wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:125/169)

Galart z karpia 184

wigilijnym stole nie może zabraknąć galartów z rybą. Te warto przygotować w momencie kiedy mamy już zrobioną zupę rybną. Wywar z niej doskonale się nada do przygotowania galaretki, którą zalejemy nasze galarty. Same galarty są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają kawałka usmażonej lub ugotowanej ryby, ugotowanych warzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy galaretką

Kolizje Smaków
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 338

weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji bożonarodzeniowych i nie omieszkam

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafiorowe gratin 200

możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem.  Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie, często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper. Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki

Chilli Czosnek i Oliwa
Obiad bez mięsa 249

Groch w parze z kapustąA dokładnie groch z kapustą ale nie taki wigilijny tylko gotowany na parze. Oczywiście latem używamy młodej kapusty. Oczywiście można też w tradycyjnych garnkach. Składniki: opakowanie suszonego grochu (łuskanego) główka kapusty przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, liść laurowy koperek olej Groch płuczemy i namaczamy przed gotowaniem na minimum 12 godzin. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści

prawdziwe jedzenie
Sałatka rybna na święta 2253

robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól

Co w głowie piszczy
Jak suszyć grzyby? 222

więc zadbać o ich zapasy na zimę. Dostaję od Was pytania  jak suszyć grzyby? My suszymy tylko prawdziwki (borowiki), podgrzybki i ewentualnie kozaki. Potem suszone grzyby wykorzystujemy do tradycyjnych wigilijnych pierogów. barszczu z uszkami , czy też do krokietów. Grzyby przeznaczone do suszenia powinny być suche i zbierane w słoneczne dni. Do suszenia wybieramy grzyby jędrne, świeże, grzyby nie mogą być

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z zielonych gąsek 227

smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2  ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ruskie pierogi z boczkiem 159

bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje się z niego tzw. falbanki. Ruskie pierogi obok pierogów z kapustą i grzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Ruskie pierogi z boczkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gravlax z łososia 265

wędzony.Przepis na gravlax z łososia obok przepisów na surowe dojrzewające wędliny, będzie obowiązkowym punktem menu na imprezach towarzyskich.To skandynawskie danie będzie pasować również na nasz postny Wigilijny stół. Ale idealny będzie też na Sylwestra, czy na innych domowych imprezach. Przepis znalazłam w książce Sylvii Bashline „Ryba w kuchni”. Składniki:  2 filety z łososia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MASA MAKOWA 141

jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą  i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie

RAROSSA
Bez kompotu z suszu, nie masz animuszu! 124

szczególnie za nim przepadam, ale trzeba przyznać mu jedno- nic tak nie koi żołądka po wigilijnym obżarstwie. Kompot z suszu, bo o nim mowa jednoznacznie kojarzy się z Wigilią. Z tego też względu nie powinno zabraknąć go na świątecznym stole. Powiem nieskromnie tak: udał mi się tegoroczny kompot. Był idealny!  Kompot z suszu 2 litry wody suszone owoce (śliwki

bastalena
Miał być keks, wyszedł kleks 187

całkowicie wystudziłam. Wierzch polałam lukrem pomarańczowym i udekorowałam skórką pomarańczową i płatkami marcepanu (opcjonalnie można oprószyć tylko cukrem pudrem). Idealnie pasuje na świąteczny stół. Do aromatycznej herbatki po wigilijnej kolacji jak znalazł

bastalena
Ja pierniczę! 153

Podobno zrobiłam z pozostałymi wielkościami. Na koniec zrobiłam niezdarny kleks z lukru, coś na kształt czubka. Całość obsypałam wiórkami imitującymi śnieg. Choinki początkowo można potraktować jako dekorację stołu wigilijnego, a potem po prostu zjeść

bastalena
Skazane na sukces 154

zawiodłam się. Łazanki wyszły pyszne! I choć nadal twierdzę, że to zwykłe kluski, to mają w sobie pewną niezwykłą moc. Być może dlatego to jedna z 12-stu wigilijnych potraw. łazankikapusta z grzybami Łazanki ugotowałam w osolonym wrzątku. Kapustę podgrzałam. Całość wymieszałam razem w misce i na 5- 10min. wstawiłam do piekarnika

bastalena
Ryba po grecku 233

Zaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z  ryby  2 cebule  2 marchewki  2 pietruszki  1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl.rozdrobnionych pomidorów] sól, pieprz  listek, ziele różowy pieprz  olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki posypać

Moje domowe kucharzenie