wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:96/169)

Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 425

Gotowy zakwas przelewamy przez sitko do czystych, wyparzonych słoików lub szczelnych butelek (ja lubię te z korkiem i gumowa uszczelką) i przechowujemy w lodówce do miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu.   Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków

Karo in the Kitchen
Bez tego nie wyobrażam sobie Świąt... 177

moim, świątecznym stole... Zapadał zmrok. Za oknem pruszył  śnieg. W ciepłym zaciszu mieszkania iskrzyła się lampkami choinka.  Na ustawionym nieopodal stole, powoli zaczynały pojawiać się pierwsze wigilijne potrawy. Rodzina, w odświętnych ubraniach i pieczołowicie czesanych fryzurach, leniwie zbierała się w pokoju. Z radia niosły się wesołe dźwięki kolęd, słychać było gwar nieśpiesznych rozmów i rozbrzmiewający co jakiś czas

Grunt to przepis!
Świąteczny stół z NaMoimStole.pl - konkurs i urocze dziecinne sztućce 138

dzieci WMF Disney Kubuś Puchatek (3 elementy). Moja mała księżniczka jest wprost zakochana w przyjaciołach ze Stumilowego Lasu. A nic nie smakuje tak dobrze, jak przygotowane przez mamę wigilijne potrawy nakładane do małych ust łyżeczką z ukochanym prosiaczkiem. http://namoimstole.pl/komplet-sztuccow-dla-dzieci-wmf-kubus-puchatek-3

Słodkie okruszki
Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem 209

Zwykle na wigilijną wieczerzę przygotowujemy tradycyjne i sprawdzone przepisy, zwykle co roku te same, na które czeka się przez cały rok, bo w ten magiczny wieczór pierogi ruskie czy barszcz z uszkami smakują wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć

Czerwień i błękit
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 153

otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem,  że właśnie ta odsłona ryby po grecku długo będzie gościć na naszym stole Wigilijnym.  Porcja na 12  osób Składniki :  1 kg filetów z flądry 8 dużych cebul 0,5 kg startej marchwi 150 g suszonych prawdziwków 50 ml przecieru pomidorowego

Niezły Młynek
Zakwas z buraków na wigilijny barszcz 131

Zostało już niewiele czasu do świąt. Zatem czas na zakwas z buraków. Zakwas na wigilijny barszcz, ale nie tylko. Zróbcie go więcej, bo picie zakwasu jest bardzo korzystne dla zdrowia. To naturalny probiotyk, ale także bogactwo antyoksydantów.  Mój zakwas już fermentuje. Jeszcze kilka dni i będzie gotowy.  Ten przepis pochodzi  z warsztatów kulinarnych z Martą Dymek

AZgotuj!
Pierogi z kapustą i grzybami 138

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów

Maślane ciasteczko
Morszczuk w zalewie octowej 466

Podczas kolacji wigilijnej na każdym stole króluje karp. Ja oprócz karpia przygotuję także inne ryby. Bardzo lubię opiekane ryby w słodko- kwaśnej zalewie octowej.  Oto przepis na takie właśnie rybki: SKŁADNIKI: 1,5 kg mrożonych filetów w morszczuka, 3 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, sól, przyprawa do ryb SKWORCU , olej do smażenia. ZALEWA: 2 litry wody, 1/2 szklanki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Korzenne ciasto z Marakeszu (daktylowe) 106

Jeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto na kawie z dodatkiem orzechów laskowych to propozycja na najlepsze korzenne ciasto jakie jadłam. Pachnie gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem. Smakuje kawą i orzechami a słodyczy nadaje całości duża ilość daktyli. Składniki ("keksówka

Mango Papaja
Magazyn AROMAT vol. 3 - ZIMA 138

wirtualnych kartkach magazynu znajdziecie przepisy na ciepłe śniadania (  to mój wkład w magazyn ), jadalne prezenty, rozgrzewające napoje ( *tylko dla dorosłych ), przepiękne torty w świątecznej odsłonie, bezglutenowe przepisy wigilijne i mnóstwo innych pyszności. W numerze także ciekawe wywiady i reportaże. Jest też specjalny temat, poświęcony winom - tu dowiecie się jak dobrać idealne wino do potraw. Oczywiście nie zabrakło też świątecznego

kolorowotorcikowo
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 191

żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie czy placek z mielonych migdałów z pomarańczą. Na koniec czekają na nas pyszne napoje - herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem, wigilijny kompot z suszonych owoców z cynamonem i anyżem gwiaździstym, rozgrzewająca kawa według pięciu przemian, ziołowy napój intenstywnie rozgrzewający czy nawet napój spalający tłuszcz po świątecznym przejedzeniu! Jeśli interesuje Was zdrowe

Plate of Joy
Karp zapiekany z warzywami. 116

Dziś zapraszam Was na rybę. Może posłuży jako inspiracją na zbliżającą się kolację wigilijną?   Składniki; 1 wypatroszony karp 1 por 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)     Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach

Radość kipiąca uśmiechem.
Prezenty po Choinkę - propozycje 160

już miałam okazję sprawdzić w różnych warunkach, nawet w piekarniku. Myślę, że osoba, która na co dzień gotuje otrzymując porządny sprzęt do gotowania, będzie zadowolona, nie tylko w wieczór wigilijny, ale każdego dnia przygotowując pyszny obiad. A potem mycie naczyń to bajka, bo nie trzeba niczego szorować, ani namaczać. Tu macie moje słowo. Wielu z Was już

Blondynka Gotuje
Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 147

przygotowałam ich sama, gdyż są bajecznie proste w przygotowaniu a o stokroć lepsze niż te z sklepu. Polecam serdecznie, szczególnie, że już za moment podam Wam przepis na najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji

Mango Papaja
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 205

Gołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny  J Składniki

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania