wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:84/169)

Kapusta z grzybami 136

Dziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby

Kulinarne życie
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 360

zimno Sernik na zimno z jogurtem naturalnym Piernikowe uszka z żurawiną Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne Babeczki piernikowo – dyniowe Drożdżowiec z orzechami włoskimi Plecionki - śląska potrawa wigilijna Oliebollen - holenderskie pączki na Nowy Rok Drożdżowa gwiazda z makiem Keks Ciasto "śmieciak" Pralinki kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem i konfiturą

My Culinary Art
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 168

wzięło mnie na książkę Magdaleny Kordel pt. "Sezon na cuda". To ciąg dalszy historii bohaterów "Uroczyska". Tym razem akcja rozgrywa się w grudniu i ma swoją kulminację w wigilijny wieczór. A wszędzie wokół mnóstwo śniegu, co jest nie lada wyzwaniem dla mieszkańców gór. Nie mogłam się oderwać :) bo jest - przynajmniej dla mnie - lepsza niż część pierwsza. Uśmiałam się chwilami

Weekendy w domu i ogrodzie
Karp smażony marynowany 160

wigilijnym stole nie może zabraknąć smażonego karpia , który smażony jest w panierce z bułki tartej. A, że Piotrek przygotowuje tych kawałków naprawdę sporo, potem to co zostanie zostaje włożone do marynaty , którą w lecie marynuję paprykę. Możecie też przygotować marynatę z tego przepisu: ryba w zalewie octowej . Karp smażony marynowany jest bardzo smaczny. Gdy zostanie Wam jakaś smażona ryba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 156

zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły "się przegryźć". Inny przepis dostępny na blogu, którego inspiracją były wegańskie warsztaty kulinarne to: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną

Grunt to przepis!
Śledź po "fińsku" 157

Przepis na śledzia po fińsku pojawił się w mojej rodzinie ponad dwudzieścia lat temu i stał się częścią menu wigilijnego. Finowe lubią ryby podawane ze słodkiem majonezem, ale nie mam pewności czy akurat ten przepis przywędrował do nas ze Skandynawii.  Być może śledź po fińsku ma tyle wspólnego z Finlandią, co ryba po grecku z Grecją

Simple Dish
Zakwas buraczany 138

Słoik zakrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciemne miejsce na mim. 5 dni a na 7. Gotowy zakwas przekładamy do lodówki i mamy 14 dni na przygotowanie idealnego barszczu wigilijnego :). Z podanych składników wyszły 2 litrowe słoiki, jeden planuję teraz wypróbować, drugi w święta

Łycha smaków
Chlebek bananowy 139

troszkę lepiej, dopadło i męża. Tak więc od miesiąca mamy szpital w domu, a przecież w międzyczasie były święta! Jako przykładna gospodyni, musiałam zwlec się z łóżka i naszykować wigilijną kolację dla prawie 20 osób, a wcześniej posprzątać pokaźnych rozmiarów dom. Całe szczęście, jestem urodzoną planistką, więc miałam zrobioną szczegółową listę z zadaniami i konkretnymi datami, więc porządki i gotowanie

Cakes By Kejt
Ciasto marcepanowo – pomarańczowe 152

świątecznym i noworocznym lenistwie czas wrócić do codzienności. W przerwie do końca roku nie gotowałam nic wielkiego – przygotowałam paszteciki z kapustą (wykorzystując wigilijną kapustę z grzybami), zjadaliśmy upieczone mięsa i ryby. Spotykaliśmy

Szybko Tanio Smacznie
Rolmopsy 201

wędzoną, marynowaną śliwkę lub paprykę, a nawet grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie. Jak podaje Wikipedia rolmopsy z musztardą i drobno pokrojonym ogórkiem są przystawką tradycyjnego stołu wigilijnego w Polsce. Nie znam, dla mnie to efektowna przekąska na imprezę i bardziej kojarzy mi się z karnawałem . Przygotowanie rolmopsów można znacznie skrócić używając gotowych śledzi z tacki zamiast solonych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka śledziowa z burakami 174

Bardzo smaczna sałatka śledziowa z burakami, ładnie wygląda, przyrządziłam ją na kolację wigilijną, wszystkim gościom bardzo smakowała. Do sałatki użyłam majonezu dekoracyjnego od firmy  Fanex , oraz groszku zielonego od firmy  Bonduelle . Składniki: 6 filetów śledziowych 5 buraków 5 ziemniaków 1 kwaskowe jabłko 5 ogórków kiszonych 1 puszka zielonego groszku od  Bonduelle 0,5 szklanki śmietany

Bajeczna Kuchnia
Piernik staropolski 177

Święta Bożego Narodzenia u mnie w rodzinie wyglądają baaaardzo tradycyjnie. Obowiązkowo na wigilijnym stole znajduje się 12 potraw, jedno z nakryć czeka na nieznanego gościa a w powietrzu unosi się zapach.. piernika! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Przepis jest dość znany, ale mimo to postanowiłam go umieścić na blogu z moimi urozmaiceniami- dodaję do niego dwie łyżki ciemnego

Wrzosowa Polana
Ryba po grecku 195

Ryba po grecku to danie rybne, które najlepiej smakuje w okresie świątecznym. Ponadto jest to obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę.  Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól

Ugotować
Groch z olejem rzepakowym 140

Groch z olejem rzepakowym to jedno z dań, które musi znaleźć się na wigilijnym stole w moim domu rodzinnym (okolice Zamościa). Obowiązkowo z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - ma bardzo ciekawy, orzechowy smak i jest podstawowym dodatkiem wielu potraw. Wersję ilustrowaną tego przepisu znajdziecie  tutaj .  2 szklanki żółtego grochu łupanego sól pieprz majeranek 1 cebula olej rzepakowy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wegański DOMOWY MARCEPAN Z CUKREM KOKOSOWYM 138

porabiacie? Mnie czeka pieczenie urodzinowego tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :) Marcepanowe serca, popełniłam takie dla moich najkochańszych w przed-wigilijną noc, nie zjedzone jeszcze całkiem siedzą sobie w lodowce i nadal smakują bardzo dobrze, więc bez obaw można robić na kilka dni, choć może wtedy bez polewania sosem czekoladowym, lepiej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania