wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:87/169)

Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 195

Jeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji.  Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce

Kuchnia Pani Wiosny
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 133

sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek Odrowąż, który przepis na pierogi przywiózł z Rusi. Od lat są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. Nietuzinkowy smak, nieregularny i duży rozmiar tych pierogów zachwyci nie jednego smakosza.  Składniki Ciasto 150 g mąki gryczanej 100 ml gorącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek

My Chcemy Jeść
Życzenia świąteczne 103

Kochani z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia  życzę Wam wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, spełnienia życzeń wigilijnych  a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt BERNIKA- mój kulinarny pamiętnik

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Świąteczne dekoracje stołu: serwetki z rozmarynem 145

Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na dekoracje stołów Wigilijnych/świątecznych proponuję prosty a jakże efektowny sposób na dekorację. Serwetki pachną pięknie. Jedyny minus, rozmaryn po ścięciu szybko traci kolor i więdnie. Ozdoby najlepiej robić w ten sam dzień, kiedy chcemy je położyć na stół. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bigos wigilijny 135

Bigos wigilijny bez mięsa. W tym przepisie jest dosłownie kilka produktów. W sumie taki bigos gotuje się sam. Trzeba tylko co jakiś czas zaglądnąć do niego i przemieszać. Bigos na święta w tym roku zrobiłam pierwszy raz a to dlatego, że została mi po prostu kapusta. Jest to wersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował

Tanio smacznie i prosto
Życzenia świąteczne 86

Kochani! Życzymy Wam spokojnych, zdrowych i szczęśliwych świąt Bożego Narodzenia, obfitujących w same miłe i niezapomniane chwile spędzone w gronie Najbliższych oraz pysznych wigilijnych i świątecznych potraw

MyCookBook.pl
Życzenia świąteczne 106

Zdrowych pogodnych i rodzinnych Świąt. Mnóstwo prezentów pod zieloną choinką, pyszności na wigilijnym stole, wspaniałej rodzinnej atmosfery, wypełnionej melodią staropolskich kolęd  życzy Wam Beata

O kuchni z uczuciem
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Gołąbki z kaszą gryczaną 275

Gołąbki generalnie są całkiem zdrowym daniem, Przepysznik i Natura Rzeczy proponuje jednak wersję jeszcze lżejszą, bezmięsną, za to z kaszą gryczaną. Znakomite i delikatne! Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną (10-15 sztuk) 150 g potrawy – 1 sztuka: Energia – 90 kcal, Białko – 3,7g, Tłuszcz – 2,2g, Węglowodany – 17g, IG – 35 1 średnia główka kapusty 1 i ½ kaszy gryczanej suchej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 231

zakończenie klasyka klasyki, czyli doskonałe pierogi z kapustą i grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę użytą do zrobienia ciasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia !!! 127

zbliżające się Święta Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani Czytelnicy smacznej kolacji wigilijnej, spokoju, szczęścia, rodzinnej atmosfery oraz samych cudownych świątecznych chwil. Gdy pierwsza gwiazdka zabłyśnie na niebie, niech w Waszych domach zagości radość z przebywania w gronie najbliższych. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur 290

Makowy specjał, który u mnie pojawiał się bardzo rzadko, zwykle serwowaliśmy makiełki. Niemniej odkąd sama angażuję się w przygotowania wigilijne, zdarzało mi się przygotować kutię. W wersji z amarantusem smakuje obłędnie. Gorąco polecam spróbować! Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur (duży półmisek) 200 g potrawy: Energia – 325 kcal, Białko – 9,7g, Tłuszcz – 18g,Węglowodany – 40g, IG – 46 2 szklanki ziaren

Przepysznik - BLW i nie tylko
11. Śniegu nie ma, mróz nie szczypie: czyli świąteczny napój mocy ★ 198

pogody, choroby, zarządzam niepodważalny zakaz narzekania!! Chyba każdy kilka dni przed wigilia przezywa moment załamania, kiedy ma ochotę zakopać się pod kołdrą i spać, spać aż do początku wigilijnej kolacji. Jaki jest mój sposób na ten "przedświąteczny syndrom stresowy "? Aromatyczny napój mocy! Składniki: - 200ml kawy (ja preferuję parzoną, według mnie jest bardziej aromatyczna) - 100 - 150ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - łyżeczka

Pland based fille
Karp w sosie winno-imbirowo-sojowym na sposób wschodni 154

się karpia nie tylko od święta i sos sojowo-imbirowy z dodatkiem białego wina, pieprzu seczuańskiego nazywanego też syczuańskim i z nutą anyżu będzie idealnie podkreślał aromat świąt i wigilijnego karpia. SKŁADNIKI: 1 karp (ok. 1 do 1,2 kg) 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu seczuańskiego (tudzież syczuański) 1 łyżka białego wina kuchennego 1 łyżeczka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Śledzie z grzybami- rolmopsy na Wigilię 110

Świetny przysmak wigilijny i nie tylko. Składniki: 1 kg filetów śledziowych 2 cebule 5 dag suszonych grzybów natka pietruszki sól do smaku olej do smażenia pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć przez dwie godziny i ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać ugotowane grzyby i poddusić z pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowanym

Tradycyjna Kuchnia
Soczewica z grzybami 102

Alternatywa wigilijnej fasoli z grzybami Składniki: 1 szklanka soczewicy 1 cebula biała 5 suszonych grzybów 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka mąki sól do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Soczewicę i grzyby namoczyć i odstawić. Następnie soczewicę odcedzić i ugotować do miękkości razem z grzybami z dodatkiem soli do smaku. Cebulę posiekać, usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, Wsypać

Tradycyjna Kuchnia