wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:111/169)

Kasza jęczmienna z grzybami 133

Witam serdecznie, dziś kolejne danie wigilijne, które właśnie przygotowuje KASZA Z GRZYBAMI   - pyszna, najlepsza  z dodatkiem sosu grzybowego. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy jęczmiennej 10- 20 dag. grzybów suszonych 3-4 łyżek masła klarowanego vegeta, sól, pieprz 2 ząbki czosnku cebula WYKONANIE:  grzyby namoczyć (około pół godziny), następnie gotować kolejne pół godziny,  grzyby smażyć na maśle

Kuchnia Beaty
Śledzie w oliwie. 188

ŚLEDZIE W OLIWIE  to super danie wigilijne, ale również są też doskonałą imprezową zakąską na każdą okazję. Warto przygotować je na 3-4 dni przed podaniem-polecam. SKŁADNIKI: 1 kg filetów z matiasa 2 duże cebule białe, jedna czerwona, 2 szalotki 2 listki laurowy 3 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego sok z jednej cytryny opcjonalnie olej WYKONANIE: sprawdzić

Kuchnia Beaty
Pierogi z kapustą i grzybami. 142

Pierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE:  wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać

Kuchnia Beaty
Ryby smażone w zalewie octowej. 174

Kolejna potrawa na moim stole wigilijnym to właśnie te ryby. Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego 3 jajka 3- 4 łyżki mąki bułka tarta przyprawa do ryb sól, pieprz ZALEWA: 1 szklanka octu 10 proc.  4 szklanki wody 3 średnie cebule pokrojone w piórka, 5 liści laurowych

Kuchnia Beaty
Makowiec świąteczny. 225

najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec. Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek

Kuchnia Beaty
Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 124

wyjątkowy dzień jak dziś śpieszymy do Was jeszcze ze świątecznymi życzeniami. Kiedy po Wigilijnej kolacji zostało wspomnienie, a w Boże Narodzenie zasiedliliśmy do stołów z radością spoglądając na bliskich życzymy sobie wszyscy - zdrowia, miłości, pomyślności i spełnienia marzeń oraz powodzenia w życiu zawodowym i osobistym...  Po tak pięknych życzeniach przychodzi pora na deser ... zapewne nie ma już miejsca

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz ukraiński na botwince 122

botwinka nie była dla mnie do przejścia. Do dziś nie wiem dlaczego nie lubiłam tego warzywa ... po prostu, nie i już. Wszystko zmieniło się kiedy zostałam zaproszona na kolację Wigilijną do mojego ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem i od tego dnia stał się jedną z moich ulubionych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Piernikowe bajaderki z rumem 144

domach już czuć zapach choinki chociaż u nas jeszcze ta chwila przed nami. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować słodkość z piernika. Do przygotowania tych bajaderek śmiało można wykorzystać piernik pozostały z wigilijnej kolacji i tak w szybki sposób uzyskamy kolejną słodkość na święta. Do przygotowania tych śnieżnych piernikowych kuleczek użyłam skórek cytrynowych oraz masy korówkowej HELIO , które otrzymałyśmy w paczuszce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wigilijny karp smażony 242

pozbycia się mulistego smaku jest moczenie go przed smażeniem w mleku. Dodatkowo podaję go w towarzystwie cytryny, którą każdy sam już skrapia sobie rybkę.Takiego właśnie karpia lubimy najbardziej. Wigilijny karp smażony SKŁADNIKI: 1 karp wypatroszony 1/2 l mleka sól, pieprz bułka tarta do panierowania 2 jajka cytryna olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Karpia oczyszczamy z łusek, usuwamy płetwy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej 135

Makówki to u mnie obowiązkowa potrawa wigilijna i  zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis.  U mnie w domu była taka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Psrtąg smażony. 164

mące i ułożyć na rozgrzanym tłuszczu w patelni. Smażyć, aż ryba będzie krucha. Gorącą rybę podawać z ziemniakami i surówką. Smakuje wyśmienicie ! Polecam !  Doskonale nadaje się także na wigilijny stół !                              Życzę

Przepisy i porady kulinarne
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 120

pokroiłam je w małe i cienkie słupki. Zrobiłam tak ponieważ chciałam aby w moim barszczu znalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso

ClauditteMissCooking
Magnes na czterech nogach. 143

oknem. Na ptasi koncert - ten ranny, popołudniowy i wieczorny. To tu smakujemy nowe potrawy i wracamy do ulubionych smaków.  To przy nim zbieramy się podczas najpiękniejszych chwil wigilijnego wieczoru i rodzinnych spotkań. To na nami nasz Syn kładzie pudełko kredek, by narysować swój świat. To przy nim słuchamy z podziwem Jego pierwszych samodzielnie składanych i czytanych słów - zostaną

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 184

zdołałyśmy spotkać się z naszymi gośćmi we wspólnej kuchni, zdążymy pokazać Wam nasze kasztany jeszcze przed świętami, tak jak planowałyśmy i zdążę złożyć Wam życzenia zanim wszyscy usiądziemy przy wigilijnym stole. Życzę Wam z całego serca cudownych, radosnych i pełnych miłości Świąt. Niech ten czas połączy Was i wzmocni. Niech doda sił, by w Nowym Roku zdobywać kolejne szczyty

KUCHARNIA
LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE 248

LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE-ŚLIŻYKI    Śliżyki  trafiły do mnie dzięki dziadkowi, który pochodzi z wileńszczyzny . Tam są  najważniejszą potrawą podczas kolacji wigilijnej. Tradycja ich pieczenia sięga dawnych czasów. Postne, małe, drożdżowe ciasteczka o lekko słodkawym smaku pieczone są na kilka dni przed wigilią i podawane jak tradycja ,każe  z makiełkami, jak u mnie w domu

w mojej kuchni