wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:125/169)

Kulebiak 180

podlaskim przysmakiem, którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów – takim jak na wigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania kuchni włoskiej

Gotuj z Misiem
KARP ŚWIĄTECZNY 832

mojej rodzinie karp na stole wigilijnym to podstawowe danie.  Zapiekana ryba z cebulą smakuje wybornie i mniej "mulisto" ;).  Przepis mojego dziadka - Romusia :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
SERNIK NA BIAŁKACH Z CZEKOLADOWYM MUSEM 315

naszym wigilijnym stole sernik to jedno z ciast, które muszą się pojawić. Dzisiejsza propozycja zawładnęła sercami moich najbliższych. Ciasto jest bardzo delikatne i zachwyca połączeniem musu i sera. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
RYBA PO GRECKU 798

rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i...warzywnej części ryby po grecku byłam w stanie przeżyć wigilijne wieczerze. Mniej więcej od liceum zaczęłam ryby jeść i teraz w pełni doceniam smak ryby po grecku. To jedno z dań, które uwielbiam, ale nie gotuję go zbyt często

Przepisy Aleksandry
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 399

Pierogi z kapustą i grzybami zawsze znajdują się na naszym wigilijnym stole, ale czasami przygotowujemy je na obiad w dni powszednie. Popijane gorącym barszczem smakują wybornie! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
Roladki z wędzonego łososia 405

Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej. Przekąska wigilijna - dobry pomysł na danie dla osób, które nie przepadają za karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii

Pasja Smaku
Moja Wigilia 932

przypadku dwóch potraw powiało współczesną kuchnią, ale jakże smakowita. I teraz pozostaje mi znów czekać cały rok na tych kilka cudownych i smakowitych dni.  Moja lista dań wigilijnych:/w miarę możliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami (przepis na uszka) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną (przepis) Śledzie w pomidorach (przepis) Śledzie w śmietanie (przepis

Pasja Smaku
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 353

Zawsze na Wigilię przygotowuję postną kapustę z grzybami. O ile ta przygotowywana standardowo do obiadu jest z grzybów mieszanych , o tyle ta wigilijna jest zawsze z samych borowików. Kapustę , która nam pozostanie, można później z powodzeniem wykorzystać do przygotowania bigosu dlatego ja przygotowuję ją z 2 kg kapusty. Zawsze mam w zapasie nasze samodzielnie zbierane i suszone przez nas grzyby

Smaczne Zdrowe
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 1607

Tradycyjnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-)Można je również przyrządzić z jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają śledzie w gęstej śmietanie, tak więc

Smaczne Zdrowe
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 186

Przepyszna zupa , baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko. U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska".Składniki na 6-8 porcji:- 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.)- 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego- 30g masła- 2 cebule grubo posiekane- 2 ząbki czosnku posiekane- 900g

Smaczne Zdrowe
Tradycyjny barszcz ukraiński 299

zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach, ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Staropolski piernik 303

się tym ludziom większy szacunek, czy może bardziej nieco większe współczucie... Nawiązując do czasów średniowiecznych przygotowałam w tym roku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika.  Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto?  Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw

Sajkofanka smaku
Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami 502

lubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i jest pyszna. Można wykorzystać do niej buraczki które zostają nam z gotowania barszczu czerwonego oraz ziemniaki z wieczerzy wigilijnej. Jest rewelacyjna a dzięki kolorowym warstwom bardzo efektownie wygląda. Proporcje zwiększamy w zależności od ilości jaką chcemy zrobić. Składniki: 1 buraczek ugotowany 1 ziemniak ugotowany 1 jajko 2 płaty śledzia

Ala piecze i gotuje
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 160

dzień zimy, której się niestety wcale nie czuje.. I chyba każdy by o białej zimie zapomniał, gdyby nie to, że za 3 dni większość z nas zasiądzie do wigilijnego stołu! Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich

Symfonia Smaków
Paszteciki z kapustą i grzybami 376

Kolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej,250g margaryny,100g świeżych drożdży,szklanka mleka,pół łyżeczki

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania