najmniej 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia. Do dekoracji użyłam masę marcepanową oraz barwniki firmy Dr. Oetker, które otrzymałam podczas warsztatów „Jak kulinarnie zaczarować święta? Jak smacznie snuć wigilijną opowieść?” W warsztatach uczestniczyłam na zaproszenie Kukbuka
królestwo garówŚwięta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach. Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny. Składniki
Mama Gotujegłowie już same przepisy wigilijne... więc tym razem coś na szybko Zupa serowa z brokułami SKŁADNIKI: 3 serki topione np. typu gouda 1 brokuł 100 ml białe wino 1-1,5 l bulion warzywny 1 ząbek czosnku 100ml śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa białe wino parmezan bagietka lub grzanki Ugotowane małe różyczki brokułów wrzucić do gotującego
MarciochaKucharzyzrobić z zamrożonym farszem grzybowym po uszkach wigilijnych? Rolada wieprzowa z grzybami SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu farsz grzybowy (grzyby, cebula pietruszka) kasza pęczak sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, lubczyk Umyte kotlety wieprzowe rozbić na cienkie płaty. Posolić popieprzyć i ułożyć je w taki sposób by utworzyły prostokątna płaszczyznę. Nałożyć farsz i zrolować. Ja takie rolady dla bezpieczeństwa zawsze owijam nitką
MarciochaKucharzyPiernik jutro wrzucam do piekarnika, śledzie już w słoiczkach, zamarynowane. Zakupy w większości zrobione. Teraz tylko gotować, piec i szykować:) Te śledzie goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Prosty i szybki sposób na śledzia z zalewy :) Składniki: 1 kg śledzi 3 duże cebule 3 jabłka Zalewa: 1 szklanka octu 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli
Bea(u)ty kitchenrazem postawiłam także na rolmopsy, które zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Śledź zawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie cukru
Bea(u)ty kitchenmapach świata Poniżej przepisy w takiej formie, w jakiej otrzymaliśmy je od Ingalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Uszka gotować w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Miłego lepienia! Post Uszka wigilijne z grzybami pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniNiby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować
Za drzwiami kuchnikostkę jajka, - alergicy pokarmowi będący na diecie bezjajecznej, mogą podać taką sałatkę, a jajko jako dekorację na półmisku. Rodzina zje z jajkiem, a alergik bez jajka, - w wersji wigilijnej można dodać śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych
Tradycyjna kuchnia inaczejŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU Tego śledzia przygotowałam na wigilijny stół po raz pierwszy w 1988 roku. Zaczerpnęłam go z książki Hanny Szymanderskiej pt. Wigilia . Przepis znajduje się na stronie 97. Dzieci lubiły tak przyrządzonego śledzia, bo cieszył oko, a wygląda i smakuje bardzo apetycznie. Wszyscy polubiliśmy śledzia, ba ja wcześniej nie byłam jego smakoszką w ogóle
Tradycyjna kuchnia inaczejdomach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek 60 g białego ryżu
Pełny talerzBarszcz czerwony wigilijny (bez zakwasu) Przed świętami więcej czasu spędzam w sklepach. Chcąc, nie chcąc gdy stoję w kolejce zawieszam wzrok na innych wózkach. W wielu widzę kartony, butelki lub torebki z napisem "barszcz czerwony". A przecież przygotowanie barszczu wcale nie jest tak skomplikowane. Nawet jeżeli nie chcecie się bawić w nastawianie zakwasu, można ugotować pyszny barszcz bez niego. Moja
Pełny talerzsię ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia (bez skórki) 2 małe marchewki
UgotowaćKarp w zalewie octowo-pomidorowej to pomysł na rewelacyjną i bardzo smaczną przekąskę na zimno. Rewelacyjnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Taką rybkę możecie przygotować 2-3 dni przed Wigilią. Dzięki zalewie octowo-pomidorowej skórka z karpia stanie się elastyczna i bardzo miękka, a sama ryba przejdzie aromatem tej zalewy. Przepis dodaje do dwóch akcji: Świąteczna rybka i Wigilia
Ugotować