wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:98/169)

Barszcz z buraków suszonych 165

kolacji wigilijnej, tej jedynej w roku obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne potrawy, ale to wcale nie oznacza że musimy je robić zawsze tak samo, choć nie jestem zwolenniczką gotowania barszczu na półproduktach, zawsze go robiłam na naturalnym zakwasie który przygotowywałam wiele tygodni przed wigilią, to tym razem postanowiłam spróbować ułatwień i zrobić go z suszonych buraczków z dodatkiem koncentratu buraczanego

Wanilia i Kardamon
Sernik Wigilijny z piernikiem 205

Idealne ciasto na wigilijny stół i nie tylko :) Składniki: 1 kg twarogu 12 jajek 20 dag cukru 2 cukry waniliowe 1 aromat waniliowy 2 łyżki masła 30 dag pierników wiórki kokosowe do formy tłuszcz do formy Wykonanie: Twaróg dokładnie zmielić, najlepiej trzykrotnie. Dodać 8 jajek, 4 żółtka, masło i cukry (stopniowo podczas ucierania). Następnie dodać kilka kropel aromatu, sztywno ubitą

Tradycyjna Kuchnia
Żurek Wigilijny z grzybami 130

Obok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z makiem i bakaliami 164

poniedziałkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne pierogi z farszem makowym. Pierogi to doskonała propozycja na wigilijny stół. Zawsze podaję je polane masełkiem i posypane cukrem. W tej postaci smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz makowy: 200g maku mielonego MAKAR , 50g orzechów włoskich MAKAR , 50g rodzynek, 3 łyżki cukru, 50g masła

Tradycyjna kuchnia Kasi
Barszcz na zakwasie 359

smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków.  Przepis na zakwas znajdziecie  tutaj .  Zakwas musimy przygotować kilka dni  a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny. Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie

Pyry na Gaz
Krokiety z kapustą i grzybami 135

Uwielbiam domowe krokiety z kapustą i grzybami, które są wspaniałym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Nie ma co ukrywać – jest przy nich trochę pracy. Ale zdradzę Wam system, dzięki któremu przygotowywanie krokietów będzie łatwiejsze, a w krokietach będzie królował farsz, zamiast naleśników.     Składniki /30-40 szt./: Naleśniki: 500 ml mleka 500 ml wody gazowanej 500 g mąki pszennej

Pasja Smaku
Stollen 233

tygodni. Nie mniej jednak się nie zawiodłam, na prawdę polecam wykonanie tego ciasta ! Przygotowujemy je już teraz, bo jest to w sumie ostatni dzwonek, a rozpakowujemy je dopiero na Wigilijną kolację. Zachwyci Was smakiem, na prawdę ! A miłośnicy bakalii będą zachwyceni :) Składniki : 200 - 250 g rodzynek 166 ml rumu 40 g smalcu 125 g masła 50 g margaryny

charlotte gotuje
Ryba z greckim sosem 153

Ryba podana w ten sposób doskonale smakuje na ciepło jak również w postaci zimnej przekąski. Warzywa nadają jej soczystości i pełniejszego smaku. W mojej rodzinie często pojawia się na wigilijnym stole i przy innych okazjach. Składniki ok. 800 g dowolnej … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bezowe choinki 170

Jako że święta zbliżają się wielkimi krokami, postanowiłam przygotować deser, który może zastąpić drogie ozdoby na wigilijnym stole i sprawi przy tym niemałą frajdę dzieciom. Jako dziecko uwielbiałam jadalne ozdoby, czy to czekoladowe bombki, czy cukierki zawieszone na pachnących lasem gałązkach. Ostatnio pomyślałam, że dekorując bożonarodzeniowy stół, warto zadbać o jadalne ozdoby. I tak powstał pomysł na bezy-choinki, pięknie

W poszukiwaniu inspiracji
Krokiety z mięsem 155

Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie. Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu. Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z  rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Suflet z wędzonym łososiem 107

bardzo fajna propozycja Świąteczna, chociaż, takie suflety możecie sobie przygotować kiedy chcecie, nawet na romantyczną kolację dla dwojga.  U mnie ubiegłym roku właśnie takie suflety pojawiły się na wigilijnym stole i na 100% powtórzymy je w tym roku. To już czas na szukanie inspiracji świątecznych, może Was skuszą moje :)  6 porcji Składniki:  200 g masła

Niezły Młynek
Sos z suszonych grzybków 129

Wyśmienity sos dla wielbicieli grzybków leśnych. Jest idealny do dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole.  2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku

Smakołyki Asi
Piernik marchewkowy 150

Piernik marchewkowy? Czemu nie! To ciasto nie tylko świetnie smakuje ale również ładnie się prezentuje. Będzie idealnym deserem na świąteczny stół. Upiekłam je na spotkanie wigilijne w pracy. Wszystkim bardzo smakowało a koleżanki prosiły o przepis. Dzielę się też przepisem z Wami. Może jeszcze ktoś nie ma pomysłu na ciasto na święta i skorzysta z tego? Polecam! Piernik długo zachowuje

Smakołyki Asi
Sałatka śledziowa 191

Pyszna sałatka nie tylko na wigilijny stół. Sprawdzi się również na innych małych imprezkach. Możecie ją przygotować na Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić

Smakołyki Asi
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 135

suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania