popularna potrawa z wielką liczbą zwolenników. Spożywana jest przez cały rok, przy czym jest szczególnie popularna na stole z okazji wigilii Bożego Narodzenia – ze względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli, ze smażoną
Kulinarna Pokusawigilijnym stole nie może zabraknąć pierniczków, dzieci je uwielbiają. U mnie oprócz pierniczków orkiszowych w tym roku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tej części rodziny, która nie jada glutenu. A skoro w święta powinny się znaleźć pierniki, to i takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą
Smaczne Zdrowekrokami i to chyba nie jest dla nikogo nowość. Dla mnie jednak ten czas pędzie w zawrotnym tempie i ani się spojrzę a za chwilę będę siedziała już przy wigilijnym stole. Temat moich ulubionych Świąt poruszam na tym blogu już od ponad miesiąca. Zasypuję Was masą inspiracji na dania bardziej i mniej wymyślne. Takie, które już znacie i totalne nowości
Mango Papajawigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych którzy postu w wigilie nie praktykują. Zresztą taki kulebiak z przyjemnością można zjeść także przy innych okazjach, pięknie się prezentuje i smakuje na uroczystych obiadach podany oczywiście z czerwonym barszczem. Zapraszam. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepyszne drożdżowe pierożki, pieczone w piekarniku z pysznym farszem. Zrobiłam je do barszczu czerwonego na zakwasie, który kilka dni temu nastawiłam. Barszcz wyszedł rewelacyjny, przepis na
Kuchnia Pokoleńmnie jest to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii, podobnie zresztą jak bez kapusty z grzybami. Od lat przygotowuję je obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta. Jako że tradycyjnie jest to danie postne, w moim przepisie nie ma mięsa, ani smalcu. Poza kapustą i grochem dodaję jeszcze tylko cebulkę podduszoną
Trzeci talerzŚwięta coraz bliżej, a przy Wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkości z wykorzystaniem maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam
W kuchennej krainieJeśli tego nie zrobiliście, to już najwyższa pora nastawiać zakwas z buraków na wigilijny barszcz czerwony. Barszcz zrobiony na zakwasie ma głęboki, niepowtarzalny smak i aromat. Czuć w nim doskonale i czosnek i cebulkę i przyprawy. Taki zakwas to również samo zdrowie. Zawiera wiele minerałów w tym: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy
Mieszam w Garnkunajważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem. Ma też inna ważna zaletę... można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy. Przepis od koleżanki Klaudyny :) SKŁADNIKI: Karp w całości około 1,5 kg 4 duże cebule Majeranek Sól, pieprz, mąka do obtoczenia Masło
Pyry na GazŚląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia jako kolejna, rybna przekąska obok śledzi. Więc i w tym roku nie może ich zabraknąć na wigilijnej kolacji. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikformując uszka. Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne . Smacznego
kgwjanczewoBarszcz czy grzybowa, co gości na waszych wigilijnych stołach? U mnie i jedno i drugie! Tak było w moim rodzinnym domu i tak jest teraz u mnie. Taka grzybowa jest przeze mnie gotowana tylko raz w roku i może dlatego smakuje tak wyjątkowo. włoszczyzna cebula 80 g suszonych grzybów sól Z włoszczyzny z dodatkiem opalonej
Polska ZupaŁazanki w wersji postnej w sam raz na wigilijny stół ale nie tylko, w końcu przecież nie tylko w Wigilię jemy potrawy bezmięsne. Makaron łazanki, pyszna domowa kiszona kapustka i pachnące suszone grzybki razem tworzą bardzo sycące danie. składniki: 50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków 600 g kiszonej kapusty 1 duża cebula woda
Monia miesza i gotujeDziś na wigilijnym stole o niskim IG gości coś naprawdę pysznego, czyli pasztet z soczewicy, bardzo prosty do przygotowania i znakomity w smaku. Taki dodatek do pieczywa znakomicie sprawdzi się nie tyko od święta, także z czystym sumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka) 30 g potrawy czyli 1 plaster
Przepysznik - BLW i nie tylkosuszonych grzybów to szczególne danie na Wigilijnym stole. Po pierwsze, że każdego roku był on przygotowany z grzybów, które samodzielnie zebraliśmy (moi rodzice lub ja z mężem). Po drugie to danie
Szybko Tanio Smacznie