wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:112/169)

Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 116

pokroiłam je w małe i cienkie słupki. Zrobiłam tak ponieważ chciałam aby w moim barszczu znalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso

ClauditteMissCooking
Magnes na czterech nogach. 137

oknem. Na ptasi koncert - ten ranny, popołudniowy i wieczorny. To tu smakujemy nowe potrawy i wracamy do ulubionych smaków.  To przy nim zbieramy się podczas najpiękniejszych chwil wigilijnego wieczoru i rodzinnych spotkań. To na nami nasz Syn kładzie pudełko kredek, by narysować swój świat. To przy nim słuchamy z podziwem Jego pierwszych samodzielnie składanych i czytanych słów - zostaną

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 180

zdołałyśmy spotkać się z naszymi gośćmi we wspólnej kuchni, zdążymy pokazać Wam nasze kasztany jeszcze przed świętami, tak jak planowałyśmy i zdążę złożyć Wam życzenia zanim wszyscy usiądziemy przy wigilijnym stole. Życzę Wam z całego serca cudownych, radosnych i pełnych miłości Świąt. Niech ten czas połączy Was i wzmocni. Niech doda sił, by w Nowym Roku zdobywać kolejne szczyty

KUCHARNIA
LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE 229

LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE-ŚLIŻYKI    Śliżyki  trafiły do mnie dzięki dziadkowi, który pochodzi z wileńszczyzny . Tam są  najważniejszą potrawą podczas kolacji wigilijnej. Tradycja ich pieczenia sięga dawnych czasów. Postne, małe, drożdżowe ciasteczka o lekko słodkawym smaku pieczone są na kilka dni przed wigilią i podawane jak tradycja ,każe  z makiełkami, jak u mnie w domu

w mojej kuchni
Boże Narodzenie 387

okazji zbliżających się Świąt życzę  aby przy świątecznym stole nie zabrakło nikomu ciepłej rodzinnej atmosfery , a magiczna moc Wigilijnego wieczoru przyniosła spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok  obdarzy Was i waszych bliskich szczęściem , zdrowiem i pomyślnością. W najpiękniejsze Święta Bożego Narodzenia niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia , tego

w mojej kuchni
Hiszpańska zupa migdałowo-cebulowa 126

Pamiętacie wigilijną zupę migdałową? Jeden z komentarzy pod wpisem brzmiał: „O… na słodko? A ja już się nastawiałam na hiszpańską wersję (którąż to uwielbiam) […]”. Jaka hiszpańska wersja?! Nie miałam pojęcia o czym mówi Dorota, ale żaden problem się dowiedzieć. Do pracy! Internety, biblioteki, książki z najwyższej, najbardziej zakurzonej półki

Gotuj z Blue Raven
Wegańskie MAKÓWKI LUKSUSOWE 179

Święta, święta i po świętach...  Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach...  No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych domach robiona w różny sposób.  Ja swoje pierwsze zrobiłam zupełnie nie-tradycyjnie (znalazłam wspaniały przepis w jakiejś książce kucharskiej) i było to wyjątkowo udane wyłamanie się ;) Ani moja Mama, ani Teściowa, ani żadna

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa grzybowa 173

Dzień dobry! Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów, w sezonie grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych. Wersja którą

Pora coś zjeść
Łosoś w porach i cieście francuskim 565

ryba.. ... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży por korzeń

Pyry na Gaz
Pierogi z burakami i grzybami 116

Pierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki około

Pyry na Gaz
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 149

Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren

Pyry na Gaz
Życzenia Świąteczne 129

Niech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem.  życzy Grażyna z rodziną

Na słodko lub wytrawnie
BARSZCZ KISZONY 110

się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz śmiało możemy przechowywać w lodówce, nawet do 6 tygodni

Kuchnia w opałach
Ryba w sosie pomidorowym, czyli sałatka wg Babci Jańci 342

razem przepis Babci Jańci, sałatka idealna na imprezy, ale także na wigilijny stół. Polecam serdecznie!    Sałatka rybna Babci Jańci.   Składniki: 0,75 kg filetów z np. morszczuka 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 1/4 szkl. octu 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 4 cebule 200 g przecieru pomidorowego 3 jajka

Miksturownik