wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:113/169)

Kwaśnica 172

Kwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana na wywarze z łbów rybich znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Pamiętajmy o jednym. Kwaśnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna być kwaśna. Tak więc życzę… kwaśnego, tzn. smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Kwaśnica appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku 185

warzywa były al dente. Reszta, to już kwestia gustu. Jedni wolą sos kwaśniejszy inni - słodszy, bardziej pikantny - lub mniej. W każdym razie ryba po grecku obowiązkowo musi być na wigilijnym stole… i nie tylko. Smacznego.   Wydrukuj przepisThe post Ryba po grecku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Uszka z grzybami 164

Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy z barszczem lub do barszczu.Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami.  Co do ilości farszu, zawsze robię go więcej. To co zostanie wykorzystuję

mojewypiekiinietylko
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 202

lżejszą, delikatniejszą konsystencję. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy i zjedliśmy szybciutko, czując magię nadchodzących Świąt... Wam polecam takie ciacho na styczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór.Piernikowe ciasto z całymi gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijna zupa grzybowa 186

moim domu rodzinnym na kolację wigilijną od zawsze była zupa grzybowa. Przepis według którego od lat tę zupę robię, pochodzi z jednej z moich ukochanych książek na specjalne okazje, wydanej w 1983 r. " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" ,której autorami są Maria Lemnis i Henryk Vitry .  Książka wysłużona, ale wiernie mi służy od lat, zwłaszcza

Stare Gary
Kotlety rybne 165

Podczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej

Kolizje Smaków
Swiateczny czas i Ciastka Bozonarodzeniowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.71 217

gruntowne porządki, do których nie mogę zagonić siebie w ciągu roku, za dekoracje, za zapach pieczonych ciasteczek, w ogóle za słodkości, za planowanie prezentów za ustalanie z rodzina menu wigilijnego, oj za wiele rzeczy. Najbardziej chyba jednak za tę czystość w szafkach i za słodkości!!!Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasteczka. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki drożdżowe :) 198

Paszteciki są u mnie na stole wigilijnym od zawsze. Idealnie pasują do barszczu, lecz także jako przekąska np. z keczupem. Uwielbiam ciasto drożdżowe a w tym wydaniu jest naprawdę niezwykłe.. Cienkie, chrupiące ciasto o zniewalającym zapachu. Składniki :0,5 kg mąkikostka rozpuszczonej i przestudzonej margaryny5 dag drożdży (pół kostki)0,5 szklanki letniego mleka2 jajkasól0,5 kg pieczarekpieprzDo miski

Piekę, bo lubię
Śledź w 'śmietanie' 192

Śledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko

Kuchenny Skrawek Nieba
Ryba panierowana 215

Świątecznych przepisów ciąg dalszy...ryby na stole wigilijnym  oczywiście nie mogło zabraknąć..a takie filety były naprawdę pyszne..filety z rybysok z cytrynyestragon, sól,pieprzmąka jajkasól, wegetabułka tartaRybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w mące, jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .Smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Ryba po grecku 194

Ryby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd.3 duże filety np.tilapii4 marchewki1/2 pietruszki1/2 selera1 por4 łyżki koncentratu pomidorowegosólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka słodkiej paprykilistek laurowy2 ziarenka ziela angielskiegoolejjajko, mąka i bułka tarta do panierowaniaWarzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa, podlać

Moje domowe kucharzenie
Keks na białkach 197

Podczas świątecznych wypieków zresztowały mi się białka i bakalie więc na ostatnią chwilę postanowiłam je wykorzystać. Tuż przed wigilijną kolacją upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z bloga Ala piecze i gotuje. Gdy przepis pojawił się na blogu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować i planowałam go upiec po świętach ale wyszło inaczej. Keksik wyszedł przepyszny, bakalie wogóle

Monia miesza i gotuje
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 337

Pierwszy raz robiłam ją wczoraj na kolację wigilijną. Może nie wyszła idealna, ale goście byli zadowoleni. Jako, że uwielbiam wędzonego łososia, to pewnie jeszcze nie raz przygotuję ją dla swoich gości. Przepis wypatrzyłam u Uwielbiam gotować. Składniki:450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego)4 jajkasól, pieprz1 ząbek czosnku1 opakowanie wędzonego łososia1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami

Pasja Smaku
Sałatka śledziowa 268

Dzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy  kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko

Salonik smaków
Świątecznie... 167

Przepisy na kilka z nich pojawią się już w najbliższym czasie, o ile uda mi się je ładnie sfotografować.A teraz mam dla Was jeszcze kilka słów...Mój stół wigilijny

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania