wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:102/169)

A jak u Was wyglądają przygotowania do świąt? 124

Zeszło przy tym troszkę, ale największa robota jest odwalona. Teraz pójdzie z górki:)  W sumie wyszło 425 sztuk, przy czym same uszka miniaturki stanowiły 350.  Prócz kolacji wigilijnej, zostanie na kilka obiadów

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 150

Przygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 182

Smak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz wigilijny , jaki jadłam właśnie z pieczonych buraków a dzisiaj polecam koniecznie spróbować „ Zupę-krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym „. Użyte składniki do tego dania mogą niektórych zdziwić, ale uwierzcie

Moja Delicja
Chleb czosnkowy 179

bardzo często. Przytyli przez to wszyscy, więc teraz piekę go rzadziej. Smakuje mi teraz jeszcze bardziej ;) Warto spróbować zrobić go przy okazji Świąt Bożego Narodzenia - domowe pieczywo na wigilijnym stole, to coś niesamowitego! :) CHLEB CZOSNKOWY Składniki: - 500 gram mąki - 260 gram bardzo ciepłej wody - 70 gram oleju - 50 gram drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie: Wyrabiamy ciasto

Życie zamknięte w smaku
Bigos 169

dużo wcześniej - maksymalnie są to dwa dni przed uroczystą kolacją. Wiąże się też to z ogromem pracy, więc nie mogłam znaleźć tej chwili na odwiedzenie bloga. Potrawy z mojego wigilijnego stołu dodawać będę stopniowo, tak żebyście w przyszłym roku mogli już bez wysiłku je tutaj odszukać :) Bożonarodzeniowych życzeń nie mogę już Wam złożyć, ale składam najserdeczniejsze życzenia noworoczne! :) BIGOS Składniki

Życie zamknięte w smaku
Kompot z jabłek na bogato z cytryną, anyżem, cynamonem i goździkami 124

ustach posmak, którego autentycznie nie jestem w stanie znieść. Ale nie znaczy to, że nie lubię kompotów w ogóle. O, taki jak ten, proszę bardzo. Sprawdzi się również na wigilijnym stole :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku
Murzynek z gruszkami 205

wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Piec ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Przepisy Czytelników "Potrawy wigilijne i świąteczne

Kto ugości moich gości?
Pachnący anyżkiem gwiazdkowym kompot z suszonych owoców 107

Próba udana. Do tradycyjnego kompotu na wigilijny wieczór dodałam orientalne przyprawy. Wypijam już 3 szklankę.  Jest coraz lepszy, bo owoce wciąż uwalniają smaki. Te święta moje tradycyjne potrawy będą podrasowane, troszkę pozmieniam. Hm... do finałowego kompotu dodam pewnie skórkę z cytryny i pomarańczy.  Opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi

AZgotuj!
Paszteciki z kapustą i grzybami 159

Paszteciki z kapustą  i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty

Pan i Pani Smith w kuchni
Zakwas buraczany 127

Barszcz czerwony jest jednym z tradycyjnych dań na wigilijnym stole. Robiony na zakwasie zyska całkowicie inny smak. To już na prawdę ostatni dzwonek na zrobienie zakwasu! Składniki: 3 buraki 3 ząbki czosnku pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy (po kilka sztuk) 2 łyżki soli Buraki obrać, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać. W dużym słoiku umieścić buraki wraz z czosnkiem

Moja Galeria Smaku
Śledzie w oleju lnianym wg Anny Starmach 146

Śledzie w oleju to jedno z klasycznych dań na wigilijnym stole w wielu domach. Zwykle przygotowuje się je na oleju rzepakowym. Ja proponuje zamienić go na bardzo zdrowy tłuszcz jakim jest olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega 3, który ma istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu LDL. Ponadto kwas zawarty w oleju lnianym poprawia pracę mózgu

Moja Galeria Smaku
Kołduny wołowe 173

palcem. No nie, skłamałam raz przygotowałam kawę i pokroiłam ciasto do niej Kołduny wołowe gotuje się na rosole, a lepi się je podobnie jak uszka z grzybami do barszczu wigilijnego. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki gorącej, osolonej wody Na farsz: 500 g posiekanej przerośniętej wołowiny wraz z tłuszczem 1 cebula sól, czarny pieprz 2 ząbki czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kapustą i pieczarkami 145

Krokiety robię bardzo rzadko ale baaardzo lubię! Zdecydowanie jednak nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można

Atlas Smaków
Śliwki w occie 184

Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru 0,75 l wody kilka goździków laska cynamonu ewent. kilka ziaren kardamonu Śliwki umyć, po nakłuwać wykałaczką

Atlas Smaków
Ryba po grecku – nie tylko na wigilię 167

Ryba po grecku to typowe danie wigilijne w Polsce. My przygotowujemy ją kilka razy w roku, szczególnie dobrze smakuje w lato. Gdy wyjęta z lodówki świetnie orzeźwia w upalny dzień. Z rybą po grecku to jak z bigosem, niby każdy zna, prawie każdy robi, ale każda ryba i bigos smakują inaczej. W swoim życiu jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj

KasiaiKrzysiu.pl