pokroiłam je w małe i cienkie słupki. Zrobiłam tak ponieważ chciałam aby w moim barszczu znalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso
ClauditteMissCookingoknem. Na ptasi koncert - ten ranny, popołudniowy i wieczorny. To tu smakujemy nowe potrawy i wracamy do ulubionych smaków. To przy nim zbieramy się podczas najpiękniejszych chwil wigilijnego wieczoru i rodzinnych spotkań. To na nami nasz Syn kładzie pudełko kredek, by narysować swój świat. To przy nim słuchamy z podziwem Jego pierwszych samodzielnie składanych i czytanych słów - zostaną
KUCHARNIAzdołałyśmy spotkać się z naszymi gośćmi we wspólnej kuchni, zdążymy pokazać Wam nasze kasztany jeszcze przed świętami, tak jak planowałyśmy i zdążę złożyć Wam życzenia zanim wszyscy usiądziemy przy wigilijnym stole. Życzę Wam z całego serca cudownych, radosnych i pełnych miłości Świąt. Niech ten czas połączy Was i wzmocni. Niech doda sił, by w Nowym Roku zdobywać kolejne szczyty
KUCHARNIALITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE-ŚLIŻYKI Śliżyki trafiły do mnie dzięki dziadkowi, który pochodzi z wileńszczyzny . Tam są najważniejszą potrawą podczas kolacji wigilijnej. Tradycja ich pieczenia sięga dawnych czasów. Postne, małe, drożdżowe ciasteczka o lekko słodkawym smaku pieczone są na kilka dni przed wigilią i podawane jak tradycja ,każe z makiełkami, jak u mnie w domu
w mojej kuchniokazji zbliżających się Świąt życzę aby przy świątecznym stole nie zabrakło nikomu ciepłej rodzinnej atmosfery , a magiczna moc Wigilijnego wieczoru przyniosła spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdarzy Was i waszych bliskich szczęściem , zdrowiem i pomyślnością. W najpiękniejsze Święta Bożego Narodzenia niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia , tego
w mojej kuchniPamiętacie wigilijną zupę migdałową? Jeden z komentarzy pod wpisem brzmiał: „O… na słodko? A ja już się nastawiałam na hiszpańską wersję (którąż to uwielbiam) […]”. Jaka hiszpańska wersja?! Nie miałam pojęcia o czym mówi Dorota, ale żaden problem się dowiedzieć. Do pracy! Internety, biblioteki, książki z najwyższej, najbardziej zakurzonej półki
Gotuj z Blue RavenŚwięta, święta i po świętach... Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach... No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych domach robiona w różny sposób. Ja swoje pierwsze zrobiłam zupełnie nie-tradycyjnie (znalazłam wspaniały przepis w jakiejś książce kucharskiej) i było to wyjątkowo udane wyłamanie się ;) Ani moja Mama, ani Teściowa, ani żadna
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzień dobry! Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów, w sezonie grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych. Wersja którą
Pora coś zjeśćryba.. ... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży por korzeń
Pyry na GazPierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki około
Pyry na GazBarszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren
Pyry na GazNiech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was pomyślnością i szczęściem. życzy Grażyna z rodziną
Na słodko lub wytrawniesię obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz śmiało możemy przechowywać w lodówce, nawet do 6 tygodni
Kuchnia w opałachrazem przepis Babci Jańci, sałatka idealna na imprezy, ale także na wigilijny stół. Polecam serdecznie! Sałatka rybna Babci Jańci. Składniki: 0,75 kg filetów z np. morszczuka 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 1/4 szkl. octu 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 4 cebule 200 g przecieru pomidorowego 3 jajka
Miksturownik