wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:91/169)

Piernikowe nastroje 143

sobie nawzajem Wszystkiego Co Najlepsze nie tylko w rodzinnym gronie. Tak też było i u mnie. W naszym klubie w grupie plastycznej "Impresja" także odbyło się spotkanie wigilijne. I na to spotkanie przygotowałam pierniczki. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Kapuśniak 186

wędzonce Ostatnio mam "klimat" na zupy. Rosół, pomidorową i kapuśniak mogłabym jeść w kółko. Chociaż może to mało świąteczne... tak zdecydowanie powinnam dziś publikować przepis na wigilijny barszcz :) Ale barszcz będę robić pewnie dopiero w środę... Wychodzi na to, że dopadła mnie jakaś totalna, świąteczna dezorganizacja. Najwyższa pora złapać kartkę i długopis, spisać jakiś konkretny plan. Jakie ciacho

Kraina Tysiąca Smaków
"Śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie) 196

boczniaków wyszły tak niesamowicie, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem już dzisiejszym poście! Mam nadzieję, że przepis przekona i Was oraz, że również zagoszczą na Waszym wigilijnym stole - są tego warte! Jestem pewna, że zjedzą je osoby, które uwielbiają śledzie oraz te, które nigdy by ich nie tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki

Be Fit Be Strong
Kapusta z grzybami po lasowiacku 153

się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej aromatu, a wywar powstały przy ich gotowaniu podkreśla nie tylko grzybowy smak potrawy, ale też nadaje kapuście specyficzną barwę. Na wigilijnym stole kapusta z grzybami jest po prostu obowiązkowa. I koniecznie, podobnie jak kapusta z grochem, musi być pikantna, więc nie żałuję pieprzu ;) Jeśli chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki

Trzeci talerz
Śledzie po skandynawsku 178

wyglądają wybornie! Zapewnia to bogata kompozycja przypraw użytych do ich marynaty.  Polecam zatem szczególnie ten przepis. Nie powstydzicie się ich częstując nimi swoją rodzinę i przyjaciół przy wspólnym wigilijnym stole.  A ja będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić tym przepisem Wasze świąteczne menu o kolejną, myślę bardzo ciekawą, pozycję. :) Składniki: 8 matiasów solonych 2 szalotki kilka gałązek

Garniec Magalie
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 180

świąt. Nie sądzę, aby bardzo ascetyczne przepisy autorki skusiły mięsożerną część społeczeństwa i zmusiły ją do zmiany nawyków żywieniowych, niemniej warto spróbować urozmaicić nimi swój standardowy posiłek, czy też – wigilijny stół. Ja w tym roku spróbuję zastąpić typową kapustę, jednym z podobnych przepisów Pawlikowskiej, a kilka innych pomysłów wykorzystam w nieświątecznym okresie roku. Ponieważ staram się też ograniczać cukier, gdzie

Życie zamknięte w smaku
Najprostsza pasta rybna od świekry 150

dało wymieszać). Dodaję majonez, keczup, solę (ostrożnie – ryba jest słona!) i pieprzę. Próbuję i doprawiam do smaku :) To idealna pasta na śniadanie, ale świetnie sprawdza się również na (np. Wigilijną) przystawkę. Smacznego

Bazując na smaku
Pierogi z makiem i bakaliami 153

musi znaleźć się na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność, pomyślność i bogactwo. Oprócz znaczeń symbolicznych mak posiada również właściwości zdrowotne. W 100 g maku znajduje się aż 1266 mg wapnia, co pokrywa ponad 140% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Mak zawiera też dużo żelaza, cynku, miedzi, manganu i fosforu. Z niebieskich ziaren maku lekarskiego wytłacza się olej, który wspomaga pracę wątroby

ladykitchen
Barmbrack cake 151

Irlandii na Halloween. Ciasto to piekłam po raz pierwszy właśnie z okazji tego święta w zeszłym roku - zasmakowało do tego stopnia córkom, że już niebawem gościło na naszym stole wigilijnym zastępując tradycyjny keks. W tym roku również wracam do tego przepisu :) Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej, 100 g brązowego cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 2 łyżeczki

Nie tylko w kuchni
Smazony szczupak 115

znajomych szczupaka przygotowałam prosto, usmażyłam na maśle. Wyszedł pyszny i chyba najlepszy z wszystkich ryb. Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione dosłownie na 5 minut przed podaniem na wigilijny stół. Mam nadzieję, że mimo to zachęcę was do sięgnięcia po tę cudowną, polską rybę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomidorowa zupa rybna 176

Barszczyk, grzybowa a może zupa rybna? Co gotujecie na Wigilijną kolację?:) Ja ze swojej strony proponuję pyszną alternatywę w postaci rybnej pomidorowej. Zupa za sprawą dodanych pomidorów ma delikatny rybny smak. Ja do swojej użyłam szczupaka, bo mięso nie jest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania. Polecam! ;) Z przepisu powstały 4 porcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja

Czerwona Porzeczka
Karp w galarecie 168

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa

Smaki Ewy
Zupa z suszonych borowików 194

Zupa z suszonych borowików – niezwykle aromatyczna i treściwa. Idealnie nadaje się na wigilijny stół, ponieważ jest wyjątkowo dobra. Nigdy nie przepadałam za grzybową – zawsze wolałam barszcz. Jednak tę zjadam z dokładką. Przyprawiona nietypowo – octem winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza

Poezja smaku
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 162

Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się z nim zmierzę - dziś stawiam na buraki! Przyznaję, że pierwszy raz w życiu robiłam wigilijny barszcz z buraków (na razie na próbę, żeby nie było wpadki na mojej pierwszej Wigilii). Już jakiś czas temu upatrzyłam sobie przepis z Kwestii Smaku - mam zaufanie do pani

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z kapustą i grzybami 329

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania