązowy średnioziarnisty ekologiczny : Ryż pochodzi z Grecji jego wartość odżywcza w 100 gramach produktu : wartość(...)kubka wody. Ryż jest bardzo odżywczy o charakterystycznym orzechowym smaku - zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały. Jest dobrym dodatkiem do farszów. Słonecznik łuskany 250 g BIOOAZA: "Ekologiczne ziarna słonecznika łuskanego. Ziarno słonecznika jest źródłem witamin: z grupy B (B1, B2, B6), witaminy E oraz niacyny (witaminy
Różowa kuchniaSkładniki: ciasto jogurtowe: 3 jajka 0,5 kubka mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła krucha kratka
Luźna Kuchniamatka Niemka przygotowali na jakieś tam przyjęcie rodzinne i którym to sąsiadka miała okazję się delektować. I opowiada, opowiada jakie to mięsko było aromatyczne, rozpływające się w ustach, takie dobre, że ona nigdy lepszego nie jadła. - A mówię Ci, Helu, jakie to łatwe do zrobienia, nic nie trzeba zapamiętać, tylko tę wołowinę i goździki dajesz i samo się zrobi(...)zapadł mi w pamięć, postanowiłam się przekonać, czy podzielę zachwyt sąsiadki. Długo po tej wizycie zrobiłam wołowinę z goździkami na obiad. Robię od tamtej pory regularnie. Zawsze widząc dobrą, młodą wołowinę w sklepie przypominam sobie o wołowinie z goździkami, pamiętam nawet, kiedy ostatni raz ją robiłam. Tak, tego smaku się nie da zapomnieć. Zastanawia mnie tylko, jakim cudem
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 średniej wielkości jabłka 200 g malin 200 g suszonej żurawiny 0,5 szkl nasion goi 2 łyżeczki miodu lipowego 1 szkl
Luźna Kuchniaresztą, ma jeszcze wiele innych, dobrych właściwości. Szczegółowo opowiem o tym przy innej okazji! To jaki sok omidorowy wybrać? Na rynku przecież jest TYLE dostępnych... Do niektórych niestety dodawana jest sól (po kiego wała to nie wiem!), a także syrop glukozowo-fruktozowy (prawdopodobnie aby nadać bardziej słodkawy smak). A do dobrego smaku wystarczyłby spokojnie cukier, który
Katsuumijest mi "najbliższy" - a na pewno najchętniej przeze mnie używany. Cynamon stosowany jest od wieków w leczeniu infekcji dróg oddechowych oraz jako lek przeciwbólowy. Skrywa jednak o wiele więcej dobrego, niż może się wydawać. Jest źródłem błonnika, manganu, żelaza i wapnia. Oprócz tego ułatwia leczenie infekcji spowodowanych przez drożdże, a także wspomaga uczenie się i zapamiętywanie. Badania wykazały(...)uszkodzenia wątroby. Maksymalna dozwolona dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg/kg m.c. Różne rodzaje cynamonu mogę mieć inną jej zawartość, tak więc warto się z tym zapoznać. Kardamon dobry dla układu pokarmowego Przyszedł do nas z Azji i zadomowił się na dobre. Jest używany do wzbogacania smaku wielu potraw, ma bardzo intensywny, korzenny aromat. I niestety jest
KatsuumiSkładniki: 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 szkl czerwonej soczewicy 1 papryczka chili pęczek pietruszki 1 bakłażan 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub
Luźna KuchniaSkładniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada
Luźna KuchniaCiasto: 1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500
Luźna Kuchniaskładniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 4 sztuki sporych marchewek 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do
Luźna Kuchniaskładniki: 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru cynamonowego 1 torebka herbaty o aromacie
Luźna KuchniaSkładniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób
Luźna Kuchniaciasto: 2 jajka 20 dkg margaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy
Luźna KuchniaSkładniki: 2 szklanki mąki- 2 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 2 jajka cukier do smaku- około pół szklanki 1.)Margarynę posiekać z żółtkami i cukrem
Luźna KuchniaSkładniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2
Luźna KuchniaSkładniki: 3 jajka 1,5 szklanki mąki ok. 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12,5 dkg margaryny, najlepiej Kasi- pół kostki 1
Luźna KuchniaSkładniki Porcja dla 2 osób: 2 średniej wielkości kotlety schabowe oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz do marynaty: 3 łyżki miodu ostra papryka ok. 2
Luźna KuchniaSkładniki porcja dla 2osób: 2 średniej wielkości filety z kurczaka 1op. mozzarelli bez zalewy 2 średnie pomidory oregano bazylia sól pieprz Przygotowanie: pomidory pokroić, zblendować. doprawić
Luźna Kuchniaciasto: 40 dkg mąki, czyli jakieś 2,5 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 0,5-1 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1
Luźna KuchniaSkładniki: 3-5 dkg drożdży- maksymalnie pół kostki 0,5 szklanki mleka 10 dkg margaryny 50 dkg mąki cukier do smaku, ile lubicie:) Przygotowanie: 1.) Mleko
Luźna KuchniaSkładniki: 0,5 szklanki mleka 5 dkg drożdży cukier waniliowy cukier do smaku w ilości jaką lubicie 4-5 łyżek oleju 8 łyżek dyni 1 kg
Luźna KuchniaSkładniki: 20 dkg czekolady- ja dodaje 1,5 tabliczki mlecznej Milki i 0,5 gorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia
Luźna KuchniaJest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Może być używany do potraw mięsnych jak i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego
Luźna Kuchniaskładniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru
Luźna KuchniaSkładniki: masa serowa: 3 żółtka 2 szkl śmietany kremówki 30/36%- 2op 200g lub 1- 500g 0,5 szkl cukru 2serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1
Luźna KuchniaSkładniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól
Luźna Kuchniaskładniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych 2 jajka pieprz sól oliwa do podsmażenia żurawina plastry ananasa 2 torebki
Luźna KuchniaSkładniki na 2 porcje: 3 banany 250 g cukru- 1 kubek 50 ml rumu 100 ml mleko kokosowe lody waniliowe biszkopty Przygotowanie: banany kroimy na ok
Luźna KuchniaSkładniki: • 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36% • 6 żółtek • 1/3 szklanki białego cukru • 5 łyżek brązowego cukru • 1 laska wanilii Wykonanie: W rondelku powoli gotujemy śmietankę
Luźna KuchniaSkładniki: 5 serków homogenizowanych (op. 200g) 4 galaretki- 2 zielone i dwie inne polewa: 200g margaryny 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka tabliczka czekolady 2 łyżeczki
Luźna KuchniaSkładniki: 0,5 szkl cukru 5 całych jaj 15 dkg masła- ok 0,5 kostki 0,5 szkl słodkiej śmietany 3szkl mąki 1 op cukru waniliowego
Luźna KuchniaAqua fresca to orzeźwiający, meksykański napój przygotowywany z owoców lub warzyw, który bez problemu można zrobić samemu w domu. Nieodłącznym składnikiem jest oczywiście sok z limonki
Luźna KuchniaSpaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety schabowe sól pieprz 15 dkg pieczarek oliwa z oliwek 250 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g masła 80
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 1kg arbuza 25 dkg truskawek tabliczka białej czekolady 50 ml soku z arbuza 50 ml rumu lub innej mocnego trunku Przygotowanie
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 filety 5 dkg suszonych pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z
Luźna KuchniaSkładniki: na 2 porcje lub 1 w zależności od apetytu:) 6 jajek kubek kurek 3 plasterki wędzonego boczku 1 szalotka 4 łyżki mleka Przygotowanie: kurki myjemy
Luźna KuchniaSkładniki: 80dkg sera 100 ml śmietany 4 jajka 5 dkg masła 2 szkl cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Ser mieszamy z
Luźna KuchniaSkładniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu
Luźna KuchniaSkładniki: 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego przyprawa do piernika 4 łyżeczki cynamonu 1 jajko 15 dkg masła 15 dkg
Luźna KuchniaSkładniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2
Luźna Kuchnia100 g gorzkiej czekolady (70 $) 3 jajka 100 g cukru 100 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie
Luźna KuchniaSkładniki: 1 opakowanie masy makowej 5 jajek 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki
Luźna KuchniaSkładniki: 2 szklanki mąki 8 łyżek cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki zimnej wody lub kostka lodu
Luźna KuchniaSkładniki: 1 cały kurczak 10 dkg suszonej żurawiny 4 średnie jabłka sól pieprz bazylia oregano cynamon oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sok z 0
Luźna KuchniaKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 1 op rukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 2 szkl mąki krupczatki 1szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 3 ugotowane na twardo żółtka masa: 3 białka 1 szkl wiórków kokosowych skórka
Luźna KuchniaSkładniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2
Luźna KuchniaSkładniki: na 2 porcje 2 filety z kurczaka puszka mandarynek lub 3 świeże 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki
Luźna KuchniaSkładniki: 4 kotlety schabowe 0,5 szkl płatków migdałowych 0,5 szkl bułki tartej 2 jajka 1 cytryna 4 łyżki mąki 4 łyżki oliwy z oliwek
Luźna KuchniaSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru
Luźna KuchniaSkładniki na 4 porcje: 3 jajka 1 kubek śmietany kremówki 1 kubek mleka 1 kubek cukru laska wanilii szczypta soli polewa do lodów karmelowa lub inna
Luźna KuchniaSkładniki: na 2 porcje: 1 kwaśne jabłko 1 laska wanilii 1 serek Camembert Przygotowanie: serek kroimy wzdłuż na pół, wanilię otwieramy i wyjmujemy nasionka jabłko
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła
Luźna KuchniaSkładniki na 5 niedużych słoiczków: 1 kg truskawek 1 kubek wody 0,5 kg op żelfix 2:1 kilka gałązek świeżej bazylii laska wanilii świeżo mielony
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 2 czerwone papryki 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato 1 szalotka 2 średniej wielkości marchewki 5
Luźna KuchniaSkładniki: 300 g OREO 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 kostki masła 150 g pianek marshmallows kubek pełnego mleka (3,2%) 0,5 kubka
Luźna KuchniaSkładniki: na 4-5 porcji 1 porcja rosołowa 2 kostki rosołowe drobiowe Knorr 2 brokuły 1 kubek słodkiej śmietany 2 łyżeczki
Luźna KuchniaSkładniki: 4 filety z kurczaka pomidorki w puszce lub 4-6 sztuk świeżych oliwa z oliwek sól pieprz bułka tarta 4 kulki mozzarelli lub 3
Luźna KuchniaSkładniki: spód: 1 op markiz czekoladowych np.: HIT caramel brownie 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki wrzucamy do miksera
Luźna KuchniaSkładniki: kubek mleka 0,5 kostki drożdży 2 łyżki cukru 1 kg mąki kubek dyni 3 łyżki oleju cynamon mielone goździki powidła śliwkowe serek mascarpone cukier
Luźna KuchniaSkładniki: 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka 20 dkg kapusty kiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczki papryki słodkiej
Luźna KuchniaSkładniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
Luźna KuchniaSkładniki: na 6 porcji 6 kaczych udek 4 jabłka 2 cebule 1 mała główka czerwonej kapusty 0,5 kubka cukru 1 tabliczka czekolady karmelovej
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka
Luźna KuchniaSkładniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz
Luźna KuchniaSkładniki: 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku
Luźna KuchniaSkładniki: 1 szkl miodu 2 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka proszku 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika
Luźna KuchniaSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1
Luźna KuchniaSkładniki: na 2 porcje 2 filety z kurczaka 0,5 kubka sera typu parmezan mąka jajko 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania
Luźna KuchniaSkładniki: 3 plastry ciasta filo 2 średniej wielkości jabłka cukier waniliowy cynamon sok z 1 cytryny cukier puder oliwa z oliwek Przygotowanie: z ciasta filo wycinamy
Luźna KuchniaSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta
Luźna KuchniaSkładniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru
Luźna KuchniaSkładniki: 8 pałeczek z kurczaka( podudzi) 2 łyżki kurkumy 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 8 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki octu winnego
Luźna KuchniaSkładniki: na 6 porcji 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 1 op świeżej rukoli 1 op sera feta 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego pieprz słodka
Luźna KuchniaSkładniki 6- 8 średniej wielkości ziemniaków 1 cebula 1 czerwona cebula sól pieprz 3 łyżki słodkiej papryki 0,5 kubka słodkiej śmietany 30% pęczek szczypiorku
Luźna KuchniaKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 1 kubek śmietany kremówki 200- 250 g serka mascarpone 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła
Luźna KuchniaChoć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z
Luźna KuchniaSkładniki: 2 kubki mąki krupczatki 1 kostka zimnego masła 0,5 kubka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany skórka z połowy cytryny
Luźna KuchniaSkładniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1
Luźna Kuchniaskładniki: na 4 porcje 2 pory 1 kubek tartego parmezanu 0,5 kubka śmietany 30% 2 litry rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady
Luźna Kuchniawojennych: babę w panice. No, chyba że, wiecie, idziemy z wami na kolację, bo akurat nie mamy kasy a jesteśmy głodne a wam powiemy, że mężczyźni to zło i niedobro całego świata i jesteśmy zrażone. My wracamy najedzone a wy czujecie się tak jak panna lekkich obyczajów, której nikt nie zapłacił. Czyli mało komfortowo. Jednak bądźmy dobrej myśli, załóżmy(...)najlepiej? Śniadaniem. Takim śniadaniem, po którym na obcą patelnię nie spojrzy. Szanowne Panie. Pozwólcie, że przedstawię – szakszuka. Na śniadanie genialna, a zarazem prosta w zrobieniu. Potrzebujemy: 7 sztuk dobrych pomidorów 2 nieduże cebule 1 paprykę czerwoną 2 ząbki czosnku 4 jajka pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cynamonu i cukru sól i pieprz Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy
ladykitchenSuszone grzyby, kapusta i oczywiście domowe łazanki i wszystko z dodatkiem dobrego masła. Jest to potrawa, którą przygotowuję tylko na Wigilię. ŁAZANKI Z GRZYBAMI SKŁADNIKI: 1 kostka dobrego masła 1 mała główka kapusty białej 10 dag. grzybów suszonych 3 średnie cebule sól, pieprz , vegeta łazanki z dwóch jaj WYKONANIE: Kapustę pokroić tak jak łazanki (małe kwadraty
Kuchnia BeatyDo Kulasy w odwiedziny przyjechała siostra, Maryla, z małżonkiem swoim, Mietkiem. Z daleka przyjechaly, bo aż ze Śląska. Marylka nasza jest, mazurska znaczy, ale Mietek to
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaGdybyś mogła wybrać tylko trzy rzeczy do jedzenia, jakie wybrałabyś ?" Domyślacie się jaka jest odpowiedź. Tak, zawsze, niezmiennie na pierwszym miejscu pojawia się właśnie on - POMIDOR. Nie wyobrażam sobie dobrej kuchni i smacznego jedzenia bez pomidorów. Począwszy od zjadanego wprost z krzaka, jeszcze ciepłego od słońca, po kolejnego jego, niekończące się wcielenia. Te najprostsze i te najbardziej wymyślne i zadziwiające(...)posmarowanego grubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego
KUCHARNIARocher d'Ongles; całe ulice i prawie wszystkich mieszkańców pachnących mimozą albo chanel 5. Niedawno wprowadzono tu coś, co później wydało się tak proste i oczywiste jak wiele dobrych pomysłów: etykiety zaczęto drukować alfabetem normalnym i alfabetem brajlowskim. Doprowadziło to do następnego pomysłu, opartego na naturalnym przystosowaniu się ludzkiego ciała, kiedy zakłócona zostanie jedna z jego podstawowych funkcji(...)lunchu nie przestawałem obserwować nosa Ferrera, posiadacza jednego z najbardziej doświadczonych i uczonych nosów we Francji, twórcy ponad dwu tysięcy perfum. Byłem ciekaw, jak reaguje na bodźce w postaci dobrego wina, zupy grzybowej i tutejszej specjalności: kapusty nadziewanej kiełbasą i bekonem. Zauważyłem, że raz czy drugi marszczy się z uznaniem, ale dopiero kiedy na stół podano tacę z serami
KUCHARNIAżurawinygarść orzechów włoskichmała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych)kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry)kilka suszonych owoców morelikilka świeżych listków bazyliikilka kromek dobrego pieczywaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomidorki koktajlowe i winogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy(...)Układamy wszystkie składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki.Idealne na sylwestrową przekąskę, na romantyczną kolacje we dwoje (koniecznie z kieliszkiem dobrego, czerwonego, wytrawnego wina!) lub na niedzielne, leniwe śniadanie. Tak naprawdę na każdą okazję.Smacznego
W kuchni Katiezwykły" barszcz. Taki zakwas wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania.Potrzebne będą nam dobrej jakości buraki - muszą być jędrne, z wiarygodnego i sprawdzonego źródła. Chleb na zakwasie - najlepiej przygotowanego samodzielnie, jeśli jednak nie wypiekacie chleba, to można kupić, ale również z dobrego źródła. Czosnek - polski :-). Oraz przegotowana woda - można sięgnąć po sklepową, najlepsza wg mnie jest woda Żywiec
Pora coś zjeśćdegustacji sernik kokosowy został wytypowany jako numer jeden pod względem delikatności i smaku. Banalnie to zabrzmi, ale rozpływa się w ustach i prowokuje, by sięgnąć po więcej. Połączenie dobrego wiejskiego twarogu i mleczka kokosowego okazało się idealnym pomysłem. Przepis podaję na dużą tortownicę, o średnicy 28 cm. Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny(...)łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
Apetyczna babeczkaemocji, pojwia się na całym ciele! Tak ...są to wyjątkowe cukierki .. Oblane wysokiej jakości mleczną czekoladą, skrywają w sobie chrupiącego karmelka i owocowe mięciutkie , lekko kwaskowate wnętrze, tak dobre... że niemal natychmiast sięgamy po...karmelka następnego..Za każdym razem po inny przedmiot. Raz po fizykę, raz po matematykę, raz po chemię...choćby nawet tylko po to , by zobaczyć(...)smak... Musicie sami sprawdzić na własnych kubkach smakowych czy coś różni między sobą każdy przedmiot! Cukierka SUPER P! W szkole , można jeść na kilka sposobów. Każdy z nich jest dobry i każdy z nich daje mnóstwo radości podniebieniu. Można poczekać ,aż delikatna i aksamitna, mleczna czekolada , rozpuści się w ustach, ukazując twardego karmelka, którego można rozpuścić..albo rozgryzć
Z Kuchni Do Kuchniwszystko sprawia, że człowiek ma energię na dobry start w cały dzień. Jestem mięsożercą, nie jadam parówek często, ale..je jadam..i stanowczo wybieram PARÓWKI Polsoja – bo wiem co zawierają i co mi dadzą pozytywnego ! A tofu w takiej sałatce, tylko podnosi poprzeczkę i sprawia, że całość nabiera finezji i dobrego smaku! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniposzukiwaniu dobrego makaronu.......... Makaron - jemy go dość często. W zupie, z sosemw zapiekankach i na wiele innych sposobów. A czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego makaron jest żółty ? Hmmm... odpowiecie prz jajka ! A przeczytajcie skład makaronów które macie w kuchni - ja wyjęłam 3 różne opakowania. W składzie żadnego z nich nie znalazłam jaj - tylko mąka i woda(...)Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały. Więc gdy sukamy dobrego makaronu - takiego z jajkiem - czytajmy skład ! Bo czasem jest on jajeczy tylko z nazwy - a w skłądzie substytut jajka lub beta karoten. Dostałam w ramach współpracy makaron Wielicki - literki
kolorowotorcikowobanalnie proste a efekt powalający. Dla laika chyba nie do odróżnienia, a duuużo zdrowszy. U nas choć nie stronimy od dobrego, prawdziwego smalcu wieprzowego, ten wegański zagości na dobre. Jako jego zdrowsza a równie smaczna alternatywa, tylko skwareczek mu brak...Składniki:- 500g oleju kokosowego bezzapachowego- 2 cebule (u mnie jedna czerwona, druga zwykła)- 4 ząbki czosnku,- dobry, aromatyczny majeranek
Smaczne ZdroweBardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor.Dodać obrane szalotki i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć chwilę mieszając
Kuchnia Pokoleńnadto szczegółowo, ale zdecydowanie wystarczająco i prosto. Nie obędzie o się bez tematu nadmiernej dezynfekcji , którą wdrażamy intensywnie w nasze życie, a która niesie ze sobą więcej niedobrego jak dobrego. Okazuje się, że nie musisz myć się codziennie, a dzięki temu zachowasz zdrowie. Więcej o tym w książce :) Autor porusza temat antybiotykoterapii , nadmiaru leków, które stosujemy
Zdrowie na języku :Pmógł się spodziewać. Smaczne, oryginalne i poprawiające nastrój śniadanie to podstawa każdego dobrego dnia. Idealny prezent dla kreatywnej pani domu. Mi bardzo spodobał się komplet noży "Sardynki", dobre noże w kuchni to podstawa, a te nie tylko ułatwią przygotowanie posiłków, ale dzięki stojakowi przypominającemu puszkę na sardynki będą wyjątkową ozdobą kuchni. I jeszcze jedna propozycja - stojak na ręczniki
Cynamonowe szczęściekrążenie krwi i przeciwdziała zmęczeniu oczu. Inne związki zawarte w owocach borówki – fito estrogeny chronią przed arteriosklerozą i chorobami serca, zmniejszają poziom „złego” cholesterolu (LDL), a zwiększają poziom „dobrego” (HDL), mają też działania anty-nowotworowe. Zawsze zadawałam sobie pytanie „Czemu nie cieszyć się tymi owocami przez cały rok?” To samo pytanie zadali sobie twórcy marki(...)cukier (15g) i pektyny (2g). Cały proces wytwarzania jest nadzorowany– od ręcznego zbioru, aż do zapakowania w słoik i rozesłania konfitury do klienta. Produkcja odbywa się według Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej opracowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny. I co bardzo ważne produkt jest w 100% polski! Kolejnym produktem oferowanym przez formę są soki z borówki amerykańskiej, jako oryginalny
Słodkie okruszki. A tutaj miła odmiana. Tak naprawdę, to jeśli nie powiecie nikomu, z czego zrobiony jest spód, to ciasto kalafiorowe ujdzie spokojnie jako zwykłe ciasto pszenne. Pizza jest naprawdę dobra, co tam, na pewno zrobimy ją jeszcze nie raz, bo smakuje jak tradycyjna pizza na cienkim cieście. Spokojnie można ją brać w rękę i konsumować, co nie ze wszystkimi pizzami
Mieszam w Garnkumałe bajtle umiōm zrobić, a joł zajś bych chcioł Wołs nakusić na eksperymynty. Tyn mōj je delikatny, ale arōmatyczny, a jak sie do tyj chopowyj pizzy jeszcze napijecie keliszek dobrego biołego wina, to wieczōr bydzie udany Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer(...)ciepłe miejsce. Tera mołcie czas na z ō łza. Łobrane awokado, t ōmata bez skōry i prziprawy wciepcie do blyndera, włōnczcie… i po robocie- no dobra, mogecie sie to jeszcze dosmakować. Cukinia pokrejcie na duge ciyńke połski 14 abo we ajnfachowo 15 kostka, kurczaka na małe kōnseczki. Syr zetrzijcie. 16 I rozgrzyjcie piec na 225-230 stopni. Jak już
Chop w kuchniprzypadkiem pod barem akurat miała :) Nalała nam i mówi żebyśmy zgadli co to. Madzia umoczyła dzioba, ja umoczyłem i ni cholery nie wiemy. Wiemy tylko, że naprawdę dobre to jest! Pewnie gdybyśmy nieco bardziej trzeźwi byli to rozpoznalibyśmy smak rabarbaru. Bo uraczeni zostaliśmy właśnie nalewką rabarbarową! Była pyszna! Dlatego też postanowiłem sam taką zrobić. Składniki są proste(...)robiąc drugim sposobem cukier sam wyciągnie wódkę ze środka. A potem dodatkowo można jeszcze wycisnąć. Miałem dylemat, którym sposobem zrobić, bo po pierwsze chciałem żeby wyszło mi tak samo dobre jak w Karmniku, a po drugie nie chciałem nic zepsuć, bo sezon na rabarbar zbyt długi nie jest więc dubla nie będzie. Zatem zrobiłem dwoma sposobami, tak żeby móc porównać
Marder&Marder ManufactureZawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być minimum polowa - to zagwarantuje dobra puszystość. Mniejsza ilość mąki pszennej sprawi, ze ciasto może być bardziej zbite. Temperatura Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple. Najbardziej optymalna temperatura to około 30 stopni. Dobrym miejscem jest(...)oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze - w lodówce. Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią na śniadanie gorące pieczywo, nie koniecznie ze sklepu. Uwaga: nie jest to sposób dla tych, którzy wstają na ostatnią chwilę ;) Takie ciasto przygotowujemy w normalny
Codzienna kuchnia niecodziennaDoskonałe dla wszystkich członków rodziny, tych najmłodszych i tych najstarszych. Najlepiej zrobić je samemu, ale z podwójnej porcji i zamrozić. Kiedy robimy sami zawsze mamy pewność, że oprócz dobrego białego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad(...)przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto i lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem lub zezłoconą cebulką. Ja dodatkowo lubię pokropić je dobrym sosem sojowym. Smakują wtedy wybornie. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, to po ulepieniu rozkładamy je na tackach i kolejno mrozimy. Po zamrożeniu wkładamy do woreczków. Surowe mrożone pierogi gotujemy o kilka minut
Naturalna Kuchniaucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina, a podniesie walory
mojewypiekiinietylkocieszą... Wracając do ciasta: wyszło bardzo dobre. Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch z chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu. Pasuje; pamiętajcie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTMini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem Na upalne wieczory z przyjaciółmi zimne piwo, to dobry pomysł. Jednak nie samym piwem człowiek żyje i warto do tego zestawu dorzucić coś dobrego do jedzenia. ;) Na małą przekąskę lub też preludium przed większym posiłkiem polecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie
Pełny talerzzimne, przed użyciem schłodzone kilka godzin w lodówce. To właśnie masło odpowiada m.in za kruchość naszego ciasta oraz jego piękny, maślany zapach! Nie polecam margaryny, jeśli już, to dobrej jakości, przeznaczonej do pieczenia. Ale wiążmy się z tym, że ciasto nie będzie tak "dobre" jak z prawdziwego masła. 3. CUKIER: Najlepiej cukier puder! Oczywiście przesiany. Nie będzie odznaczać się(...)kulę i owinąć w folie spożywczą. W ten sposób schłodzić minimum 30 minut. Takie ciasto może leżeć w lodowce do tygodnia. Można również je zamrozić. Jest to dobre rozwiązanie dla lubiących ułatwiać sobie życie ;). Wystarczy raz zrobić większą ilość kruchego ciasta i zamrozić. Przygotowywanie, np. kolejnej tarty czy babeczek nie będzie już tak pracochłonne
Nastoletnie Wypiekaniepoczuć. Przedstawiam Zante od kuchni :) RESTAURACJE YUM YUM GREEK Zdecydowany numer jeden w miasteczku Tsilivi. Zawsze wypełniona po brzegi, co już może świadczyć o tym, że jedzenie musi być dobre. Miła (czasami może aż za bardzo) obsługa, dla każdego jesteś tam friend ! :) Pokaże wam wybrane dania, które zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami(...)cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż
Mój Smak na ŻycieDobra oliwa, to nie tylko efekt tłoczenia. Oliwa to produkt. Liczy się etykieta, butelka, opakowanie. Zaprojektowane niedbale nie przyciągną naszego spojrzenia, nie zwrócą uwagi na to, co w środku. Produkt to całość. Kosztując oliwy w gospodarstwie agroturystycznym, jesteśmy gotowi otrzymać oblepioną buteleczkę, czy szklankę. Kupując ją w sklepie, zamawiając przez internet – kupujemy także oczami. Jeżeli do wyboru mamy wiele(...)zaprojektowana, nie krzykliwa, ale bardzo przejrzysta. Od razu rzuca się w oczy to, co mnie najbardziej interesuje – kto wyprodukował, gdzie wyprodukował i jak wyprodukował. Oczywistym jest, że producent DOBREGO WYROBU chwali się tym , a nie ukrywa. Informacje o miejscu zabutelkowania (w miejscu produkcji), użytej JEDNEJ odmianie oliwek – Moraiolo oraz certyfikacie CCPB – bardzo szanownej instytucji, nie pozwalają
Bon Ton Italianich i już efekt jest niezadowalający. Nie marudzimy, że włoskie mascarpone drogie, nie oszczędzamy na jajkach, nie kupujemy produktu amarettopodobnego. Nie i koniec- tiramisu nie wybacza:-) W poszukiwaniu dobrego rabarbarowego tiramisu trafiłam na różne wersje, ale ta przemówiła do mnie najbardziej. Wszystko dzięki dodaniu ponczu z rumem- ostry smak alkoholu powinien dobrze przełamać słodycz musu rabarbarowego i masy serowej(...)dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany z białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji
les mirabellesomega-6, szczególnie gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, linolowy. No i DHA i EPA - czyli to, co najcenniejsze w rybach. I wcale nieczęsto spotykane. ... I CO DOBREGO DLA NAS? To zaczynamy - będę wymieniać od myślników, bez owijania w bawełnę, konkrety same, o. Łatwiej rzuci się w oczy nawet komuś, komu nie chce się czytać całości(...)się sprawdzi :) Spirulinę w proszku znajdziecie w sklepie YMT24 ---> TUTAJ Polecam - ja nigdy nie zawiodłam się na ich produktach, mogę zupełnie szczerze powiedzieć, że jakościowo są one naprawdę dobre. Buziaki, Kats
Katsuumiteż masy makowej nie rozprowadziłam dokładnie po całości. W niczym to jednak nie przeszkadzało :) Sernik delikatny i bardzo smaczny, i nie tylko na świąteczny czas!!! Sernik makowy 1 kg dobrego sera 1/2 cytryny 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) 1/2 szklanki śmietany 36% (opcjonalnie) 400 g gotowej masy makowej (lub tyle samo masy własnego(...)przepyszne pralinki, w inspirującą wielce książkę Donny Hay a także energetyczne miseczki od "mojej" Ewki prosto z Domu Mokoszy ... I od wczoraj świeci słońce dodając animuszu chyba już na dobre, po zimie :) Psiapsiółki, które wpadły na kawę dały mi pretekst do wykorzystania przepisów z nowej słodkościowej książki, ciasteczka wyszły pyszne co wprawiło mnie w jeszcze większą radość
Dzieje kuchennej Wiewióryrusza - a waga ani drgnie. Tymczasem inni, aby dobrze wyglądać, stosują diety, liczą kalorie i wylewają siódme poty na siłowni. Gdzie ta sprawiedliwość? Osobiście nie uważam za dobre przekonania: "aa, jestem szczupła z natury, nie muszę nic robić", ponieważ metabolizm z wiekiem zwalnia i nagle, już po 30 - baaach, no i skąd te boczki/tłuszczyk/obwisły tyłek(...)kalorii wcale nie sprzyja ani odchudzaniu ani naszemu zdrowiu. Śniadanie powinno być największym, najbardziej wartościowym i bogatym w składniki odżywcze posiłkiem dnia - dodaje nam energii na cały dzień, trzyma dobry humor, zapobiega chęci ciągłego podjadania, a także "rozbudza" układ trawienny i przemianę materii. Śniadanie powinno składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, białka, dobrze również, gdy zawiera błonnik. Są osoby
Katsuumiprzyprawami, piecze się w rękawie bez grama tłuszczu. Czym to owocuje? Najedzoną rodziną, która ma czas, a nie ma nadwagi i ma uśmiech na twarzy (bo je coś dobrego), a zazdrosne spojrzenia... to jedynie rzuca szanowny pan partner, gdy jego zgrabna kobieta jest dla innych mężczyzn tym, czym dla pożeraczki sałaty kawał smacznego mięska. SKŁADNIKI: - Pierś z indyka(...)jest soczyste i leciutkie. W rękawie wytwarza się "sos własny" wzbogacony przyprawami/ziołami - dzięki niemu mięso nie jest ani trochę suche. Pokrojone w plastry i oblane sosem będzie równie dobre jak to, które ląduje na kukurydzianej, świeżej bułce z masłem, przystrojone domowym majonezem. Kombinować z nim można jak się chce. Dajemy 99,99% że będzie smakowało i na zimno
Wypisz Wymalujinni żyją zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Nie jest tak? Znam (hmmm...a może znałam?...) pewną kobietę. Bezpośrednia, dość apodyktyczna, nerwowa, z wiecznie zaciętą miną, nie wróżącą nic dobrego. Osoba niezbyt lubiana przez otoczenie, przez niektórych szczerze znienawidzona. Powiedziała kiedyś do mnie, że zdaje sobie sprawę jak ją ludzie odbierają, ale ma to gdzieś, nie zamierza(...)pewno znacie sytuację od początku do końca. A jeśli macie nieodpartą chęć nawtykania komuś, zamieszania mu w życiu czy wyładowania własnych frustracji na kimś, to zróbcie sobie dobrej herbaty, idźcie na spacer, poodkurzajcie mieszkanie lub cokolwiek. Niech najpierw emocje opadną, bo może się okazać, że przez krótką chwilę zniszczyliście coś zupełnie niepotrzebnie. Zepsuć jest
Codzienna kuchnia niecodziennaScones . Każdy chyba o nich słyszał, wielu je jadło, a ci, którym smakowało, próbowali przygotować je w domu. Najprawdopodobniej z dobrym skutkiem, bo są one wyjątkowo proste do upieczenia. Choć w pewnych kręgach uważane są za bułeczki, nie ma w ich składzie drożdży, które dla niektórych bywają problematyczne. Jakoś tak się złożyło, że nie miałam okazji ich próbować. Owszem(...)miałam w domu tylko płatki). Można też użyć migdałów - będzie równie pysznie. A zamiast świeżej, żurawiny suszonej, ale... Ja po prostu wolę świeżą. Z odrobiną miodu lub jakiegoś dobrego, domowego dżemu smakują bajecznie - musicie się na nie skusić! Jutrzejsza niedziela idealnie się nada na wypróbowanie tego przepisu... Mówię Wam. Scones z żurawiną i orzechami laskowymi Składniki: (na 8 bułeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobie wydzielić małe porcje, które nie zrujnują od razu naszej figury. Jest tylko jeden problem-są tak pyszne, że cieżko się powstrzymać i znikają w mgnieniu oka. 200 g dobrej jakości, gęstego serka mascarpone 200 g dobrej jakości czekolady 70 % kakao z kawałkami skórki pomarańczowej pół łyżeczki stevi (można uzyć innego słodzidła lub pominąć) karob lub kakao naturalne (dla miłosników(...)lodówce. Moja stała w niej tylko 15 minut, a zrobiła się na tyle twarda i krucha, że ciężko było formować z niej kulki. Myślę, że to dzięki składnikom naprawdę dobrej jakości. Do obtoczenia polecam karob, który jest bardziej słodki i "przyjazny" w smaku niż kakao. Ja użyłam kakao, które uwielbiam, ale wiem, że nie każdy toleruje jego gorzki smak, który
Zawsze głodna!Gazpacho z czereśniami, przepis Asi nagrodzony w mojej akcji "¡Viva España!" - klik Dzień dobry, Jedną z zalet blogowania jest możliwość nawiązywania przyjaźni ze wspaniałymi osobami, często z bardzo daleka. Kilka miesięcy temu, dzięki prowadzonej przeze mnie akcji "¡Viva España!" trafiłam na bloga Smak Hiszpanii , który zachwycił mnie pięknymi zdjęciami oraz przyciągnął perspektywą bliższego poznania hiszpańskiej kuchni. Choć z natury(...)samych Hiszpanach? A: Pierwszy raz zetknęłam się z Hiszpanami jeszcze w czasie studiów, podczas wakacyjnej pracy w Anglii. Zaskoczyła mnie w nich ogromna otwartość, optymizm i zamiłowanie do dobrego jedzenia. To chyba dzięki nim podjęłam późniejszą decyzję o wyjeździe do Hiszpanii… Z: Myślisz, że Polacy znają kuchnię hiszpańską ? A: Myślę, że Polacy (tak jak ja na początku) wiedzą
Chilli Czosnek i Oliwanadzieję, że wczorajszy Tłusty Czwartek przeszedł Wam spokojnie i bez przejedzenia. Bo jutro Walentynki, kolejna okazja do dogodzenia sobie dobrym jedzeniem. Menu gotowe od tygodni, ale może przemycę Wam pomysł na coś wyjątkowo dobrego. I prostego. Truskawki w gorzkiej czekoladzie. Same truskawki są naturalnym afrodyzjakiem. Soczyste, o słodko-kwaskowym smaku
Gotuj z Blue RavenWitam serdecznie w Nowym Roku 2014. Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrobić dobrego ciasta drożdżowego(...)podaję przepis na który natrafiłam w internecie. Musiałam go nieco zmodyfikować, ponieważ pierwszy placek tak wyrósł, że wykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo z młyna) 4 jajka ( 2 całe, 2 żółtka) 3/4 kostki margaryny Kasi cukier waniliowy 75g drożdży
Kuchnia Beatydanie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio. Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie zasmakuje mu. Konrad swój schab przygotował i opisał na swoim blogu
Codzienna kuchnia niecodziennaświeżej bazylii, pęczka świeżej natki pietruszki, 1 cytryny, 100 gram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy i cienkie, delikatne ciasto. Ja przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu, aby dać mu czas na przesiąknięcie smakiem przypraw. Do miski dodałem
Wyprawy kulinarnezrujnują ich portfela. Jamie doradza jak kupować mądrze, jakiej jakości produkty najlepiej wybierać i co zrobić, żeby nie marnować jedzenia. Oszczędzanie wcale nie oznacza, że musimy zrezygnować z zakupu dobrej jakości produktów. Wystarczy, że nauczymy się jak wykorzystać w dobry sposób wszystko co mamy w lodówce. Dzięki tej książce odkryjemy nowe smaki z całego świata i nie wydamy fortuny, żeby(...)Jamie pokazuje nam zawartość swojej lodówki, zamrażarki i spiżarki. Tym sposobem dowiemy się w co najlepiej się zaopatrzyć i jakie produkty najczęściej zostają używane w przepisach. Ważne jest też dobre wyposażenie kuchenne, taką listę także tutaj znajdziemy. Książka podzielona jest na sześć działów, postaram się krótko opisać każdy z nich. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
noteskulinarnyfigastolika. O stolik raczej nietrudno, więc można pokusić się wejść „prosto z ulicy”, bez wcześniejszej rezerwacji, aczkolwiek na sali byli goście. Menu otrzymałyśmy natychmiast. Miałyśmy założenie - dobry obiad zjeść…. zacznijmy jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach. Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej(...)kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski bardzo dobre, jedynie w kapuście brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację. Szpileczka wybrała jako danie główne p ieczeń białą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadzieję, że wczorajszy Tłusty Czwartek przeszedł Wam spokojnie i bez przejedzenia. Bo jutro Walentynki, kolejna okazja do dogodzenia sobie dobrym jedzeniem. Menu gotowe od tygodni, ale może przemycę Wam pomysł na coś wyjątkowo dobrego. I prostego. Truskawki w gorzkiej czekoladzie. Same truskawki są naturalnym afrodyzjakiem. Soczyste, o słodko-kwaskowym smaku
Gotuj z Blue Ravendobrym jedzeniu można by rozmawiać godzinami, życia wręcz nie starczy. O dobrym jedzeniu można by rozmawiać z każdym, niezależnie od wieku, płci, statusu społecznego. Największą radością życia jest jedzenie, ale jeszcze większą - jego przyrządzanie. O zdrowotności ryb chyba nie muszę nikomu przypominać. Stały się ostatnimi czasy bardzo częstym gościem na moim stole ( semilaktoowowegetarianizm ). Dobrą rybę jest naprawdę trudno
W kuchni Karmel-itkiwędzonym aromatem szynki i słodyczą pomidorów. Kromki pieczywa grillujemy lub opiekamy w tosterze. Na chrupiące grzanki nakładamy sałatkę z bobem, polewamy sosem z oliwy i octu. Zjadamy popijając dobrym winem, słuchając dobrej muzyki lub czytając dobrą książkę - co kto woli, przecież przyjemność nie podlega żadnej definicji;) * Marco Pierre White, ze wstępu do Piekielnej Kuchni Marco Pierre White
KUCHARNIAśnieżyca. Pieczesz ciasto, które ma "wiedzieć o wiośnie" (klik) , a gdy wykładasz go na stół, zima rozsiada się wszędzie wokół. Skrajności. Nieprzewidziane. Niechciane. Ale i te dobre, zaskakująco miłe. Dużo tego, za dużo rozhuśtania w górę i w dół. Marzy mi się coś skrajnie innego. Spokój. Łąka. Zamknij oczy. Wyobraź sobie jej zieleń(...)zanurz stopy w trawie. Rosa łaskocze Ci stopy. Masz pod sobą zielony dywan. Faluje od wiosennego wiatru. Pachnie wczesnym porankiem, rześkim i pełnym nadziei na dobry dzień. Wszędzie wokół zerkają na Ciebie kwiaty. Tęskniłeś za nimi. Teraz masz je na wyciągnięcie ręki. Śmiało! Wyciągnij ją. Są Twoje. I ten kawałek łąki też
KUCHARNIACzasami dopada nas głód lub nie wiemy co mamy sobie dobrego zrobić na drugie śniadanie lub kolację. Polecam niezwykłe kanapki .One nigdy się nie znudza bo nigdy nie będą takie same. Składniki na naszą przekąskę śniadaniową(...)kolację -chleb ciemny razowy -ugotowane na twardo jajo - marynowany bialy imbir od Kuchnie Świata -czosnek + masło -suszone pomidory u mnie Ole -oliwki -ser żółty u mnie Cymes z Ryk -dobrej jakości szynka- tę akurat robił brat -troszkę majonezu czarny sezam, błonnik witalny jako posypka Ugotuj jajo na twardo. Następnie pokrój. Zrób masło czosnkowe z masła, czosnku,soli. Posmaruj
Z Kuchni Do Kuchnisię, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo pożywna. Z powodzeniem zastąpi obiad, czy kolację. Dodatek dobrego wina będzie, jak najbardziej wskazany. A jakie to jest, to dobre wino? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy wersję wegetariańską – również pyszną. Smacznego. :)ORGANIZATORKI MAJOWEGO WYZWANIA
mojewypiekiinietylkoCudo, cudo, cudo... to zdecydowanie najlepsze śledzie, jakie jadłam. Połączenie śledzia z majerankiem i czosnkiem choć podejrzewałam, że może być dobre (bowiem wszystko to lubimy, to są zdecydowanie nasze smaki) to nigdy bym się nie spodziewała, że połączenie to okaże się aż tak cudowne, toż to po prostu poezja. Ten smak czuje się jeszcze długo, długo po degustacji. Jedyny minus(...)Polecam wszystkim baaardzo mocno, ten śledź ma pod sobą wszystkie inne :-)Znalezione tutaj .Składniki:- 300-350g śledzi a'la matjas- 1 mała główka czosnku- 2 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku- 300ml oleju (dałam rzepakowy)- 2 listki laurowe- 3 ziarna ziela angielskiegoŚledzie dobrze wymoczyć w wodzie. Ja wylewam zalewę, przepłukuję je, zalewam czystą wodą i odstawiam na ok.1h
Smaczne ZdroweKOBIETA ZMIENNĄ JEST... czyli reaktywacja i zmiany na bloguNie było mnie tu od kilku dobrych miesięcy.Nadszedł jednak wreszcie czas, kiedy chciałam Wam powiedzieć, że mój blog nie umarł i oto jestem z powrotem!:))Miałam w ostatnim czasie kłopoty ze zdrowiem, dlatego nie mogłam w pełni zająć się blogiem. Przez ten czas jednak zebrałam mnóstwo przepisów i tematów, którymi chciałabym(...)myśli i pomysłów, stwierdziłam więc, że fajnie byłoby stworzyć w sieci miejsce, w którym mogłabym je wszystkie opowiedzieć podczas gotowania i pieczenia :) Bo nic tak nie łączy ludzi jak dobre jedzenie i miła pogawędka!:)) A jeśli znajdzie się choć jedna chętna osoba do rozmowy, komentowania, dyskusji - tym bardziej moje obecne potrzeby wywnętrzania się zostaną zaspokojone :DObiecuję, że forma kulinarna bloga
Słodko-Słony Świat Ilonypokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy dobrej jakości. Wszystko dusiłam tyle czasu ile zajęło mi krojenie i podsmażenie warzyw.Warzywa z braku czasu wrzucałam oddzielnie na patelnie tylko na dosłownie 2-3 minuty (tyle ile czasu zajmowało(...)ratatouille do naczynia żaroodpornego i włożyłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Ponieważ wszystko przesmażałam bardzo krótko całość piekłam prawie 1,5 godziny.Warto było czekać :) Uważam, że dużo dobrego zrobiło dodanie kiełbaski, nadała ona bowiem potrawie lekkiego posmaku dymu i można sobie wyobrazić, że przygotowywaliśmy to wszystko w kociołku nad ogniskiem
Z butelką mleczka w tleZdjęcie z telefonu - warunki uczelniane - żeby blog znowu nie podupadł na zimę, kiedy to w godzinach obiadowych nie ma już dobrego naturalnego oświetlenia) Dzisiaj cały dzień na uczelni a coś trzeba jeść(...)może na zimno, ale zawsze jakieś urozmaicenie. Polecam też na ciepło, jak wczoraj przygotowywałam było lepsze (smak 8/10 pkt) dziś straciło 1 pkt ale nadal jest bardzo dobre. Składniki:100 g piersi z kurczaka50 g kaszy jaglanej 0,5 szklanki bulionu 110 g oczyszczonych pieczarek 40 g (pół) cebuli1 łyżeczka (10 g) śmietany 18%1 łyżeczka
Malowane smakiemwaniliowy cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej 2 kieliszki spirytusu lub amaretto 4 łyżki dobrego gorzkiego kakao 7-10 dag dobrej gorzkiej czekolady 10 dag rodzynek 10 dag orzechów 1 puszka ananasów Sprawdzone bakalie od www.skworcu.com.pl Dodatkowo : 2 galaretki pomarańczowe lub truskawkowe 1 puszka brzoskwiń
Apetyczna babeczkateraz pomagać, bez obaw , że w kanale skończy litr płynu do naczyń, że go gdzieś rozleją po blatach itd. Od razu zaznaczam, by do takiego dozownika wlewać płyny dobrej jakości, nie jakieś tanie popłuczyny. Dobry płyn charakteryzuje się tym, że jest bardzo gęsty i.. nie „chlupie”jak woda w butelce. Dozownik jest przezabawny, lekko przygarbiony z brzuszkiem, z przyssawką(...)łazienki. Kolory wesołe, możecie podejrzeć TUTAJ - klik ! W tej chwili w sklepie trwa na niego promocja. Warto go mieć, bo będzie nam służył długie lata, a przy dobrej kalkulacji , wyjdzie, że po jakimś czasie i koszt dozownika się zwróci i nie będziemy „latać”do sklepu co chwilkę po detergenty do mycia naczyń lub mydło w płynie. Dla mnie osobiście, jako
Z Kuchni Do Kuchnipomidorów w zalewie -nie bez powodu moc czosnku ( czosnek podobno ma odstraszać wampiry i złeduchy oraz “niedobre mysli” - pensieri negativi ) -swieżabazylia----> niezły antydepresant i zarodek euforycznego, zdrowego, dobrego humoru -swieżyszpinak ( nie mrożony ,bo liściemają być całe) -masło– około 2 łyżeknawet 3 jak kto lubi -olej z ostrych papryczek poł łyżeczki- nie więcej -sólmorska -słodkiemigdały (którepochodzą z Avoli
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry, Choć jesień mamy piękną i słoneczną, robi się coraz chłodniej i powinniśmy dopasować odżywianie do zmieniającej się aury. Zamiast lekkich, powinniśmy postawić na ciepłe i bardziej sycące śniadania, które nas wzmocnią i dadzą dużo energii. Taka właśnie była myśl przewodnia Śniadania Mistrzów "Smaki Jesieni", na które wybrałam się wraz z Mężem w ostatnią sobotę. Śniadanie odbyło się(...)nawet odważyli się stanąć przy kuchni :) Na zdjęciu kozie sery od Kozia Farma Złotna oraz Cydr Ignaców. A tu zgłodniali uczestnicy czekają na swoje śniadanie. Chcemy jeść! ;) No dobra, teraz przechodzimy do sedna:)Według slowfoodowych mistrzów kuchni jesienne śniadanie powinno opierać się przede wszystkim na kaszach, ziarnach i sezonowych owocach. Pierwsze danie przygotowane przez blogerkę Rudej Gotowanie składało się
Chilli Czosnek i Oliwaprzystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić każdego, może nawet tego, który(...)dziewczynami narobiłyśmy chyba trochę szumu, bo śmiechom i rozmowom nie było końca. Ale - to przecież włoska restauracja i tak ma być !Czy polecam restaurację ? POLECAM ! Wszyscy, którzy szukają dobrego jedzenia i ciepłej, rodzinnej atmosfery powinni ją odwiedzić.A dla każdego, kto wybiera się do La Traviata mam jedną radę - zakładajcie luźne sukienki, spodnie na gumce lub inne mocno rozciągliwe
kolorowotorcikowodomu jeśli nie ma takiej potrzeby. A co można zrobić w taką pogodę w domu? Oczywiście upiec coś pysznego, wcisnąć się w kocyk z szklanką ciepłego mleka i dobrą książką:) Zostało mi jeszcze trochę jabłek z zeszłego pieczenia szarlotki więc postanowiłam pomęczyć was jeszcze "jabłkowymi" wyrobami. Po tradycyjnej szarlotce przyszedł czas na jabłecznik z budyniem. W końcu trzeba(...)notoryczne ochlapywanie wodą z ulicy przez przejeżdżające auta doprowadzają mnie do szału. Wszystko to doprowadza do natychmiastowego spadku nastroju. Nie wiem czym jest to spowodowane, może kwestia dobrego ubrania nie przemakalnego? albo ludzi, którzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej. Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku
ciastkarnia na kruchym spodzieDzień dobry, Moje marokańskie kiszone cytryny są już gotowe, więc zgodnie z obietnicą, chciałam się z Wami podzielić informacjami na temat ich wykorzystania w kuchni. No bo przecież 2 słoiki kiszonych cytryn nie zjedzą się same ;) Na zdjęciu powyżej możecie zobaczyć jak wyglądają gotowe kiszone cytryny. Nastawiłam je nieco ponad 4 tygodnie temu (dokładnie 13 października). Po wykonaniu czynności(...)używać cytryny łącznie z miąższem (po usunięciu pestek). Cytrynę po wyjęciu z zalewy można opłukać pod wodą, aby usunąć nadmiar soli. Po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie weekendu wykorzystałam kiszone cytryny dwukrotnie - na imprezę dla znajomych przygotowałam dip jogurtowo-czosnkowy, do którego dorzuciłam kawałek posiekanej
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Czy wiecie, że już za tydzień Boże Narodzenie? Święta są tuż, tuż, więc kontynuujemy dziś naszą podróż śladem bożonarodzeniowych tradycji i z Włoch przenosimy się do Hiszpanii. Zwyczaje Hiszpanów są tak ciekawe, że nie mogłam ograniczyć się tylko do tych kulinarnych. Boże Narodzenie w Hiszpanii ma charakter rodzinnego, religijnego święta, w małym stopniu zepsutego przez komercję. Podobnie(...)naród przed telewizorami i odbiornikami radiowymi. Pozazdrościliście Hiszpanom? – głowa do góry, nie trzeba być Hiszpanem, aby kupić swój szczęśliwy los. Wigilia – La Nochebuena Wieczór wigilijny, nazywany La Nochebuena czyli „dobra noc” jest dla Hiszpanów najważniejszym momentem w czasie całego Bożego Narodzenia. Świętuje się go dużą, rodzinną kolacją, spożywaną późno wieczorem i trwającą wiele godzin. Nadal wiele hiszpańskich rodzin nie siada
Chilli Czosnek i Oliwaktórzy chcą jeść zdrowo, dietetycznie i smacznie. Wracając do samej firmy symbio.pl to sklep w którym znajdziecie mnóstwo produktów naturalnych, organicznych czyli wszystko co zdrowe, smaczne i nie przetworzone. Dobry jakościowo skład to podstawa zdrowej diety. Dobre produkty to te które nie zawierają konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Receptura Symbio jest prosta: natura ofiarowała człowiekowi wszystko to, co najlepsze. Czerpiąc(...)stacjonarnych np w AUCHAN, TESCO, INTERMARCHE oraz STOKROTKA sieci sklepów SPOŁEM a także w sieciach sklepów delikatesowych takich jak: ALMA, DELIMA, K&M, BOMI oraz w szeregu dobrych sklepów specjalistycznych jak SMAK NATURY, Organic Farma Zdrowia i wielu innych
Magiczne Życie Martyświetnie przełamał się ze słodką rodzynką.O Orzechach Macadamia mówi się że najlepiej smakują właśnie w słodkich wypiekach. Mają największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów – aż 76 % - ale tego "dobrego", obniżającego poziom cholesterolu. Nadały ciasteczkom delikatnego, wręcz maślanego smaku. Wyszperałam w czeluściach netu i koniecznie muszę się podzielić...Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - Jagody(...)trakcie dojrzewania substancje szkodliwe znikają (dotyczy to zresztą wielu roślin jadalnych). [źródło TU]Orzech Macadamia ma bardzo twardą skorupę, której podobno nawet dziadek do orzechów nie daje rady. Dobry orzech dla odchudzających się - najpierw traci się energię przy rozbijaniu skorupy, a potem zjada tylko 16 kalorii, co jak na orzech to dość mało. [źródło
Grunt to przepis!moim życiu dzieje się coś ważnego, zawsze lubię to odpowiednio uczcić. Dni, które są dla mnie w jakiś sposób wyjątkowe, wymagają równie wyjątkowej oprawy. Wtedy zawsze sprawdzi się dobra kolacja (lub obiad). Zwykle jadamy kurczaka, ewentualnie jakieś mielone mięso, rzadko ryby. Dlatego padło właśnie na nie. Na szczęście niedawno otworzyli w naszej okolicy sklepik, gdzie można dostać świeże ryby(...)pieczonymi ziemniaczkami porcja dla dwóch osób Będziemy potrzebować: 2 filety z łososia (wielkość wedle zapotrzebowania, nasze były naprawdę duże i stąd również taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest jednak na to prosty sposób
Ratunku obiad