wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:104/169)

Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami 124

roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku. Szybko

Wiem co jem
Placuszki drożdżowe 83

Propozycja na dobry początek dnia np. jutrzejszego: bardzo smaczne, drożdżowe placuszki. Choć przyznam, że jadam je nie tylko na śniadanie - co roku goszczą u mojej Babci na wigilijnym stole i najszybciej znikają :) Składniki: 250 g mąki 12 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 szklanki cukru 1 jajko  1 żółtko Przygotowanie: Zrobić rozczyn: do ciepłego mleka dodać

Domowa Cookierenka Agi
Łazankowe piramidki 195

Łazanki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami-to staropolskie danie, ja podałam w nowoczesnej wersji okrągłych piramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji.Jest to świetna propozycja na wigilijny stół. Składniki 25 dag makaronu łazanki-użyłam  MIĘDZYBRODZKI Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką 35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki 2 cebule olej do smażenia sól morska

Wanilia i Kardamon
Śledziowa kopuła 311

Śledziowa kopuła to wspaniała przystawka na świąteczno-wigilijny stół ale nie tylko, doskonale sprawdzi się w czasie karnawałowych imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze stołu! Składniki 40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów 1 łyżka soku z cytryny 30 dag pieczarek marynowanych 400 ml małych buraczków marynowanych 2 cebule 3 łyżki majonezu z czosnkiem  KIELECKI sól

Wanilia i Kardamon
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 195

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka

Wanilia i Kardamon
Wigilijny kompot z suszu 184

tego kompotu użyłam wspaniałej mieszanki firmy  PIĄTNICA  która była miłym dla mnie zaskoczeniem, jest delikatna i aromatyczna, wyważone smaki,  paczuszkę od firmy dostałam właśnie w wigilijny dzień za co bardzo dziękuję od razu zrobiłam i  polecam!  A z Wami dzielę się przepisem.      Składniki 250 g mieszanki suszu owocowego  PIĄTNICA

Wanilia i Kardamon
Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 124

Grudzień! Mój ulubiony, zagoniony miesiąc w roku :) Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki:    ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody

ChilliJemy
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 141

uszko nie rozpadnie nam się w gotowaniu. Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju do momentu wypłynięcia, po czym jeszcze ok. 3 minut. Podajemy oczywiście z pysznym, klarownym wigilijnym barszczem, na który przepis już niedługo. ;) Wskazówka do mrożenia: By nie zagrzebywać się w robocie ze wszystkim na raz, zaraz przed wigilią, część dań przygotowuję wcześniej i mrożę. Z mrożeniem

Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie w kolorowym pieprzu i pomidorach 139

świąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi  1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos świąteczny 170

dekorowania było mycie okien, pranie i wieszanie firanek, ścieranie kurzy i polerowanie podłóg. No i zrobiłam bigos. Kiedy w międzyczasie robiło się pranie. Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab

My simple kitchen
Roladka łososiowa 168

Święta, święta ...  Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie.  Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o smaku szpinaku, do tego wędzony łosoś. Wspaniale wygląda na talerzu.  Polecam! Składniki: 600 gram szpinaku 50 gram masła 250 gram plastrów wędzonego łososia 50 gram mąki 50 ml mleka 3 jajka sól pieprz

Garniec Magalie
Zupa wigilijna z grzybów i śliwek suszonych 72

Czas świąt zbliża się małymi kroczkami. Zatem pora pomyśleć o menu wigilijnym. Dziś tradycyjna zupa z grzybów i śliwek suszonych. Składniki: 20 dag suszonych śliwek 10 szt. Grzybków suszonych ½ łyżeczki cynamonu Cukier Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć – następnie ugotować , odcedzić ( wywar odstawić). Śliwki rozgotować w malej ilości wody z dodatkiem cynamonu. Ugotowane grzyby pokroić ze śliwkami ( lecz nie koniecznie) i włożyć

Tradycyjna Kuchnia
Chleb świąteczny z żurawiną w płatkach migdałowych 112

już wspominałam ostatnio, powoli przymierzam się do komponowania menu wigilijnego. Nie wiem jak u was, ale u mnie zawsze na stole tradycyjnie obok opłatka jest domowy chlebek. Przedstawiam zatem mój sprawdzony przepis. Smacznego! Składniki: 1 kg mąki 10 dag miodu 10 dag cukru 2 jajka 6 dag drożdży 5 dag masła 5 dag rodzynek lub żurawiny 5 dag płatków migdałowych

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z grochem- kolejna potrawa wigilijna 158

Kapusta i groch to jedne z głównych składników, z jakich przyrządzam co roku potrawy wigilijne. Tym razem w smacznym połączeniu. Składniki 1 kapusta włoska 25 dag kaszy jęczmiennej 0,5 kg łuskanego grochu 1 cebula 2 łyżki oleju sól pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi Wykonanie Kaszę i groch ugotować do miękkości w osobnych garnkach. Cebulę zeszklić na oleju i połączyć

Tradycyjna Kuchnia
Karp smażony na głębokim tłuszczu 120

Karp jest jednym z moich faworytów na wigilijnym stole. 1. Karpia dokładnie czyścimy . 2. Następnie kroimy go w dzwonki 3. Dzwonki posypujemy dokładnie przyprawą do ryb i Vegetą i pozostawiamy na dwie godziny 4. W międzyczasie kroimy dużą cebulę, oraz przygotowujemy panierkę z bułki tartej i mąki. 5. Po dwóch godzinach zaczynamy smażyć przygotowanego karpia. 6. Wlewamy na patelnię olej

Tradycyjna Kuchnia