Pyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną! Składniki: ½ kg filetów śledziowych ½ kg cebuli ½ szklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat
Tradycyjna KuchniaWigilią. U mnie w domu to podstawowa zupa na Święta. I tak rzadko się ją robi... Na samą myśl zatęskniłam. Przepis, który Wam niżej przedstawię różni się od tego Wigilijnego. Jest dużo domowej śmietany, świeże, a nie suszone grzyby i obowiązkowo pietruszka! Składniki na 4 porcje: 400g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki i koźlaki) 1 gałązka lubczyku 2 łyżki gęstej
Kuchnia Pani Wiosnyrytuał i przedświąteczne krzątanie się w kuchni. Już od dziecka razem z siostrą pomagałyśmy mamie przy malutkich ciasteczkach. Na Śląsku Cieszyńskim są one niezastąpione. Nie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole. Robi się je także na inne okazje, na wesela, urodziny i inne większe uroczystości. Każde ciasteczko ma inny kształt, nadzienie i smak. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie
Kuchnia Pani Wiosnytrzy razem. Do środka włożyć orzech laskowy. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zrumienienia ciasteczek. Koniczynki są leciutkimi, lekko cytrynowymi ciasteczkami. Idealne do mocnego espresso po Kolacji Wigilijnej. To jedne z moich ulubionych, maleńkich przysmaków. Przesyłam Wam wirtualne ciasteczko na szczęście w Nowym Roku
Kuchnia Pani Wiosnymalutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy
Kuchnia Pani Wiosnyokazji tych pięknych Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam magicznego czasu, spędzonego w gronie najbliższych Wam osób. Dużo miłości i szczęścia. Blasku świec przy Wigilijnym stole, melodii kolęd, tradycyjnych potraw, wzruszenia i szczerych uczuć! Wszystkiego najlepszego
Kuchnia Pani WiosnyIntensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren
Maślane ciasteczkoDelikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole. Składniki: 200 g pokrojonej włoszczyzny garść suszonych grzybów 2,5 litra wody 2 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany szklanka makaronu łazanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyjąć, rozwinąć z gazy i ułożyć na półmisku. Warzywami udekorować półmisek. Wywar przecedzić i dodać żelatynę według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną żelatyną oblać ryby i schłodzić w lodówce. Wersja wigilijna 2014 Opublikowany
Gotowanie jest łatweśrodku. Napełnić serkiem Udekorować oliwkami, papryczką i listkami oregano. Resztę serka ułożyć dookoła rolmopsów. Ja użyłam śledzie marynowane w occie, ale można użyć zwykłe solone matiasy. Wersja wigilijna
Gotowanie jest łatwenajbardziej lubiana przeze mnie jest sałatka bokułowa z jajkiem . Zaraz obok niej, na drugim miejscu znajduje się właśnie dzisiejsza propozycja, którą po raz pierwszy jadłam podczas spotkania wigilijnego w pracy. Selerowa sałatka z ananasem i szynką Składniki: szklanka konserwowego selera pociętego na paski 1 krążek ananasa świeżego lub z puszki 2 plasterki szynki 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy
Moja smaczna kuchniazdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAlbo sucho, albo za gorąco, a teraz powoli zaczynają się przymrozki przy gruncie i grzyby ani myślą wychodzić. Zrobiłam zaledwie 4 słoiki, ale sporo też wysuszyłam więc na wigilijną zupę zapas jest!. W mojej marynacie mix leśnych grzybów czyli; borowik, kozak, podgrzybek. Składniki na ok. 6 słoików po 180 ml; grzyby leśne, małe i zdrowe 1/2 szklanka octu jabłkowego
Apetyczna babeczkadwie doby, jednak po takim zabiegu należy zachować ścisłą i dość restrykcyjną dietę. Dlatego też minione Święta nie były dla mnie miłe, ponieważ nie mogłam zjeść żadnej z tradycyjnych wigilijnych potraw, a w pozostałe świąteczne dni musiałam ograniczać się do wybranych, delikatnych dań. Możecie sobie wyobrazić co to za katorga dla kogoś kochającego jedzenie i na dodatek prowadzącego bloga kulinarnego
Codzienne Gotowanie