roku na szczęście skleroza dała się ubłagać i odpuściła a dzięki temu kapusta zasmażana smakowała właśnie tak jak powinna! :) Starsza kucharka chodziła więc uśmiechnięta od ucha do ucha bo wigilijna kapusta nareszcie smakowała tak jak w jej rodzinnym domu. Co prawda humor udzielił jej się na tyle, że zaczęliśmy się zastanawiać nad tą konopią ;) SKŁADNIKI:- 1,5 kg kapusty
Wypisz WymalujPrzepis na tę zupę znalazłam kilka lat temu, od tej pory robię ja zawsze na wigilijną wieczerzę. Ponieważ bardzo nam smakuje kilka razy przygotowałam ja również bez okazji :)W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis
chwile dla mnieNajprostsze z możliwych i moje ulubione. Co roku goszczące na wigilijnym stole i nie tylko ;).Składniki:0,5 kg filety śledziowe solone3 średnie cebuleolej roślinnyszkl mlekaWykonanie:Śledzie przepłukujemy w zimnej wodzie i układamy w większym naczyniu. Zalewamy je wodą i moczymy je kilkukrotnie zmieniając wodę, do ostatniej dodając mleko.Stopień słoności możemy ocenić próbując kawałka ryby. Innego sposobu osobiście
Malinowe Pocałunkinieważne, obie nazwy są poprawne. Typowo wigilijna potrawa u mnie w domu. Z dodatkiem grzybów.Prosta do wykonania, ale jedzona tylko przez Święta Bożego Narodzenia i do końca roku.Składniki:1,5 kg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH0,5 kg łuskanego grochu Skworcu2 duże cebule2 łyżki smalcusól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowyKapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno
Z Kuchni Do KuchniChyba przywiozłam ze sobą pogodę. Ach, gdyby tak ciepło mogło być cały rok! Chociaż, zrobiłabym wyjątek dla śniegu w Noc wigilijną. Bo bez tego Święta już nie byłyby takie same...To jeszcze tylko dwa miesiące! Nie mogę doczekać się Bożego Narodzenia, choć z roku na rok przy naszym stole rodzinnym zasiada coraz mniej osób... Wszyscy zakładają rodziny, rozjeżdżają się
Gotowanie to kochaniekochają, inni nienawidzą. Smak jest dość oryginalny, a jeśli dodamy wędzone śliwki i gruszki, to część osób w ogóle może go nie spróbować :-).Ja z utęsknieniem czekam zawsze na wigilijny kompot - lubię ten smak suszonych owoców i mam nadzieję, że wielu z Was również!W tym roku kompot wzbogaciłam suszonymi gruszkami, a także jedną wędzoną oraz śliwkami "zwykłymi
Pora coś zjeśćwigilijnym stole nie zawsze musi pojawić się karp. Jaką odmianą może być przecież dorsz. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na przepyszną rybę może już nie na Wigilię 2014 ale 2015:-)Składniki:cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety)1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę3 ząbki wyciśniętego czosnku3 łyżki kuminusok wyciśnięty z 2 cytrynmasło i kostka rosołowa np. drobiowa
Smaki BrazyliiMałe włoskie pierożki, kształtem przypominające nasze wigilijne uszka idealnie nadają się na sałatkę. Sałatki mają taką zaletę, że cokolwiek do nich damy, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku – zawsze się udają i za każdym razem są niepowtarzalne. Tak, jak proponowana sałatka z tortelloni. Składniki: - 2 opakowania tortelloni z dowolnym nadzieniem- mała czerwona papryka- 1 pomidor (obrany)- 3 ząbki czosnku- pęczek szczypiorku
mojewypiekiinietylkoKwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana na wywarze z łbów rybich znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Pamiętajmy o jednym. Kwaśnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna być kwaśna. Tak więc życzę… kwaśnego, tzn. smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kwaśnica appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkowarzywa były al dente. Reszta, to już kwestia gustu. Jedni wolą sos kwaśniejszy inni - słodszy, bardziej pikantny - lub mniej. W każdym razie ryba po grecku obowiązkowo musi być na wigilijnym stole… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ryba po grecku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoUszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy z barszczem lub do barszczu.Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami. Co do ilości farszu, zawsze robię go więcej. To co zostanie wykorzystuję
mojewypiekiinietylkolżejszą, delikatniejszą konsystencję. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy i zjedliśmy szybciutko, czując magię nadchodzących Świąt... Wam polecam takie ciacho na styczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór.Piernikowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoim domu rodzinnym na kolację wigilijną od zawsze była zupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje, wydanej w 1983 r. " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" ,której autorami są Maria Lemnis i Henryk Vitry . Książka wysłużona, ale wiernie mi służy od lat, zwłaszcza
Stare GaryPodczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej
Kolizje Smakówgruntowne porządki, do których nie mogę zagonić siebie w ciągu roku, za dekoracje, za zapach pieczonych ciasteczek, w ogóle za słodkości, za planowanie prezentów za ustalanie z rodzina menu wigilijnego, oj za wiele rzeczy. Najbardziej chyba jednak za tę czystość w szafkach i za słodkości!!!Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasteczka. Przepis
Dzieje kuchennej Wiewióry