wigilijne przepisy - 2522 przepisów (strona:120/169)

Krem grzybowy , cielęcina , żurawina czyli Tydzień Restauracji z Groupon w C.K. Browar / Kraków 133

przyjaciółmi jak i na romantyczną kolację we dwoje.Fanów sportu ucieszy telebim, na którym podziwiać można wszystkie ważne wydarzenia sportowe. Ponadto restauracja zajmuje się organizacją konferencji, seminariów, bankietów, spotkań wigilijnych i nie tylko.( info ze strony ).( zdjęcia ze strony )W środku panował delikatny półmrok  i pobrzmiewywała muzyka …Na tyle delikatny , że już od progu dało się dostrzec niesamowicie szeroki

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 236

roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą,  można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami

Kulinarne przygody Gatity
Gwiazdka w Bullerbyn.... 186

roznosiły je ludziom biednym i samotnym, aby ten wieczór był również dla Nich magiczny i wyjątkowy, wypełniony miłością, radością i śpiewem kolęd.  Wieczorem kiedy wszyscy zbierali się przy Wigilijnym stole na choince płonęły świeczki, a Tatuś czytał z Biblii o Dzieciątku Jezus. Był to również czas prezentów, na które wszyscy czakali a , które to przynosił Krasnoludek. Po uroczystej wieczerzy

Apetyczna babeczka
Śledzie z suszonymi śliwkami 258

śledź po litewsku, roladki śledziowe, czy sałatki śledziowe. Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam!Potrawa wolna od glutenu.Ilosc porcji: 2 Składniki:3 filety śledziowe a'la matjas½ szklanki suszonych śliwek2 łyżki oleju rzepakowegoŁyżeczka soku z cytryny½ łyżeczki cukruCzerwona cebulaŚwieżo mielony pieprzŚledzie

Kolizje Smaków
Pierożki z kapustą i grzybami 261

Lepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i suszonymi grzybami. Zawsze zapas pierożków dostawałam od mamy ale dostałam cały słój suszonych grzybów więc pierożki zrobiłam sama.składniki:ciasto700 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa400 ml wrzącej wody4 łyżki margarynyszczypta

Monia miesza i gotuje
Cytrynowa limanda 154

się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę.Składniki :* 6 filetów z limandy* sól, pieprz cytrynowy* sok i skórka otarta z połowy cytryny* mąka do panierowania* olek rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie :Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać sokiem

Magiczne Życie Marty
Śledź w oleju tradycyjny 213

Najbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym.   Składniki:-solone filety śledziowe-czerwona i biała cebula-olej-pieprz-słodka papryka-można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek i ogórek konserwowy   Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy

Maminek kulinarny
Śledź po grecku 378

Rybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych.  Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego

Moniki Smakołyki
Domowy makaron grzybowy - przepis 202

jakie nam są potrzebne.Gotując makaron wrzucamy go to mocno gotującej osolonej wody. Zazwyczaj na 1 litr wody i łyżeczkę soli. Makaron taki świetnie nadaję się na potrawę wigilijną i nie tylko.Smacznego

Basia w kuchni
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 353

Pyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany)60 g fety2 łyżki smietany 18 %1 garść startego sera żółtegopieprzczosnek granulowany1 małe jajkoSzpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody

Monia miesza i gotuje
Krokiety Świąteczne 369

Krokiety świąteczne , to jedno z naszych dań wigilijnych. Przygotowuję je wcześniej i zamrażam. Moje krokiety przez lata " udoskonalałam " - teraz mogę powiedzieć , że są przepyszne, idealne , schodzą w oka mgnieniu i jestem pewna że zasmakują je i Wam :)  Pozdrawiam przed świątecznie. Zaczynamy: Składniki na naleśniki około 12-14 szt :450 gr mąki 6 jajka35 gr masła750 ml mleka1/2 łyżeczki

Smaki Edyty
Pstrąg z migdałami i plasterkami boczku 185

Całkiem niedawno proponowałyśmy na blogu typowo wigilijną potrawę, a mianowicie pstrąga z migdałami. Dzisiaj malutka modyfikacja tego wspaniałego dania. Pstrąg został wzbogacony o przepyszne plasterki boczku. Danie idealne na pierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 1Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1 patroszony pstrąg3 plastry boczku1 łyżka płatków migdałowych1 łyżeczka

Kolizje Smaków
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 425

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc  Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka ze szpinakiem 185

autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny smak. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół, choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 6Składniki:8 brykietów mrożonego szpinaku0,5kg ziemniaków250g mąki pszennej1

Kolizje Smaków
Kulki z makiem 134

dzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to nic straconego. W Wigilie obeszłam się smakiem, za to objadałyśmy się tymi słodkościami w drugi dzień świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze, a w szczególności takie słodkie maleństwa

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania