uśmiech na zdjęciu to tylko "dobra mina do złej gry" ;) No, ale w radiu pracy nie szukam, Szaranowicz też ze mnie żaden ;) Gotowałyśmy w takim oto składzie (od lewej): Magda, Agnieszka, ja i Zośka :) Pan Jarek montuje mikrofon. A fartuszek podpisał Paolo Cozza na szczęście ;) Ale od początku... X Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi odbywał się w dniach
Kraina Tysiąca SmakówCześć :)Wczoraj, 8.12.2012 r. mieliśmy okazję uczestniczyć w pierwszych warsztatach kulinarnych z cyklu "Regiony dobrego smaku". Tematem pierwszego spotkania były tradycyjne świętokrzyskie potrawy, zatem spotkanie musiało odbyć się w Kielcach.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość zaprawiłam koncentratem pomidorowym i smażyłam chwilkę. Farsz wyłożyłam na upieczone chaczapuri. A teraz leżę i kwiczę, bo takie dobre było
bastalenanasze kolejne grillowanie z Dobrą Kiełbasą i zarazem ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki(...)szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa nie może zabraknąć warzyw. Zamiast majonezowych sałatek, czy tej najczęściej serwowanej (bardzo zresztą dobrej) sałatki „greckiej”, warto czasami pokusić się o coś lżejszego np. o wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw. My wykorzystaliśmy w tym celu naszą ogródkową rukolę, pomidorki (jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka
OstryKęscienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY
OstryKęsDzień dobry!Jak zauważyliście, nie często bywam w restauracjach, zdecydowanie bardziej wolę gotować w domu, jednak... czasem zdarzy się wyjść z koleżankami, na pogaduchy w towarzystwie pysznego jedzenia.Oczywiście trudno jest się zdecydować gdzie pójść, gdy powstaje tyle nowych miejsc na kulinarnej mapie Krakowa...Jakiś czas temu usłyszałam, że nie ma w Krakowie "kaszarni" czyli miejsca, gdzie można(...)zjeść dania z kaszą, jakież było moje zdziwienie i radość, kiedy dwa tygodnie temu dowiedziałam się, że na Rynku Głównym otworzyła się Dobra kasza nasza, czyli lokal z daniami z kaszą w roli głównej. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćrodzinne" nie kupujcie produktów zawierających fosforany (E450-E452) - uniemożliwiają przyswajanie wapnia nie wybierajcie tańszych niż 10 zł za kg. W tym przypadku bardzo często cena = jakość uwaga na pozornie dobre jakościowo parówki cielęce - przeważnie jest to zwykły chwyt marketingowy, bowiem tego mięsa zawierają maksymalnie kilka procent. kierujcie się starą, sprawdzoną zasadą - im krótszy skład, tym lepiej patrzcie na przekrój - powinny
Powiedz dietom niewódkę. Czynność tę wykonujemy bardzo ostrożnie i powoli, aby masa się nam nie zważyła (nie zrobiła się "siara"). Gotowy likier przelać do czystych butelek, zakorkować. Likier ten jest dobrym dodatkiem do deserów i lodów. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneIbuprofen zaczyna działać, gorączka spada, więc nie mogę wykorzystać tego przeznaczonego na chorowanie dnia, tylko leżąc w łóżku. Wziąłem się wiec za domowy makaron. Czego użyłem
BaRepasBigos to polskie danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia. Ja przygotowuję go zawsze na każde święta i aby zatrzymać
Kuchnia BeatyZbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.
Przepisy i porady kulinarneDzis wyszlo slonce, no w koncu. Ale jeszcze kilka dni temu niebo zasnute bylo szarymi chmurami. Opatulona w gruby sweter zasiadlam na kanapie. Nie pomogla filizanka
Przysmaki Karolkizdrowsza alternatywa pod postacią pieczonych ziemniaków . Sprzęt Jeśli chodzi o zaplecze sprzętowe, istnieją 2 główne szkoły: frytkownica oraz garnek do frytek. Frytkownica nie jest złym rozwiązaniem jeśli jest to dobrej jakości sprzęt renomowanego producenta. Dużą ich zaletą może być np. wbudowany termostat, który pozwala utrzymać optymalną temperaturę tłuszczu. Dobra frytkownica będzie też trafnym rozwiązaniem jeśli frytki przyrządzamy często – choć akurat(...)znaczenie. Prosta krajarka do frytek Ziemniaki Wybór zarówno rodzaju jak i rozmiaru ziemniaków ma kluczowe znaczenie dla smaku, wyglądu i innych właściwości naszych frytek. Wybierajmy ziemniaki możliwie dobrej jakości (nie najtańsze „cokolwiek” z pierwszego z brzegu supermarketu), przystosowane zasadniczo do gotowania, chyba że uda się Wam kupić takie przeznaczone właśnie do smażenia. Ziemniaki na frytki powinny mieć możliwie dużo
Kulinarna Pokusapotrawą. Ale według mojego przepisu- pójdzie o wiele szybciej, bo robimy z gotowego makaronu łazanki, pieczarek i kapusty kiszonej niegotowanej. Składniki : pół opakowania makaronu łazanki opakowanie pieczarek cebula, czosnek dobra garść kapusty kiszonej - około 200 g przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka Przygotowanie : Makaron gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, drobno kroimy. Podsmażany cebulę z czosnkiem. Pieczarki kroimy(...)miód. Jeśli dodajemy orzechy, śliwki czy żurawinę, to siekamy je. Ugotowane łazanki mieszamy z masą makową. I gotowe! Mi smakują bardziej na ciepło, choć i na zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie święta. Moja mama robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu
dobra gospodyni dom wesołym czynigazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta ksylitolu lub cukru (ew.więcej) - dobry, ostry(...)dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie zamieszać, mieszając wlać do zupy i dokładnie rozprowadzić. Doprawić majerankiem, ksylitolem lub cukrem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Można także dodać kilka łyżeczek dobrego, ostrego chrzanu ze słoika, dla podkręcenia smaku. Gorące kiełbaski (ja podgrzewałam je w innym garnku) pokroić w plastry i dorzucić do zupy. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo
Smaczne Zdrowe