wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:100/169)

Jabłka suszone. Chipsy z jabłek. 373

jako tzw. witaminowa przekąska np. zamiast niezdrowych chipsów, doskonały dodatek do pieczonych mięs... nadają zupełnie innego smaku , bardziej intensywnego i aromatycznego niż świeże. I wreszcie jako świetny dodatek do wigilijnego kompotu z suszonych owoców... u nas .. zwanego kompotem z pieczek. Polecam :) Składniki - jabłka dowolna ilość Wykonianie Umyte i osuszone jabłka obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz czerwony 115

Kolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2 h ok. 4,5 l Składniki: włoszczyzna (na wywar) 6 buraków czosnek sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: Gotujemy na małym ogniu wywar z podstawowych warzyw + pokrojone buraki (ok. 6 szt.). Dodajemy jeszcze

Ania i Marcin gotują
Ryba po grecku 131

Ryba po grecku to jeden z przepisów na danie wigilijne. Ale nam się tej ryby zachciało ...teraz. Prosta w przygotowaniu, istnieje jej wiele wariantów. Oto przepis na pyszną, nasza rybkę 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule koncentrat pomidorowy 1/2 łyżki soli kilka liści laurowych olej do smażenia 1/4 łyżeczki pieprzu cukier

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie po kaszubsku 162

nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem do chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować

Trzeci talerz
Śledzie Kresowe na Wigilię w koncentracie pomidorowym- do słoików 96

Pyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną! Składniki: ½ kg filetów śledziowych ½ kg cebuli ½  szklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat

Tradycyjna Kuchnia
Grzybowa! 119

Wigilią. U mnie w domu to podstawowa zupa na Święta. I tak rzadko się ją robi... Na samą myśl zatęskniłam. Przepis, który Wam niżej przedstawię różni się od tego Wigilijnego. Jest dużo domowej śmietany, świeże, a nie suszone grzyby i obowiązkowo pietruszka! Składniki na 4 porcje: 400g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki i koźlaki) 1 gałązka lubczyku 2 łyżki gęstej

Kuchnia Pani Wiosny
Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie! 167

rytuał i przedświąteczne krzątanie się w kuchni. Już od dziecka razem z siostrą pomagałyśmy mamie przy malutkich ciasteczkach. Na Śląsku Cieszyńskim są one niezastąpione. Nie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole. Robi się je także na inne okazje, na wesela, urodziny i inne większe uroczystości. Każde ciasteczko ma inny kształt, nadzienie i smak. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie

Kuchnia Pani Wiosny
Koniczynki na szczęście! 93

trzy razem. Do środka włożyć orzech laskowy. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zrumienienia ciasteczek. Koniczynki są leciutkimi, lekko cytrynowymi ciasteczkami. Idealne do mocnego espresso po Kolacji Wigilijnej. To jedne z moich ulubionych, maleńkich przysmaków. Przesyłam Wam wirtualne ciasteczko na szczęście w Nowym Roku

Kuchnia Pani Wiosny
Krajanka orzechowa! 340

malutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy

Kuchnia Pani Wiosny
Bożonarodzeniowe życzenia! 105

okazji tych pięknych Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam magicznego czasu, spędzonego w gronie najbliższych Wam osób.  Dużo miłości i szczęścia. Blasku świec przy Wigilijnym stole, melodii kolęd, tradycyjnych potraw, wzruszenia i szczerych uczuć! Wszystkiego najlepszego

Kuchnia Pani Wiosny
Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu 151

Intensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z  wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru  z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren

Maślane ciasteczko
grzybowa z łazankami 118

Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole. Składniki: 200 g pokrojonej włoszczyzny garść suszonych grzybów 2,5 litra wody 2 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany szklanka makaronu łazanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pstrąg w galarecie 258

wyjąć, rozwinąć z gazy i ułożyć na półmisku. Warzywami udekorować półmisek. Wywar przecedzić i dodać żelatynę według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną żelatyną oblać ryby i schłodzić w lodówce. Wersja wigilijna 2014 Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Rolmopsy w delikatnym serku typu feta 152

środku. Napełnić serkiem Udekorować oliwkami, papryczką i listkami oregano. Resztę serka ułożyć dookoła rolmopsów. Ja użyłam śledzie marynowane w occie, ale można użyć zwykłe solone matiasy.   Wersja wigilijna

Gotowanie jest łatwe
Selerowa sałatka z ananasem i szynką 225

najbardziej lubiana przeze mnie jest sałatka bokułowa z jajkiem .  Zaraz obok niej, na drugim miejscu znajduje się właśnie dzisiejsza propozycja, którą po raz pierwszy jadłam podczas spotkania wigilijnego w pracy.  Selerowa sałatka z ananasem i szynką Składniki: szklanka konserwowego selera pociętego na paski 1 krążek ananasa świeżego lub z puszki 2 plasterki szynki 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy

Moja smaczna kuchnia