poszukiwaniu dobrego makaronu.......... Makaron - jemy go dość często. W zupie, z sosemw zapiekankach i na wiele innych sposobów. A czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego makaron jest żółty ? Hmmm... odpowiecie prz jajka ! A przeczytajcie skład makaronów które macie w kuchni - ja wyjęłam 3 różne opakowania. W składzie żadnego z nich nie znalazłam jaj - tylko mąka i woda(...)Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały. Więc gdy sukamy dobrego makaronu - takiego z jajkiem - czytajmy skład ! Bo czasem jest on jajeczy tylko z nazwy - a w skłądzie substytut jajka lub beta karoten. Dostałam w ramach współpracy makaron Wielicki - literki
kolorowotorcikowobanalnie proste a efekt powalający. Dla laika chyba nie do odróżnienia, a duuużo zdrowszy. U nas choć nie stronimy od dobrego, prawdziwego smalcu wieprzowego, ten wegański zagości na dobre. Jako jego zdrowsza a równie smaczna alternatywa, tylko skwareczek mu brak...Składniki:- 500g oleju kokosowego bezzapachowego- 2 cebule (u mnie jedna czerwona, druga zwykła)- 4 ząbki czosnku,- dobry, aromatyczny majeranek
Smaczne ZdroweBardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor.Dodać obrane szalotki i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć chwilę mieszając
Kuchnia Pokoleńnadto szczegółowo, ale zdecydowanie wystarczająco i prosto. Nie obędzie o się bez tematu nadmiernej dezynfekcji , którą wdrażamy intensywnie w nasze życie, a która niesie ze sobą więcej niedobrego jak dobrego. Okazuje się, że nie musisz myć się codziennie, a dzięki temu zachowasz zdrowie. Więcej o tym w książce :) Autor porusza temat antybiotykoterapii , nadmiaru leków, które stosujemy
Zdrowie na języku :Pmógł się spodziewać. Smaczne, oryginalne i poprawiające nastrój śniadanie to podstawa każdego dobrego dnia. Idealny prezent dla kreatywnej pani domu. Mi bardzo spodobał się komplet noży "Sardynki", dobre noże w kuchni to podstawa, a te nie tylko ułatwią przygotowanie posiłków, ale dzięki stojakowi przypominającemu puszkę na sardynki będą wyjątkową ozdobą kuchni. I jeszcze jedna propozycja - stojak na ręczniki
Cynamonowe szczęściekrążenie krwi i przeciwdziała zmęczeniu oczu. Inne związki zawarte w owocach borówki – fito estrogeny chronią przed arteriosklerozą i chorobami serca, zmniejszają poziom „złego” cholesterolu (LDL), a zwiększają poziom „dobrego” (HDL), mają też działania anty-nowotworowe. Zawsze zadawałam sobie pytanie „Czemu nie cieszyć się tymi owocami przez cały rok?” To samo pytanie zadali sobie twórcy marki(...)cukier (15g) i pektyny (2g). Cały proces wytwarzania jest nadzorowany– od ręcznego zbioru, aż do zapakowania w słoik i rozesłania konfitury do klienta. Produkcja odbywa się według Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej opracowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny. I co bardzo ważne produkt jest w 100% polski! Kolejnym produktem oferowanym przez formę są soki z borówki amerykańskiej, jako oryginalny
Słodkie okruszki. A tutaj miła odmiana. Tak naprawdę, to jeśli nie powiecie nikomu, z czego zrobiony jest spód, to ciasto kalafiorowe ujdzie spokojnie jako zwykłe ciasto pszenne. Pizza jest naprawdę dobra, co tam, na pewno zrobimy ją jeszcze nie raz, bo smakuje jak tradycyjna pizza na cienkim cieście. Spokojnie można ją brać w rękę i konsumować, co nie ze wszystkimi pizzami
Mieszam w Garnkumałe bajtle umiōm zrobić, a joł zajś bych chcioł Wołs nakusić na eksperymynty. Tyn mōj je delikatny, ale arōmatyczny, a jak sie do tyj chopowyj pizzy jeszcze napijecie keliszek dobrego biołego wina, to wieczōr bydzie udany Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer(...)ciepłe miejsce. Tera mołcie czas na z ō łza. Łobrane awokado, t ōmata bez skōry i prziprawy wciepcie do blyndera, włōnczcie… i po robocie- no dobra, mogecie sie to jeszcze dosmakować. Cukinia pokrejcie na duge ciyńke połski 14 abo we ajnfachowo 15 kostka, kurczaka na małe kōnseczki. Syr zetrzijcie. 16 I rozgrzyjcie piec na 225-230 stopni. Jak już
Chop w kuchniprzypadkiem pod barem akurat miała :) Nalała nam i mówi żebyśmy zgadli co to. Madzia umoczyła dzioba, ja umoczyłem i ni cholery nie wiemy. Wiemy tylko, że naprawdę dobre to jest! Pewnie gdybyśmy nieco bardziej trzeźwi byli to rozpoznalibyśmy smak rabarbaru. Bo uraczeni zostaliśmy właśnie nalewką rabarbarową! Była pyszna! Dlatego też postanowiłem sam taką zrobić. Składniki są proste(...)robiąc drugim sposobem cukier sam wyciągnie wódkę ze środka. A potem dodatkowo można jeszcze wycisnąć. Miałem dylemat, którym sposobem zrobić, bo po pierwsze chciałem żeby wyszło mi tak samo dobre jak w Karmniku, a po drugie nie chciałem nic zepsuć, bo sezon na rabarbar zbyt długi nie jest więc dubla nie będzie. Zatem zrobiłem dwoma sposobami, tak żeby móc porównać
Marder&Marder ManufactureZawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być minimum polowa - to zagwarantuje dobra puszystość. Mniejsza ilość mąki pszennej sprawi, ze ciasto może być bardziej zbite. Temperatura Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple. Najbardziej optymalna temperatura to około 30 stopni. Dobrym miejscem jest(...)oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze - w lodówce. Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią na śniadanie gorące pieczywo, nie koniecznie ze sklepu. Uwaga: nie jest to sposób dla tych, którzy wstają na ostatnią chwilę ;) Takie ciasto przygotowujemy w normalny
Codzienna kuchnia niecodziennaucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg, nie „z wiaderka”. Jeśli chcecie naprawdę dobry sernik – zaopatrzcie się w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina, a podniesie walory
mojewypiekiinietylkocieszą... Wracając do ciasta: wyszło bardzo dobre. Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch z chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu. Pasuje; pamiętajcie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTMini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem Na upalne wieczory z przyjaciółmi zimne piwo, to dobry pomysł. Jednak nie samym piwem człowiek żyje i warto do tego zestawu dorzucić coś dobrego do jedzenia. ;) Na małą przekąskę lub też preludium przed większym posiłkiem polecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie
Pełny talerzpoczuć. Przedstawiam Zante od kuchni :) RESTAURACJE YUM YUM GREEK Zdecydowany numer jeden w miasteczku Tsilivi. Zawsze wypełniona po brzegi, co już może świadczyć o tym, że jedzenie musi być dobre. Miła (czasami może aż za bardzo) obsługa, dla każdego jesteś tam friend ! :) Pokaże wam wybrane dania, które zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami(...)cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż
Mój Smak na ŻycieDobra oliwa, to nie tylko efekt tłoczenia. Oliwa to produkt. Liczy się etykieta, butelka, opakowanie. Zaprojektowane niedbale nie przyciągną naszego spojrzenia, nie zwrócą uwagi na to, co w środku. Produkt to całość. Kosztując oliwy w gospodarstwie agroturystycznym, jesteśmy gotowi otrzymać oblepioną buteleczkę, czy szklankę. Kupując ją w sklepie, zamawiając przez internet – kupujemy także oczami. Jeżeli do wyboru mamy wiele(...)zaprojektowana, nie krzykliwa, ale bardzo przejrzysta. Od razu rzuca się w oczy to, co mnie najbardziej interesuje – kto wyprodukował, gdzie wyprodukował i jak wyprodukował. Oczywistym jest, że producent DOBREGO WYROBU chwali się tym , a nie ukrywa. Informacje o miejscu zabutelkowania (w miejscu produkcji), użytej JEDNEJ odmianie oliwek – Moraiolo oraz certyfikacie CCPB – bardzo szanownej instytucji, nie pozwalają
Bon Ton Italia