przez wiele lat był ściśle związany z kulturą niemiecką przejął bardzo dużo z kuchni niemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas były one przyrządzane na wieczerzę wigilijną, później stały się daniem powszechnym, by obecnie być całkowicie zapomnianym, szczególnie na śląskiej wigilii, na której zagościł ogólnopolski karp. A szkoda, bo jak dla mnie są smaczniejsze niż ta zamulona
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodczas jednej z naszych samochodowych podróży do Warszawy wpadłyśmy z Martą na pomysł zorganizowania spotkania wigilijnego dla lubelskich blogerów kulinarnych. Wstępny zarys powstał od razu. Zależało nam na znalezieniu miejsca, do którego będziemy mogły przynieść przygotowane przez siebie jedzenie, a przy tym by kilka potraw zostało przygotowanych na miejscu. Po jakimś czasie przyszedł czas na realizację. Podzieliłyśmy obowiązki
Pasja SmakuŁazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania.Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem. A farsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwigilijnym stole w większości polskich domów nie może zabraknąć karpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić. Jeśli chcemy im oszczędzić nieco pracy lub po prostu jesteśmy na diecie sięgnijmy po rybę przygotowaną parze. Gwarantujemy, ze karp nic nie traci na swoim smaku
Kolizje SmakówTradycyjne danie na moim wigilijnym stole, jako ze w tym roku nie mam pszenicy moja kutia będzie taka w wersji na szybko :)Składniki:2 szklanki ryżu 40 dag bakali( rodzynki,muigdały,orzechy. skórka pomarańczowa kandyzowana) 1 szklanka maku 3 łyzki mioduWykonanie:Ryż ugotować na sypko. Mak opłukać, zaparzyć. Zemleć dwa razy w maszynce. Posiekać migdały (i ewentualnie orzechy). Rodzynki sparzyć
Z Majeczką w kuchniDzisiaj zapraszam na kolejne wigilijne i bardzo tradycyjne danie. Moim zdaniem, sekret pierogów tkwi w tym, żeby ciasto było jak najcieńsze i rozpływało się w ustach, a jednocześnie, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania. Pierogi na Święta warto zrobić kilka dni wcześniej i zamrozić, by oszczędzić sobie pracy przed samą Wigilią. Wystarczy wyłożyć je na desce posypanej mąką
Zakręcony Widelecpowiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki pasty
Zakręcony WidelecPierogi z kapustą i grzybami – to tradycyne danie wigilijne, jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu.Pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:Na farsz do pierogów:Kapusta kiszona – 900gSuszone grzyby – 60g (nalepiej suszone samemu, bo te sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne)Cebula – 2 duże sztukiOlej – do smażeniaSól
Kulinarne Przebojejest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia... Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii
Czerwień i błękitRyba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta
pieprzny smaczekdżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą?A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie dodając cukru waniliowego), a zamiast kruszonki posypiemy makiem to i na wigilijny stół będzie idealna.Przepis znalazłam na Kwestia Smaku i jestem bardzo, ale to bardzo z niego zadowolona. Ze swojej strony dodałam kruszonkę. ChałkaSkładniki:25 g świeżych drożdży1 szkl
MiksturownikZamiast tradycyjnej zupy grzybowej moja mama na wigilijną kolację podaje żur z grzybami. W ubiegłym roku przed świętami ugotowałam czystą zupę grzybową z łazankami w kształcie gwiazdek, ale nie zdążyłam opublikować wpisu. Na szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew 1 niewielka
Czerwień i błękitPleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję
Mania Gotowaniaosobom też należy dogodzić kulinarnie. Najcierpliwszy nie może maku. Jak go kiedyś będę chciała usunąć z tego padołu to nakarmię go makowcem, hyhyhy. Ta niedogodność pozbawia go wielu wigilijnych potraw. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawięPIEROGI
ladykitchensię już z różnymi wersjami.Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek?Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat.Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;))Składniki:300g pieczarekcebula2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu2 łyżki śmietanyziele angielskie, liść laurowypieprz czarny mielonysólpapryka słodkaczosnek granulowanyPieczarki myjemy i kroimy
Czerwona Porzeczka